Výhody krátkej materskej dovolenky
Chcela by som poukazat na niektore vyhody kratkej materskej dovolenky, ktore som si vsimla pri pozorovani dlzky materskej dovolenky v zahranici. Mam kamaratky zijuce v zahranici, kde je bezna 3 mesacna dovolenka, ktora na SK pomery znie velmi negativne ale po blizsom pozorovani sme zistili ze z toho vyplyvaju mnohe vyhody: 1. zena nestrati ekonomicku nezavislost 2. zena nestrati socialny kontakt 3. zena sa nestava zavislou na muzovej pritomnosti a nevyzaduje jeho neustalu pozornost po navrate domov 4. partnersky zivot sa meni len minimalne, nedochadza ku vyraznemu zameraniu sa len na dieta a jeho potreby 5. dieta je samostatnejsie, kedze od malicka je zvyknute na pritomnost cudzich ludi. To je len niekolko vyhod ktore prinasa kratka materska, medzi nevyhody patri skratena doba dojcenia a mensi cas straveny s dietatom. Aky je teda idealne dlhy cas byt na materskej dovolenke?
@poisonblu napr? ci sa to sem nehodi,aby to reklama nebola 😅 .lebo ja som pocula,ze inzeraty typu "praca z domu" su jeden velikanky podfuk.sama som to este neskusala.ale asi skor takouto cestou by som sa v buducnosti chcela uberat.pracovat z domu..najst si nieco co by mi aky taky prijem prinieslo nech nezijeme o vode a chlebe,no mat moznost ist s detmi na kruzky a pomoct im s ulohami...proste byt full time mamina,co aj nejaky bubak zarobi kym su deti v skole a manzel v praci.no ked sa vratia,byt doma a cakat ich s usmevom 🙂 ci az moc ruzovo si to predstavjem? 😀 😀 😀
@dai presne tak, ja som mala strasne rada svoju pracu, a keby sa da, tak sa do nej vratim hned, a viem ze mi drzia miesto, ale jednoducho viem, ze tu je lepsie pre maleho, mozno,ked podrastie, tak sa do anglicka vratime, ale nateraz sme doma na sk, a neviem, ale tych 190 e je skor almuzna, a si mzslim, ze ked nemas dobru pracu, tak sa pracovat ani neolati, lebo zaplatis skolku, skolu, poripade neake kruzky a zistis, ze si na tom istom, ako by si bola na rodicovskom prispevku,,,, a tiez si mylim, ze kazda mamicka pocas mateskej dosla raz k bodu, kedy mala plne zuby prania plienok,a neustaleho nahnania sa okolo celej domacnosti, specialne, ked ma narocne babetko,,, ale ako si pisala 99/": zien sa snazi byt dobrymi matkami, a kazda to robi inak, napr, Pariskova, Sosova, hned sup do roboty, ako necudujem sa im, ked maju take suprove roboty, nenarobia sa tazko a zarobia, ale je to aj o prioritach, ja mam moznost ostat s malym doma, tak si to uzivam, a bojim sa dna, ked ho budem musiet nechat v pripravke, ale snad to prezijem 😅
@maca_p to nie je o superzenach ale o tom ze niektore zeny maju to stastie ze maju pracu ktora ich naplna - a to sa nemeni ani ked porodia dieta...
luciferkax - vidis, ja som sa rozhodla mat deti lebo som sa citila byt pripravena nato dat dietatku vsetko co mozem - po emocionalnej ako aj materialnej stranke - chceli sme ich obaja, aj ja aj moz muz - moj muz nie je doma, pracuje cely cas, svoje deti nadovsetko miluje a venuje sa im - je preto horsi rodic? budu ho deti ked budu vaecsie vnimat inak ako mna? ano, mama je len jedna - moj muz to casto prizvukuje 🙂 ale ja vidim ze cim su deti vaecsie tak sa meni aj ich vztah k otcovi a priputavaju sa aj k nemu, napriekt tomu ze nie je s nimi prvy rok, dva vkuse doma - rodicovstvo podla mna nie je o prvom roku dietatka, druhom etc. ... o tom co ja chcem - je to na cely zivot - raz do prace aj ty pojdes a potom co? prestanes byt matkou pre svoje dieta? ci z neho spravis dieta zavisle na matke neschopne sa od teba odputat? neber to prosim ako utok na seba, nie je to tak myslene, skor si vsimam niektore mamickovske typy okolo seba ktore odmietaju dat dieta do skolky, kolektivu etc. ... lebo ved pri nich im je najsuperlepsie, ignorujuc tak emocionalne potreby dietatka , niciac tak ich rodiace sa sebavedomie 😒
ja som to tu uz pisala do inych tem - robim v nadnarodnej firme a pre moje kolegyne je nepochopitelne ze som bola viac ako rok doma s mojim dietatom a planujem to aj teraz - pre ne je 6 mesiacov uz nenormalne vela casu...
