icon

Výpočet materskej dovolenky

martinka150
7. jan 2013

Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede

lagunasa
9. máj 2014

@gapa ano ano vyssie som uz pisala a je to presne ako pises. len teda ma zaujimal rozdiel medzitym ak by som bola na dohode alebo na TPP. lebo vraj pri dohode sa platia mensie odvody ale zase Zalka pise ze tam by som musela zarabat viac ci take nieco... vyjde mi lepsie byt v TPP. a chcem aby sa mi materska ratala z 2013 a teraz chcem byt do nastupu na MD len nemocensky poistena zamestnavatelom. tak ci ist na dohodu alebo na TPP.

gapa
9. máj 2014

@lagunasa som zvedavá, či mi zalka odpíše, lebo priznávam, nerozumiem, ako to myslela s tou dohodou a rozdiel medzi PP

zalka
9. máj 2014

@gapa hm... asi som sa aj kus zamotala, ale pred rokom kamoška mala dohodu, a ked chcela ísť na PN a dávala dotaz na SP ohladom MD, tak vyšlo z toho niečo také... že aj ked má dohodu menej ako 90 dní ( mala ju nižšiu ako min. VZ ) , a plat v roku 2012 mala okolo 800 e v hrubom... tak aj tak PN a MD budú rátané z dohody z roku 2013 a nie z z roku 2012 z platu z normálneho zamestnania.

gapa
10. máj 2014

@zalka predpokladám, že preto, že v r.2012 nemala platených 90dní u toho iného zamestnávatela. Ak by mala, tak by sa jej to rátalo z r.2012, ak z dohody nemala tých 90dní nem.poistenia ešte. Lebo v takom prípade sa to ráta z pravdepodobného, ak je nižší ako minimum. Ak by mala pravdepodobný vym.základ z dohody vyšší ako minimum, tak by sa jej rátalo z minima. Alebo išlo o toho istého zamestnvatela ako bol rok 2012.

gapa
10. máj 2014

@lagunasa Tiež si myslím, pp je istejší a ak by trval počas celej doby md a rd, by bolo fajn, no to má dašie úskalia (vzniká nárok na dovolenku, výkazy...), tj. ak ide len o materské, stačí aj dohoda, ale s pravidelným príjmom, tj. nem.poistením.

dena1973
10. máj 2014

@zalka súhlasím s @gapa. Jedine to mohlo byť z týchto dôvodov, ktoré gapa opísala...

lagunasa
10. máj 2014

@gapa a ako by sa dokazovalo ze je to pravidelny prijem? ci staci len ak sa do odvodou zahrnie nemocenske?
a potom ak by PP skoncil napriklad po vyplateni 3 mesiacov materskej, ze skoncime PP dohodou tak potom uz zrazu narok na matersku mat nebudem ci to uz je jedno, staci mat nemocenske len v case nastupu na MD?

gapa
10. máj 2014

@lagunasa ak si tehotná, máš splnených 270dní v období dva roky pred pôrodom a máš zaujímavý vym.základ v kalendárnom roku pred kalend.rokom nástupu na md (6týž. pred termínom), tak stačí, ak ti vznikne nem.poistenie zamestnanca aspon na 1kalendárny den, je jedno kedy a nárok na materskké ti vznikne. Samozrejme takýto extrémny prípad nie velmi odporúčam, aspon pár dní. Môžeš aj teraz alebo aj pred nástupom na md. Ono ak nemáš známosti, tak je jednoduchšie sa zamestnať, ak tehotenstvo nie je velmi vidieť a skončiť to v skúšobnej dobe, tj. zobrať akúkolvek prácu aby poistenie vzniklo a aby ťa prihlásili.
Ak budeš mať prac.pomer, ktroý bude trvať v den nástupu na md (v obd.6-8týž. pred termínom) a zanikne nem.poistenie kedykolvek, napr. 3mesiace po nástupe, tak materské berieš dalej. Potom (ak pp zanikne počas poberania materského a trvania pp) ale treba prihlášku na sociálnu poistovnu -dôch.poistenie štátom, dať myslím radšej najneskôr den po ukončení prac.pomeru (ak si už predtým porodila) s dátumom začiatku poistenia v den po ukončení prac.pomeru.

- prav.príjom.-Ako sa dohodnú, píše sa to aj do prihlášky na soc.poistovnu, ale napr. myslím sa nedá podpísať dohoda na mesiac s pravidelným príjmom, lebo je to vlastne príjem jednorázový, tj. neopakuje sa.

lagunasa
11. máj 2014

@gapa diky. vsetko som rozumela, ale aj tak sa mi nezda, ze by mi aj tak ratali matersku z predchadzajuceho kalendarneho roku ak by som ukoncila tohtorocny pracovny pomer pred nastupom na MD.....
-tu dohodu som uz zamietla, boli by s tym akurat komplikacie.

gapa
11. máj 2014

@lagunasa napíš si na soc.poistovnu otázku, cez ich stránku, ak nad tým uvažuješ. Už myslím som takú odpoved čítala, ale dávnejšie. Dobré to mať priamo od nich. Napíš, že ak by sa ti podarilo ešte sa zamestnať, pokial môžeš, ale že ak by skončilo to zamestnanie v skúšobnej lehote (do 90dní), ako by sa rátalo materské + všetky údaje o pp + pravdep. dátume pôrodu.

