icon

Som tehotná a nezamestnaná. Mám nárok na príspevky?

alenana
17. nov 2012

Dokončila som SŠ a od októbra 2011 som si našla prácu, výpoveď som dostala júla 2012. Teraz som na ÚPSVaR, nezamestnaná som od augusta 2012. Som tehotná. Čítala som tu všelijaké diskusie o tom, že ak si nezamestnaná, nemáš nárok na žiadne príspevky, ani počas ani po tehotenstve. Teraz ako to vlastne je? Sú tu ešte aj také mladé maminky, ktoré s touto hrôzou majú skúsenosti?

zalka
28. jan 2013

@chimenaaa súhlasím s @moon1979 a doplním po svadbe, teda skôr po narodení dieťaťa priateľovi vezmú dávku v hmotnej núdzi.

chimenaaa
28. jan 2013

@moon1979 dakujem krásne za odpoveď... a nevies mi poradiť ako je to s DNP?? moc tomu nerozumiem

moon1979
28. jan 2013

@chimenaaa no DNP je teraz trošku nevýhodné ... ak chceš čerpať dávky z DNP musíš sa pripoistiť z celého balíka, čo z minimálneho VZ (393 Eur) robí mesačnú povinnú platbu cca 140 EUR po dobu 270 dní ... z max VZ je to vyše 400 eur mesačná platba, takže tebe ako nezamestnanej sa to zrejme neoplatí ....
materská je potom 65% z VZ z akého si sa poistila po dobu 34tt

chimenaaa
28. jan 2013

@moon1979 hm... dakuejm... nevedela som ako to je a moc tomu neorzumiem... Ja kedze osm nezamestnana na materku narok nemam tá býva prvych 6 mes. ano?? a potom je rodicovsky do 3 rokov? a ked nemam narok na matersku od zaciatku budem dostavat rodicovsky?

moon1979
28. jan 2013

@chimenaaa ano, pokiaľ za posledné dva roky si nemala aspon 270 dní trvajúce nemocenské poistenie, tak ti nárok na materskú prípadne PN nevznikne a teda narodením dieťaťa si požiadaš o rodičovský príspevok na UPSVaR, na ktorý budeš mať nárok do 3 rokov veku dieťaťa ...

adulkadk
28. jan 2013

Ahojte,ja mam dve deti a doteraz som zaevidovana na urade prace .som v osmom mesiaci a uz som tam odniesla papier od Dr na materske,na ktore narok nemam..viem ze budem brat iba rodičovský a rodinne..no budem mať nárok aj na priplatok k prispevku k narodeniu dieťaťa???su na to nejake podmienky..

liz_lemon
28. jan 2013

@adulkadk budes mat na neho narok, ak sa dieta dozije 28 dni, a ak si chodila na pravidelne prehliadky ku gynekologovi

adulkadk
29. jan 2013

@liz_lemon chodim pravidelne,takze by to malo bit v pohode a dostanem ho teda...dakujem 🙂

ivka1004
13. feb 2013

ahojte som matka starajuca sa o dieta do 6 rokov veku dietata nedostavam nic iba rodine pridavky chcem sa spytat ako to je ked v aprili mam rodit ci musim ist vybavovat nieke veci alebo staci az ked sa malinke narodi na materske nemam narok keby pracujem 7 marca mam nastupit na matersku ked nepracujem vsetko sa riesi az po porode alebo ?vie mi niektora poradit ako to je dakujem 😉

katka1903
13. feb 2013

Presne som to tak mala ja s malym do sest rokov doma ale ja som mala platenu.a ty vlastne zacnes poberat rodicak az po narodeni maleho hned chod na socialku podat o rodicak.

izabela20
18. feb 2013

Ahojte :o) chcela by som sa opýtať...v roku 2012 som končila SŠ s maturitou už ako tehotná, nepracovala som nikde som slobodná a v júli budem mať 20 rokov...mám nárok na dávky v hmotnej núdzi alebo len na ten rodičovský príspevok a rodinný prídavok na dieťa?...som slobodná matka a nechystám sa ani v najbližšej dobe vydávať.... nebývam ani v spoločnej domácnosti s rodičmi...vie mi niekto poradiť? :o)

zalka
18. feb 2013

@izabela20 no bohužial , ale tvoj príjem = RP + výživné na dieťa ( kt. musí byť určené súdom ) bude vyšší ako možná dávka v hmotnej núdzi 208,30 takže nárok Ti nevznikne.

kristinaznebaspadla
18. feb 2013

Ahojky. Tak ja som tiez nezamestnana, cize budem dostavat iba tie rodinne pridavky. Ja sa skor chcem spytat, kedy a kde sa podavaju tlaciva ? Myslim na jednorazovy priplatok na dieta a aj tie rodinky.
Dakujeem ;)

merynka3
18. feb 2013

čaute 🙂 tento rok končím výšku... a zároveň so štátnicami aj rodím... ako je to s materskou dovolenkou a príspevkami?
neviete mi to niekto rozumne vysvetliť na čo mám a na čo nemám nárok? nie som vydatá a priateľ normalka pracuje..

