Výhody krátkej materskej dovolenky
Chcela by som poukazat na niektore vyhody kratkej materskej dovolenky, ktore som si vsimla pri pozorovani dlzky materskej dovolenky v zahranici. Mam kamaratky zijuce v zahranici, kde je bezna 3 mesacna dovolenka, ktora na SK pomery znie velmi negativne ale po blizsom pozorovani sme zistili ze z toho vyplyvaju mnohe vyhody: 1. zena nestrati ekonomicku nezavislost 2. zena nestrati socialny kontakt 3. zena sa nestava zavislou na muzovej pritomnosti a nevyzaduje jeho neustalu pozornost po navrate domov 4. partnersky zivot sa meni len minimalne, nedochadza ku vyraznemu zameraniu sa len na dieta a jeho potreby 5. dieta je samostatnejsie, kedze od malicka je zvyknute na pritomnost cudzich ludi. To je len niekolko vyhod ktore prinasa kratka materska, medzi nevyhody patri skratena doba dojcenia a mensi cas straveny s dietatom. Aky je teda idealne dlhy cas byt na materskej dovolenke?
@asasasa tlieskam autorke za super prispevok a odvahu🙂ale bohuzial tu ta zeny vecne na materskej ani nahodou nepochopia🙂tiez zdielam tvoj nazor, ze dobru mamu nerobi len cas ktory stravi doma s dietatom...a ja odvazne samostatne maminky obdivujem...
@winipega nerieš a užívaj si matersku...
u nas skolka od 6tej...deti budím o 5.30, o 6.15 ideme z domu, do prace pridem 7.15...koncim o 15.15, aby som ich stihla do 16tej vybrať ...kedže mam potom malo hodín, tak aspon raz do týždna musím ťahať aj do 18tej... je to narocne... užívajte si matersku, deticky, kamaratky a za chvílku slniecko a jar ... 😎
robiť budeme do 60ky ale deticky si možeme užiť len malu chvílku a tak straaaaaašne rýchlo rastu...
@henulienka - tak ja sa ,vraciam do prace v nemecku - opatrovatelka a skola dokopi ma bude stat POLOVICKU netto platu, zasa si to zahranicie neidealizujme 😝 Skolka a skola beru deti od siedmej, a hadam sa dostane do skoly, kde bude moct byt do piatej a nielen do tretej, to by som zasa musela riesit cez pani na vyberanie. Ked pojde maly do skolky, bude to ine, ale do tej doby... ale u mna prace nie je o peniazoch, ale o tom byt medzi ludmi, robit nieco ineho ako mysliet len na deti, citit sa potrebna, ohodnotena, proste je to nieco, co JA potrebujem pre samu seba, doma medzi stenami je mi po dvoch rokoch fakt uz no - ako by som to povedala - mi zahrabkava 😅
ja si myslim, ze taky stred by bol azda najlepsi 😀 a som za zlatu strednu cestu a moznost vyberu.
Mne sa velmi paci moznost vyberu zamestnania na part time v zahranici, tam je to bezne a zamestnavatelia si tieto pracovne case chvalia a vitaju, tak mamicky, ktore maju mensie deticky, mozu pracovat napr. 20hod. tyzdenne (4 hodky denne, alebo si tento cas rozlozit podla vlastnych predstav) a mat z kazdeho rozka troska, navyse, ak sa mamicky (ktore maju zaujem tuto moznost vyuzit) rozhodnu pre tuto moznost, este si prilepsia nejakou davkou k platu. Je to ovela lepsie vyvazene ako u nas. U nas to nie je mozne.
U nas je to, bud ostanes s dietatom doma a dostanes 2 stovky, si sice s dietatom ale niekedy ide doslova o prezivanie, alebo pojdes do prace a prides o kontakt s dietatom takmer na cely den (8hod praca, cesta tam a spat...).
keby štát platil len 4 mesiace materskej nadávalo by sa určite na to
takto kto chce nech 3 roky využije kto nie nech ide do roboty-slobodná zem-slobodné rozhodnutie No nie??? 😀
@hajanka Ano máš pravdu,tam je to úplne iné ako tu,a nemá význam porovnávať...
