Výpočet materskej dovolenky
Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede
Dobry den, chcela by som vas poprosit o pomoc. Momentalne som zamestnana na TPP, ale v maji 2013 koncim v praci (dohodou). Zatial sa mi nova praca necrta, takze pravdepodobne nastupim na urad prace. Chcem sa opytat, ci mam narok na matersku, ak otehotniem pocas obdobia na urade prace? U daneho zamestnavatela som 26 mesiacov. Dakujem za pomoc.
Ahoj zalka, dni DNP musia byt 270d inac to nema zmysel platit a ani sa hlasit... to je samostatne poistenie, a dni sa nespocitavaju z kazdeho poistenia dokopy, ale pocitaju sa samostatne... ak tomu dobre rozumiem, tak zo SZCO ak mam 270dni, tak mi budu pocitat, ak som bola na PNke v roku 2012, tak minimum aj ked som mala vyssiu povinnost a malo by sa ratat aj zamestnanie ak je splnena podmienka 90dni a za dva posledne roky bola splnena podmienka uhrady do NP viac ako 270dni... kedze som SZCO od roku 2002, tak tych 270dni mam daleko splnenych.... tam mam iba tu otazku, ci sa mi bude pocitat 270dni zo SZCO na narok pre zamestnanie - VIE NIEKTO? Lebo ak pracujes v roku 2012 cely rok (mas viac ako 270 dni) a potom v roku 2013 prejdes do inej prace a si tam viac ako 90dni, tak sa ti nepocita VZ z roku 2012, ale z roku 2013...
Griesok ty mi budes vediet poradit, pretoze som rovnaky pripad... som SZCO a teraz uz aj zamestnana...v roku 2012 som mala DNP ale to mi vraveli, ze mi nebudu pocitat, kedze som bola na PNke a MD a nemala som zapleteny ani jeden den koli tomu a tiez mi povedali, ze mi nezapocitaju ani PP pretoze sa zacal v roku 2013 kedy idem na MD... a kedze som si neplatila ani SZCO ale poistenie trva, tak mi povedali, ze mi MD vypocitaju z minima z roku 2012 cize z 339e :( to je sila na to, ze platim odvody viac ako 10rokov...
@soja26 jedine, že si založíš DNP ...
@speedy25 vieš čo .. chcela som ti poradiť , ale ty sama vieš ako sa čo počíta ... tak načo ti niečo hovoriť ked si neodpísala na otázky ktoré som ti dala .... a len tak mimochodom , z každého poistenia musíš mať 270 dní aby si mohla čerpať MD. To len pre zaujímavosť.
na prvej MD som bola od 8.2.2012 - 3.10.2012, na dalsiu mam ist 15.8.2013. Od TPP do nastupu na druhu MD je 195dni. ak si dam teraz DNP tak nebudem mat 270dni do 15.8.2013 - na co by som si to davala? Moj TPP trva a bude trvat do nastupu na MD... ja iba neviem, ci mi budu pocitat TPP ak nebudem mat 270dni a predtym som nemala ani po dobu 2 rokov 270dni ziadny TPP, iba SZCO
@zalka teraz som citala jedno rozhodnutie z 01/2013 co mi poslala socialka ked som mala OCR na dcerku a vypocitali mi vymeriavaci zaklad na 262e, ze ak nebolo mozne vypocita VZ koli MD, RD a neplateniu neukonceneho poistneho, tak VZ je jedna tridsiatina VZ ktory by bol plateny ak by sa poistne platilo :( je to viac ako zle... v tom pripade budem mat MD 170,30e a to som zivitelka rodiny od 1.1.2013 :( kedze manzel stratil pracu a nastupil na RD. Musim povedat, ze to je sila v tomto state
@speedy25 no kedže ti chýba tak cca 90 dní čo sú 3 mesiace ... tak ak by si sa poistila na DNP na 3 mesiace a potom to DNP zrušila ... tak tieto 3 mesiace sa Ti pripočítajú k tým 195 tim ... tj. dokopy bude 270 dní a vznikne nárok na MD zo zamestnania ...
Ale ty všetko vieš ... tak prečo mám radiť? ...
A toto by si nemusela urobiť ... s tým DNP keby si zrušila živnosť ... lebo dni ukončeného poistenia zo živnosti sa ti pripočítajú k dňom poistenia zo zamestnania a MD bude len zo zamestnania a určite asi vyššia ako zo živnosti.
