Výpočet materskej a príjem z dohody počas materskej
Ahojte, ako sa ráta materská? Vyjde mi materská ak som si platila dobrovolne nemocenske od 27.9.2011 do 27.5.2012, predtým som bola zamestnaná od 1.8.2009 do 31.8.2010 a teraz mám možnosť dostať prac. zmluvu od 1.4.2012 až dokým nepôjdem na materskú , dalšia vec, môžem dostávať príjem z dohody počas materskej????? Vopred vdaka za odpovede.
no sak hej, len keby tie stropy boli aj na odvody take nizke jak na vyplacanie 😠
Ahojte dievčatá,chcem Vás poprosiť o radu,momentálne som v 25 TT a nastupujem do práce na dohodu,bude sa mi MD rátať už z tohoto príjmu,alebo prípadná PN neskor ? Ďakujem Vám za Vaše odpovede 🙂
Ahojte,,Vidim ,že sa niektoré babenky super rozumiete do zaležitostí okolo MD...Chcem sa opytať či by ste mi niektorá nevedeli odpovedať na moju otázku: Materská sa vypočítava iba z jedného príjmu,že?Lebo som pracovala aj na TPP a tiež na dohodu kde som odpracovala viac ako 90 dní..Dakujem...
@vidita Aby si si mohla uplatniť nárok na materské z oboch nemocenských poistení (TPP + dohoda), tak musíš byť v oboch nemocensky poistená resp. ti musí trvať ochranná lehota - to je 1. podmienka. 2. podmienka je splnenie 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch z oboch poistení. Ak sú splnené všetky podmienky nároku na materské, tak si môžeš uplatniť materské z oboch poistení a to tak, že u gynekológa si dáš vypísať žiadosť o materské 2x, z každého poistenia zvlášť. Vtedy sa ti môže počítať príjem z oboch poistení - bude sa ti to počítať ako súbeh nemocenských poistení (t.j. z obidvoch nem. poistení - TPP + dohoda).
lenocka22 ahojte aj ja by som potrebovala poradit. Zamestnana som od 1.6.2011 na TPP. Na matersku dovolenku som nastupila 8. 9. 2012 a nasledne 8.5.2013 na rodicovsku dovolenku na ktorej som dodnes. momentalne som tehotna a 30.11.2014 budem nastupovat na druhu matersku. Samozrejme moj TPP stale trva a teda predpokladam ze materska mi bude pocitana z neho.
Teraz sa mi naskytla prilezitost privyrobit si na dohodu, jedna sa len o par vikendov a potrebovala by som poradit ci mi moze dohoda nejako negativne ovplyvnit vysku materskej?
A druha otazka, pracujem vo verejnom sektore a k 1.10.2014 ( cize este pred mojim nastupom na MD) by sme mali prestupit pod iny utvar, cize budu sa pravdepodobne spisovat nove pracovne zmluvy, moze to ovplyvnit moju matersku ? dakujem za odpoved
Ahojte kočky...chcela by som sa spýtať od 01.11.2013 - 31.7. 2014 som pracovala u zamestnávateľa kde som mala hrubú mzdu vo výške 360 €/mes. Od 1.7. 2014 som ale začala podnikať na základe iného ako živnostenského oprávnenie kde výška mojho mesačného zárobku dosahuje okolo 1200 € / mes. Vedeli by sme mi poradiť ako sa mi bude počítať výška materskej kedže som splnila podmienku 270 dní nemocenského poistenia? Na MD by som mala nastupit okolo 15. decembra 2014. ďakujem
Ahojte poradite mi prosim vas? Momentalne som na RD s 2,5 rocnym synom, u svojho povodneho zamestnavatela som stale zamestnana od r. 2007 na dobu neurcitu, cize pred porodom syna som bola nem. poistena 270 dni. Teraz by som chcela ist od januara 2015 pracovat na dohodu. V maji 2015 ukoncujem RD a mala by som nastupit naspat, avsak chceme dalsie dieta a uz sa na nom pracuje, v dobe tehotenstva sa dam vypisat na PN, neoplati sa mi ani nastupit naspat do predch. zamestnania, pretoze tam momentalne maju za mna nahradu a keby sa ja ratim uz s bruskom a za par mes. odidem zase nemaju za mna cnahradu. Potrebujem vsak zistit, ci mi praca na dohodu neovplyvni vysku materskej pri dalsom dietati. Dakujem velmi pekne.