@juliagregor Ja som malú budila o 6,20 a to už sa mi zdalo velmi skoro...Ale 5,30...máš môj obdiv...Vieš mne je všetko čo sa týka detí tak nejak lúto,lúto mi ju bolo ju budiť ešte po tme,isť z domu po tme,zo školky pomaly po tme...Ja som robila do 15,30 a stredy do 18,00 😝 A to som fakt mala pocit ze som s nou málo...A poviem ti že tie 4 roky kým som neostala znova na MD mi neskutočne rýchlo ubehli...A už mám z 3r.dieťatka školáčku 😕 Tak ale to som ja 😖 Ja by som mohla byt doma celý život a nevadilo by mi to 😀
@winipega ked musíš, tak musíš...ale vieš, že im to nejako nevadí...si zvykli a teraz je už aj skor svetlo ale napíšem, že nechcela by som byť našim susedom 😀 o 6tej su už v plnej zbroji a robia cirkus ... ja tomu hovorím, že sme rano psychiatria a celkom som rada, že prídem do prace a v tichu si dam kavu 😎
@juliagregor ja viem,ked nemáš na výber tak musíš...A áno pri 3 deťoch si to viem predstaviť 😀 😀
ja som mala 2 "zachvaty" sebarealizacie...1. hned od zaciatku pri dvojkach..som pokracovala v jazykovke...no vydrzala som 8 mesiacov nepravidelnej dochadzky, ale v aprili sme to obaja vzdali...nedalo sa ...kym este boli uplne malinki, sa to dalo, ale potom to bolo o drzku...s MM sme sa len stretli pri dverach, on ich potom aj sam musel okupat... a ked mal na striedacku jazykovku on, tak som bola s nimi až do 8-mej sama...sme to nakoniec vzdali a boli sme ovela kludnejsi
2.zachvat bolo, ked mi koncila 1. rodicak, tak som si hladal pracu a doktorandske studium sa mi videl celkom dobry sposob, ako by aj koza bola cela aj vlk syty...do toho prislo necakane tehu, takže som bol asi 2 soboty, kym sa nenarodil Vladko a tym to aj haslo...som si povedala, že mi to nestoji za to, aby sme vikendy, co bby sme mohli stravit spolu, nechama MM sameho s 3 detmi
osobne sa mi nas model paci viac. Zena sa sama moze rozhodnut, kedy sa vrati do prace. Ja sa vraciam po 34. tyzdnoch. Je to moje rozhodnutie a mam nato svoje dovody. Tri mesiace materskej sa mi zda malo. Na zapade obycajne muz zarobi dost nato, aby jeho zena mohla zostat doma, bohuzial tu vie malokto vyzit z jednej vyplaty.
asi som stastna osoba, ze mam taku pracu, ale ja som vzdy zacala tak cca. pol roka po porode postupne stale viac pracovat (spociatku len cca. 2 hodiny 2x tyzdenne, potom postupne viac a viac), tym padom som mala aj jedno aj druhe, cize aj matersku a vela casu s dietatom, aj sebarealizaciu a kontakt s inymi dospelymi ludmi a mne to maximalne vyhovuje. ALe chapem, ze mam asi extra stastie, ktore nema kazdy.
Uz mam deti vacsie, ale neviem si predstavit ani teraz, ze by som robila klasicky 8 hodin denne, ved by som ich ani nevidela. A davat male babo do jasliciek ci opatrovatelke by som tiez nechcela, nastastie som ani nemusela, mam blizko mamu ktora robi z domu.
ja osobne sa budem musiet uskromnit - po kazdej stranke - dobru pracu aj tak nenajdem, na skrateny uvazok uz vobec nie a zarezavat ako za slobodna sa s dietatom neda - od nevidim do nevidim, este aj soboty, snad budem zdrava a budeme mat este aspon jedno babo a pride cas, kedy si zamestnavatelia budu vazit zamestnankyne s detmi.. a pevne verim, ze nas ta nasa nova vlada nenecha umriet od hladu, aj ked mam pocit, ze uz od toho daleko nie su..