rodiny tychto kolegyn som navstivila, niektore uz maju odrastene deticky a su to zdrave a milujuce deti, napriek tomu ze ich matky isli do prace v ich 3-och ci 6-tich mesiacoch... Inak nase matky sa tiez vracali do prace skor ako po 3-och rokoch a myslim ze vaecsina z nas mala krasne detstvo - teda ja urcite 😉
@dai s tym plne suhlasim ze to ohranicenie ze "3 roky musi byt zena doma s dietatom lebo inak...."
u kazdeho proste inak funguje a u niekoho vobec... vsak aj nase mamy viacere sli do roboty po pol roku, jasle fungovali na 200% a skolky boli natrieskane tiez...nemyslim ze tym nieco nasim detom vezmeme ale zase je super ak je to pre zenu aj dieta najkrajsi cas a uziju si ho spolu a bez obmedzeni ktore prinasa praca
@poisonblu no znie to supis ale nie kazda robota sa da robit online 🙂 a okrem toho nie pri kazdom dietatku sa da robit online....ked mi maly prespal 6 hodin z dna tak by sa v pohodke dala robit aj taka robota...a to mi aj v noci dobre pospal...ale akonahle zacne liezt, behat a santit tak a pospi tak 2 hodinky cez den tak sa neda vsetko naraz robit
@mirkita pozri sa, co robim online ja: http://zarobokdoma.webnode.sk, stacia ti 2-3 hodky denne...a hlavne pracujes vtedy, ked ty chces....🙂
@hajanka http://zarobokdoma.webnode.sk 😉 ja robim vela veci
@bobocka nie, nepredstavujes...je to jednoduche...ja budem o mesiac zarabat cca 400 usd mesacne....samozrejme, musela som nieco investovat, ale ten zisk stoji za to potom....a ked mas takych veci viac, tak si zarobis aj viac ako v zamestnani....je to len o tom, nebat sa novych veci 🙂
ak mate zaujem, tak asi skor cez IP, aby ma tu nestopli adminky :D
@mirkita moja mama musela od mojho brata odist ked mal 3m a dat ho do jasli so mnou bola doma 2 roky a pri mne mala doma aj brata lebo bol velmi chorlavy a na tie dva roky spomyna ako na najkrajsie. hovori,ze pri bratovi sa len nahanala od neho utekala do skoly zo skoly k nemu ucila na skusky po nociach. a popri tom musela zvladat aj domacnost.
podla mna nie je az take dolezite ci sa zena vrati do prace,ale aby sa realizovala ako taka. aby rozvyjala svoju osobnost. ja som napriklad jazykarka a neviem si predstavit ze by som vobec nic nerobila lebo by som jednoducho nebola v kontakte s jazykom.ale myslim, ze ked si mamicka najde inu cinost ktora ju bavi tak nie je o nic viac menej ambiciozna ako zena ktora ide skoro do prace.
1,to je take strasne byt par rokov financne zavisla na svojom partnerovi s ktorym mam dieta? 😉
2,Pre mna je najdolezitejsi Socialny kontakt s mojou rodinou,neprichadzam o nic 😉
3,Ani pred tym som nikdy nevyzadovala muzovu 100% pritomnost 😉
4,Som stastna ze nas zivot sa zmenil a pre mna su najdolezitejsie potreby mojich deti.. 😉
5Dieta si uzije dost pritomnosti cudzich ludi aj potom
Ani jednu vec,ktoru spomenula zakladatelka by nebola pre mna vyhodou.
