Reverz z pôrodnice a príspevok po narodení dieťaťa
Zdravím, chcem sa opýtať, či nevie niekto poradiť, ako to je aktuálne s reverzom z pôrodnice a získaním príspevku po narodení dieťaťa. Ďakujem
@nykkushka Ja som tiez po porode doverovala lekarom a chcela mat istotu ze je mala v poriadku a aj ja. Nemam zdravotne vzdelanie, necitila som sa kompetenna posudit to.
Naopak, na reverz som chcela odist ked som bola tehotna a mala som zachvat a nevedela som ci smiem lieky. Volali mi 155 aby sa poradili a dispecer poslal sanitku ze oni zhodnotia. Zachranari ze oni nevedia, ze ma beru do nemocnice. Prijali ma ma gynekologiu, nie neurologiu, lebo som tehotna tak automaticky tam. Prisiel ma vysetrit neurolog, dovolil liecbu, ze pokojme som mohla ostat doma a dat si injekciu. Ostala som den pre istotu na pozorovani a chcela som ist domov. Vraj ma nepustia lebo 3 dni hospitalizacia. Vedela som ze som ok, mala bola ok (robili mi velke usg a xkrat za den ctg, cely cas bezproblemove tehotenstvo). Chcela som reverz, nakoniec ma pustili.
Tu ide o to ze nikto ta tam drzat nemoze. Cize ak niekto odist chce, tak na to ma plne pravo. Napriek tomu ze to skusaju ze nie nemozete. To ci je to ok alebo ci je to velky risk je uz ma kazdeho zvazeni. Lekar pouci o rizikach.
@anavixy čiže keď som po vaginalnom pôrode, žiadne komplikácie, len nastrih a šitie a za predpokladu že bude dieťa v poriadku, môžem to podpísať a odísť aj s dieťaťom? A tým pádom dostanem aj príspevok? Zajtra bude mať ráno 72 hodín, 4 deň to bude. Majú jej robiť sono obliciek a tú krv z päty vraj až na 5 deň.
@anavixy
@anavixy a som druhorodicka
@lenusska72 ano, odber z paty ak maju zauzivane robit na 5. den tak je to mozne, ale mozu ho urobit hned ako dieta dovrsi 72h. Sono obliciek si pojdete dat urobit z domu, na tom tiez nie je nic zvlastne (u nas ho napr robi len jedna lekarka a ked ma dovolenku musia si ist uplne vsetci az z domu..). Takze tieto veci, ze vas nechcu pustit lebo toto a tamto, to su len ich zvyklosti (to moze a aj ma kazda porodnica inak), ale realny dovod nie je. Teda aspon podla toho co pises. Drzim palce 🍀
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/chcete-odist-...
Ten reverz nech ti urcite daju podpisat.
@anavixy a to sono obliciek sa kontroluje 2 dní po sebe alebo ako?
@lenusska72 nie, len raz, alebo kontrola o par tyzdnov, ak je nieco sirsie ako ma byt (najcastejsie rozsierne panvicky).
Co sa tyka este toho prispevku a komentu ze ho nedostanes, tak blbost, z reverzom dostanes, vid oficialne info z upsvar. Primar neprimar, zle info.
@lenusska72 Príspevok normálne dostaneš. Nie je podmienený pobytom v nemocnici. Normálne legálne prepustia z nemocnice teba i tvoje dieťa. Len teda podpíšete reverz. Na vyšetrenie dieťaťa môžeš prísť ambulantne, dohodneš sa na dni a čase a prídeš s dieťatkom.
@soffek nepíš o niečom, o čom nemáš sajnu a len štýlom jedna baba povedala
@lenusska72 Príspevok dostaneš. Ten by u nedostala len keby dieťa opustíš, alebo nechodíš na poradne v tehotenstve
@nykkushka no čo asi? Keď si porodila a si zdravá a máš zdravé dieťa nie je najmenší dôvod ležať v nemocnici 3-5 a neviem koľko dni a tváriť sa, že tak to má byť.
Čo sa týka odberu z päty, v zahraničí sa robia tiež odbery z päty a nečaká sa na to 72 hodín, to sú vaše zaužívané praktiky, aby ste zdravé ženy držali v nemocnici a dostali ste od poisťovni viac zaplatené.
Rodila som v zahraničí do 24 hodín som bola doma, všetky potrebné vyšetrenia aj odber urobený. Určite som si viac oddýchla doma, ako keď som bola 5 dni zavretá v pôrodnici na Slovensku
@nykkushka Ja ti poviem jeden dovod, napr. mamicka moze mat doma dalsie deti, ktore bez maminky trpia. Rodina ma byt spolu... teraz pisala jedna mamina, ze ona v porodnici so stvrtym a muz so zlomenou nohou sa stara o 3 deti a svokrovci nevedia pomoct, resp snazia sa, no mina sa to ucinku... Hospitalizacia neni len tych 72 hod, kolkokrat sa natahuje na 4-5-6 dni a vymyslaju si dovody, preco nechcu pustit domov...