kalexis
24. máj 2014

@zalka zatial este nikde, bola som zamestnaana jeden den ale dala som vypoved.

zalka
25. máj 2014

@kalexis neviem nájsť na čo reaguješ a čo vlastne chceš ...

kalexis
25. máj 2014

@zalka prepac, neskoro som pisala, chcela som ze ci by si mi nemohla presne nadiktovat postup ked chcem mat vysoku matersku. teraz nemam prácu ale niesom na urade prace, ale mam sro v ktorej by som sa teoreticky mohla zamestnat ale neviem ako to spravit aby to vyslo najlepsie. a vidim ze ty sa v tom super vyznas a vsetkym radis tak ze by si poradila aj mne. planujem otehotniet v dohladnej dobe a chcela by som mat uz pripravenu" podu".

zalka
25. máj 2014

@kalexis a v posledných 15 mesiacoch si robila? odvádzala si nemocenské poistenie?

kalexis
26. máj 2014

@zalka nie oficianlne som nepracovala, len tak co som si robila take svoje veci, ale neplatila som si nemocenske.

zalka
26. máj 2014

@kalexis no v prvom rade potrebuješ sa zamestnať pred otehotnením aby si stihla splniť podmienku 270 dní poistenia ...
a na vysokú materskú potrebuješ hrubú mzdu 1207,50 eur ... a odrobiť 90 dní bez PN a oCR ...
od 91 dna môžeš ísť na PN
ak by si šla na PN napr. 5 den alebo 89 den od vzniku PP tak by si dostala PN vyrátanú len zo sumy 402,50 eur tj. z minima.

kalexis
27. máj 2014

tych 270 dni splnenia podmienky posistenia, to mozem spravit tak ze napr odrobim 90 dni ( plus nejaka rezerva casova) a zvysnych 180 dni by som bola na pn ?

zalka
28. máj 2014

@kalexis samozrejme ... ale na tej PN musíš byť ako zamestnanec.

kalexis
28. máj 2014

@zalka dakujem velmi si mi pomohla 🙂ak nahodou budem mat nejake nejasnosti tak sa na teba obratim 🙂

basenka7677
28. máj 2014

Ahojte a neviete ako je to s materskou ak som teraz na rodicovskej??? 1.1.2013 som isla na prvu matersku.tu som mala do septembra a od vtedy rodicovsky prispevok.teraz pojdem na matersku niekedy v septembri.z coho mi ju budu pocitat?dakujem

kalexis
28. máj 2014

@zalka este mam jednu otazocku, ako je to keby si chcem platit DNP? tam plati tiež tych 270 dni platenia poistneho, ale tiez tam mozem ist po 90 dnoch PN a na PN nedalej platit DNP ci nebudem platit DNP? alebo sa neda ist na PN a DNP musim platit az dokonca ?

zalka
28. máj 2014

@kalexis Nie pri DNP musíš prv platiť 270 dní .. až potom dostaneš platenú PN a neplatíš odvody.
Ak by si šla pri DNP po 90 dnoch na PN ... tak PN nedostaneš, a odvody platiť musíš tak či tak.

zalka
28. máj 2014

@basenka7677 ak si stále zamestnaná tak z predpokladaného príjmu ...

basenka7677
28. máj 2014

@zalka ahoj zamestnaná stále som, len som chcela vedieť z čoho to počítajú, lebo môj príjem sa skladal so základu + prémie z predaja... prvá materská bola z oboch, lebo to bol hrubý príjem, ale keď druhá bude len z predpokladaného tak neviem. asi len hrubý základ (bez prémií), že? ( tak to bude asi nič moc lebo tie prémie boli niekedy viac ako ten základ ☹ ) na sociálke mi dokonca povedali,že to je príjem aký by mi dali keby som teraz nastupovala do práce. to môže byť viac ale aj nemej ako keď som končila....

zalka
28. máj 2014

@basenka7677 záleží od mzdárky čo ti napíše do potvrdenia o predpokladanom príjme pre SP ... či ti tam dá základnú mzdu alebo ti dá VZ ako pred prvou MD, alebo ti dá vyšší VZ .. je to len na nej.

basenka7677
28. máj 2014

@zalka dakujem ti veľmi pekne za odpoved 🙂

zalka
28. máj 2014

@basenka7677 rado sa stalo

kalexis
29. máj 2014

@zalka dakujem 🙂

vero28
10. jún 2014

@zalka

@gapa
Dobry den, potrebovala by som poradit.. pracujem od 1.9.2012, zmluva mi vsak vyprsi 30.6.2014- zamestnavatel mi dal vediet, ze zmluvu mi nepredlzi. Momentalne som tehotna, od 4.2.214 na PN, lekarka mi vsak ku 30.6.2014 ukoncila PN ( obvodna lekarka). od 1.7.2014 po zaciatok materskej( este nemam datum ale priblizne od 6.8.2014) by som mala mat PN od gynekologa. Chcem vediet ci mam narok na materske? aj v priprade, ze pojdem na PN alebo ked nepojdem na PN? Kedy sa musim registrovat na urad prace? dakujem vemi pekne za radu 🙂

zalka
10. jún 2014

@vero28 máš nárok na PN aj na MD .. kedykoľvek od 1.7.14 do nástupu na MD ... si v 8 mesačnej OL.
A na UP ak nebudeš na PN tak sa zaeviduješ do 7 dní od skončenia PP ...