icon

Získa žena počas nezamestnanosti štátne príspevky?

michaela_890
29. okt 2024

Zdravím ženy, mám takú dilemu 😩 dnes mi tehu test ukázal pozitívny výsledok, menzes mešká ca 2 týždne. No žiaľ som v situácii kedy som nezamestnaná.. viete niektorá poradiť či dáva štát príspevky aj keď je žena nezamestnaná, alebo iba v prípade že keď žena odchádza na materskú ma stabilného zamestnávateľa ? 2 roky na SK odrobené už mám. Ďalej mi ešte napáda rýchlo sa niekde zamestnať a zatiaľ o tehotenstve pred zamestnávateľom pomlčat. Čo by ste robili na mojom mieste ?

anajka266
29. okt 2024

Ako dlho si nezamestnaná? Môžeš mať nárok na tehotenské aj materské z ochrannej lehoty

michaela_890
autor
29. okt 2024

@anajka266 2019 som dala výpoveď na SK, teraz som rok a pól robila v Nemecku a teraz som opäť na SK

anjelicek26
29. okt 2024

Daj radšej dátum,takto je to Chaos... a skus sa zamestnat, dohodnite sa na dobu urcitu kľudne tebe to môže byť jedno len nech doma nezahynies nudou za tie mesiace...

michaela_890
autor
29. okt 2024

sorry..som uplne dopletena v tychto datumoch, 31.8.2022 som koncila pomer u zamestnavatela na SK, potom som bola v DE.. kazdopadne su to uz viac ako 2 roky to znamena ze tu mi nevznika narok na nic. ano tak rozmyslam ze sa niekde zamestnam, o tehotenstve sa nemusim hadam zmienovat, ci ?

lussinka309
29. okt 2024

@michaela_890 to ti nepomôže, do nástupu na materskú resp pôrodu už 270 dní nenazbieras aby si mala nárok . Takže budeš po pôrode dostávať iba nižší rodičovský príspevok. Zamestnať sa samozrejme môžeš aby si si zarobila niečo.

patta89
29. okt 2024

@michaela_890 ako bolo vyssie spomenute, zamestnat sa mozes ale matersku a tehotenske nedostanes. Iba nizsi RP po narodeni dietatka

michaela_890
autor
29. okt 2024

@patta89 tomu teraz nie uplne rozumiem, ja na Slovensku niekolko rokov odpracovanych mam, len posledne 2 roky som pracovala v zahranici a teraz som nezamestnana.

mirkam3
29. okt 2024

Presne ako ti tu píšu @lussinka309 a @patta89. Keďže sa posudzujú prave posledné 2 roky (či si počas nich poistená tých 270 dní) uz teraz nemáš “dosť času”, aby si si last-minute zamestnaním zabezpečila najprv tehotenske a následne aj matersku. Dostanes len rodicak, tj menej ako by bola materská a žiadne tehotenske. To, že si tu robila roky pred tým zahraničím, je irelevantné.

zuzanockamt
29. okt 2024

@michaela_890 Aj nižší RP je stále slušná suma, plus rodinné prídavky 60€, príspevok po narodení dieťaťa, daňový bonus, ktorý si zatiaľ uplatní otec dieťaťa.

saxana000
29. okt 2024

A pocas tej nezamestnanosti si platis ake poistenie?zakladne?alebo kompletne odvody?si na urade prace alebo dobrovolne nezamestnana?lebo aj toto je dost dolezite..

saxana000
29. okt 2024

Rychle zamestnanie ti bohuzial vobec nepomoze..potrebujes 270 dni aktivneho poistenia ktore ak si si dobrovolne neplatila nemas a ani dnom nastupu na matersku mat nebudes hoci by si sa zamestnala aj dnes.takze dostanes iba rodicovsky potom prispevok pri narodeni a rodinne pridavky.na tehotenske narok nemas nakolko nie si zamestnana a matersku nemas mat z akeho prijmu kedze nepracujes.. na tvojom mieste sa este predsalen zamestnam na cca 4-5 mesiacov ak si po fyzickej stranke ok.peniazky sa ti urcite zidu. Materske by ale mohol ziadat partner ak splna podmienky naroku.