Takze nesuhlasim ANI S JEDNYM bodom 🙂
no neviem baby... nechcem to tu nejako vypisovat rozoberat..... ale tu u nas je materska len rok alebo ked nahodou odides skor z roboty ako 38 tyzdnov tak to sa berie z materskej.....
mne sa to vobec nepaci ten rok len :( podla mna 3 roky je idealne...
a druha vec skolka $$$
u nas stoji 1000$ na mesiac ked dieta pisa do plienok, plus jedlo a plienky....
ja som zarabala 1350$.... a dieta by som musela davat do skolky 7 am do 6 vecera..... takze vlastne ziadna sanca na vytvorenie vztahu..... a vlastne za 350$ sa vzdat sa mi vobec neoplatilo.....
ale vsade je to inak... kazda matka vie co je najlepsie pre dieta....
to je moj nazor. 🙂
ja osobne som za 3 roky.... 🙂
dievčatá, čo tu píšete že by ste chceli robiť na polovičný úväzok, tak to treba hlavne riešiť so svojím zamestnávateľom. treba byť trochu aktívnejšie a možno vám zamestnávateľ vyhovie, prípadne ked nie polovičný, dá vám aspoň dohodu. však je aj v jeho záujme, aby ste úplne zo všetkého nevypadli a neboli po troch rokoch prvé mesiace kým do toho znova prídete v práci úplne zbytočné.
len zamestnávateľ nemôže vedieť čo chcete a vedieť čítať vaše myšlienky, určite sa nájdu aj taký zamestnávatelia, čo vám radi vyhovejú. za opýtanie nič človek nedá 🙂
Kocky, pozrite ten moj web, je tam vsetko vysvetlene 🙂 ja mam aj eshop a potom robim network marketing
@mima595 No nedá sa ni nevyjadriť. Od prvého som šla po roku a štvrť, Malý bol aktívne a hlučné dieťa a ja som bola taká akási uspatá v tom stereotype.... každý deň som netrpezlivo čakala manžela kedy už konečne príde a ja som mu malého odovzdala so slovami - na - ja už nevládzem. No a večer sme už boli odrovnaní obaja - iba malý behal ako motorová myš..... POtom keď som šla do práce situácia sa zmenila.... aj som si trocha vyčítala, že idem od neho... a tak som si povedala, že mi nič nesmie ujsť. KAždý deň keď som prišla domov som doslava nasávala a na 100 % vnímala všetko.....venovala som sa mu úplne intenzívne... mám na to krásne spomienky. Paradoxne som si to viac užívala ako predtým.... v domácnosti som robila iba najnutnejšie - navyše som vyhlásila, že nemienim víkendy tráviť upratovaním a tak sme vyhlásili stredu za uprat deň.... žehlila som aj do 11 v noci.... skrátka muselo sa stíhať a cez víkendy sa vždy niekam šlo - na všetky miestne podujatia, atrakcie, plávanie, sauna, ...........babky a priatelia....rodinný život ako sa patrí.
Všetko je vec náhľadu..... v lete som pri kočíkovaní videla 3 mamičky ako poctivo fajčia na pieskovisku jednu od druhej, na svoje detičky kričali vety typu." Daj mi pokoj" a "Ty si taký istý debil ako tvoj otec..... nuž neviem či to, že sú s deťmi 3 roky doma z nich urobilo dobré maminky.... a ak si myslíte že to boli neprispôsobivé občianky tak sa mýlite - blondínky v miniskukničkách a značkových handričkách ... na na všeliakých slnko svieti......
@mirkita čo sa týka starostlivosti o domácnosť prišla som na toto: Ideálna žena neexituje. Nedá sa byť aj super mama, aj dobrá manželka aj pracujúca žena aj 100 % hospodynka.... Musíš si vybrať čo je dôležité ... a zvládaať od každého troška.... ja som najprv bola z toho taká nanič - že sa ani nedokážem priblížiť s super mame z reklamy, ktorá sa smeje vo svojom vyblískanom byte na svoje spokojné a čisté dieťa , upravená, namalovaná, vystajlovaná....... a potom mi to došlo - to nie je realita - je to fikcia, z domácich prác som robila iba najnutnejšie (ako popisujem v príspevku pred týmto) a inak som sa snažila od každého čo najviac.......užívala som si malého ako sa len dalo - bolo to napriek tomu, že som pracovala nádherné obdobie...
@asasasa vypracovavas nejaku pracu? Lebo tie body sa mi zdaju byt skor z literatury ako bezneho zivota, resp. minimalne vypracovavane niekym, kto matersku nezazil 😉 A nemam rada, ked niekto porovnava jablka s hruskami (=zivotna uroven, podmienky, materska a hocico ine u nas a v zahranici)...a suhlasim s @mima595 , toto nie je reprezentativny vzorka pre akykolvek vyskum...
