icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

tilly
13. okt 2010

@tyli kasli na to, zbytocne sa jedujes... tiez ma hadzu do jedneho vreca s cigankami.. nejako to tak vyslo, ze som nemala narok na matersku... pritom som do systemu odviedla viac ako 99% vykrikujucich mamiciek... 😉
ale uz na to kaslem... povzniesla som sa nad to... nastasie neplatim hypo a netrieme biedu, vlastne ani tych smiesnych 200 eur, co mi chodi aj s pridavkami neregistrujem...

inak baby najviac sa mi tu paci, ako ste tu vykrikovali, ze ako ste pracovali a kolko ste mali odvody a ked tu niekto zverejnil ten list, kde tusim mihal pisal, ze ved vam davame sancu pracovat popri materskej, tak sa zdvihla vlna poburenia, ze pracovat nechcete 😀 tak potom ake ste??? trosku pokrytecke, nie???

ninny
13. okt 2010

@ingrid16
toto mám na mysli
ingrid16: tu sa nam snazia povedat, ze mame byt vdacne za tie 3 roky a za tych 164 eur.
Dnes o 10:52 • Odpovedz

Kto sa ti čo snaží povedať?

maggie2
13. okt 2010

@tilly ani 200 eur nie je smiešnych. Je to tiež peniaz. Vo väčšine sveta nedostanú rodičia ani to. Peniaze si treba vážiť aj posledný cent.

majulcek
13. okt 2010

ja rozbehnem peticiu aby bolo vsetko po starom a budete zase vsetky mile,chapave a nenavist sa niekde vytrati 😀 😀 😀

ivka30
13. okt 2010

@danielita13 Ahoj, tak keďže budeš rodiť v novembri,tak RP budúci rok budeš poberať 190€ aspoň zatial to tak je. Uvidíme čo ešte s nami porobia. Ja rodím v decembri.

ingrid16
13. okt 2010

@maggie2 doprajem aj inym, ale preco by nemohlo byt dopriate aj ostatnym? mne sa nepaci to, ze momentalne to vyzera dost nespravodlivo. preco???? preco ma mat niekto 256 a ten druhy 190 ??? je to naozaj spravodlive??? nie. tak preco to podporovat. moj nazor.

tilly
13. okt 2010

@maggie2 ano, mas pravdu 😔 len som tym narazala na to, ze je to ta nizsia suma...

dari3
13. okt 2010

@tilly nemyslím si, že je to pokrytecké 😉 mamičky pracovali mimo materskej či rodičovskej dovolenky. a podľa mňa to nie je hriech, keď aspoň tie tri roky chce matka byť čo najviac so svojim dieťaťom. vychovávať a dávať mu to najlepšie, čo môže a čo potrebuje. a nie sa hneď po roku dvoch odtrepať do roboty od neho a dávať kadekam. však do dôchodku sa ešte všetky narobíme ajajaj a deti rastú prirýchlo 😉

ivka30
13. okt 2010

@majulcek neviem,či by zas niečo poriešila petícia, aj keď za pokus nič nedáme, podpísala by som to hneď pod tebou🙂

ingrid16
13. okt 2010

@ninny po precitani tohto clanku je viacerym jasne, co sa tymto clankom snazi poukazat.

ivet78
13. okt 2010

@tyli
to sa mi páčilo ako si to napísala, lebo vláda to urobila všetko na prd.
Kôli "cigánom" sú príspevky dvihnuté len pri prvých 3 detoch (ja mám smolu mám 4 a veru už bolo treba aj kočík a veci, lebo detičky to postupne drali tie veci a rtreba aj nám 4 rodičkám peniaze....ale to je o inom
vláda podla mna si nestojí za slovom a raz je zníži a raz zvýšim a zase raz zvýšim atd, akokeby deťom som povedala, že teraz dostaneš večeru aj ranajky ale dalšia večera už nebude....
A ono je to ťažké proste vždy bude nároz proti názoru a ja aj ked vyjadrím svoj názor, to proste aj tak nič neznamená. Proste to prijme tak ako to bude a akurát si v duchu potm poviem, že hmmmmmmmm mohlo to byť aj viac koruniek...

maggie2
13. okt 2010

@ingrid16 na posledných dvoch stranách som to opätovne dostatočne vysvetlila.

abbey1
13. okt 2010

@evita8080 a aj ostatné kočky.znova opakujem,to čo vláda teraz prezentuje je ich momentálny návrh.ani nám sa nezdá dotiahnutý a ja osobne to vnímam ako veľký posun,ale vôbec žiadnu výhru.Preto to nemienime vzdať a ver,že sa neuspokojili naše požiadavky-aspoň väčšiny.bohužiaľ nikdy nebude spokojný každý.ale zdá sa mi nezmyselné,aby sa zasa schválil návrh,ktorý nebude dotiahnutý a v maximálnej možnej miere spravodlivý.Prečo myslíte,že sme včera boli pred parlamentom?ak by som bola spokojná ja i ostatné čušali by sme s detičkami doma.ja už dávno kašlem na 66eur.ide o princíp.nemôžu predsa si robiť čo a kedy im príde na um.kde je záruka,že zasa nebudú znižovať o mesiac o rok.?dali ponuku,to ale neznamená,že ju my musíme hne´d prijať a vzdať to.ale bolo by fajn cítiť podporu mamičiek,ktorým nie je ľahostajné,ako ľahkovážne s nami jednajú oni.

