icon

Prispieva vám manžel k materskej?

6. apr 2023

Zaujíma ma váš názor. Stačí vám 400e mesačne na dieťa? Stravu, bývanie neplatím. Kupujem z toho čo príde a čo treba - oblečenie, lieky, kozmetiku, výlety (vstupné, detske centra, kúpalisko)
Pripadne ak má niekto sviatok, tak nejakú pozornosť. Sem tam nejakú hračku, knihu, plastelinu...
(Manžel má nadštandardný príjem, naozaj NAD)

denisah6
Autor odpoveď zmazal
tinka8512
6. apr 2023

No tak to je od neho chrapunstvo vyslovene... a na deti nech platí on veci. Môj muž podobne zarába. Vždy vyberie hotovosť kt je potom doma a z toho beriem keď na niečo treba.

sonnenshein
6. apr 2023

Mame s manzelom spolocny ucet, na ktory obaja prispievame tak, aby tam bolo tolko, kolko potrebujeme na vydavky spojene s byvanim, stravou, tankovanim, atd.
Zvysne peniaze mame kazdy na "svojom" ucte, a hospodarime s nimi podla vlastneho uvazenia.
Takto sme sa na zaciatku spolocneho zivota dohodli, a takto nam to vyhovuje.

lauriik
6. apr 2023

Tak kolko mate kazdy na seba mesacne? Ty mas rodicak + najom a on ma kolko?
Ak nevychadzas a on ma prebytok penazi tak by som si vypytala nech ti posiela mesacne xy na vydavky na dieta = spocitaj si kolko ta stoji mesacne oblecenie, hracky a dalsie veci na dieta a vypytaj si nech ti to posiela.

tosomja
6. apr 2023

@aktiz aj mňa to zaujíma. Kľudne vymení, aj tak nikdy nie je doma, kvôli u nás "luxusnemu príjmu 3000€" 😃

dombia
6. apr 2023

Hmmm trošku nechápem, ak si mala nadštandartný príjem pred materskou - tak si si aj našetrila niečo nie?
Áno mám to rovnako - koľkokrát mi je 400 eur na mesiac z rodičáku málo ale mám našetrené a nikdy nejdem na doraz pod určitú sumu.
Muž platí všetky veľké výdavky, a ja urobím 2 nákupy potravín, drogériu, občas lieky ak treba. Plus malej oblečenie, hračku, platím jej krúžok… No a čo zvýši tak si doprajem…
Všetko išlo cenami hore - ale ak chce človek jesť kvalitné potraviny a kupovať pekné hračky, na rozvíjanie dieťatka plus kvalitné oblečenie - niečo to stojí…
Ja som sa napríklad vzdala chodenia na nechty v prospech toho, že chodím cvičiť… Keď mi nevychádza tak si určím priority..
A nechcela by som “vreckové” od muža 😜

matkahelka
6. apr 2023

@tosomja no vidis. ja ziadne vyzivy nekupujem, moje dieta je len cerstve ovocie. sterilizovane veci jej nedavam. kupujem drahsie a kvalitne chrumky, aby som ju mala cim zabavit, ked cestujeme v aute dlhe trasy alebo ked doma padne a udrie sa, chrumka je vseliek. a teda plienky za 20€? parada, mas zazracne deti. ja potrebujem 9 plienok na den, vsetky okrem pampersiek premium care mi bud precikala alebo ma z nich podrazdenu pokozku, takze hold, na plienkach neusetrim.ani na sunare, kedze ho pije 5x denne po 220ml. oblecenie nekupujem drahe, ale topanky v zasade kvalitne a za dvoje som dala vcera 76€. ale teda ja nastastie nemusim od chlapa prosikat o kazde euro, ani mu vykazovat blocky.

melindaaaa
6. apr 2023

Je ine byt odkazana na to- aby si setrila a uplne inu situaciu opisujes ty….Takze rady- ako mas setrit su uplne mimo. Ja by som nedokazala zit s takym muzom co sebe dopraje a ja by som preratavala kazde euro. Vsetci mame mat rovnaky standart- ci uz dieta alebo my rodicia.