vyhody ci nevyhody kratkej ´´materskej´´ dovolenky zalezia od toho,aky zivotny styl zena a jej rodina preferuje.a od toho sa odvodzuje potom aj jej postoj.velku ulohu zohrava aj vzdelanie .len velmi malo zien so vzdelanim,kde ak zena ´´vypadne na dlhsi cas,je nemozne alebo velmi problematicke sa znovu vratit k svojej profesii,zostava doma ako domaca pani. a nielen pocas doby materskeho ci rodicovskeho prispevku.su to take zeny /poznam aj osobne/ co sa rozhodli uplne sa zriect svojho povolania v prospech rodiny.vedia,ze po case uz je nemozna cesta k danej praci.pretoze v danych profesiach ide o celozivotne vzdelavanie a nenahraditelnu prax v obore.su to zeny,co su uplne finacne nezavisle a zabezpecene. pretoze keby neboli a boli nutene po viacerych rokoch ist do prace.tak by to bolo velmi problematicke. ale poznam aj take,co maju viac deti a su plnohodnotne a uspesne nielen ako mamy ,ale aj ako pracujuce zeny.napriklad v nemecku je plateny rodicovky prispevok 6 tyzdnov pred narodenim a 8 po narodeni detata.a potom je rodicovksky prispevok najdlhsie 14 mesiacov prer oboch rodicov.2 mesiace su vyhradene z tych 14 mesiacov pre druheho rodica.......rodicovksy prispevok 300 eur dostane aj zena v domacnoti,co predtym nepracovala .co je vela co malo?zalezi to na uhle pohladu.ked sa zena rozhodne mat deti,musi pocitat s tym,ze to bude mat urcite obmedzeniaa treba na to aj podmienky.materialne,aj ine.
vsetko zalezi od toho,,co je zmyslom zeny v zivote.ak odhliadneme od materialnej stranky, ,ci byt matkou na plny uväzok alebo byt pracovne angazovana v tom ,co vystudovala a pod.nikde nie je napisane,ze dobra matka je ta,co je doma s detmi.poznam zeny,co su doma .ale s detmi netravia viac casu ako matky,co hoci aj na urcity cas chodia do prace.ono zalezi na kvalite straveneho casu,nie na kvantite.unavena,nervozna,kriciaca matka nie je to,co dieta potrebuje.zalezi na tom,co zena preferuje.pretoze najhorsie je,ak je donutena alebo byt doma,alebo ist do prace.v zahranici vela zien preferuje ciastocny pracovny uväzok.a su zeny,co pracuju naplno a ich deti su sebavedome,stasne.velmi podstatne je tiez financne krytie rodiny.aby si mohla zena dovolit cast povinnosti presunut na platene sluzby/opatrovatelka,pripadne posluha v domacnosti/.vtedy moze ovela efektivnejsie byt nielen matkou,co sa venuje detoma muzovi,ale aj profesionalkou vo svojom povolani. dnes je ozaj aj technika na takej urovni,ze v domacnosti sa da vyuzivat ozaj maximalne.ale znovu sme pri financnom zaqbezpeceni.takze tato problematika je ozaj velmi individualna.
ja chcem reagovat na urcite vyjadrenia, ktore sa donekonecna opakuju, a mna mierne vytacaju...akokeby ich vymyslel nejaky psycholog, sociolog a teraz sa s radostou pisu do kazdeho prispevku....
konkretne mi vadi toto:
nie je dolezita kvantita, ale kvalita straveneho casu.....pre dieta je lepsie, ak sa mu venuje plnohodnotne 1-2 hodiny denne, ako ked je s nim unavena, kriciaca, nervozna matka.....ktora je s nim cely den, ale nevenuje sa mu plnohodnotne....
akože sorry, ale ked som s dietatom doma 24 hodin, z toho prespi 12, tak v tych 12 hodinach sa mu plnohodnotne snad tu 1-2 hodiny venujem...ci????????
ad. preco si kazdy spaja pojem unavena, nervozna, kriciaca mama so zenou na rodicaku?? mamy, co chodia do prace, pridu domov usmiate, vyventilovane??? alebo v myslienkach maju, co vsetko treba stihnut????
to zavisi od konkretneho typu matky, aka je..a nie je aka kazdy den...a nie od toho, ci je doma 3 mesiace alebo 3 roky
Ja som zila v anglicku 7 rokov, tak viem ako to chodi, a ked sme sa rozhodli usadit, vedeli sme, ze to bude tu na SK, aj ked je to tu tazke, tiez si myslim, ze ten cas s dietatom stoji za akoze financnu nezavislost a socialnu izolaciu, ja by som chcala s malym ostat doma, kym nepojde po priparvky, cim dlhsie,,,ved prve roky sa vyvija cela osobnost, cely maly cloviecik,, chcem byt pri tom, a nie ho odlozit do jasli, ako to vidim tu cez cestu, 6 hodin rano, a oni uz nosia drobucke babetka do jasli..... z vlastnej skusenosti viem, ze anglicanky nam taku dlhu matesku zavidia,,,a navyse oni sa po 3 mesiacoch matesrskej vracaju do prace na patr time, na 2 dni v tyzni, takze ay tak uplne financne nezavysle nie su..... 😉
@mima595 podla mna to ale plati - nie pre vsetky zeny samozrejme...
