Príspevok na starostlivosť o dieťa
Máte niekto s týmto príspevkom skúsenosti?poradila mi to pani na UPSVAR, kedze mi uz konci 8. marca rodicovsky prispevok. je to prispevok na dieta do 6.teho roku.
@majusqa77 prosim ta a kde najdem ziadost o prerusenie poberania rodicaku? idem vsetko v pondelok riesit, dakujem ti dobra vila
@katuliacik ja som si len napisala vo worde
@majusqa77 vedela by si mi to pls napisat do mejlu? Dakujem krasne
ahojte chcem sa spytat mam syna z nepriaznivym zdravotnym stavom poberam rodicovsky prispevok a syn chodi do skolky uz druhy rok ma 5 rokov mohla by som poziadat o ten prispevok na starovstlivost o dieta ??
Ahojte,mohli by ste mi prosim poradit? Momentalne som na RD, poberam 203 eur. Od 1.1.2017 sa vraciam do prace a maleho (2roky) idem dat do sukromnych jasli. Rozmyslam,ze by som nastupila skor a od cca 10.12.2016 by som si cerpala dovolenku do konca mesiaca a potom zacala normalne pracovat. Otazka je. Dostanem prispevok na starostlivost o dieta v plnej vyske alebo alikvotnu cast za december? V jasliach nemaju problem mi napisat,ze tam je cely mesiac kedze si tam uz chodime zvykat.. Poplatok v jasliach je 330 eur. Dakujem velmi pekne 🙂
Dakujem, dnes na urade mi povedali to iste 🙂
Ahojte chcem sa opýtať teraz som požiadala o príspevok na starostlivosť o dieťa nakoľko mala chodí do súkromných jaslí a zároveň to je aj škôlka v aprili bude mať 3 roky do kedy mám nárok poberať príspevok? Chcela by som ju tam nechať chodiť lebo majú vyhovujúci dobu od 6-19 sú otvorené čo mne ako pracujúcej vyhovuje keďže štátne škôlky sú len do 17:00. Len sa obávam že už ked dovŕši 3 roky mi prestanú dávať opatrovateľský príspevok aj napriek tomu že mala ďalej bude chodiť do súkromnej škôlky. Viete mi nejak poradiť do kedy môžem poberať príspevok na starostlivosť o dieťa? Ďakujem
@nikuska194 do 3 rokov dietata, potom uz nie
@moni244 a dá sa to potom nejak inak riešiť myslím nejakým príspevkom aj po 3 rokoch? Ďakujem
@nikuska194 nie
@moni244 tak potom hurá žiť na slovensku
@nikuska194 po 3. roku veku dieťaťa môžeš dať dieťa do štátnej škôlky, kde sa platí minimálny poplatok a aj stravu dotuje štát. Súkromné jasle sú pre ľudí, ktorí na to majú. Ak na to máš, tak nech chodí ďalej.
@nikuska194 mozes aj odist, v zahranici maju urcite preplatene skolky
@nikuska194 A preco by ti akoze mal stat platit sukromne jasle a skolku?! Z akeho dovodu? Ti preplaca aj ostatne sluzby? 😁
Žienky, ak dám drobca do mestských jaslí, podľa zákona mám nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške max. 80€/mes. (u súkromných jaslí je to 280€/mes.) Logicky mi z toho vyplýva, že výhodnejší je pre mňa rodičovský príspevok. Nikde v zákone však neviem nájsť, či som alebo nie som povinná si podať žiadosť o zrušenie rodičovského príspevku a následne požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa. Ako to teda je, neviete? Môžem poberať rodičovský príspevok aj počas doby, keď bude drobec v mestských jasliach?
