Z akého obdobia sa mi bude rátať materská?
Ahojte. Potrebujem poradit. Minuly rok som nastupila na TPP v oktobri (dovtedy som bola na materskej/rodicovskej so starsou dcerkou). Termin s druhym babom mam v oktobri 2013 ale kedze mam dost narocnu pracu tak predpokladam ze pracovat budem maximalne do konca juna a potom sa hodim na PN. Z akeho obdobia sa mi bude vyratavat materska? Z poslednych 270 dni pred porodom alebo z priemeru za minuly rok (rodicak + 3 mesiace v zamestnani)? Vopred dakujem za odpovede.
dievcata, trosku ste ma zneistili, toto je moj pribeh, prosim poradte : v juni 2012 mi skoncila platena rodicovska, na neplatenej som bola do konca oktobra a v novembri som nastupila na TPP, teraz som ale na PN lebo mam rizikove tehu ... tym padom som neodpracovala 90 dni pred PN a mam obavu ze do porodu sa uz nevratim do prace - mam aj tak narok na 65% materskej vypocitanej z mojho hrubeho platu????? Poradte, vdaka vopred!
ahojte ženy. ja by som sa chcela poradiť, či existuje nejaká možnosť čerpať vyššiu materskú aj v tom prípade, že som si ju platila od januára 2012 do októbra, ale posledný mesiac som sa omeškala s platbou. Je nejaká šanca na odvolanie získať plnú matersku? zamestnaná som na TPP už tretí rok.... Ďakujem
ahojte chcem sa spytat od januara do aprila 2012 som bola na RD
od aprila som zamestnana do konca februara 2013 som zamestnana a marec april budem marodovat nastupit mam ku koncu aprila na MD
z coho sa mi vypocita vyska materskeho ?
áno, bola som tehotná, termín mám 6.7.2013
ale pokiaľ som stále zamestnaná už tretí rok vkuse u jedného zamestnávateľa, ktorý platí za mna odvody, mám narok na materskú 65% z hrubej mzdy nie? čo mi vyjde viac ako z minima...
ahá. takže toto môžem skombinovať?
ahojte...Ja bysom sa chcela opytat...tiez na otazku materskej...Som na pnke od 15.8.2012 az do teraz...som tehotna a som na rizikovom a budem az do nastupu MD...Moja pnka je od zamestnavatela a aj s DNP ...chcela by som sa opytat ak mi DNP pokracuje len ja ho neplatim tak mam narok na matersku od zamestnavatela a aj s DNP?Dakujem vam za opoved,,,,,
@romik5 jasne akú si mala priemernú hrubú mzdu za min. rok?
A na DNP sa prihlás teraz z minima 393 eur, na 7 dní ... zruš DNP .. zaplať včas cca 35 eur. Vznikne ti OL z DNP, ak by si kedykoľvek do nástupu na MD potrebovala ísť na PN tak PN si daj vypísať aj z DNP aj zo zamestnania.
Deň pred nástupom na MD sa opäť prihlás na DNP, zaplať cca 4,50 eur .. a budeš mať MD aj z DNP.
@milagrosss20 áno to že si na PN nemá vplyv na MD.
tak o tomto ťahu som nevedela. ja som myslela, že nárok mám buď z jedného alebo z druhého. ďakujem veľmi pekne za radu.
@romik5 ale no čo si ... len urob ako ti hovorím, s tým DNP aby si mala OL lebo nevieš čo sa stane a ak pred PN nebudeš mať OL tak nevyužiješ .. aj PN z DNP výjde asi tak na 216 e mesačne.
A nezabudni sa z DNP odhlásiť po skončení MD , .. pred začatím RD, aby si nemusela platiť odvody za DNP vo výške 138,13e mesačne.
jasne, super, ďakujem pekne za radu, fakt si mi moc pomohla
no ver, že druhýkrát nezabudnem! :D dakujem moc moc
Vdaka za info, je to pravda.hlavne ze ked som si to preverovala na info linke v socialke, tak pani o tejto podmienke ani nemukla .... interne nariadenie podavat co najmenej informacii??? Teraz ako na to ak by som to nestihla? Existuje nejake pripoistenie alebo nieo podobne? Vdaka za info velmi peknemila zalka - este ze ta tu mame!
@vevegom no záleží kedy si preverovala? Lebo zákon platí od 1.1.13 , a navyše úradníčky čo sa ich priamo nedotýka neovládajú. Preto nás na úradoch posielajú od šavla do pavla ( od dverí k dverám ) lebo nevedia poskytnúť info v otázkach s ktorými nerobia.
A pripoistenie tak to je už neskoro kedže si tehotná ... platila si si niekedy DNP?
Ahoj Zalka, dnes som bola osobne na socialke a dozvedela som sa asi po hodine ze ak som v pracovnom pomere u jedneho zamestanavtela od 2006 a teda som riadne pracovala aj ked pred prvou materskou ktoru som nastupila v 2009, tak mam odpracovanych 90 dni, takze som v limite. Nechcelo sa mi im velmi verit, lebo vsetky tam boli take neiste ... ale PNku by mi tiez nedali keby som toto nesplnala ... no a potom mi este volali domov z BA ze som v tych 90 dnoch. Asi som ich trochu prevetrala .... takze tak.Ale aj tak vdaka!!!
@zalka prosim o radu.Mozes mi poradit z coho sa mi bude ratat vyska materskej ak som bola od roku 2010 na materskej nasledne na rodicovskej dovolenke,ktora skoncila k 5.2.2013,potom som si cerpala zbytkovu dovolenku cca 17dni v zamestnani-teda do konca februara 2013,ktore stale trva od roku 2008 a momentalne som na PN-rizikove tehu?TP mam 10.10.2013,predpokladam,ze na PN budem este nejaky mesiac,a potom sa chcem vratit do prace,ale nikto nevie,ako sa vsetko vyvinie.
@exupery toto hovorí zákon ...
(4) Pravdepodobný denný vymeriavací základ poistenca, ktorý nemal v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu poberania materského alebo prerušenia povinného nemocenského poistenia pre čerpanie rodičovskej dovolenky alebo pre nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky; § 55 ods. 2 platí rovnako.
čiže tvoja MD kedže si nemala v roku 2012 žiaden VZ .. sa bude počítať podla tohoto zákona ... čiže ak nastúpiš na MD v auguste 2013 tak sa MD bude rátať z príjmu čo dosiahneš v auguste ..

@gotima PN prvé 3 dni 25% z DVZ ostatné dni 55% z DVZ ( hrubej mzdy )