Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
Baby otazocka, ku 16.8.2013 mi končí pracovný pomer, ak budem na podpore a budúci rok 2014 by som sla na matersku...z ktorého roka mi ju budu vypocitavat z roku 2012 či 2013?
@haslerka91 a si tehotná?
@zalka Nie este niesom....
@haslerka91 tak z ničoho ... lebo jak nie si tehotná nemáš ochrannu dobu a nárok na MD z toho zamestnania nevznikne.
ahojte, prosim vas o radu. Momentalne som na MD (MD poberam z DNP, platila som si maximum). DNP som poistena od 6.8.2012, s tym ze som ho nastupom na MD nezrusila. MD mi konci teraz v oktobri 2013.
No a teraz otazka, som znova tehotna, termin porodu april 2014. Chcem sa teda spytat, ak si DNP nezrusim a pobezi mi az do nastupu na MD (budem si platit), budem mat znova narok na dalsiu MD vypocitanu z DNP??? dakujem
@mandarinkaa áno budeš mať nárok ... bude rátaná z VZ za rok 2013 tj. od oktobra do decembra čo poplatíš ...
@zalka ahoj zalka, prosim ta o dobru radu, mam splnenu podmienku 270dni dnp, zamestnana som uz 7 rokov na tom istom mieste, nastup na md mam 20.1.2014. domnievam sa spravne ze materska mi bude pocitana z celeho roku 2013 aj napriek tomu ze pojdem teraz od 12.12. na PN az do nastupu na md? ovplyvni pn nieco? lebo budem mat v decembrovej vyplate vianocne odmeny kt by mi mohli zvysit priemer... tak rozmyslam ci sa mi bude december ratat.
a tiez k dnp- teraz od 12.12 sa nahlasim zas na DNP. pn budem cerpat aj z DNP a matersku tiez. mam si nechat DNP plynut vkuse bez prerusenia od 12.12 do konca md? alebo dokedy mozem potiahnut /bez platenia/ aj do konca rodicaku? a ake z toho mozem mat neskor vyhody? dakujem pekne 🙂
@zalka na dnp som bola prihlasena od 1.januara 2012 do 26. oktobra 2012 = 300dni a potom 16.9.-6.10.2013 =21dni a teraz planujem byt pn a platca dnp 13.12.2013-20.1.2014/nastup na md/ = 38 dni a viac/to este neviem ci staci splnit podmienku do nastupu md alebo terminu porodu ktory mam 3.3. 2014/
aha, takze dnom ukoncenia md sa odhlasim aj z dnp. dakujem
Ahojte.mozem sa spytat? 🙂 od 24.12. Som pn a 6.1. Nastupujem na MD...bude sa mi MD ratat z tych cca 6 mesiacov roku 2013? Dakujem 🙂
zienky mam otazku...som od jula 2013 nezamestnana, koncom februara nastupujem na MD, ale neviem ci budem mat narok na MD alebo az na RP...270 dni za posledne dva roky mam odrobene urcite, lebo som prvy krat nezamestnana a od sep. 2011 som pracovala po skonceny RP...a nasla som na nete rozne vypocty tak teraz neviem co urobit...dakuuuujem za kazdu radu 🙂
@mima1331 máš 3 možnosti .. škoda že si sa neobačila skôr mohla byť max. MD ...
možnosti :
1) prihlásiť sa na DNP pred nástupom na MD vo februári minimálny VZ 402,50 eur a MD bude cca 260 eur ..
2) zamestnať sa u niekoho na 7 dní ... pracovná zmluva... skončenie v skúšobnej dobe ... a MD bude počítaná z platu z predošlého zamestnania
3) zamestnať sa u niekoho , a ísť na PN ... PN aj MD bude počítaná z platu z predošlého zamestnania, lebo nestihneš odpracovať 90 dní aby si mala nárok na vyššiu MD .. alebo nižšiu ..
@mima1331 vypíše sa prihláška RFLO a odnesie na SP , ak sa prihlásiš den pred nástupom na MD alebo PN tak zaplatíš cca 4,50 eur ... počas MD neplatíš .. a po MD pred začiatkom RD sa odhlásiš na RFLO tiež v SP ...
PN by bola ak sa prihlásiš tento rok 216e .. lebo tento rok je VZ 393 eur ..
RFLO .. http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-25102013...
poučenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne---311020...
vyhlásenie http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne_rlfo_vyh...
@zalka naozaj velmi pekne dakujem...skusim sa teda prihlasit na to DNP... dufam, ze to pojde...
k tej Pn-ke - ja ale, po vycerpani davky v nezamestnanosti nemam narok na PN - zistovala som na socialke..., ci dalo by sa aj to nejako urobit...to by bolo asi velmi zlozite - mne 31. 12. konci davka, potom az 27.2. mam nastup na MD...takze dovtedy som vo vzduchu...
@mima1331 no áno nemáš nárok na PN zo zamestnania lebo nie si v ochrannej lehote... ale ak sa napr. 2.1. prihlásiš na DNP tak od 3.1. môžeš ísť na PN z DNP a potom rovno na MD ... a zaplatíš DNP len ten 1 den .. tých 4,50 eur ...
pozor treba sa prihlásiť na nemocenské aj dôchodkové poistenie ... a VZ od januára je 402,50 eur

@jardiniere Výpočet materského je viazané na dátum nástupu na materské. Ak nastupuješ v 2013, tak sa ti bude brať príjem za rok 2012.