icon

Výpočet materskej dovolenky

martinka150
7. jan 2013

Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede

moon1979
12. mar 2013

@zalka no ja som už pomaly na MD 4týždeň a to som dnes volala do SP a vraj ešte nestihla spracovať moje papiere ... mám si zavolať zajtra a pokúsi sa to skontrolovať či je to ok ... a papiere putovali z mesta do mesta aj v rámci SP (vyše 100 km), kedže pracujem v inom meste a žijem v inom a uplatňovala som si nárok na MD aj z DNP ...

kofina333
12. mar 2013

@moon1979, @zalka ahojte, ja som na PN od februára a už mi prišlo rozhodnutie zo sociálky o vymeriavacom základe
(dokonca s aktuálnymi hodnotami, ktoré som si aj ja prerátala, takže určite museli osloviť môjho zamestnávateľa, pretože min. rok sa tabuľkovo menili príjmy), ale napr. kamoška je na PN od januára, rozhodnutie jej ešte neprišlo a peniaze už vôbec, a to už pomaličky rodí a ešte ani jedna materská jej neprišla, tak to nechápem

moon1979
12. mar 2013

@kofina333 no pekne
inak rozhodnutie z prvej PN z roku 2009 mi chodí dodnes ...

zalka
12. mar 2013

@moon1979 tak to sa nedivím ked to chcú dať do kopy .. a si to mala na rôznych pobočkách SP.
@kofina333 ale ty si zrejme pracovala , teraz si PN a pôjdeš rodiť ... u teba nejde o reťazový pôrodu že?
a u tvojej kamošky asi ide o reťazový pôrod... či nie?

kofina333
12. mar 2013

@zalka ja som v januári ukončila RD, čerpala som v práci starú dovolenku a od februára do ďalšieho pôrodu budem na PN
kamoška je nezamestnaná, dobrovoľne poistená, v decembri jej skončila RD, v januári ju lekár musel vypísať na PN, vo februári už nastúpila na materskú dovolenku a doteraz jej neprišlo nič, ani za PN ani materská

zalka
12. mar 2013

@kofina333 tak čo sa týka kamošky je to čudné, a mala aktívne poistenie DNP alebo mala ochrannú lehotu .

kofina333
12. mar 2013

@zalka tak toto fakt netuším, len viem, že ona sa stihla pripoistiť v januári min. roka, keď to rušili, ale aké tam boli ďalšie podmienky, to neviem

zalka
12. mar 2013

@kofina333 hm.. tak jej vznikla PN a MD z OL ... aj tak divné že nič jej neprišlo ... nevzniklo jej dáke nové poistenie v januári toho roku pred nástupom na PN?

kofina333
12. mar 2013

@zalka nie

kofina333
12. mar 2013

@zalka asi by si to mala obvolať na socpoist., že? 🙂

zalka
12. mar 2013

@kofina333 no teda to by som sa určite už dávno informovala na SP čo sa deje .. kde mám prachy.

kofina333
12. mar 2013

@zalka no však zajtra jej to navrhnem a určite a ako ju poznám, spraví tam také rošambo, že pozajtra bude mať prachy na účte 🙂 Ale aj tak sa divím, že to ešte nespravila :P

zalka
12. mar 2013

@kofina333 no veľmi divné, ja som sa ozvala hned ked mi nevyplatili .. že čo sa deje ...

enya00
13. mar 2013

@kofina333 ok dakujem za info 🙂

moon1979
13. mar 2013

@zalka mala si pravdu, mzdárka to totál posr...la, mala vyplniť PVZ ... čo neurobila ... len nerozumiem, prečo BA neposlala papiere naspäť na doplnenie a až potom ich nepostúpila na druhú pobočku, ktorá ma má vyplácať ... ach nemám slov 😠

zalka
13. mar 2013

@moon1979 no ešte že mzdárky všetky sú študované ... ako niektorím ľudom nasr.ť do rúk a týždeň nepustiť k vode.

moon1979
13. mar 2013

@zalka mi hovor, vieš ako som vytočená? a ešte po mne včera vyletela, že ona s tým už nič nemá ... kurnik šopa

zalka
13. mar 2013

@moon1979 a dnes čo ti hovorila?

moon1979
13. mar 2013

@zalka dnes som ju nestihla, lebo na SP som mala volať po 15tej, skorej by som sa k informáciam nedostala ... budem jej volať zajtra ...