@martinkachrustikova nic nemusíš rusit. normalne poberaj dalej rp. nemusis podavat ziadnu inu žiadosť. v tvojom pripade sa prispevok na starostlivosť neoplatí
Ahojte maminy, idem si k vam po radu,kedze ani po precitani diskusie som sa k podobnej situacii nedocitala. Mam dve deti 5 a 2,5. Obaja zial zdravotne velmi casto chori, chodime po lieceniach a nemocniciach 😞. Kedze som na RD na malu som si nevedela vybavit prispevok na starostlivost do 6 rokov. Dcerka chodi do statnej skolky ( ale len na obdobie cca od marca do juna) s malym som doma a ja som z nich uz na psychiatriu( ale to je na inu temu😂). Poberam teda tych 250€ RP aj s pridavkami. V zaujme svojho psychickeho zdravia by som sa chcela vratit do roboty od cca septembra a maleho dat do skolky, zial v statnych som nepochodila a tak musim hladat sukromnu. Je mi jasne, ze do januara,kedy bude mat maly 3 roky by som mohla mat ten prispevok na skolku a odoberu mi RP. Avsak pre jeho zdravotny stav som si vobec nie ista ako zvladneme kolektiv a preto planujem poziadat o predlzenu starostlivost do 6 rokov. Otazka teda znie ( ak mi ho uznaju) budem ho dostavat aj po 3 roku? Nie je to protichodne ze ziadam o predlzenie pre zdravotny stav a ja pritom pojdem robit? Predpokladam, ze ak by som neziadala o prispevok, tak by mi prisluchal klasicky RP. Plati vyplacanie prispevku na skolku aj ked planujem robit len na ciastocny uvazok)? Vopred sa ospravexlnujem za dlhe citanie a dakujem za cas a rafy!
@evittam
@9lf9 baby dakujem, ten prispevok sa tyka len jasliciek? Co tak normalna sukromna skolka alebo mozno nejake centrum, ktore ma sklbene jaslicky aj skolku. V zasade pre mna ta sukromna skolka je len dovtedy kym by ho prijali do statnej, ale pri sucasnej situacii mi ho urcite nevezmu este aspon rok, potom mozno ked mu budu 4, tak sa uz aj nejake miesto pre neho najde. Ale poplatok 400 za skolky je pre mna zdrvujuci :( A kedze maly ma 3 az v januari, teraz na jesen by som si vybavovala ten prispevok a potom ziadat o predlzenu RD a opat preklasifikovat na prispevok? Uff, clovek by isiel najradsej na urad, ale podla diskusii sa dost obavam, ci by mi boli podane aj relevantne infosky :(
@mwt co sa tyka naroky ak by to bolo centrum alebo ine zriedanie: tu je zakon http://www.zakonypreludi.sk/zz/2008-561 v § 2 ods.3 je definovane akym zriadenim moze byt poskytovatej starostlivosti- takto sa neda odpovedat vseoebcne, musis si najst konkretne zariadenie, vyziadat na co maju opravnenie, vykon cinnosti a podla toho sa uvidi.Ked si v 1/2018 podas ziadost o posudenie zdravotneho stavu- na zaklade toho bude vydany posudok (pokial bude datum vystavenia posudku po dovrseni 3r veku dietata, tak treba ziadost podat na novo ci uz o Palebo starostlivost , ak stihnu vystavit posudok pred dovrsenim 3r tak sa v beziacej ziadosti pokracuje, pokial nebudes chces ty spravit zmenu)- takze ani na toto sa ti teraz neda momentalne odpovedat A alebo B.
@mwt a maly je dlhodobo chora a ma nejaku zavaznu diagnozu? Inak sa plateny predlzeny rp neda vybavit
@9lf9 Dakujem, skusim pozistovat
@loginexistuje neviem ci sa jedna o zavazne diagnozy, ale je dlhodobo na kortikosteroidoch a aj s tym nam kazdy sopel stiahne priedusky a mame akutne obstrukcne bronchitidy alebo zapaly pluc ☹ pre nas zavazne, pre posudkovu komisiu netusim 😞
Ahojte, mate niekto skusenost s poberanim prispevku na jasle a skratenym prac, uvazkom? je vyska prispevku nejako ovplyvnena skratenym uvazkom? mam sa vratit do prace len na 3,5 prac. dna v tyzdni, jeden den budem doma, dieta bude v jasliach cely tyzden..neviem, ci na plnu vysku prispevku nemam narok len pri prac. uvazku rozvrhnutom na celych 5 dni v tyzdni.. dik za radu

@dresandra ano tiez chcem poziadat od septembra o zrusenie prispevku a navrat k rodicovskemu, mala nastupuje do skolky. Teraz v aprili mala este len 2 roky.