icon

Týka sa zvýšenie rodičovského aj reťazových pôrodov?

babydesire
10. sep 2019

Ahojte. Strucne.Ako iste vsetci uz vieme, rodicovsky budu zdvihat. Mna zaujima ci sa o 150€ zdvihne rodicak aj nam co sme retazovky (matersku som mala,stale som zamestnanec v tpp). Stale totiz pocuvam len to ze ty co mali matersku distanu aj ten vyssi rodicak. Aj retazove porody? Vdaka

fokuska
11. sep 2019

@lubik87 Hej baby tu aj pisu, ze su na materskej 3 roky a pritom nie su.
Je rozdiel mat pracovny pomer a teda odvody a je rozdiel mat odrobene.
Alebo kto neodrobil, lebo mal dovolenku alebo PNku a pod., tak toho sa to netyka?

ivula251
11. sep 2019

No ja neviem , je to fajn , že navýšia matkám ALE ide o miliony €, ktoré budú skôr či neskôr chýbať
Buď to ich nastupci zrušia alebo môžeme čakať , že sa navýšia iné poplatky pre ľudí .
P.s. mám na to tiež nárok pre rypave osoby 🙂 no z pohľadu budúcnosti to nie je pre Slovensko reálne splniť

misik14
11. sep 2019

@doda3103
@lubik87 presne take som myslela 🙂 mam aj ja v okoli zeny, co daju decko od 2 rokov do jasli/skolky, sedia doma, alebo vydrzia v robote tak mesiac lebo sa im nepaci a dookola, a ved naco pojdu do roboty, lebo chcu byt zase tehotne... nikdy nerobili nikde poriadne a potom len spekuluju ako si doplatit, poistit kde co aby im vyslo rovnako ako tym co si podstivo odrobili...

masenkamedvedova
Autor odpoveď zmazal
misik14
11. sep 2019

@ivula251 lenze oni tie miliony uz tak ci tak kazdy rok doplnaju dvihaju odvody.. ci zvysia rodicak alebo nie vsetko pojde hore... ved aj uzasna dan hypermarketov.. platila tyzden, ceny sli hore... vsimla si si ze by sli dole, ako to zrusili? 🙂

masenkamedvedova
11. sep 2019

@misik14 presne tak. Doteraz sa dvíhalo bez hlavo a nič sme z toho nemali len prázdne peňaženky. Tak aspoň niečo nech konečne za to stojí. Tak či onak ak to neprejde dvíhať sa bude naďalej

ivula251
11. sep 2019

@misik14 viem , len to nebolo nárazovo až toľko €
No uvidíme čo sa bude diať 🙂

lubik87
11. sep 2019

@fokuska roky si pamätám ze sa hovorilo že na materskej je do 3 rokov..... som bola este na škole.....pokial to nepoužíva niekde na urade tak ta za to nik neukrizuje ( okrem.mk :D ) odrobene v tomto výraze
neznamená že musí chodit bez pn a dovolenky do.prace ...treba trochu .nadhľadu ..ja tiež hovorim.že mam odrobenych 7 rokov ani.by ma nenapadlo že to.niekto môže vidieť ako nonstop.bez.dovolenky,pn,ocr odrobene.dni :D

lubik87
11. sep 2019

@fokuska roky si pamätám ze sa hovorilo že na materskej je do 3 rokov..... som bola este na škole.....pokial to nepoužíva niekde na urade tak ta za to nik neukrizuje ( okrem.mk :D ) odrobene v tomto výraze
neznamená že musí chodit bez pn a dovolenky do.prace ...treba trochu .nadhľadu ..ja tiež hovorim.že mam odrobenych 7 rokov ani.by ma nenapadlo že to.niekto môže vidieť ako nonstop.bez.dovolenky,pn,ocr odrobene.dni :D

lubik87
11. sep 2019

@ivula251 ano aj ja cakam o.kolko.pojdu.hore.energie

mogaa
11. sep 2019

Mňa by skôr zaujímalo, či sa to bude týkať aj keď mamička prišla zo zahraničia - tam mala materskú lebo tam pracovala a na Slovensku poberá RP.

luckajakub
11. sep 2019

@mogaa toto som riesila nedavno, bola som.sa informovat, a povedali mi, ze treba priniest potvrdenie zo zahranicia, ze od kedy do kedy si poberala matersku.

fokuska
11. sep 2019

@lubik87 Ale ked sme v debate ohladom zakonov a podmienkach naroku na prispevky, tak je na mieste vyjadrovat sa presne.
Stretla som sa x-krat v diskusiach s tym, ze zeny si vypocitali, ze neodpracovali 270 dni a nevyjde im materska - lebo neratalo dovolenku, alebo PNku, alebo vikendy - len cisto pracovne a realne odpracovane dni.
V beznych debatach ok, ale tuto rozhoduju slovicka.

