Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
@mominko Ako tri mesiace? Nerozumiem.... Ak nastúpiš na materské ešte tohto roku 2013, tak ti materské vypočítajú z roku 2012 od 09/2012 do 12/2012 (za predpokladu ako píšeš, že si v tej istej firme zamestnaná od 09/2012 nepretržite a PP ti trvá). Ak nastúpiš na materské v roku 2014, tak sa ti bude počítať materské z príjmu od 01/2013 do 05/2013 (do nástupu na PN).
@mima1331 minimálny VZ je 402,50 eur v roku 2014 ... tj. minimálny je pre všetky poistenia ... a zvyčajne do pár dní príde list ... s údajmi ako VS a číslo účtu kam treba zaslať ... a najneskôr to treba uhradiť do 8 meho v mesiaci .. čiže ak sa prihlásiš v januári .. tak najneskôr do 8.2. treba mať poistenie zaplatené.
@mominko No podľa toho, či si bola nanovo nemocensky poistená (či si dostala novú prac. zmluvu). Ak áno, tak to bude trocha inak. Vtedy by sa ti bral príjem za obdobie od 03/2013 do 5/2013. Ale ak si mala poistenie v jednom kuse bez nového poistenia (novej prac. zmluvy), tak to bude tak ako som písala v predchádzajúcom príspevku.
Mám k Vám jednu prosbu maminy. Ide o jednu mamičku, ktorá má 7 ročného syna. Tehotná teda bola v roku 2006 od marca do novembra. Po celú dobu tehotenstva bola vypísaná PN (rizikové tehotenstvo). Počas tohto obdobia a aj minimálne 2 roky pred tým bola riadne zamestnaná u svojho zamestnávateľa na plný pracovný úväzok.
Chcela by som zistiť overiť, na akú výšku materskej mala nárok po narodení dieťaťa v tomto čase. Koľko vtedy trvala materská dovolenka a ako sa počítala? Aké číselné údaje si musím zistiť, aby sa táto čiastka dala takto spätne správne vypočítať?
Ďakujem dievčatá! Viem je to totál blbé sa takto neskoro na to pýtať a pravdu povediac tá premlčacia doba ma mohla napadnúť i skôr. Zisťujem to pre moju švagrinú, ktorá si teraz spomenula na pochybnosti - hold smolka. Ešte raz ďakujem.
Premlčacia doba je tuším 4 roky ak sa nemýlim. Platí aj pre sociálku.
@zalka ahoj mam na teba este jednu otazku...mozno neriesitelnu a prilis prespekulovanu, ale skusim .... ak by som skombinovala toto:
- zamestnať sa u niekoho , a ísť na PN ... PN aj MD bude počítaná z platu z predošlého zamestnania, lebo nestihnem odpracovať 90 dní ... /pr. 1.1. - od 3.1. PN/
- zaplatit si DNP ako sme to tu uz riesili...
...ovplyvnilo by to nejako vysku mojej PN a MD ?
dakujem velmi pekne 🙂
@zalka ahoj, mam tych 270 dni odprcovanych ... ja som od 9.2010 do 6.2013 pracovala...iba od jula som na UP...skor ma zaujima, ze keby som bola od januara aj zamestnana aj DPN, vzapeti by som isla na PN, ci by mi patili MD aj zo zamestnania aj z DPN? ....viem, ze PN by platili z predchdzajuceho zamestnania ale aj z DPN? ...
velmi sa v tom nevyznam...
dakujem za odpovede 🙂

@mima1331 rado sa stalo 🙂