monika4487
6. apr 2023

Tak v jednotlivých riadkoch mesiace, v stĺpcoch mame: Najom/hypoteka, energie, auto (poistenia, benzin, opravy, znamky), jedlo, drogeria, lekari a lekaren, deti (poplatky - skolka, jedlo, oblecenie, zabava/hracky, kruzky, tabory), sebarozvoj (kurzy), zabava (vylety....), Opravy + veci do domacnosti, IT (mobily, TV, internet, ...). Na začiatku je to pracne si vytvorit tabulku podla domacnosti (samozrejme v kazdej domacnosti by aj tabulka bola ina). Ale po 3 mesiacoch uz clovek vidi, ze co je fix , co pravidelne musi zaplatit (napr. poplatky za skolku, atd.). Co este je dobre. Hned ako pride materska, vyplata, atd. si preposlat časť penazi, ktoré naozaj nechcem minut na iny ucet (ja od tohto uctu nemam prihlasovacie udaje len tak po ruke a nemam na ten ucet aplikaciu, ze tam mozem prist hocikedy ani zriadenu kartu, su to peniaze, ktore nemozem hned rozbit, ale v pripade v pripade nudze mozem ich pouzit 🙂.

bora0123
6. apr 2023

Ano da sa v pohode vyzit z takej sumy ked neplatis stravu/byvanie, ja som mala vsetko dokopy 500€ nieco rodicak nieco muz prispel a v pohode, kvalitne veci sme kupovali ale zas nie vela (krem vydrzi aj xy mesiacov a topanok staci dvojo na sezonu, no to bude aj tym ze som minimalista 😅), este aj strava sa mi casto do toho zmestila, muz ma tiez dobry prijem, ale na druhej strane zvysok co si nechal vylucne setril a nekupoval 500e kremy 😂😂
Spis si vydavky, mozno nema sajn co kolko stoji ukaz mu to a povedz nech ti prida pripadne normalne za nim dojdi s blockom ze preplat mi zubara 😂 lebo pochybujem ze bude so spolocnym uctom suhlasit ked ma takyto mindset 🥲

tosomja
6. apr 2023

@matkahelka veď ani ja nemusim produkt, ani vykazovať bločky.

floki1994
6. apr 2023

Mňa normálne len udivuje koľko ľudi nemá doriešené takéto dôležite veci pred príchodom dieťaťa...však toto si treba dohodnúť skôr keď jeden príjem odpadáva kvázi 🤔 nuž sadnúť s mužom a riešit to s nim..nie na MK

mamula20
Odpoveď bola odstránená
tosomja
6. apr 2023

@mamula20 aj my tak máme. Muž má zase vlastný účet len kvôli zamestnávateľovi, lebo robí v Česku. Ale má tam len "vreckové do roboty na stravu" a ináč všetko platíme z môjho účtu. Nevedela by som žiť tak, že toto je moje toto tvoje a o nič sa nestarám. Ešte aj z toho, čo mu zvýši z roboty, prinesie a ide na nákup.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
petamich
6. apr 2023

@tosomja tak ono kazdy model je dobry, ak sa na nom dvaja dohodnu 🙂 ja by som si zasa nevedela predstavit mat ucet spolocny a manzelovi to tiez vyhovuje, my sme sa ale dohodli, ze takto to bude a kto co plati

tosomja
6. apr 2023

@petamich veď áno. Ale tam je komunikácia. Mne by bolo úplne jedno koľko účtov, kto koľko zarobí. Mne ide o to, aby som vedela, koľko máme príjem, koľko výdavky a aby som nemusela prosiť deťom o mlieko napríklad. Alebo chcem nový kabát raz za tri roky, tak nemôžem, lebo mi je trápne pýtať od muža. To nie.

petamich
6. apr 2023

@tosomja uplne suhlasim 🙂

autor
6. apr 2023

Áno uznávam, mali sme si tieto veci vyriešiť pred svadbou. Ja som ale bola vždy finančne od neho nezávislá, možno preto nás to netrápilo. Mala som naozaj pekne našetrené a neobmedzovala som sa. Často som siahala na moje úspory. Možno preto je teraz v šoku, ako to, že zrazu nemám?
Niektoré veci som obmedzila. Nepreháňam to už s oblečením, niektoré veci ktoré sú veľmi drahé, kúpim aj z druhej ruky.
Naozaj mi je ťažko obmedzovať sa, keďže aj ja pochádzam z rodiny, kde sa nikdy neriešili peniaze. Vždy bolo všetkého dostatok. Nemôžem to nazvať chybou. Kto môže za to, že aj môj otec zarába exkluzívne? Vždy som bola naučená na kvalitné veci. Nechcem sa hrať na princeznú, ale prečo by som mala teraz ubrať na kvalite pre moje dieťa?
Keby nás prinútila situácia, strata práce, ak by na nás doľahla kríza, samozrejme vtedy by som sa na to inak pozerala.
Vaše príspevky si beriem k srdcu. Beriem to ako konštruktívnu kritiku.
Skúsim byť šetrnejšia a skúsim to aj rozumne prebrať s mužom. Neviem ako sa zatvari, keď navrhnem spoločný účet. Aspoň by videl, že to všetko aj niečo stojí.
On je veľmi rad, ako pekne chodí oblečené naše dieťa. Je rád, aké má zaujímavé hračky, kvalitnú kolobežku. Len asi netuší, že to nestojí 3e.