mimi252
11. sep 2019

baby neviete ako to bude ked mi počas materskej skončil pracovny pomer? (ukončil ho zamestnavatel, pracovala som na dobu určitú), na materskú som mala nárok normálne. Zachytila som totiž informáciu, ževraj zvýšenie o 150€ budú mať len matky ktorým pracovný pomer trvá aj po skončení materskej. ďakujem

lusyc
Autor odpoveď zmazal
lili235111
11. sep 2019

@mimi252 tiež som na tom rovnako,raz počúvam tak raz tak ... uvidíme v januári 🤷‍♀️

ukulela
11. sep 2019

@ivula251 triezvy nazor a suhlasim, tiez dostanem viac. no serie ma, ze si ma takto fico snazi kupit - teda ze uz aj mna poklada za fufanu rovnu tym, co chodia do kulturakov na MDZ ...
mame nadstandartnu matersku, co supluje pol roka plat. co sa tyka rodicaku, nema to byt plat za tri roky, ale pomoc. (par dni dozadu som sa tu s jednou mamickou pochytila, vycitala mi, ze pocas rodicaku pracujem, preco nie som doma, ked dostavam € za starostlivost o dieta. ze zaberam v praci miesto inej ... no, tiez nazor)
ja by som skor prijala predlzenie cerpania materskeho, a posilnenie postavenia matiek v praci - v zmysle motivacie ich zamestnat, ponukat skratene uvazky, tak, ako stat pomaha pri zamestnavani ludi z UPSVaRu.
materske - je z poistenia, ale rodicak - to je naciahnuta ruka - mohlo to ist na skoly/skolky/nemocnice, .... takto je to bezodna diera. a verte, polovica tych, co to schvaluju a cakaju na 50 na prilepsenie bude v dalsix diskusiach pixovat na odkazanu socialnu komunitu, ako dostavaju tie € bez toho, aby nieco odviedli statu na daniach/odvodoch.
ach, kratkozrakost slovakov sa ukaze pri volbach (skoda, ze zabudami, kto predlzil rodicak z 2 na 3 roky 🙂

tatiana_84
11. sep 2019

A co mamicky robili po skole 2 roky, zmenili pracu a presne v tom obdobi otehotneli, samozrejme v praci sa to prevalilo, vypoved v skusobnej a sucastne ochrannej lehote. Nasledne uz len brigadne kto vas vezme s bruchom-s praxou a VS v potravinach az do porodu ziadnych 6 tyzdnov pred - narok na matersku som nastastie mala, ale teraz sa pokusame o druhe a napriek tomu ze mam dieta doma 2.5 rocne a neberiem miesto v skolke pracujucim mamickam nebudem mat pri druhom ani matersku ani vyssi rodicak. Alebo na cas utiahneme opasky a zaplatime dobrovolne. Preco radsej neriesia mamicky co sedia doma a deti maju v skolke/jaslach.
Ale aj tak mozeme byt rady ze mame aspon rodicak tak dlho, ine krajiny niekedy len pol roka a potom nic. Ale tam su zas ine podmienky na zivot.

ukulela
11. sep 2019

... a teda este - je rozdiel, ked niečo prejde vládou, či to schváli sociálny výbor - to je postup. schválič to musí parlament. tak treba čítať s porozumením. (no jasné je, že parlament proti sebe nepôjde, max sa ozve nejaký rozumný ekonóm z opozície :(

tana85
11. sep 2019

@ukulela uplne si to vystihla, suhlasim so vsetkym. ale toby museli trochu rozmyslat

doda3103
11. sep 2019

@lubik87 tak to áno ale sme aj také co robili mam staršieho áno hneď po škole ale chceli sme a druhe až po 8rokoch do roboty som išla malý nemal ani 3roky celý čas som robila namakala som sa a ani tu materskú mi nedali keď som bola s malou tehotná teraz😡preto som povedala ze to dám na manžela a ten dostane vyšší rodičak lebo bol s malou na materskej