saxana000
Autor odpoveď zmazal
zuzanockamt
29. okt 2024

@saxana000 Ale partner môže žiadať až po 6-tich týždňoch a ona počas tých 28 týždňov, kým on bude poberať materské, bude bez príjmu. Plus bude si musieť zaplatiť ZP, ak sa neprihlási na UPSVaR.

saxana000
29. okt 2024

@michaela_890 ak uz presli dva roky od skoncenia pracovneho pomeru na SK nemozes ziadat uz ani podporu v nezamestnanosti.tu si mozes vybrat max.do 2.rokov od skoncenia PP.mozno by si mohla ziadat podporu za obdobie z DE ale to ti asi.lepsie poradi tetula na socialke.

saxana000
29. okt 2024

@zuzanockamt ano bude treba poriadne ratat co sa im lepsie oplati.

michaela_890
autor
29. okt 2024

@saxana000 tuto len opravim, Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká, ak občan v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní (2 roky). Takze na davku v nezamestnanosti este narok mam a taktiez to silno zvazujem, momentalne poberam este davku nezamestnanosti z Nemecka.

patta89
29. okt 2024

@michaela_890 ano, je to tak ako pises pocas 4r odpracovane 2 r na podporu. Lenze podporu musis vybrat do 2r od ukoncenia PP na SK...a kedze si pisala vyssie, ze Ti PP skoncil 31.8.2022, tak uz narok na podporu nemas

michaela_890
autor
29. okt 2024

A len taká otázka do pléna, to že som od júna evidovaná na úrade prace sa nikam nezarátava ? Sorry ale čo sa týchto veci týka som úplne mimo..

veronikaszabova
29. okt 2024

@michaela_890 nie, nezaratava sa to nikde

michaela_890
autor
29. okt 2024

Wau no krásne sme na tom v tomto štáte, tlieskam. Človek študuje, pracuje na istú dobu som si vybehla do zahraničia, ale vrátila sa spat a bum stane sa v podstate ta najkrajšia vec aká sa vôbec stat môže ale ako si to užívať keď človek v podstate ostatne bez adekvátneho príjmu 🤔

vler
29. okt 2024

@michaela_890 stat do toho netahaj, ten si s Tebou dieta neurobil

luliu
29. okt 2024

@michaela_890 a prečo by ťa mal stat financovať? To dieťa má otca, ten sa snáď postará. A aj nižší RP je suma, ktorú dostaneš i napriek tomu, že si nič neodviedla tomu zlému statu

marhulka13
29. okt 2024

@michaela_890 ja tlieskam tebe, že si tomuto štátu nič poriadne neodviedla a ziadas niečo ty od neho. Ved chod do Nemecka a tam ziadaj materskú

eleanor2510
29. okt 2024

@michaela_890 tento stat ma asi najstedrejsi socialny system na svete, aj preto sme v takej riti, plati aj tym, co odvadzali minimalne alebo nic, z dani nas vsetkych, ktori sa na to skladame. Ked sa ti tento stat nepaci, chod do hocijakeho ineho, co ti ponuknu tam, som zvedava

mirkam3
29. okt 2024

@michaela_890 k tvojmu poslednému príspevku - ved píšeš, že si naposledy v SR robila v roku 2019. A rodiť budeš v 2025… dnes čerpáš podporu a dalsie 3r budeš dostavať rodicak. Myslím, že to fér je viac ako dosť.

stanulienkat
29. okt 2024

A čomu tlieskaš?? 🤦‍♀️

lienka.7
29. okt 2024

@michaela_890 5 rokov si tomuto štátu neodviedla ani jedno jediné euro a co teda natrcas paprcu, aby ti niečo platil??? Z akého dovodu??? Nie je ti z teba ani trosku špatne???
Vsak sa zbal a chod naspäť do DE, drží ta tu niekto???
Boha všetky tu máte decka so štátom, keď sa na neho furt odvolávate, ze vám ma čosi dat??? Aj napriek tomu, že si za 5 rokov NIC neplatila, dostaneš kocikovne, rodicak, priadvky... stále málo???
Ono po návrate si si radšej mala hľadať prácu, ako trtosit 👌