No, moja ma mama ma supla opatrovatelke velmi skoro. A dodnes mam pocit, ze je mi velmi vzdialena. Ja som si povedala, ze nikdy taku vec svojim detom neurobim. Strasne mi cele detstvo chybala, hoci chodila kazdy den domov, ale az neskoro vecer. Bola sefka nad 200 ludmi. Aj som jej to raz neuvazene v puberte vycitala, a ona sa rozplakala a povedala mi ze to nechapem, ze chce, aby sme nezili tak chudobne ako ona. Ciastocne je to asi pravda, ale je pravda aj to, ze moja mama v podstate bola karieristka. A mne naozaj velmi chybala, dodnes mame taky neosobny vztah. ☹
@katka121 no pekne si to napisala...tak aj ja fungujem 🙂 a este stiham aj oddychovat...znie to hlupo ked to napisem ale vacsinou porobim aspon najnutnejsie aj popri malom a potom ked zaspi tak mam chvilu aj pre seba - dat si kavu a oddychovat...niekedy musim pracovat na PC alebo telefonovat aj ked je on prave hore alebo spolu mame nejake aktitvity...ale zas to nastastie nie je tolko vela casu...
ja si neviem predstavit ze by k nam niekto chodil upratovat....radsej dam krpcovi neozehlene body alebo pozeram tyzden na neutrety prach...to sa radsej zapnem na 200% mod a ficim 😀 vacsinou cez pracovne dni a vikendy mame rodinne alebo cez vikend maximalne povysavam z coho ma maly radost lebo nahana vysavac...a som celkom rada ze mamu aj ocina vidi pracovat, hadam sa daco nanho nalepi 🙂
ja mozem pridat svoju skusenost. Dceru som mala na Sk a tiez som mala rovnaky nazor, ako vacsina tu, ze na to mam dieta, aby som s nim bola nonstop az do 3 rokov, ze to je to jedine spravne a jedine dobre pre dieta. Matersku som si uzivala, bola som doma stastna a naplnena. ked mala dcerka 3 roky, natrvalo sme odisli do UK. Spoznala som tu vela mamiciek, ktore ked mi povedali, ze ich deti su od 3 mesiacov u opatrovatelky, tak som ich, priznam sa, odsudzovala 😔. Vobec som to nevedela pochopit. Ale postupne, ako roky plynuli a ako sme sa blizsie spoznali, svoj nazor som zacala menit. tieto zeny su mojimi dobrymi kamaratkami, aj s celou rodinou, su pre mna ako vlastna rodina, su to uzasni ludia a ich deti su sikovne, vyrovnane, uspesne, maju s matkami krasny vztah, nevidim ziaden 'postih', ziadnu traumu zo skoreho odlucenia a niektore deti su uz velke. Mne osobne 3-mesacna materska nevyhovuje, tiez si stale myslim, ze je to velmi skoro, ale rovnako si myslim, za aj 3 roky mozu byt vela. Syna som mala po 5.5 roku a uz od jeho narodenia som musela chodit na kurz, ktory nie mojou vinou sa pretiahol, mal skoncit uz pred porodom. A vsetko sme v pohode zvladli. neskor som zacala chodit cvicit, tak sa muz staral, teraz chodim na novy kurz a dala som si prihlasku na univerzitu. Maly chodi na jeden den do skolky, zvlada to super. Dceru som nenechala bezomna ani raz do jej 4 rokov! Proste som mala potrebu byt stale pri nej. Pri synovi takuto potrebu nemam, aj ked ho milujem rovnako. Maly je velmi aktivny a ja sa nebudem hrat na super matku a bez problemov a vycitiek sa priznam, ze sa mu nevenujem tak, ako dcere. proste sa to uz neda, kedze mam aj starsiu a mame kopec aktivit, ktore sa musia stihat a tak sa nemozem prisposobovat malemu, on sa musi prisposobit nam. A castokrat sa mi uz jednoducho nechce. Som 7 rokov doma a nejak to na mna dolahlo, zacala som sa citit taka bezvyznamna 😖. Do roboty nemusim, financne sme na tom dobre a aj tak mam potrebu nieco pre seba robit, chodit cvicit, zahrat si tenis, vzdelavat sa...odreagujem sa, pozdvihne mi to sebavedomie, robi ma to stastnou a som potom aj omnoho lepsou mamou, viac si to vychutnavam s detmi, ako ked som cele dni iba doma. Co som tym chcela povedat? ze clovek sa meni, aj zivotne situacie a naozaj nema nikto pravo druheho odsudzovat. Na SK je materska 3 roky, tak Ok, kto chce, nech si ju vychutnava, ale nech neutoci na druhe matky, ktore 3 roky doma nie su. Kazda nech robi, ako citi.