Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
Baby aka je minimalna materska? :-O
zdravím , moja priatelka je zamestnana od 1.1.2013, v 2012 . V oktobri bude rodiť. Z akeho prijmu sa vypočitava materska ked v 2012 bola nezamestnaná??? dakujem
ale musi byt poistena 270 dni???
ku dňu porodu, ne k nastupu na matersku??
no to by mala splniť
@he912ak áno môže v septembri nastúpiť na MD ... MD jej SP nevyplatí hned ... ale až po pôrode .. lebo budú skúmať či má nárok na MD či má splnenú podmienku 270 dní poistenia ... ale preiateľka nech nastúpi na MD normálne 6t pred pôrodom ...
Po pôrode a splnení podmienku 270 dní ... SP doplatí MD aj za tých 6t pred pôrodom .. to sa nebojte ...
prave že nie ,, 9 10 ma termín, dufam že sa nebude pytať skor 😉
@he912ak no to je dosť natesno ... asi by bolo dobré zainvestovať trošku ... teda aby určite vznikol nárok na MD ...
sú 2 možnosti ...
1) zamestnať sa na dohodu s pravidelným príjmom .. za pár eur mesačne napr. 20 eur plat ... na také 2 mesiace ...
2) prihlásiť sa na DNP z minima a potom to zrušiť ... na mesiac .. zaplatiť 130,27 eur
@he912ak ved to je v poriadku že má PP ... môže mať viac PP ...
ide o to, že každé ukončené poistenie sa pripočíta k tomu poisteniu čo trvá .. a tak bude splnená podmienka 270 dní .. pre prípad predčasného pôrodu ... MD sa jej bude rátať zo zamestnania ... z dohody sa pripočítajú len dni ..
@he912ak a samozrejme dohoda musí byť s pravidelným príjmom aby s toho bolo platené aj nemocenské poistenie... taká poistka ak by sa bábo narodilo skôr ... tak môže pomôcť .. lebo po pôrode ak sa náhodou narodí 265 den poistenia bude neskoro premýšlať ako sa dostať k MD ... takže tak na 2 mesiace dohodu .. a nezabudnúť ju ukončiť .. a odhlásiť zo SP z dohody.
Ahojte,
mala by som otázku k ohladom výpočty materskej dovolenky, ako mi to vypočítajú teda...
V roku 2012 som pracovala do septembra na 2 prac. miestach, pričom som mala aj živnosť. Dovtedy za mňa platili aj nemocenské aj sociálne zamestnávatelia. Od októbra 2012 nepracujem a platím ja svoje nemocenské ale socialne neplatím. Rodiť budem v auguste, MD začnem v júni. Teda ako mi vypočítajú ten príspevok??? 😉
ahojte, z ktorého roku sa mi bude rátať materská ak na materskú dovolenku idem v decembri 2013 a pôrod budem mať v januári 2014, od čoho to závisí od dátumu pôrodu alebo dátumu nástupu na materskú? 😕

@zalka ďakujem za rýchlu odpoveď, naštudujem.