icon

Príspevok na starostlivosť o dieťa

snehulka33
24. feb 2013

Máte niekto s týmto príspevkom skúsenosti?poradila mi to pani na UPSVAR, kedze mi uz konci 8. marca rodicovsky prispevok. je to prispevok na dieta do 6.teho roku.

meluela
7. dec 2015

@maciatko2212 to s tym nesuvisi, narok na prispevok na starostlivost mas ak 1) mas dieta do 3 rokov 2)pracujes alebo studujes 3)platis za predskolske zariadenie (jasle, sukromna skolka, opatrovatelka na zivnost)

maciatko2212
7. dec 2015

@meluela aha tak pokial nepojdem do prace budem dostavat ako aj dostavam tych 223 dakujem za poradenie

meluela
7. dec 2015

@maciatko2212 ano, do 3 rokov dietata mas tych 203 rodicovsky + 20 pridavky
kebyze ides do prace pred 3 rokom, mozes si bud nechat rodicovsky nadalej alebo si ho nechat odnat a potom ti zacnu namiesto toho preplacat jasle/skolku max. do vysky 280e mesacne

hankaop
9. dec 2015

Maminy,nemate niektora skusenost so zivnostou na starostlivost o deti pre pani na rodicovskej dovolenke? Riesim to v suvislosti s prispevkom na starostlivost o dieta,zivnost by si zalozila svagrina. Prispevok sa poskytuje na kazde dieta zatial co rodicak iba na jedno.
Totiz, koncom januara sa mi ma narodit druhe dieta. Budem mat matersku, teraz som na rodicovskej. Zaroven pracujem na dohodu. Viem, ze mozem poziadat o prispevok na starostlivost na 6 tyzdnov po porode pre starsiu dceru vo vyske 41€. A zaujimalo by ma, ci kedze som na dohodu, teda zarobkovo cinna, pracu by som si ponechala, je to na par hodin v tyzdni, tak by mi mali vyplacat ten prispevok pocas celej materskej.
A chcela by som do toho namocit svagrinu, ze by si zalozila zivnost, fakturovala mi pomoc s dcerou a mohla by som poziadat o prispevok v hodnote 280. Ked mi skonci materska s malym, tak vo vyske 560€. Len neviem prist na to, kolko bude z tej sumy platit odvody, ci sa to oplati, ci nakoniec nebudem mat viac iba z jedneho rodicaku

zalka
9. dec 2015

@hankaop nebudú ti vyplácať MD a príspevok na starostlivosť v súbehu ...

hankaop
9. dec 2015

@zalka preco...?

Podmienky nároku splnam, to su tieto (vdaka aktivnej dohode o pracovnej cinnosti. Na materskej som z TPP v inej firme)
Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa má oprávnená osoba , ak:
-vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole,
-sa poskytuje starostlivosť dieťaťu poskytovateľom na území Slovenskej republiky,
-má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a
-dieťa má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky.

vidim to tak, ze pojdem piatok na urad

hankaop
9. dec 2015

A v obdobi do 6 tyzdnov od porodu mi budu vyplacat subezne materku a prispevok na starostlivost. Potrebujem zistit, ci aj po tych siestich tyzdnoch 🙂 Ale asi kym sa nespytam na urade, nezistim 🙂

evittam
9. dec 2015

@hankaop 😀 😀 😀 Tak veľa šťastia na úrade a hlavne na kompetentnú a znalú "tetušku" - nakoľko tam toho vedia ešte menej ako tu - prikláňam sa k názoru od @zalka 😉

holubicka28
9. dec 2015

@hankaop nie, po tych 6 tyzdnoch nebudu..budes dostavat len matersku.

zalka
9. dec 2015

@hankaop Materské a príspevok na starostlivosť o dieťa

Súbeh materského (mladšie dieťa) a príspevku na starostlivosť (staršie dieťa) možný je, avšak najdlhšie iba po dobu 6 týždňov od narodenia dieťaťa. Poberanie materského alebo poberanie obdobnej dávky v cudzine sa považuje za zárobkovú činnosť podľa zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, čo je jednou z podmienok nároku na túto dávku.

Po uplynutí 6 týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa bude oprávnená osoba poberať už len materské: nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa nevzniká, ak sa za celý kalendárny mesiac poskytuje jednej z oprávnených osôb alebo manželovi oprávnenej osoby materské alebo obdobná dávka v cudzine po uplynutí šiestich týždňov odo dňa narodenia ďalšieho dieťaťa.
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

hankaop
10. dec 2015

@evittam totok, vzdy ma tam zahreju. Ale odpisala mi jedna teta z UPSVR a tak mi odpisala, ze nema vplyv, ze mam ine zamestnanie, materska zaroven s prispevkom iba do 6 tyzdnov po porode.

