Prispieva vám manžel k materskej?
Zaujíma ma váš názor. Stačí vám 400e mesačne na dieťa? Stravu, bývanie neplatím. Kupujem z toho čo príde a čo treba - oblečenie, lieky, kozmetiku, výlety (vstupné, detske centra, kúpalisko)
Pripadne ak má niekto sviatok, tak nejakú pozornosť. Sem tam nejakú hračku, knihu, plastelinu...
(Manžel má nadštandardný príjem, naozaj NAD)
My máme účty zvlášť a samozrejme mi dá každy mesiac peniaze. Rodicak mám niečo vyše 500€ a ešte mi dá aj on. Ináč by som nevyzila, platím deťom aj plavanie, čo je dosť drahé. Sem tam idem aj ja do obchodu. Nevedela by som si to predstaviť len s rodicakom
odpadavam z tychto komentov. ze zo 400€ este jej ma polovica zostat. maticka skakava, mna 200€/ mesacne stoja len plienky, sunar a par balikov kvalitnych chrumiek. dieta este nejedlo, nebolo oblecene a obute a pol rodicaku v prdeli.
@bublinka1426 mna skor udivuje co vsetko zeny na Slovensku strpia muzom. Nie raz sa zena vzda karieri vsetkeho,porodi deti, stara o ne o muza o rodinu, cely zivot sa bude musiet prisposobovat muzovi a detom ,hlavne aj svoju pracu ked tak v buducnosti a potom su tu takyto co jej vydeluju peniaze. On si kupi dopraje a ona pocita drobne v penazenke, fuj hanba!!!
Od prvého dňa manželstva sme mali a máme spoločné peniaze. Funguje nám to tak už 28 rokov,bez ohľadu na to, kto práve zarába viac a kto menej.
@tinka8512 ved sa cudujem ze maju oddelene ucty
@mb2021 pouc ma. viem ze tam spada viac veci ale rada si ta vypocujem. Na MK sa dozviem vsetko.
Detske oblecenie a obuv bude coraz drahsia. Drzi ta dost skrátka, najma ked on ma tisice a kupi kremy za 500eur a ty mas fungovat zo 400. Kazdopadne, ked zacnes zarabat, bude to lepsie...
dával mi celú výplatu... nechal si malú časť na cigarety napr. 100 e a ostatok dal mne.....
Moj plati najom+ stravu, ja platim energie, internet, sukromnu skolku, plienky, kozmetiku,oblecenie+obcas rodinny nakup. Mam 2 deti zijeme v At
My mame s manželom oddelene financie, ale išla som na matersku s nasetrenymi peniazmi, aj som si vedela pri tom spravit nejaké peniaze, takze som si na nič vacsie nepýtala príspevok. Tiež plati bývanie a auto opravy (ja si platim len benzin). Keď som kupovala za 450 autosedacky, tak som si normálne vypýtala polovicu. Ak ma nadštandardný prijem, tak si na vacsie veci tiez pytaj. Veď je to jeho dieťa.
A oddelene peniaze máme aj preto, že každý mal pred svadbou nejaké majetky a každý ma tým pádom zadné vratka, takze keď sa rozideme, budem, dá sa povedat, sebestačná a je to celkovo vacsia finančná voľnosť, nikomu sa nikto nemusi spovedať, aj keď si kupi iPhone za 1300 eur, alebo auto. Mne by nevyhovovalo nejaké obmedzovanie z muzovej strany a podľa mna by aj bolo😀
@mikaela32 zo 400€ rodicaku platis energie, internet, sukromnu skolku, plienky, kozmetiku, oblecenie+ obcas nakup? to hadam nie...
nie manzel mi neprispieva 🙂 manzel mi posiela peniaze na vydavky svojej rodiny a domacnosti, kym ja mam vypadok prijmov, kvoli tomu, ze vychovavam NASE dieta (my mame financie oddelene a tak nam to vyhovuje, pocas rodicovskej fungujeme inak a vsetko v zasade financuje manzel, kedze ja mam uver, na ktory odide vacsina rodicovskeho)
@matkahelka rodicak 400€ nemam, zijeme v At
@mikaela32 tak si precitaj este raz autorkin prispevok. pises uplne od veci. ona sa pyta prave na 400€ rodicak...
no nestacim sa cudovat tymto komentarom - moj manzel tiez dobre zarobi, to ale aj ja pred rodicovskou, preco by moj zivotny standard mal klesnut a on si svoj ponecha, lebo ja som doma s NASIM dietatom, preco by som ja mala chodit do lesa s detmi a na aktivity, ktore su zadarmo a jednak ukracovat dieta o aktivity typu baby gym, plavanie a pod. ked si to mozeme dovolit, kym by moj manzel minal na kremiky alebo co ja viem co akoze to urcite 😵💫 moj manzel (hoc mame oddelene financie) by s tymto len skusil prist, ze mi nebude prispievat a velmi rychlo by siel na rodicak on, ze ci by to z tych 400€ dal
Asi odpoviem všeobecne , aby som nezabudla niekomu odpovedať.
Ide presne o to, že on si užíva nadštandardne. Ak sa on s dieťaťom vráti z nákupu, je mi do plaču, aké nakúpi doslova hovadiny. Neskutočne komerčné hlulosti ako krém peppa, milka plyšak a podobne sprostosti. Loptičky z automatov a pod....
