icon

Výpočet materskej dovolenky

martinka150
7. jan 2013

Ahojte, potrebujem info.. 🙂 v marci (2013) idem na matersku dovolenku. Teraz od januara som na PN a rozmyslam, ze sa dam na rizikove ( nevhodna praca, zle podmienky v nej atd + vystreluje mi bolest do noh z platniciek). Potrebovala by som vediet, ci materska sa bude ratat za cely predchadzajuci kalendarny rok, cize rok 2012. Dakujem za odpovede

kyra30
18. apr 2013

@zalka ďakujem za rýchlu odpoveď, naštudujem.

lucyfromuk
22. apr 2013

Baby aka je minimalna materska? :-O

he912ak
1. máj 2013

zdravím , moja priatelka je zamestnana od 1.1.2013, v 2012 . V oktobri bude rodiť. Z akeho prijmu sa vypočitava materska ked v 2012 bola nezamestnaná??? dakujem

zalka
1. máj 2013

@he912ak MD sa bude priateľke počítať z príjmu roku 2013 logicky.

he912ak
1. máj 2013

ale musi byt poistena 270 dni???

he912ak
1. máj 2013

@zalka ale musim byt poistena 270dni???

zalka
1. máj 2013

@he912ak samozrejme ku dnu pôrodu musí mať splnenú podmienku 270 dní poistenia ... čo ak píšeš že v oktobri bude rodiť tak by mala v pohode stihnúť ...

he912ak
1. máj 2013

ku dňu porodu, ne k nastupu na matersku??
no to by mala splniť

he912ak
1. máj 2013

@zalka ku dňu porodu, nie ku dňu nástupu na materrsku??? dakujemmmm

zalka
1. máj 2013

@he912ak áno ku dnu pôrodu musí mať 270 dn í poistenia ...

he912ak
1. máj 2013

@zalka dakujem, ja sa v tom nevyznám vobec, takže v septembri môže nastúpiť na matersku 🙂

zalka
1. máj 2013

@he912ak áno môže v septembri nastúpiť na MD ... MD jej SP nevyplatí hned ... ale až po pôrode .. lebo budú skúmať či má nárok na MD či má splnenú podmienku 270 dní poistenia ... ale preiateľka nech nastúpi na MD normálne 6t pred pôrodom ...
Po pôrode a splnení podmienku 270 dní ... SP doplatí MD aj za tých 6t pred pôrodom .. to sa nebojte ...

he912ak
1. máj 2013

@zalka dik, docela dobre som to pochopil, prajem Ti prijemný deň

zalka
1. máj 2013

@he912ak tak to som rada ... príjemný dník prajem ... dúfam, že termín pôrodu má niekedy koncom oktobra ... že by ste nestresovali a nerátali posledné dni tehu dni ... aby bola splnená podmienka 270 dní poistenia.

he912ak
1. máj 2013

prave že nie ,, 9 10 ma termín, dufam že sa nebude pytať skor 😉

zalka
1. máj 2013

@he912ak no to je dosť natesno ... asi by bolo dobré zainvestovať trošku ... teda aby určite vznikol nárok na MD ...
sú 2 možnosti ...
1) zamestnať sa na dohodu s pravidelným príjmom .. za pár eur mesačne napr. 20 eur plat ... na také 2 mesiace ...
2) prihlásiť sa na DNP z minima a potom to zrušiť ... na mesiac .. zaplatiť 130,27 eur

he912ak
1. máj 2013

@zalka ako zamestnať sa na dohodu??? spätne??? alebo ako???? vysvetli mi to bližšie prosím

he912ak
1. máj 2013

@zalka alebo po porode???

zalka
1. máj 2013

@he912ak nie nie ... zamestnať sa teraz ... a potom skončiť dohodu po 2 mesiacoch .. napr. začne niekde upratovať pár hodín do mesisaca ... za 20 e ... tak môže upratovať máj jún ... a 30.6. skončí dohoda .... potom by to malo byť všetko v poriadku bez stresov .. čo sa týka MD ..

he912ak
1. máj 2013

@zalka ale teraz je zamestnana na zmluvu, na trvalý pracovný pomer, keby mala dohodu teraz bude sa jej to počitať dvojmo????keby si mi dala tel. čislo a ja ti zavolam??? bolo by to rychlejšie. Volam sa martin

zalka
1. máj 2013

@he912ak ved to je v poriadku že má PP ... môže mať viac PP ...
ide o to, že každé ukončené poistenie sa pripočíta k tomu poisteniu čo trvá .. a tak bude splnená podmienka 270 dní .. pre prípad predčasného pôrodu ... MD sa jej bude rátať zo zamestnania ... z dohody sa pripočítajú len dni ..

he912ak
1. máj 2013

@zalka teraz tomu rozumiem, takže dohoda sa pripočítava ako deň poistenia, hoci je to súbežné
tak to potom môžem tak urobiť, ta dohoda nie je problém. ty sa v tom ale dobre vyznáš 😉 dakujem

zalka
1. máj 2013

@he912ak a samozrejme dohoda musí byť s pravidelným príjmom aby s toho bolo platené aj nemocenské poistenie... taká poistka ak by sa bábo narodilo skôr ... tak môže pomôcť .. lebo po pôrode ak sa náhodou narodí 265 den poistenia bude neskoro premýšlať ako sa dostať k MD ... takže tak na 2 mesiace dohodu .. a nezabudnúť ju ukončiť .. a odhlásiť zo SP z dohody.

he912ak
1. máj 2013

@zalka dakujem za rady, velmi si mi pomohla, Martin

zalka
1. máj 2013

@he912ak rado sa stalo ... 🙂 je pekne, že sa staráš ...

he912ak
8. máj 2013

@zalka dakujem, už je to vybavené,,, ešte marodka sa jej počita do tych dni poistenia,,, ak by isla na marodku?????
trebarz v juli

zalka
8. máj 2013

@he912ak ak trvá pracovný pomer ... tak dni PN sasú dňami poistenia ,,, môže ísť kludne na PN 🙂 ak si to bude zdrav. stav vyžadovať problém s tým nebude 🙂

he912ak
8. máj 2013

@zalka 🙂 🙂 🙂 🙂 😉 dakujem

deman
14. máj 2013

Ahojte,

mala by som otázku k ohladom výpočty materskej dovolenky, ako mi to vypočítajú teda...

V roku 2012 som pracovala do septembra na 2 prac. miestach, pričom som mala aj živnosť. Dovtedy za mňa platili aj nemocenské aj sociálne zamestnávatelia. Od októbra 2012 nepracujem a platím ja svoje nemocenské ale socialne neplatím. Rodiť budem v auguste, MD začnem v júni. Teda ako mi vypočítajú ten príspevok??? 😉

jardiniere
6. aug 2013

ahojte, z ktorého roku sa mi bude rátať materská ak na materskú dovolenku idem v decembri 2013 a pôrod budem mať v januári 2014, od čoho to závisí od dátumu pôrodu alebo dátumu nástupu na materskú? 😕