icon

Výpočet materskej dovolenky

martinka150
7. jan 2013

Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede

bubina7
25. mar 2014

@zalka na toto som sa informovala ale vraj sa zmenil od 1.1.2014 zakon. A musela by si to platit cely minuly rok.

zalka
25. mar 2014

@bubina7 kravina kamoška je teraz tak na PN pri tehu

bubina7
25. mar 2014

@zalka no skusim to zistit ale ked ssom volala z kamoskou pred mesiacom tak mi povedala ze to tak neni.

zalka
25. mar 2014

@bubina7 vieš čo ja ťa nenútim ... na SP klamú a to čo som písala je realita z posledných dní... kamoška je na PN od januára a predtým bola tak nahlásená na 7 dní na DNP

bubina7
25. mar 2014

Pojdem tam a jednoducho sa nahlasim.

zalka
25. mar 2014

@bubina7 tebe sa k DNP pripočíta to ukončené zamestnanie, a tak ty máš splnenú podmienku 270 dní poistenia....
ak by si nemenila zamestnanie min. rok tak by si si nemohla prilepšrť PN a MD

bubina7
25. mar 2014

@zalka Dakujem velmi pekne pojdem sa nato informovat. Si zlata.

zalka
25. mar 2014

@bubina7 nehnevaj sa ale koho sa chceš pýtať? V SP? Oklamú ťa, mne neveríš ... tak si rob čo chceš chcela som ti dobre .... maj sa a hodne šťastia.

kevenducha
25. mar 2014

Prosím vás k akému dňu vám chodí materská na účet?

bubina7
25. mar 2014

@zalka ved sa nehnevaj hned tak ked budem chciet ist na PN den vopred sa pojdem nahlasit DNP.

zalka
25. mar 2014

@bubina7 ja sa nehnevám je to tvoja vec ... 🙂 možnosti vieš

shania31
26. mar 2014

@kevenducha
Okolo 15.teho zvykne chodit- je to podla okresov a mimoriadne zvykne okolo 25.teho posielat, ked maju toho vela- tak na 2-krat posielaju davky.

viliam10
26. mar 2014

Dobry den,
Chel by som niekoho poprosit, ci by mi poradil ohladom materskej dovolenky.
Manzelka bude teraz koncit vysoku skolu cize zamestna sa pravdepodobne od 6. pripadne 7. mesiaca roku 2014.
Na matersku by rada isla po odpracovani 270 dni (aby mala na nu narok) tzn. niekedy v roku 2015

Docital som sa ze materska sa pocita z priemerneho platu uplynuleho kalendarneho roku t.j. v tomto pripade roku 2014.
Avsak nikde som sa nedozvedel ci je to z celeho kalendarneho roku tzn. sucet platov v roku 2014 / 12 mesiacov, alebo iba z alikvotnej ciastky tzn. sucet platov v roku 2014 / 6 (respektive 5)

Dakujem vopred za odpoved, prajem pekny den.

zalka
26. mar 2014

@viliam10 súčet platov aktuálneho zamestnania .. čiže ak sa zamestná 7/2014a toto zamestnanie jej potrvá napr. do 11/2014 a 12/014 vymení robotu .. a na MD pôjde napr. 5/2015 tak sa jej MD vyráta pri splnení podmienky 90 dní poistenia bez PN a OCR ( 12/14-2/2015) .. tak MD sa jej vyráta z VZ za 12/2014

kika79
8. apr 2014

Ahojky,chcem sa opytat,kamoska pobera rod.prisp.,v den nastupu do zamest.s nou zamestnavatel chce rozviazat PP, ona je vsak opat tehu 2mesiac.co je pre nu naj ist na PN ku este pred ukoncenim PP?aby mala narok na MD alebo prijat vypoved a ist na UP a poberat podporu?spada este do ochranej lehoty?dakujem

kalexis
10. apr 2014

@zalka ahoj citam tvoje prispevky a vidim že mas velke skusenosti a chcem ta poprosit o radu.
zacinam pracovat teraz od 15.4.2014 a planujem babo, tak ta chcem poprosit o radu ako to mam spravit aby som dostala najvyssiu matersku, resp aspon tu vyssiu. plat budem mat 520 eur v hrubom. mám k dispozicií aj s.r.o. v ktorej by som sa poprípade mohla zamestnat aby mi to vyslo. Budem rada ak mi napises taky mini návod ako to treba idealne urobit aby som mala dobru matersku. dakujem za akekolvek rady

zalka
10. apr 2014

@kalexis a čo bolo doteraz? pracovala si?