Ja som mala dosť dobrý plat q od kedy som doma, na seba mi takmer nič neostava. Jedine, co si doprajem sú nechty a kozmetika (mesačne spolu 35e)
Priznávam, že sa na dieťati nešetrim. Nekúpim bundu za 30, ale za 60. Nekúpim hračku z pepca ale z overených eshopov ako napr. Rozumne hračky, vnímave deti. Kvalitné hračky sú väčšinou drahšie. Dieťa ma veľmi citlivú pokožku, preto kozmetiku tiež vyberám kvalitnú, len bavlnené tričká, pančuchy. Len vitamínové doplnky stoja veľa(preferujem just a forever - kto pozná vie, že tiež to je okolo 100e)
Asi ma štve že musím prepočítavať a šetriť, keď vidím, že muž si kúpi nový notebook kvôli tomu, že ho už omrzela farba.
Preto som sa nechcela porovnávať s priemernými rodinami, skôr ma zaujímal názor tých, čo na to majú. Či im muži doprajú viac, alebo ich škrtia.
Všetko čo kupujem, si najprv 10x premyslím. Nikdy nekupujem zbytočnosti.
A je to tvoj manžel?
S mužom sme mali vždy spoločne peniaze.. či som zarábala, zarábam alebo bola doma s deťmi.. ale pokiaľ neplatis stravu a bývanie, tak si myslím že 400€ je dost vysoká suma ak ide len o to že z toho kupuješ hračky a oblečenie pre jedno dieta..
tak dovolim si oponovat, my si to dovolit mozeme a bundy za 100€ nekupujem, rovnako ako nekupujem predrazene vitaminy a doplnky, to je tvoje rozhodnutie a ak s tym manzel nesuhlasi, chapem, ze ti to nechce financovat (moj by mi to tiez nefinancoval), takze ty podla mna tiez zbytocne rozhadzujes, rovnako ako tvoj manzel
nesuhlasim s vydelovanim penazi a aby si zena musela pytat od muza, to je za mna v urcitych okamihoch az ponizujuce, ak si musim pytat na nakup a nebodaj ukazovat blocky ale zasa neocakavam, ze moj muz bude pracovat, aby nas uzivil (a nerobi 40 hodin tyzdenne) a ja budem kupovat 100€ bundy a hovadiny (co pre mna Just je) ale tak to je moj osobny nazor 🤷♀️ on evidentne mina na hovadiny a ty tiez - len aktualne pracuje on s inym budgetom, tak sa holt nejako dohodnite
my tiez nie sme priemerna rodina (vcera mi v inej diskusii bolo vytknute, ze sa chvalim, takze nechvalim sa), ale vysoko nadstandardny prijem mojho muza vyuzivame vsetci styria rovnako (ja, muz, 2 deti) a nie ze moj muz vsetko a my zbierame omrvinky. ja na seba miniem mesacne cca 150€, niekedy aj viac. a teda muz mi k tomu nikdy nepovedal pol slova, lebo je rad, ked som upravena a masaze potrebujem kvoli krcnej chrbtici. ale teda u nas je situacia taka, ze my mame financie spolocne. deti spolocne =financie spolocne.
A preco mu to nepovies?
@bublinka1426 poznam par mamiciek z konika aj osobne a ver tomu to co tu pisu ze riadne daleko od reality 🙂
Aha teraz čítam tvoj komentár.. my na to tiež "máme" ale asi nie som dobrá vzorka, lebo mne je proti srsti kupovať bundu za 60€ ktorá je na jednu sezónu.. vitamínové doplnky stoja síce veľa, ale vitamíny radšej deťom doprajem v kvalitnej strave.. hračky, oblečenie, vitamíny nie je podľa mňa niečo čo musím nutné kupovať každý mesiac nové a tak veľa že by nevystacilo 400€ na jedno dieťa.. pokiaľ v tej sume nie sú napr.kruzky.. nemyslím že je správne takéto vydelovanie peňazí, ale teda 400€ je dosť veľa len na oblečenie a hračky.. samozrejme každý nech si robí ako uzná za vhodné, nikomu nič nevyčítam, konštatujem..
No ja som na materskej minala celkom dost,jednak drobcovi trebalo oblecenie najma sezonne,jednak tym,ze som akcny typ a sedela som doma som trpela, clovek nemal do coho pichnut tak bud som si zaplatila jazykovy kurz, alebo sme sli detsky kutik, baby plavanie, sem tam veci na tvorenie kedze nuda na materskej a to slo celkom do penazi. Tak ako autorka pise, tu krem na tvar, tam oblecko pre mna, topanky drobcovi sme museli davat so zdravotnom stielkou 60 e a vyssie....Ja som to riesila tak ze som sla po 9 mes do prace a mala som aj plat aj rodicovsky, dieta bolo v jaslickach .
Ja som na dieťa minula vo februári do 40 eur, v marci 80 eur (plienky, mäso od farmárov, pár detských výživa, lieky). Oblečenie kupujem minimalne, to je pravda, lebo sme zdedili od sestry, ale napr teraz som mu kúpila 4 kratasy na leto za 6,50...cize za 100 eur by som nakúpila celý komplet, jedno číslovanie, čo mu vystačí na 3 mesiace.
Na dieťa dostávaš 60 eur prídavok plus manžel daňový bonus 140 eur, čiže ešte vieš z toho aj odložiť.
A kebyže neplatím byt, energie, potraviny, a nesporim, tak ani neviem, na čo by som minula tých 400 eur rodičovský príspevok. Určite by mi stačilo.
Ako, co? Prispieval??? K materskej? Ved hadam sme partneri. Mame spoločné dieta, domacnost a psa, tym padom aj spolocne vydavky.

@tinka8512 wau zacinam pochybovat ze Slovac sa ma tak zle. ked tu citam poslednu dobu viacere maminy len cumim :O .....riadne extremy bud jedna co nema nic alebo druhi co nevedia co so sebou
krasne rozdelena spolocnost. toto panove chceli, streda vrstva ZANIKLA/ zanika postupne