autor
6. apr 2023

A áno, chystám sa už do práce a teším sa na to, že znovu budem finančne na tom lepšie. Len ma to mrzí, že niekedy musím doslova žobrať od svojho muža.
Obdivujem tie, čo dokážete zo 400e ešte 200 odložiť.

jana_eyre_2
6. apr 2023

@matkahelka ale veď vraví, že vôbec z toho nedáva na stravu a podobne.. vyslovene napísala, že z toho platí oblečenie, hračky a kaderníčku a nechty čo je najmenšia položka.. takže to nie je tak, že dieťa nejedlo atď..

autor
6. apr 2023

@mamula20 presne. Nedávno som dokupovala gate, tielka, legíny, sveter, tenšiu čiapku a v lindexe ostalo 120e.en sveter stojí 30. Legíny 20. Aj by som odfotila bloček.
A teraz budem kupovať topánky - prechodné. Bude potrebovať aj tenisky. A vždy kupujem 2 - jedny na odrážadlo, na dvor, a druhé k lekarke, do mesta, chápeš.
Tiež nemá pršiplášť, teraz je dosť upršané počasie. Gumáky. Neviem... sú to zbytočnosti? Mne nikdy nikto nedal po deťoch ani ponožky. Nič. Všetko kupujem. Nikdy sme nezdedili. Ako nesťažujem sa, len naozaj neviem ušetriť pri oblečení.

anjelicek26
6. apr 2023

Nie je sanca ist s muzom do obchodu typu lindex/hm/zara a nechat ho pri pokladni zaplatit? Podla mna chlapi fakt netusia, co veci stoja, teraz sme boli lyzovat a ked som zadrela, ze reima overal pre nase styri deti stal 250e/kus tak skoro kavu vyplul...

lienka.7
6. apr 2023

@autorka stále máš možnosť sa s mužom vymeniť. Nech on je doma na rodicaku a možno potom pochopi. Alebo aj nie. A prepáč, ale fakt nemusis dieyatu kupovať najdrahšie hračky a bundy a topánky. Detto kozmetika. To len ty chceš. Vždy sú aj lacnejšie alternatívy a pozor stále pritom kvalitné. To len ty chceš bundu za 60€ a krém za 100€.
A gratulujem k takému volovi inak👌

tosomja
6. apr 2023

A prídavky a daňový bonus ti hádam dáva. Takže máš 600€ minimálne.
Stále som sa nedočítala, v akej sfére robí tvoj manžel, že tak veľa zarobí.

lienka.7
6. apr 2023

@tosomja môže mať uplne bežnú robotu za tisicku netto. Stačí ze ma konexie a ako dosadeny konik si sedká v 2-3 dozorných radách nejakých štátnych podnikov a ma zarobene👌 mame takého suseda, neboj.

tosomja
6. apr 2023

@lienka.7 tak to môže aj jej vybaviť 🙂 bude si doma behať za dieťaťom a pritom "robiť v dozornej rade" 😃 a nemusí byť závislá.

enya00
6. apr 2023

zober herca na nakup oblecenia s vami a nech zaplati…no strasny sebec,ked ani svojmu dietatu nekupi

maxi2
6. apr 2023

Chápem ťa keď nechce mať spoločné peniaze tak minimálne 1000€ by ti mal dávať. Veď ste rodina a máte žiť na rovnakej úrovni

barbora19911
6. apr 2023

@tosomja 400 eur ?? Veď to je nič pokiaľ ideš len na obed 6 krát v mesiaci máš 25x6 150 pokiaľ sa nechceš doma udriet a stále variť 🙂 ..ideš na kozmetiku nechty a už máš ďalších 100 eur v prdeli 😅 a ešte keď chces cestovat alebo si ísť na wellness tak z toho nevyjdes 🙂