Prosím poraďte mi! Je tu niekoľko rôzn&ch vecí písaných, až som z toho mimo. Na to, aby som mala nárok na materskú musím byť 270 dní poistená- znamená to 270 dní kalendárnych alebo pracovných???.
Ráta sa do toho aj práca na dohodu?Pracovala som vyše 3 mesiacov na dohode. Teraz Pracujem na zmluvu od 20.10.2014 so súčasnosti, mám rodiť sept/ okt 2015.
1.Chcem len vedieť či budem mať nárok na materskú.
2. ak pôjdem s dcerou na očr alebo ja na rizikove tehotenstvo, prestavaju sa mi dni ratat do tych 270??
@modulienka
270 dní kalendárnych
ak z dohody bolo odvádzané nemocenské poistenie tak sa dohoda ráta ...
áno budeš mať nárok na MD
aj OCR aj PN sa rátajú do 270 dní .. ak zamestnanie trvá
Vedel by mi prosím niekto poradiť? Mám TTP, v july 2014 som nastúpila na md. Momentálne som na RP a som v 9tt, termín pôrodu je 23.3.2017. Nasledujúcu materskú by som mala dostávať podľa prijimu z TTP? Ak by som sa teraz zamestnala na dohodu, mozem dostávať materskú aj z nej, ale tých 270 dni už nestihnem? Dakujem!
Poprosim radu: Od 25.1.2016 som na RD /prechod z MD/, pred MD som bola v TPP a vlastne stale som a do tej istej prace planujem nastupit v marci 2017 /mesac.prijem cca1500e v hrubom/, avsak medzitým, od septembra 2016 do marca 2017 planujem pracovat na TPP v inej firme /cca 500e v hrubom/. Nepohorsim si tym vysku svojho dôchodku? A tiez, ak by som potom cca v polovici roka 2018 otehotnela a nastupila na MD, z čoho sa mi bude ratat vyska MD??? Dakujem za odpoved.
viete mi prosím niekto povedať či z pracovnej zmluvy na dohodu o pracovnej činnosti kde to vychádza na 60 € mesačne budem niečo dostávať v roku 2017 keď nastúpim na materskú dovolenku ?
Baby ešte jedna otázočka pochopila som tých 270 dní, že musím byť poistená aj v druhom zamestnaní, to asi nestihnem, takže skúšam či sa to da aj inou cestou. A to tou, či môj pôvodný zamestnávateľ, u ktorého som zamestnaná 3 roky mi dá mimoriadnú odmenu. Aj to mi dvihne matersku? a musím to stihnuť v roku 2016 ak chcem rodiť v roku 2017 či mi to stačí v roku 2017?
@eleonora21 dokopy musis mat 270 dni, za posledne 2 roky. Aj keby to bolo u 10 zamestnavatelov
no ja som z toho jeleň 🙂 @majusqa77 vidim, že sa v tom vyznáš. Prosím ťa vieš mi poradiť ako to mám teda urobiť aby som mala čo najvyššiu materskú. Pre pochopenie ešte nie som tehotná ale pracujem na tom, takže ak otehotniem v tomto roku budem rodiť v roku 2017. Momentálne som zamestnaná uz 3 roky , čiže 270 dní mám isto platené. Takže mala by som možnosť zamestnať sa tak na oko u známeho. čiže by mi pomohlo aj to keby mi dal zmluvu napr na 3 mesiace pred pôrodom na cca 600 € mesačne? a nadalej by som bola zamestnaná u svojho pôvodného zamestnavateľa? čiže 270 dní by som bola u pôvodného isto pri mzde 400 € a par mesiacov pred pôrodom by som si dvihla príjem o tých 600 €mesačne u iného zamestnávateľa. Tak by to bolo ok? ja sa v tom trochu strácam tak neviem či sa mi to oplatí a či je to možné.

@olivex áno z oboch ... a je jedno koľko výjde ... MD dostaneš len z maxima aj keby tie príjmy boli vyššie ...