zalka
13. mar 2013

@moon1979 no som zvedavá ... ako bude reagovať

aquatinka
17. mar 2013

Ahojte, som zamestnana od roku 2011... na konci januara 2012 som si este stihla za stare podmienky dat DNP, kedze mam nizky prijem, platila som to do 13. oktobra 2012... to som uz bola mesiac tehotna... na matersku by som mala nastupit v polke aprila 2013.... z coho mi vyrataju matersku? iba z dnp tych 9 mesiacov co som platila, alebo spriemeruju cely rok 2012??? dakujeeeeem 😀

zalka
17. mar 2013

@aquatinka no MD ti vyrátajú 65% z hrubej mzdy zo zamestnania ... a 65% z DNP čo si si platila .. z tých 9 mesiacov ..

grejci1
17. mar 2013

Ahojky, ak ti to pomôže... v roku 2012 som od januára pracovala cez agentúru, 1. 7. som dostala zmluvu ako kmeňový zamestnanec a 17.9. som nastúpila na PN, kvôli nevyhovujúcim podmienkam v práci. Na materskú som nastúpila 15. februára a keď mi prišiel výmer materskej, tak som skoro padla na zadok. Čakala som, že materskú, kvôli tej PN budem mať max 300 eur a vyrátali mi 18,50 na deň. Čiže veeeelmi pekná sumička to je, aj keď len na pol roka 🙂 potom nastane realita :D

speedy25
18. mar 2013

Poberanie MD nesuvisi s dobou platnosti zmluvy, MD budes poberat normalne a to je myslim pre rok 2013 ostalo ako bolo 34.tyzdnov a 65% VZ. Prikladam viac info...: http://www.socpoist.sk/materske/1293s

speedy25
18. mar 2013

Ahojte dievcata, ja mam zase inu otazku, citala som na stranke SocPoist info, no chcem si to potvrdit ci tomu dobre rozumiem... ja som bola kedysi pred prvym dietatkom SZCO, teraz som po prvej MD a nastupila som do zamestnania... dozvedela som sa vsak, ze som opat tehu a nestihne mi uplynut tych 270dni, no podmienku 90dni do nastupu na MD budem mat splnenu... chcem sa opytat ci mi niekto neviem povedat ci sa mi bude pocitat TPP do VZ na MD ak som pocas dvoch rokov splnila podmienku nemocenskeho poistenia 270dni, no z inej cinnosti - cize SZCO... citala som, ze sa pise musi splnit 270dni - vid toto info:
Zamestnanec
• vznik dôvodu na poskytnutie materského, t. j. tehotenstvo alebo starostlivosť o narodené dieťa
• dôvod na poskytnutie materského (spravidla deň začiatku šiesteho týždňa (najskôr ôsmeho týždňa) pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, príp. deň pôrodu, ak pôrod nastal skôr) musí vzniknúť počas trvania nemocenského poistenia alebo v ochrannej lehote najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom
◦ započítava sa predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia
Tak neviem ci sa bude pocitat alebo nie :( vie niekto poradit? Neviem ci mi na SocPoist povedia, ked sa ich opytam pretoze su velmi neochotni... Dakujem

zalka
18. mar 2013

@speedy25 kedy si ukončila živnosť? dátum napíš.
a kedy si sa zamestnala, dátum . A tiež termín nástupu na MD , dátum a taktiež predpokladaný dátum pôrodu.

speedy25
18. mar 2013

Ja vlastne zivnost este mam v roku 2012 som ale neplatila odvody zo SZCO, pretoze som bola na PN a potom na MD... zamestnana som od 1.2.2013 nastup na MD mam 15.8.2013 a termin porodu 26.9.2013. Dakujem.

zalka
18. mar 2013

@speedy25 no komplikované .. aj tak neviem to čo mi treba ... ale ak ukončíš živnosť tak dni by sa mali pripočítať k tomu zamestnaniu ... len záleží kedy si bola na prvej MD ...

ešte je šanca ... že si porátaš počet dní od nástupu do zamestnania do predpokladaného pôrodu ... a poprípade sa prihlásiš z minima na DNP na mesiac dva ... a ukončíš DNP ... dni toho DNP sa pripočítajú k práci a nárok na MD by mal vyjsť.

griesok
18. mar 2013

@martinka150 znizi v novom pracovnom pomere musis mat zaplateny odvod min 90 dni

martinka150
autor
19. mar 2013

@griesok uz som pisala ze zamestnana som od februara 2012, co je vyse roka, takze nemalo co znizit. A matersku rataju z predchadzajuceho roka. Cize ja ked som isla na matersku v 2013 rata sa mi rok 2012. Do materskej mi vobec neratali pnku a uz aj som na materskej a som nadmieru spokojna s peniazmi 🙂