icon

Výpočet materskej a nárok na materskú

vevka02
1. nov 2012

Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...

havana_frost
24. jan 2015

@kvetinka131 Mýliš sa vo výroku "nemôže mať žiadny príjem". Môže, hocijaký. Okrem toho, ktorý by mu plynul zo zmluvy z ktorej mu vyrátali materské. Takže ak na tú dobu uzavrie (trebárs aj s tým istým zamestnávateľom) inú dohodu, alebo bude vykonávať prácu úplne inde, je to ok. Na živnostníkov sa to nevzťahuje vôbec, tí môžu pracovať ľubovoľne ďalej počas poberania materského.

cekankacamomille
24. jan 2015

@kvetinka131 dakujem 🙂 velmi velmi si pomohla 🙂

kvetinka131
24. jan 2015

@havana_frost aha, tak to som nevedela, to je fajn využiť hlavne pre živnostníkov, no pre obyčajných zamestnancov, čo sú vôbec radi že majú nejakú prácu, je to zbytočné

lucyannmary
24. jan 2015

ahojte baby chcela by som sa opýtať, výška materskej sa počíta z hrubej či z čistej mzdy a aksom teraz zamestnaná - na dobu určitú do konca júna a potom by som si trebárs našla inú prácu ,z ktorej mzdy sa mi bude rátať materská? a ešte či sa materská zarátava do odpracovaných rokov... ďakujem 🙂

dena1973
24. jan 2015

@lucyannmary Výška materského sa stále počíta z vymeriavacieho základu, z ktorého sa platí poistné na nemocenské poistenie (HM). Ak nastúpiš do nového zamestnania, tak ak odpracuješ najmenej 90 kal. dní (bez PN, OČR) vtedy sa bude počítať z príjmu od posledného zamestnávateľa. Ak 90 kal. dní neopracuješ, tak sa bude pre nárok na materské posudzovať predchádzajúci kal. rok (za predpokladu, že si v predchádzajúcom roku pred nástupom na materské pracovala a máš odpracovaných minimálne 90 kal. dní - bez PN, OČR...).

danielle37
24. jan 2015

@zalka chcem sa opytat, kolko pred nastupom MD alebo PN rizikova je možne si cez známu spraviť dohodu o vykonani práce, aby som mala max. matersku? Doki mi povedal, ak budem tehotna určtie som riziková /som neuro pacient/ Chcela by som čo najvyššiu PN a materskú. Vopred Ďakujem

zalka
25. jan 2015

@danielle37 po 90 dnoch bez PN a OCR bude PN, MD z platu z posledného zamestnania .. pozor na MD potrebuješ mať splnenú podmienku 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch

danielle37
25. jan 2015

@zalka čo som v tomto zamestnaní budem mať cca 15dni PN za celý rok a paragraf 7x , OCR som necerpala; vychádza mi to?

zalka
25. jan 2015

@danielle37 jasne .. šak nemáš nové zamestnanie ..
to ti píšem o novom zamestnaní keby si mala ..
a áno môžeš k TPP si založiť aj dohodu pred otehotnením .. a potom PN po otehotnení aj MD by si mohla mať z TPP aj z ddohody

zajaciq
25. jan 2015

Ahojte, chcela by som sa opýtať ci hra nejakú rozhodujúcu úlohu u mna to , keby som po ukončení tpp 28.2.2015 ( plny úväzok 2,5 roka) mala nejakú pauzu do nástupu do ďalšej prace -2tt cca - a bola na úrade prace , potom nastúpila od 15.3. Do nového zamestnania - ci by to vplývalo na výšku materského v 2016 keby náhodou to bolo aktuálne..? Ci sa da pripoistiť aj n tak krátku dobu. Plat bude v novej praci taký ako v starej. Dakujem

zalka
25. jan 2015

@zajaciq nemá to žiaden vplyv.

zajaciq
25. jan 2015

@zalka to naozaj? Nezvýši mi dovolenku a kedže sa sťahujeme z východu na západ bude to chciet adaptáciu dcéry a naozaj veľké zmeny... Tak preto som chcela vydýchnuť na par dni.
Dakujem 🙂

zalka
25. jan 2015

@zajaciq naozaj ... nebude to mať žiaden vplyv na budúcu MD, PN alebo iné veci ...

booklover
27. jan 2015

žienky prosím o radu. Na socpoist som nepochodila, lebo mi tam len zákony odcitovali a môj konkrétny prípad si ani na druhú prosbu nepozreli.
pracovala som 9/2013-6/2014 na dobu určitú. 5.7.2014 sa nám narodila dcéra, MD mi vyšla z platu a teraz prechádzam na rodičák. Z tých odvodov z platu by mi vyšla znova materská, ak by som mala termín pôrodu do 6/2016? som z toho jeleň. Ď A K U J E M !

dena1973
27. jan 2015

@booklover Aby si mala narok na 2. materske, tak by si v prvom rade musela mat pracovny pomer (ak ten povodny uz skoncil a nepokracuje) a splnat podmienku 270 dni nemoc. poistenia v poslednych 2 rokoch pred porodom...

booklover
27. jan 2015

@dena1973 pracovala som 9/2013-6/2014 takže 270 dní spĺňam až do 6/2016 však?