poznam vela zien ktore su na matterskej do nekonecna, lebo nemaju pracu a jednoducho je pre nich vyhodnejsie mat deti a sediet doma - toto je zial pravda - dokonca si druhe dieta planuje na mesiac presne aby im skoncila prva materska a mohli pekne kontinualne prejst do druhej a tym padom stale od statu nieco brali - pravdepodobne deti chcu, nehovorim ze je to cista vypocitavost ale tento fakt v ich rozhodovani zohrava obrovsku rolu... prave tieto potom radi oznacia zenu ktora ma dobru pracu ktora ju bavi a vrati sa skor ako za 3 roky do prace radi za karieristku - hold je v tom kus zavisti podla mna...
tiez su zeny ktore su dobre mamicky ale materska ich nenaplna - jednodcuho potrebuju aj inu pracu ako len okolo deti aby boli spokojne - na tie plati prispevok od alice ako vysite - tie su urcite lepsie matky ked chodia aj do prace - lebo potom su vyventilovane, maju pocit sebarealizacie a doma sa detickam naozaj venuju... - toto je napr. moj pripad - doma som bola nieco cez rok ale k spokojnosti mi moja praca ktoru mam velmi rada chybala...
a potom su zeny ktore sa detom jednoducho nevenuju, ci sedia doma na materskej alebo chodia do prace - deti maju lebo je to teraz moderne, radi sa nimi pochvalia a to je tak vsetko... ☹
myslim ze 99% matiek sa snazi byt tymi najlepsimi na svete a pre svoje deti nimi aj su - ci su doma 3 roky alebo 1 mesiac ... kazda mame svoje tuzby, svoje ocakavania, dovody... takze radsej nesudme druhe...
@mima595 ja som doma dva a pol roka,som spokojna,stastna,mam krasne ,zdrave, dobre dietatko co mi vela sedivych vlasov na hlave neprida 😀 -maximalna pohoda 🙂 ono naozaj byt rodicom,matkou na rodicaku nie je jednoduche,ale len z toho hladiska,ze maminka si musi ozaj kopec veci nastudovat,riesi stale nove a nove veci s jej dietatom spojene(ako zvladat choroby,ockovania,zavadzanie potravin...),musi sa naucit ako dieta doma motivovat,ucit ho novym veciam atd atd.ale je to krasne.ja osobne viem,ze keby som doma s malym nebola a robila by som,tak by som bola nestastna.kazda preferuje ine veci a ja som najstastnejsia doma so synom a muzom.keby sme boli finance zabezpeceni natolko,aby mohol v buducnosti pracovat len muz a ja by som sa starala doma o deti a chod domacnosti,tak by sa mi sen splnil.nemam najmensiu potrebu sebarealizacie co sa prace a kariery tyka.ja som naozaj najstastnejsia doma.a kedze som si zazila aj ake je to pracovat aj ake je to byt doma,mozem to porovnat a vyslo mi to takto 🙂
tak som si nasla temu pre seba... bohuzial som musela nastupit od polky januara do prace koli financnej stranke, proste by sme nevyzili, malicky ma teraz 14 mesiacov... Fajn je, ze mi umoznili pracu z domu, kde si sama urcujem, ktorym klientom zavolam, kedy sa s nimi stretnem, takze zatial to byva tak 2 max 3 hodinky denna, ale ked idem na skolenia tak to je na cely den... Narovinu vam poviem, ze sa s tym neviem zmierit ☹ strasne rada by som bola stale s drobcom, aby som nemusela mu menit jeho rezim a zvyklosti, nedavala ho babke, chodila s nim kedy chcem kde chcem, ale bohuzial... teraz je to najhorsie, lebo bol casto chorucky, teraz ma problemy s aftami a je strasne uboleny a ja mam ist zajtra na stretnutia s klientmi ☹ ☹ ☹ ☹ totalne so z toho na nervi, aj ked s nim nebudem asi 4 hodiny, aj tak ma to strasne trapi ☹ keby manzel zarobil lepsie, tak do ziadnej prace nejdem ani za nic...
