icon

Reťazový pôrod a výpočet vymeriavacieho základu

milliondollarbaby
21. apr 2017

ahojte, chcela by som sa s Vami poradiť, lebo na Sociálnej poisťovni som dostala informáciu, že sa mi bude materská pri druhom dieťati rátať z minima, čo ma dosť šokovalo, keďže som rátala s tým, že pri reťazovom pôrode sa bude výška materského príspevku rátať z pravdepodobného vymeriavacieho základu nahláseného zamestnávateľom (keďže ide o reťazový pôrod). Môj prípad je takýto - nepretržite zamestnaná od 12/2010, PN z dôvodu rizikového tehu od 1.10.2015 do 17.1.2016, následne 18.1.2016nnástup na materskú (kde mi bola priznaná maximálna výška materského príspevku na základe platu, PN-ka ho neovplyvnila), od 12.9.2016 poberám rodičovský príspevok. Zároveň mi bol v januári 2016 a potom v apríli 2016 vyplatený bonus za rok 2015 vo výške 4000 btto. Prosím, viete mi poradiť, akú materskú mám očakávať? Predpokladaný nástup je 24.9.2017. Ďakujem!

gir
21. apr 2017

@majusqa77 Viete čo je zaujímave, že tri baby spolu tvrdia to isté a hneď je to zaručené. No ako myslíte. Ja netvrdím ako niekto že som odborník ale zakladateľka nikde PN nerieši, len ju spomenula, že pri prvej materskej nemala žiaden vplyv na jej výšku a normálne ju poberala, následne prešla na rodičovský. Počas prvej materskej nebola PN a na rodičovskom PN nie je možná.

majusqa77
21. apr 2017

@gir este raz.. ..na prvu matersku nastupovala v roku 2016, rozhodne obdobie bol rok 2015 a z prijmu roku 2015 sa jej pocitala materska (preto PN roku 2016 nema na vysku materskej vplyv)
na druhu nastupuje v roku 2017, takze rozhodne obdobie je rok 2016. tu ma za januar 17 dni a prijem 0, preto sa jej bude ratat z minima

gir
21. apr 2017

Už ani zakladateľka to nezvláda čítať ...😉

zalka
21. apr 2017

@gir prepáč to nie je o tom, že tvrdíme to isté, to je o tom, že my poznáme súvislosti a vieme ako sa to počíta, preto tvrdíme to isté ... nekopírujeme od seba, ale každá sa ti snaží svojím spôsobom vysvsetliť to čo si ty vysvetliť nedáš, už som napísala myslím dva obsiahle príspevky, kde som ti priamo na príklade vysvetlila ako to je .. a ty stále svoje hudieš. Vieš čo, chod na SP, opýtaj sa ak by si v roku 2016 bola PN, MD, RD .. či by si mala takú materskú ako máš teraz. 😅

evittam
21. apr 2017

@gir Takze to co vlastne tvrdis ty (len na zaklade toho,ze ty si to tak mala-aj ked si uplne iny pripad), tak je to pravda. A tri baby co sa zhodli a su uctovnicky,mzdarky vlastne nevedia nic.😀😀😀
Ty si si poriadne precitala to co ti napisala @zalka preco je to inak a pochopila si to? Ako citam asi tazko len radsej budes dookola pisat tu svoju pravdu ako priznas,ze si to nepochopila. Uz si trapna. Bohuzial.

evittam
21. apr 2017

@zalka No, myslim,ze to proste nevysvetlime cloveku,ktory tomu nechce rozumiet. A vlastne vobec nerozumie tejto problematike...Zbytocna snaha. No a myslim,ze by musela mat na SP velke stastie ak by natrafila na pracovnicku co tomu rozumie aspon z polovice ako ty.😉

majusqa77
21. apr 2017

@evittam myslis z polovice toho, co my? :D

gir
21. apr 2017

HURÁ - mzdárky a účtovničky vyhrávajú. A masírovanie ega na materskej tiež pomôže. Pekný deň

evittam
21. apr 2017

@gir A akoze nie je na RD mozna PN. Tak ti poviem pre tebs novinku-je mozna, dokonca mozes poberat PN a RP sucasne. Fakt sa radsej venuj radam v tom comu rozumies.

evittam
21. apr 2017

@majusqa77
😀👍

gir
21. apr 2017

@evittam Na materskej PN áno, na rodičáku nie.

evittam
21. apr 2017

@gir Ahaaa, takze stale mas pravdu?!
Jasneee, predavacka, lekar, IT-ckar,....tu bude vysvetľovať problematiku MD,RD, socialnych davok. I ked aj to sa moze stat. Ale to urcite nie je tvoj pripad podla tvojich vyjadreni.