Ďakujem 🙂

zalka
18. feb 2013

@merynka3 po narodení dieťaťa, žiadaj na UP úrad práce ... o rodičovský príspevok , prídavky na deti .. jednorazovú dávku pôrodné a príspevok k pôrodnému .. to je asi tak všetko a zaeviduj sa na SP ako matka starajúca sa o dieťa aby štát za teba platil odvody do dôchodkového poistenia.

sohu
24. mar 2013

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ak som momentálne nezamestnaná, do augusta som bola na predĺženej rodičovskej dovolenke, v auguste som ešte pár dní odpracovala, doteraz som poberala podporu, momentálne som v 6. mesiaci, je možnosť, že ak by som sa dala vypísať, tak by som dostala nemocenské.?

zalka
24. mar 2013

@sohu bola si v čase skončenia PP tehu? Ak áno tak si v OL .. ak nie .. tak sa musíš poistiť na DNP aby si mala nárok na MD, alebo PN.

sohu
24. mar 2013

Ďakujem za odpoveď, nie nebola som tehodná, ale vraj keď sa pripoistím v deň vypísania, tak do sociálky neplatím nič, ale oni mi vyplácajú nemocenské, ale mne sa to nezdá. Nechce sa mi veriť, že sociálna poisťovňa, by niečo také nemala ošetrené.

zalka
24. mar 2013

@sohu no škoda že si sa neinformovala skôr ... mohla si mať maximálnu MD takto máš šancu na minimálnu.
Takže ssa stačí den pred PN alebo nástupom na MD prihlásiť na SP na balík dobrovolných poistení ... zaplatiť za 1 deň cca 4,50 eur a PN bude platená cca 216e mesačne a MD 255e mesačne ...

sohu
24. mar 2013

zalka si veľmi zlatá, ´dakujem za odpoveď, ak sa poistím a ešte v ten deň by ma vypísal, tak je to poistenie neplatné? A ešte ma zaujíma, čo je MD - to je tých 8-6 týždňov pred pôrodom? Na úrade práce mi povedali, že od toho 6 týždňa mám narok na rodičovské alebo je to až po pôrode? A ešte jedna otázka , kedy musím zrušiť to pripoistenie, keď ja ho reálne nechcem platiť? Nikdy som sa o to nezaujímala, predtým som robila, takže sa to všetko nejak vybavovalo samo, lenže teraz mi hrozí, že keď mi skončila podpora, tak nedostanem nič. Keďže mám syna s miernym zdravotným problémom, mám s ním kopu výdavkov mesačne, a na opatrovateľské mi nevznikol nárok, takže každá koruna sa mi zíde.

zalka
24. mar 2013

@sohu no vidíš nie samo vybavovalo, ale vždy niekto namiesto teba ...
a to je taký problém sa prihlásiť den pred PN na DNP a zaplatiť v SP 4,50 eur? ... a zrušiť toto po skončení MD pred nástupom na RD.
MD vypláca SP ak sú splnené podmienky 6-8t pred pôrodom
RP vypláca UP každému ... bez podmienok ... odo dna pôrodu

sohu
25. mar 2013

Bola som dnes na SP, ak by som sa dala vypísať, tak nemám nárok na nemocenské, pretože ak som aj bola v pracovnom pomere , z rodičovského sa neodvádza nemocenské, takže mi nevyjde tých 270 dní. Čiže potom sa to dá až pred nástupom na MD. Neviete koľko je minimálna MD a koľko rodičovské?

mimus265
9. apr 2013

Baby chcem sa spytat, skoncila som vysoku skolu som evidovana na urade prace uz mam pravo byt na materskej kedze som v 33tt ale doktor ma nevypisal tvrdila mi sestricka ze ked nemam narok na matersku a ze nebudem nic dostavat ze ma vypisu az v nemocnici ked porodim, ale na urade mi zasa tvrdila pracovnicka ze mam doniest papier ze som vypisana na matersku, tym padom ma vyradia z evidencie, tak neviem co mam spravit.... musim sa zasa trepat na urad prace hlasit ze si hladam pracu no nieje to kravina?

lussya
6. jún 2013

a ako je to teraz? ja mam tp 21.1.2014 a vsade sa pise, ze ak si pred TP posledne dva roky bola 270 dni poistena, tak mam narok na materske. Ja som teraz nezamestnana a asi aj do porodu ostanem, pretoze ma nikto ako tehotnu nezamestna... ale za posledne dva roky som bola zamestnana a tym padom aj poistena. Budem mat narok na matersku alebo len rodicak? dakujem.

zalka
6. jún 2013

@lussya napíš dátumy kedy si bola zamestnaná , kedy ti skončil PP ... lebo ak nič neurobíš tak nárok na MD mať nebudeš.

lussya
6. jún 2013

@zalka, dobre. no bola som zamestnana od 1.10.2011 do 31.12.2012, potom od januara do 10.2.2013 na up a od 11.2.2013 do 30.4.2013 som bola znova zamestnana. Od 13.5.2013 do 31.5.2013 som bola na peenke, kedze som bola v ochrannej lehote. Prepustili ma a o tyzden na to som zistila, ze som tehotna.... :( a teraz v pondelok sa asi pojdem zahlasit na urad prace. alebo co mam robit? Dakujem

zalka
6. jún 2013

@lussya akú mzdu si mala v roku 2012 v zamestnaní?
v ktorom si týždni tehu? ... kedy si mala poslednú menštruáciu ( 1 deň)

lussya
8. jún 2013

@zalka no v roku 2012 som mala od januara do septembra 620eur v hrubom a od oktobra do decembra 600eur v hrubom. a v roku 2013 co som robila tie dva a pol mesiaca som mala 700eur v hrubom.
teraz som asi v osmom tyzdni, PM som mala 16.4.2013.

zalka
9. jún 2013

@lussya no v podstate si v ochrannej lehote ( bola si tehotná v čase ked ti končil PP ) ... a MD sa ti bude rátať z príjmu čo si mala v roku 2012 ... teda z tých 600-650 eur ..
pokiaľ ti nevznikne nové poistenie ...

lussya
9. jún 2013

@zalka, dakujem ti velmi pekne. Takze teraz sa mam ist nahlasit na urad prace? Alebo mam ist rovno na socialku?
alebo co? lebo teraz nemam narok na nic, tak na up mi aspon budu platit zdravotku. Skoromanzel pracuje, tak nas zatial uzivi... 🙂