@lalala94 @zuzanaete ale v tych krajinach je zabehnuty system starostlivosti o novorodenca a sestonedielku. Tam chodi sestra na navstevy hned ako sa rodicka dostane domov. U nas sa uz davno zrusili navstevy detskej sestry u novorodenca (a porodnej asistentky v sestonedeli sme ani nikdy nemali) a kolkokrat ho sestra a lekar vidia az na prvej poradni v ambulancii a rodicku az doktor na kontrole po sestonedeli.
@lenusska72 a to nevies vydrzat?Stoji ti tonpotom za tie opletacky pripadne ze ti nedaju rodicak,ci o xonsa to zaujimas.Ni nevhaoem ze nevydrzis ved ta tam nemucia ako v koncentracnom.To si taka lentilka?
@lenusska72 mňa pre púšťali, keď mala malička 72 hodín a bolo to 1.1. 19,30 večer, tak trvá na tom, aby ta prepustili, nevidím dôvod, aby ste tsm boli dlhšie, však krv z nožičky babatku sa berie po 72 hodinách od porodu
@elmivelmi Velka skoda, ze Slovaci sme nauceni ohybat chrbty. Pokial si budeme hovorit, ze ved vsetko vydrzim, veci funguju takto 100 rokov, tak nic menit netreba, tak sa nedivme, ze veci sa menia pomalinky. Autorka nie je lentilka. A aj keby patrila medzi “slabsie” osoby, tak je to ok a je nezmyselne byt v nemocnici len kvoli storocnym pravidlam. Dufam, ze bude stale viacej zien, ktore toto budu riesit a davat kompetentnym najavo, ze su aj ine moznosti. Treba sa ozyvat.
Myslím, že základ bude opýtať sa na vizite. Vypočuj si, čo povie lekár a potom zhodnoť.
Poviem Ti moje dva prípady.
1. V nemocnici s dieťaťom tri týždne po pôrode - mali sme vážne komplikácie.
2. Prišli sme v piatok asi o pol jedenástej, narodil sa 23.53, v pondelok o desiatej sme boli doma +- 60 hodín sme boli v nemocnici. Ešte sestrička mi vysvetľovala, lebo aj ja som sa divila, že ako expresne rýchlo všetko, že tým, že sa narodil o 23.53 mi to brali ako deň hospitalizácie, takže som akože bola 3 dni, aj keď na hodiny vôbec nie. A na odber sme sa vracali tuším po pár dňoch, ani si presne nepamätám.
@elmivelmi gramatika, ty lentilka!
@nykkushka tych dovodov moze byt vela. Vaznejsich aj menej. Mne by napriklad celkom stacilo, ze mi v nemocnici nenechaju dieta pri mne ale vezmu mi ho. Je to moje dieta, 9 mesiacov som ho nosila a zrazu niekto rozhodne, ze bude na novorodeneckom, sestricka rozhodne kedy mi ho prinesu na dojcenie a podobne... nie vsade su kengurky.
Ja som tretieho rodila vo stvrtok 10:25 a v nedelu sme uz boli doma. Pripadne istotne pustaju domov aj cez vikend.
Ak je vsetko ok tak vas pustia. Ak nie tak ten jeden den sa da este vydrzat.
@lenusska72 robia problém lebo po novom si poisťovne vymysleli že môžu púšťať až na 5ty deň. Je to myslím od 1.4 tak. A samozrejme potom nemocnica nedostane peniaze za vás.

@zuzanaete 100% suhlasim
A ja teda tiez pracujem v porodnici, na novorodeneckom a ano aj u nas by vacsina personalu robila caviky. Pritom povedzme si uprimne, keby zeny chodili domov par hodin po porode, mali by sme podstatne menej prace a viac casu na tie, co potrebuju v porodnici zostat.
Ale teda odber z paty sa robi po minimalne 72hod, takze realny dovod na predlzovanie hospitalizacie nie je. U nas je zauzivane, ze prvorodicky (ktore sa nepytaju domov) idu az na 4. den, teda su akoby o jeden den naviac a po sekcii sa pusta na 5. den (pretoze sa vyberaju svorky), ale odber sa robi vzdy vtedy, ked sa ma nie kedy ide dieta domov. Pokial zena po vaginalnom porode chce ist domov na 3. den tak a su obaja ok, tak idu domov, po cisarskom ale az na 4.
A co sa tyka prispevku, plati co som pisala, nahlasuje to nasa novorodenecka lekarka a robi sa to len ked matka odide BEZ dietata.