@weverka11 no ja som nezamestnana koli tomu,ze som pracovala v uk ked som otehotnela,odtial som mala aj matersku a kedze som sa nemienila vratit po roku naspat do prace(davno sme uz na svk zili),tak som s nimi rozviazala pracovny pomer a som nadalej na rodicaku na slovensku.ale takisto som malaka stale od strednej az do otehotnenia,teda cca 7 rokov.no z toho pat a pol v uk.neviem si dost dobre predstavit sa do prace vratit.mne je uplne tazko pri predstave,ze by mal ist moj maly v septembri do skolky 😖 a tu u nas je taka hladova dolina,ze aj keby som sa neviem ako snazila,tak to sakra potrva kym si robotu najdem. 😕
skus loto,mozno vyhras a klienti sa budu moct akurat past 😀 😀 😀
brw dala si prekrasne meno synovi.fakt krasne 🙂
@bobocka dakujem 😉 veru, ja mam stiahnute v hrdle uz len ked vyzliekam maleho v materskom centre a tam su take tie male stolicky, hned vidim ako ho musim nechať v skolke 🤐 🤐 😕 pre mna to je strasne, uz som parkrat koli tomu aj plakala.... a to fakt niesom v robote 9 hodin denne! niekedy tam nejdem aj dva dni... ale potom dobieham samozrejme... No ja furt spolieham na to ze raz sa nieco stane a nieco vyhrame 😀 😀 😀 😀 😀
@bobocka preeeeeeesne takto to cíti m ja, ked som sa rozhodla mať dieťa, tak nie preto, aby sa mi o neho starali iní ľudia, chcem vidieť ako prvá každý jeho pokrok, každé jeho slovko 🙂 vôbec mi enperekáža závislosť na partnerovi. Tie výhody, čo zakladatelka napísala, pre mna nie sú teraz podstatné, ja som teraz šťastná mamina štvrtý rok na materskej :
jasnééé, netrvrdím, že mi to nikdy nejde na nervy, ale.. keby som mala svoje ročné dieťatko teraz niekam odložiť, čo i len na hodinku, tak by mi puklo srdce ....
@asasasa ja od 6.mesiacov maleho pracuje na cca tretinovy uvazok alebo polovicny...je to fajn...ked sa porovnam s niektorymi kamoskami ktore unavuje stale vymyslat program pre dieta alebo pol dna riesia upratovanie, papanie, nocnik, vecicky a neviem co...tak je to super...ale aj toto ma svoje nevyhody - ked som doma s krpcom tak mam zapnuty PC aj mobil takze nie som s nim uplne 100%tne a samozrejme do toho sa musim postarat aj o domacnost, domace prace si robim sama....ked som v robote, maly je s babkou a dedkou...co je super lebo do jasli som ho este nechcela davat....
a ked mam dni ze som cele doma /4 dni z tyzdna aj s vikendom/ tak je to paradicka, ideme sa poflakat niekam alebo sa len hrame a vtedy vacsinou nerobim nic ine, len sa mu venujem...
myslim ze nam to fajn funguje ale v praci uz to tak uplne nezvladam, mam poziciu ktora by chcela skor celeho cloveka nez len polovicu, citim ze za niektorymi proste nestiham, predsalen mam hlavu zapratanu aj starostlivostou o rodinu a domacnost, zabudam, nahanam sa....
su dni kedy je to perfektne a ja sa vraciam domov plna energie, tesim sa na maleho nesmierne a som spokojna ze sa realizujem aj tam aj tam....ale su aj take kedy je to v robote nanic lebo citim ze sa odo mna caka viac a ja uz viac casu robote venovat nechcem lebo si chcem uzit aj maleho...a doma niekedy mam pocit ze by som nemala odist, ze maly je prave nervozny zo zubov, ze je pekne pocasie a radsej by sme mali ist von
ale zase viem ze mna by neuspokojovalo byt doma s jednym dietatom a nic ine pri tom nerobit...aj ked mala by som ovela viac casu pre seba - mohla by som ist cvicit, lepsie by som zvladala domacnost...proste kazda si to nejak zariadi podla toho co jej vyhovuje....nemusela som ist robit kvoli peniazom, ale dostala som dobru ponuku tak sme si s muzom povedali ze skusime...

nikto nikdy v živote dieťatku nevynahradí prvé 3 rôčky jeho života - môj názor 😅