@zalka Ahoj, vidím, že tejto téme sa rozumieš tak som sa rozhodla, že ti skúsim napísať či mi budeš vedieť poradiť. Plánujeme bábätko, ale až tak ku konca roka samozrejme keď sa podarí 🙂 Od 1.2.2013 som SZČO, predtým v roku 2012 som bola nezamestnaná, pracujúca na dohodu a zároveň ext. študent. Povinnosť platiť odvody zo SZČO budem mať snaď od 7/2014 čiže zatiaľ si nič neplatím. Nesplňam podmienku 270 dní. Mám možnosť ísť na dohodu s pravidelným príjmom. Počítala by sa mi materská z tejto dohody, kde by moja hrubá mzda mesačne bola 40€? Alebo má zmyslel sa k tejto dohode DNP? Kde by som si platila z min. VZ to je cca 138€ mesačne. Alebo počkať s bábätkom až do 7/2014, kde si už budem platiť odvody zo živnosti + by som mala tú dohodu a ešte k tomu aj DNP. Čo mi navrhuješ? ☹ 😉
@tinulka26 pracuj na dohodu, je jedno koľko pri nej zarobíš ... ide o dni poistenia .. ak ich nazbieraš 270 dní .. tak sa dá čosi riešiť ohľadom vyššej MD ... tj. po 270 dnoch treba dohodu ukončiť a začať novú napríklad. Aby boli dni poistenia.
Lebo iste nechceš mať materskú 65% z hrubej mzdy tj. zo 40 eur ... ale rob na dohodu s pravidelným príjmom kvôli dnom poistenia.
ahojte. chcem sa informovať, som zamestnana na dobu neurcitu od augusta 2011, v minulom roku mám hrubý príjem 360,88 euro, od januara 2013 mam hruby prijem 405,24 euro. v akej výške by bola moja materská, ak by som na nu nastupila v decembri 2013, a aka v januari 2014?
Ďakujem pekne za pomoc.
zalka...nie je žiadna možnosť zvýšenia?
@ada12345 no podporu v nezamestnanosti budeš dostávať 6 mesiacov ... a na to aby Ti bola MD rátaná z OL zo zamestnania musíš byť pri skončení zamestnania tehotná.
Vtedy sa MD vyráta z hrubej mzdy dosiahnutej za 1-7/2013 ... ale hovorím najneskôr k 31.7. musíš otehotnieť ... aby vznikol nárok na MD z OL. A aj prípadné PN z OL počas celého tehu.
@ada12345 ale ty si robila nepretržite a máš splnenú podmienku 2 roky poistenia v posledných 3 rokoch ... nárok na 4 mesiace podpory majú ludia čo majú splnenú podmienky 2 roky poistenia v posledných 4 rokoch ...
A ak budeš tehu pri skončení PP .. tak áno MD bude rátaná tak ako som napísala.
Ak otehu po skončení PP .. tak máš 2 možnosti ..
1) prihlásiť sa na DNP a MD bude z DNP , bud minimálna alebo maximálna ( 26týždnov poistenia DNP nepretržitého z maximálneho VZ )
2.) nájsť si iné zamestnanie ...
a) ak bude trvať 89 dní .. bez PN tak MD bude rátaná z predošlého zamestnania ( z toho čo máš dnes )
b) ak bude trvať viac ako 90 dní bez PN tak MD bude rátaná z nového zamestnania ...
@zalka ahoj , vidím že si zbehla v problematike 😉 chcem ťa poprosiť o uistenie, podľa toho čo som vyčítala . Ja som teraz tehotná a budem rodiť začiatkom novembra 2013.
V roku 2012 som menila prácu /od apríla 2012, pracujem doteraz / takže základ MD sa mi bude počítať 04/2012 - 12/2012 z priemernej hrubej mzdy 65% ?
Keby som chcela zvýšiť MD mám nejaké možnosti? Z toho čo som čítala, jedina možnosť pre mňa je zmeniť teraz prácu, mať v nej väčší príjem hrubý a odrobiť 90 dní. Vtedy by sa mi už počítala materská z posledného pracovného pomeru, teda z roku 2013. Nevravím, že to idem robiť...ale čiste hypoteticky.
Kde je toto zahrnuté , že od posledného zamestnávateľa sa počíta materská, v ktorom zákone ? nemôžem to dohľadať . ďakujem za prípadné info
@zalka dakujem za odpoveď, ale celkom nechápem.... počítať sa mi bude, tak ako som písala z 04/2012 až 12/2012 priemernej hrubej mzdy 65%??
a to čo píšeš, to si mám dačo doplácať to DNP = Doplnkové nemocenské poistenie ? mám sa dade prihlásiť, aby som si zvýšila tú MD o tých 255€ ako si písala. Alebo to mi samo vznikne? VIem, som ako ťuko ☹
PRepáč, ale nie som zbehlá ..... bola som dlho živnostníčka, naplatila som sa odvodov a daní , chcela by som si to dajako poriešiť, ak sa dá, aby som mala MD čo najvyššiu.

martinka150@ ale ja som SZCO, DNP, a Zamestnanec. tak je to trošku o niečom inom vieš. 🙂