t1nulka
11. apr 2014

@zalka Ahoj, prosím Ťa, ako som sa teraz dozvedela, že som tehotná, momentálne som na RD, ale tá mi končí 29.7.2014 - potom by som sa mala vrátiť do práce, ale tam mi chcú dať výpoveď - ak som tehotná, tak nemôžu, či? a ešte som sa chcela spýtať, mám nejakú možnosť zvýšiť si budúcu materskú? Ďakujem pekne 🙂

tulipanikdiddlina
11. apr 2014

@ zalka
ahoj zalka, chcem sa opytat ohladom materskej: od 21.4. do 1.8.2013 som pracovala na dohodu. V ten isty den 1.8.2013 som nastupila na TPP a v ten isty den sa mi zrusila dohoda. DNP si zatial neplatim, planujem otehu v lete stym, ze ked budem v 7.mesiaci chcem ist na PN. Prosim Ta, ako mam postupovat v ramci DNP,aby som mala max.matersku? Chcem sa prihlasit na DNP este pred otehu. Dakujem

zalka
11. apr 2014

@t1nulka no v júni mesiac pred skončením RD pošli zamestnávateľovi list, že ti končí RD a že sak 30.7. vraciaš do práce, a zároven mu oznamuješ, že si tehotná a nástup na MD máš v novembri napr. ... prepustiť ťa nemôže kedže si tehotná ... ale daj pozor nič mu nepodpisuj ...

@tulipanikdiddlina nemusíš si platiť DNP hned ... stačí aby ti vzniklo najneskôr do konca septembra ... ak budeš tehotná v 6-8t tehu tak sa ti treba prihlásiť na DNP a platiť 26t .. potom môžeš ísť na MD ... k tým 26t platenia DNP sa pripočíta tá dohoda z roku 2013 ak samozrejme otehotnieš do 9/2014

kalexis
11. apr 2014

@zalka doteraz som bola nezamestnana, resp mala som živnosť ale nezarobila som tolko aby som platila odvody.

zalka
11. apr 2014

@kalexis zamestnaná si kde? vo svojej s.r.o. či inde?

miselinka26
12. apr 2014

Ahojte. Chcem sa spytat, ak som od decembra 2012 na MD a momentalne som znovu tehotna (termin porodu december 2014), z coho sa mi bude pocitat materska? Z minulorocnej materskej a nasledne rodicovskych prispevkov x 65%?Dakujeeem.

zalka
12. apr 2014

@miselinka26 si zamestnaná? ak áno tak z predpokladaného príjmu zo zamestnania
ak si o zamestnanie prišla tak nebudeš mať nárok na MD.

miselinka26
12. apr 2014

Tak to je skvele, vypoved som dala minuly rok v oktobri dohodou. Firma sa isla rusit, tak som sa dohodla, kym mi ponukali odstupne. A to teraz ako nedostanem absolutne nic? iba mi zostane rodicovsky prispevok? pripoistit sa asi uz nestihnem, ci?

zalka
12. apr 2014

@miselinka26 hm... a na UP nie si? nečerpeš podporu? ... kedy ti presne skončil PP, čerpala si nejakú dovolenku? kedy ti skončila MD?

miselinka26
12. apr 2014

@zalka ja som praveze momentalne este na RD, mala ma iba rok a tri mesiace. som z tychto veci zmatena :-/ PP mi skoncil okolo 13.10. 2013, presne by som musela pohladat papiere 🙂

zalka
12. apr 2014

@miselinka26 hm... ak máš nárok na podporu .. tj. tvoj PP trval viac ako 730 d ní ... tak bola by škoda ju nevyčerpať ...
lebo po RD už nárok na podporu mať nebudeš .
Takže treba RP napísať na mng. ty sa zaeviduj na UP a požiadaj o podporu ... a ak chceš mať materské, tak musíš sa prihlásiť na DNP ... ale to neviem či by ti vyšlo, lebo si nenapísala kedy ti skončila MD:...

miselinka26
12. apr 2014

@fuuu tak to nie je zly napad toto s tou podporou. Pracovala som tam necelych 5 rokov, takze narok by som mala urcite a bola by celkom pekna, nakolko som tam pekne zarobila. MD mi skoncila niekedy v polovici augusta 2013. Viem, ze na MD som nastupovala 18.12.2012.

miselinka26
12. apr 2014

@azalka som chcela dat :-P