@zalka dakujem 🙂

azalka22
12. jan 2016

@zalka tj treba tu ziadost podat do 6t veku novorodenca? myslim, ze to vyplacaju aj spatne dla datumov. nie? a na ziadosti uviest datum narodenia babatka?
podotazka
ak tomu dobre rozumiem, ak je matka na MD, moze poziadat o tento prispevok, ale bude sa vyplacat iba do 6t veku novorodenca. ak nastupi do zamestnania, bude sa vyplacat do 3r veku dietata. ano?

zalka
12. jan 2016

@azalka22 prepáč netuším o čom píšeš

azalka22
12. jan 2016

@zalka chcem podat tuto ziadost -prispevok na star.o dieta do 3r. som na MD s 2.dietatom, prve chodieva do jasliciek. v zakone je pisane ze prispevok sa poskytne do 6t veku dietata, s kt je matka na MD.
tj treba tu ziadost podat do 6t veku novorodenca? myslim vsak, ze to vyplacaju aj spatne dla datumov. nie? a na ziadosti uviest datum narodenia babatka?
podotazka
ak tomu dobre rozumiem, ak je matka na MD, moze poziadat o tento prispevok, ale bude sa vyplacat iba do 6t veku novorodenca. ak nastupi do zamestnania, bude sa vyplacat do 3r veku dietata. ano?

zalka
12. jan 2016

@azalka22 áno... v tvojom prípade to bude 2x zaplatené jasličky .. pre staršie i mladšie dieťa ... ale musíš byť v práci ..

gallja
12. jan 2016

Prosim ak mi nahodou niekto vie poradit. Chcem sa opytat ohladom prispevku na starostlivost o dieta, tento prispevok poberam od kedy je moj syn v jasliach, v juni 19. bude mat moj syn 3 roky, znamena to:
- ze mam narok na cely mesiac poberania prispevku - 280 eur
- mam narok na adekvatnu cast prispevku vzhladom k narodeniu mojho syna
- v danom mesiaci jun nemam narok na prispevok.
Dakujem za vase rady pripadne skusenosti.

lutsine
25. jan 2016

@gallja myslim, ze za jun dostanes cely

bobaska6
1. feb 2016

Ahojte, viete mi niekto povedat , ked poziadam o prispevok na starostlivost o dieta konk. na preplacanie sukromnych jasli bude o tom informovany aj zamestnavatel ? Dostane aj on nejake papiere alebo uctovnicka ?

zalka
1. feb 2016

@bobaska6 o príspevok na starostlivosť o dieťa môže požiadať len žena čo reálne chodí do zamestnania, čiže ak sa tam nevrátiť tak ti ten príspevok nedajú.
A ak ho dajú tvojmu partnerovi ak je zamestnaný a ty ostaneš doma .. čo sa reálne dá tak poriešiť, tak si budeš musieť sama platiť odvody do ZP mám taký pocit ... čo je 60,06 e mesačne
A samozrejme RP nedostaneš

bobaska6
2. feb 2016

@zalka dakujem za odpoved len ja som sa nieco ine pytala

zalka
2. feb 2016

@bobaska6 budeš robiť inde?
defakto u pôvodného zamestnávateľa si na RD ...
ak budeš robiť inde neni problém

ak nebudeš robiť inde a o príspevok požiada partner tak potom ty si budeš platiť odvody do ZP 60,06 e mesačne ... len toľko som tým chcela povedať

loginexistuje
2. feb 2016

@bobaska6 no nebude informovany ale ty musis priniest potvrdenie ze pracujes resp. dokazujes to ze ti vzniklo poistenie v Socialnej poistovni a v zdravotnej...

Pocas RD mozes pracovat aj u ineho zamestnavatela.

bobaska6
3. feb 2016

@zalka budem robit u toho isteho zamestnavatela ako pred materskou

zalka
3. feb 2016

@bobaska6 defakto nechápem tvojej otázke, ked sa vraciaš do zamestnania ... zamestnávateľovi môže byť jedno či poberáš RP alebo poberáš príspevok na starostlivosť ... no fakt nechápem ja

gallja
4. feb 2016

@lutsine ahoj, dakujem, naozaj je to tak, som sa bola vcera pytat a za jun mi prislucha cely príspevok, akurát mam oznamovaciu povinnost od dovrsenia 3 rokov dietata, kto sa bude starat o neho a kde - tak to uz hadam nejako zvladneme

sadul
10. feb 2016

moja otazka:oOd 21.1. 2016 som na materskej dovolenke s 2. dietatom, dovtedy som poberala rodicovsky prispevok, ktory som ukoncila. Moje 1. dieta dosiahne 3 roky k 3.5.2016, momentalne mam stale platnu pracovnu zmluvu. Mozem poziadat o prispevok na starostlivost o 1. dieta, i ked nenavstevuje predskolske zariadenie? kde najdem taketo tlacivo? je mozny subeh materskeho (na mladsie dieta)a prispevku (na starsie dieta)?dakujem za odpoved

majusqa77
10. feb 2016

@sadul ak mas narok na materske a starsie dieta nema v case narodenia mensieho 3 roky mas narok na prispevok na starostlivost v trvani do 6 tyzdnov veku mensieho dietata vo vyske 41,40 (ak nenavstevuje jasle/skolku), max.280 (ak zdokladujes vydaje na jasle)

hankaop
11. feb 2016

@sadul http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado...

a ako datum, odkedy sa uplatnuje je prvy mesiac, ktory ste nedostali rodicovsky na starsie dieta (minuly tyzden som bola na UP s rovnakou vecou a sice pani bola trosku zchaosena, takto sme to vyplnili). takze ked mate matersku od 21.1. za januar vam este pride rodicak. Takze datum odkedy sa uplatnuje, 1.2. 2016.

sadul
11. feb 2016

majusqa77, hankaop, dakujem baby, mne to totiz nevedel nikto takto vysvetlit, na urade uz vobec..

sadul
19. feb 2016

baby, este podotazka, treba si vyziadat na UPSVaRe rozhodnutie o ukonceni zasielania rodicovskeho prispevku? alebo ho poslu automaticky? potrebujem to k tej ziadosti o prispevok na dieta...