majusqa77
21. apr 2017

@gir preco nenapises cez kontaktny formular na stranke socialky? uz sme sa ti tu snazili vselijak vysvetlit, ze proste nemas pravdu, o nic viac nejde. ok, neverim, mam inu skusenost, tak si overim info. nic za to nedas, je to nezavazny dopyt, odpovedaju standardne v priebehu par hodin.... a mimo ineho, zakladatelka si len chcela overit to, co jej na socialke povedali - a teda tentokrat sa (bohuzial) nemylili...

evittam
21. apr 2017

@gir A zase "kecas" hluposti. Na MD s na MD nemozes byt zaroven PN-obe su to davky od SP,ktore nemozes poberat sucasne. Avsak byt na PN pocas RD mozes-jedno je davka od SP druhe od UPSVaR.😉
Takze zase o tom nic nevies ale predpokladam,ze pravdu mas urcite ty.😅

evittam
21. apr 2017

@zalka
@majusqa77
Takze, kočky, my z "fachu" sme sproste a ona je lietadlo...
Ach jaaaaj....😀😀😀😀

majusqa77
21. apr 2017

@evittam uz ju nechaj 🙂

gir
21. apr 2017

@evittam Nárok na nemocenské dávky má len poistenec, teda osoba, ktorá je v čase vzniku dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky nemocensky poistená. Pretože počas rodičovskej dovolenky prichádza k zániku nemocenského poistenia, nevzniká počas rodičovskej dovolenky nárok na nemocenské. Jednoducho súbeh nároku na výplatu rodičovského príspevku a nároku na nemocenské nie je možný.

evittam
21. apr 2017

@majusqa77 Mas pravdu. Idem si "masirovat ego" nad nejake to DP...😉

majusqa77
21. apr 2017

@gir prosim? subeh s RP nieje mozny? oooooch, ty uz naozaj radsej nerad.... (btw.ochranna lehota nic?)
este napis, ze ani pracovat sa popri RP nemoze...

zalka
21. apr 2017

@gir ak by si tomu rozumela, tak vieš že môže mamička poberať RP z UP , a môže ju zamesntávateľ nahlásiť späť ako zamestnanca a môže byť aj počas poberania RP na PN ..

alebo môže do 7 dní od skončenia MD, kedy je už na RD môže ísť na PN z OL a poberať RP aj PN

je mnoho vecí ktoré nevieš a o ktorých netušíš, že to ide. 🙂

majusqa77
21. apr 2017

@evittam vikendovat uz treba ist 🙂

evittam
21. apr 2017

@gir Kecas. Pokial tvoj PP trva aj pocas MD aj RD tak ak nastupis do 7dni po skonceni MD na PN tak mas narok na PN a zaroven poberas aj RP.😉 A kludne potom moze ten PP aj zaniknut. Ja som tak poberala vyse pol roka, kamaratka rok, dalsie dve tiez skoro rok a dalsie dve su stale na PN pocas RD-lebo som im to poradila nech nie su len o rodicaku.
Takze naozaj ta naposledy ziadam-nerad v tom comu nerozumies. To,ze ty si to mala tak a tak neznamena,ze aj u druheho to tak bude-je xy moznosti ovplyvnenych vsetkym moznym-uz to konecne skus pochopit. A to, ze si ty nieco nevidela a nezazila este neznamena,ze to tak nie je.😉

evittam
21. apr 2017

@zalka No ved je jednoduchsie sa vysmievat takym co tomu rozumeju ako priznat po tolkych prispevkoch o nicom,ze teda fakt tomu nerozumiem
😉. To niektori ludia nedokazu. Bohuzial.

gir
21. apr 2017

@evittam Tak poďme každá na rodičáku na PN a budeme brať aj jedno aj druhé. Toto už je špekulanstvo. Ja som sa niekomu vysmievala? Písala som svoju skúsenosť.

evittam
21. apr 2017

@gir No a? Ved chod aj ty ak mozes. Preco by som nesla? Ake spekulantstvo-na odvodoch za roky zamestnania som odviedla dost. 😉

ivushka19
21. apr 2017

@gir to nie je spekulantsvo, to je bezna prax..... kto vie ako nato, vyuzije co sa da.... skor sikovnost 🙂

evittam
21. apr 2017

@gir No len ty tu pises uz par zbytocne zavadzajucich prispevkov,ktore so skutočnosťou nemaju nic spolocne..To, ze ty si mala MD ako si mala to je tvoj pripad-nic viac a nic menej. A nechces to pochopit co ti tu vysvetlujeme.

gir
21. apr 2017

@evittam Ja sa fakt nechcem doťahovať ale PN po skončení materskej áno a potom nástup na rodičovský. Ale súbeh rodičovského a PN?

evittam
21. apr 2017

@ivushka19 No a mozno z druhej strany ta casta slovenska natura-kočka o tom nevedela, tak preco by mal mat niekto iny ked ona nema. Tak uz je to spekulantsvo a zneužívanie systemu (aj to mi uz bolo povedane)😀😉

gir
21. apr 2017

@evittam Neberte to osobne ale potom to tak aj vyzerá že v tomto štáte sa majú dobre len špekulanti ...