lubik87
11. sep 2019

@doda3103 tak.tak.dobre to.mas.premyslené 🙂

michaelamedova
11. sep 2019

@masenkamedvedova no dúfam,teda že to prejde 😊

michaelamedova
11. sep 2019

@silvi70 tak už len dúfať , že to prejde 😊

kuravesele
Autor odpoveď zmazal
babydesire
autor
12. sep 2019

Moj nazor: !!!
Takze, jednodycha logika : robim a cenu prace vidim len na vyplatnej paske nie na ucte. Preco? Lebo cast mi zhltnu dane a odvody. Preci odvody napr.do soc.pois.?aby mi mali z coho platit pnku,matersku,rodicak apod. Inak povefane na tu MATERSKU A VYSSI RODICAK MAM NASETRENE V SOCIALNEJ POISTOVNI!!! Takze nech ma nestvu stym ze studentka po skole na skole ci cely zivot na upsvare a ine pripady maju narok na rovnaku matersku ci rodicak ako ja!!! Robila som, z vyplaty mi stat setril na matersku a rodicak,tsk nech mi to laskavo vyplatia.
Dalej..co to hovorite o zvysovani?! Zvysuje sa furt,furt sa bude a oreto sa zvysuju aj prijmy..no to kde sme,ze ceny hore,prijmy stagnuju?! Nemaju? Ale maju? Komu daju ak nie tym co si zasluzia?ja vam poviem komu - praaave tym co su natom upsvare celyyy zivot!!! Lebo vraj ich chcu motivovat,vraj aby detuse chodili do skoly,aby mali kde byvat atd. Tam treba peniaze?! Nie!!!
A co bolo,ze zvysit prispevok na starostlivost (jasle/skolka, pred tretimi nar.dietata) a kam tie deticky ma ta zena dat a vyuzit prispevok ked uz teraz niesu kapacity,ucitelkt,upratovackt a kucharky?!?!)

Preco to smer chce? Chce vyhrat volby? No a co,na nech...ja chcem ro co davaju a jemi jedno ci chcu si takto "kupit" moj hlas..a maju pravo vyhrat! Preboha ludia pilitika vs obcas je cisto obchodny vztah kde oni daju nieco nam a cakaju ci dostanu zato odmenu..nieje to rak vsade v kazdom jednom vztahu?! Nieco za nieco...no a? Okrem toho obyvatelstvo na sr starne potrebujeme mladych ludi,deti ak stat nepodpori slusnych zarabajuch ludi aby mali sve tri deti tak nam to tu zamori ta druha skupina ktorym je suma fuk kolko im stat plati,hlavne ze nemusia robit a ty veru nevychovaju slusnych ludi..potom sa budeme na dochodku stazovat ze nam stat nic neda,,a z coho?! Je to kolobeh,,podporit rodiny - slusne rodiny - aby mali deti ale zaroven ich motivovst ist do prace..aj tento vyssi rodicak mozu este podmuenit aj tak aby ho mali na max tri deti napriklad (aby sa nestalo ze aj tie zarabajuce zeny budu doma sediet a rodit deti). Da sa vselico ale treba ferovo,spravodlivo a ZASLUZENE !! Ved ktomu vedieme aj nase deti.

fokuska
12. sep 2019

@babydesire Takze takto... to co platis odvody platis do socialnej poistovne a ta vyplaca matersku - splnas naroky, mas matersku. Kto nepracoval a neplatil si poistenie na matersku narok nema. Lahka matematika a tu je jasny rozdiel medzi tym kto neodviedol nic a medzi tym kto ano.
Rodicak nemas nijak "predplateny" ani nasetreny, na UPSVaR ziadne odvody neodvadzas.

A skus si vypocitat kolko si odviedla do SP a kolko i dostala matersku - minule tu @evittam davala aj prepocet. Bola by si mozno prekvapena ;)
Okrem toho sa z nemocenskeho poistenia vyplaca aj nemocenska davka - predpokladam, ze za cely cas co si pracovala si niekedy aj bola vypisana. Ak nie, tak ok, nemocensku si do toho neodratavaj.

Mne ten tvoj prispevok pride ako take typicky priklad zalepenych oci - nevidim ziadne sirsie suvislosti, len to, ze ja mam NAROK na viac a budes za aj keby ti ho mal nukat sam diabol...

masenkamedvedova
12. sep 2019

@fokuska skôr chcela poukázať na to, že tu niekto písal, že máme materské co sa nám nepáči. Tiež to tak beriem, že materskú som mala preto lebo som si na ňu zarobila. Nedá sa porovnávať medzi ženou co nepracovala a odrazu išla na rodičak a tou co pracovala platila odvody atď. Toto ma tak dosť mrzí, že baby co nerobia chcú mať podmienky ako tie co fakt dreli. Nemali by sa miešať hrušky a jablká.

h_petra
12. sep 2019

@misik14 takže žena, ktorá otehotnela v mladšom veku, počas štúdia, alebo hneď po škole je neschopná trubka?
zaujímavý pohľad na život a na svet...