Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
@katarinka134
Ahoj, vzhladom na skutocnost, ze nemas odrobene min 270 dni- budes mat narok len na ten smiesny rodicovsky príspevok. Ale papier od lekara - ohladne nastupu na matersku dovolenku musis zaniest do SP, oni ti poslu list- vyrozumenie, ze na materske nemas narok a ten odnesies na UPSVaR so ziadostou o RP.
@lagunasa Ak si nezamestnaná od 1.10.2013 a nástup na materské máš niekedy cca v septembri 2014, tak nárok na materské si bohužiaľ nevzniká, pretože je to už viac ako 8 mes. po ukončení pracovného pomeru. Ak by si bola ešte v dobe pred ukončení prac. pomeru otehotnela, tak by si bola v ochrannej lehote. Teraz ti vzniká nárok na rodičovský príspevok od narodenia dieťatka.....
Ahojte potrebujem poradit. Ja sa v tom vôbec nevyznam. Od 1. 10. 2006. som pracovala u jedneho zamestnavatela v hrubom som mala 400e. Od 1.10.2013. som nastupila k novemu zamestnavatelovi tam som mala prve dva mesiace v hrubom 550e a teraz 730e. Aky by som mala denny vymeriavaci zaklad. Dakujem vopred.
@bubina7 ( 550+550+730 ) / 92 dní = DVZ
@katarinka134 no ak si nezamestnaná na PN ... tak štát neplatí nemocenské odvody do SP.. štát za teba platí zdravotné odvody do ZP .. takže v žiadnom prípade sa ti samo nenazbiera 270 dní ...
@katarinka134
To je rozdiel, ci si na PN ako nezamestnana alebo zamestnanec. Ja som bola pocas cele tehu PN- lenze ako zamestnanec.......
To znamena 550+550+730=1830/92=19.82 dvz a to si mam potom vykrati poctom dni v mesiaci ale to by bolo vela nie?
@katarinka134 No overiť si to v SP môžeš, no myslím si, že nič iné ti nepovedia.....bohužiaľ..... 😒
@bubina7 no máš v podstate 2 možnosti ...
1) prihlásiť sa na DNP v SP, z VZ 402,50 eur ... a odhlásiť sa o 7 dní ... zaplatíš cca 31,13 eur ... kedykoľvek ťa budú chcieť vypísať na PN alebo MD .. tak budeš mať nárok si dať vypísať túto PN a MD zo zamestnania toho kde si teraz a z ochrannej lehoty tohoto dobrovolného poistenia ...
toto je vhodné pre prípad PN kt. začne v sobotu hospitalizáciou nikdy nevieš kamoške toto veľmi pomohlo
2) prihlásiť sa na DNP v SP z VZ 402,50 den pred začiatkom PN alebo pred začiatkom MD .. zaplatiť 4,50 eur a počas PN a MD sa odvody neplatia ... nevýhoda ak začne PN v sobotu hospitalizáciou v nemocnici tak to nevyužiješ .. a PN ti DNP zvýši o 220eur mesačne ...

@silviettaa diky, skusim tam napisat.