dena1973
27. jan 2015

@booklover No nebudes mat 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne 2 r., lebo ak by si porodila 6/2016, tak 2 r. dozadu je 6/2014 a to uz ti koncil PP a iny PP si potom uz nemala. A druha zakladna podmienka je trvanie PP... ☹ co uz nemas...

booklover
27. jan 2015

@dena1973 materské dostávajú len ženy so zmluvou na neurčito?

dena1973
27. jan 2015

@booklover V dobe nastupu na materske musia mat pracovny pomer resp. splnat ochrannu lehotu a ty ani jednu podmienku nesplnas + nenazbieras tych 270 dni nemocenskeho poistenia ked uz ti PP skoncil...toto je tiez podstatna podmienka...
Musela by si znova zamestnat a byt nemocensky poistena, aby si nazbierala tych 270 dni...

dena1973
27. jan 2015

@booklover Neviem, ci ta to vsetko nedomota, ked na tuto istu temu (otazku) ti radia aj v inej diskusii gapa a zalka.... ☹

booklover
27. jan 2015

@dena1973 však stále ide o to isté, len sa snažím na to prísť, koľko to musím platiť, ak by sa to dalo, aby mi vyšlo materské..

dena1973
27. jan 2015

@booklover Ja len, aby si sa nedomotala. Ak je ti všetko jasné ....potom O.K..... 🙂

katpetdo
28. jan 2015

AHojte potrebujem poradit v mene kamaradky. Je na rodicovskej s 14m dietatom. Ma moznost sa zamestnat na ciastocny uvazok na 1 rok (zaskok za mna pocas materskej). PLanuje nastup na dalsiu matersku pred 3rokom syna. Prvu matersku mala z maxima. Ak sa zamestna na ciastocny, tak by sa jej materska pocitala z ciastocneho uvazku. Je rozdiel ak by nesla na TPP ale dohodu? POcita sa vtedy materska z tej dohody, ci sa jej bude pocitat z predosleho prijmu? Dakujem.

vierkaviera
28. jan 2015

@katpetdo pokial bude pracovat viac ako 90 dni, tak sa jej bude pocitat z poslednej pracovnej zmluvy (je jedno ci dohoda alebo TPP), ja som ten pripad, ze som mala TPP a hned po jeho ukonceni som nastupila na dohodu nevediac o tom, ze po 90 dnoch sa mi materska bude pocitat uz z dohody :( keby som pracovala menej ako tych 90 dni, tak by sa mi pocitalo z TPP :( system v slovenskom state

katpetdo
28. jan 2015

@vierkaviera dakujem, tak to sa jej neoplati. ...o systeme na SK sa nejdem ani rozculovat, uz som sa narozculovala dost. ☹

vierkaviera
28. jan 2015

@katpetdo mozno ti baby povedia inak, ale mne to bolo interpretovane takto... ani mi nehovor... ked som sa dozvedela skoro som infarkt dostala :( keby som vedela, vykaslem sa na hladanie roboty... lebo ked clovek logicky uvazuje, tak reku idem z roboty do roboty, tak logicky to bude mat aj vyznam... ale na slovensku nema :(

katpetdo
28. jan 2015

@vierkaviera presne toto ma najviac hneva...ja som sla po 34-tyzdnovej materskej spat do roboty na 3dni do tyzdna. A ked som zisitla, ze nova materska sa mi rata z toho ciastocneho prijmu tak ma islo porazit. NAstastei som teraz stihla nastupit v 2014 aj na plny uvazok a tato dalsia materska mi vyjde opat dobre...ale, rozculuje ma ,ze cim viac clovek statu odvedie, tym menej dostane.

zalka
28. jan 2015

@katpetdo ... ak kamarátka uzavrie novú zmluvu n a zástup počas MD, a stará zmluva jej ostane v platnosti tj. na nej bude na RD ... tak v prípade tehu dostane MD z pôvodnej zmluvy z predpokladaného príjmu + MD z novej zmluvy ak splní podmienku 270 dní poistenia.
MD si nepokazí.

Iné by bolo ak by sa vrátila späť do roboty a upravila by sa jej stará zmluva, to by len stratila lebo MD by sa jej rátala z už upravenej zmluvy.

Taká maličkosť ale následky rôzne. Takže kamarátka kludne môže podpísať novú zmluvu, pozor nie dodatok k starej ak sa týka práca u toho istého zamestnávateľa .

nuttelka
16. feb 2015

baby, v tejto oblasti sa vôbec nevyznám. potrebovala by som poradiť. od 01. 06. 2012 do 30.06.2014 som bola zamestnaná u jedného zamestnávateľa bez prestávky. od 01. 07. 2014 som nezamestnaná, evidovaná na úrade práce. začiatkom tohto roku som otehotnela, teraz som vo 8tt. budem mať nárok na materskú? poprípade, čo môžem urobiť, aby som ju získala? ďakujem za odpoveď.

dena1973
16. feb 2015

@nuttelka Narok na materske ti nevznika - nemas ochrannu lehotu.....musela by si sa znova zamestnat t.j. muselo by ti vzniknut nove nemocenske poistenie...