tilly
13. okt 2010

ozaj, ma tu niekto ten navrh prestudovany? ako je to s tym prispevkom na jasle? co to tam splietali, ze az 300 eur?

ninny
13. okt 2010

@ingrid16 a uvedomuješ si, že za tieto rozhodnutia nemôžu mamičky? tak prečo sa navážaš práve do nich???

annie13
13. okt 2010

@tilly pokrytecke ani nie ale milujuce mozno, ze chcem byt so svojimi detmi doma a venovat sa im a nie nejaka ucitelka v skolke nieje pokrytecke,

maggie2
Odpoveď bola odstránená
majulcek
Odpoveď bola odstránená
ninny
13. okt 2010

@tilly momentálne príspevok na starostlivosť je do výšky 164,22 Eur (preukázateľné náklady na jasle alebo opatrovateľku), od nového roka to chcú zdvihnúť do výšky preukázateľných 300 Eur, ale to ešte nie je "odklepnuté", tak ako aj ostatné záležitosti okolo RP.

ingrid16
Odpoveď bola odstránená
ninny
Odpoveď bola odstránená
danielita13
13. okt 2010

@ivka30 tak nas to minie o par mesiacov?!!! 🙂 co uz 🙂

zuzanabrrr
13. okt 2010

@alure aj ja koncim MD okolo 20-teho🙂 Vitaj v klube...Ved nech sa prerozdelia tie peniaze, ktore sa nasli rovnym dielom medzi vsetky, preco by mala dostat len jedna skupina?

ivka30
13. okt 2010

@majulcek Však práve a potom aby sme stále premýšlali na čom vlastne sme a s čím môžeme rátať....

ingrid16
Odpoveď bola odstránená
tilly
13. okt 2010

nemusis dat dieta do skolky... to bolo tak, ako po starom, ze mozes pracovat a starat sa aj o dieta nie? lebo teraz po novsom (nie uplne najnovsom) mozes pracovat, rodicak ti zoberu a daju ti len prispevok an jasle...
no a po tom najnovsom to malo byt tak, ze budes dostavat rodicak a pracovat mozes, len nesmies dat dieta do zariadenia dotovaneho statom (tak to bolo aj po starom, tom uplne najstarsom, este ked bola radicova ministerkou)...

cize pri starsom synovi som chodila na par hodin do prace, mala som ho so sebou alebo s nim bola babka... a od dvoch rokov chodil na pol dna do sukromnej skolky...

cize si myslim, ze vam niekto dal sancu si zarobit... cize to mi pride pokrytecke...

tiez si myslim ,ze sa v zivote este napracujem dost, ale ak platim hypo a financne len prezivam, tak nebudem plakat v kute, ze mi tento stat neda (nepripomina vam to nieco?), ale bojujem...

ninny
13. okt 2010

@zuzanabrrr spravodlivé by bolo, aby každá maminka dostala rovnako a v adekvátnej výške....
ale zatiaľ je to tak, že chcú pridať len tým, ktorým musia, keďže na to zo zákona majú právo.... inak by to bolo protiústavné...
každopádne nič nie je uzavreté a všetko môže byť úplne inak....

ivka30
13. okt 2010

@danielita13 veru tak. Ale ešte ma celkom zaujíma aj čo dorobia s našou materskou... lebo navrhy od buduceho roku vraj sú,že by sa predlžilo poberanie materskej o mesiac a niečo a mala by byť 60% z hrubej mzdy, teraz to je 55%

abbey1
13. okt 2010

@annie13 kiež by každá mamina milovala svoje deti ako ja.Mne osobne je ich príspevok na nič,keď robiť budem o svoju rodinu sa postarám.Chcem mať možnosť byť s deťmi doma,keď ma najviac potrebujú.Matka má mať na výber,či chce pracovať a nie byť tlačená pracovať.a tých sľubovaných 300eur je vo hviezdach.Do kedy ich budú mať,koľko matiek ich reálne využije.tak sa im pekne sľubuje.ak na to majú financie z fondov-som za nech vyplácajú.mnohým to pomôže.ale treba nájsť ´dalšie riešenia,ktoré ošetria čo najviac detí a mamičiek

dari3
13. okt 2010

@ninny tých 300eur je pekných. ale keby takou sumou radšej podporili to, že tie matky budú s deťmi tie tri roky doma a dajú im, čo potrebujú. ja nevravím značkové handry a podobne. moje dieťa nosí veci zo sekáča a ja sa za to nehambím. lepšie ako od číňana. ale to tu nepatrí. proste tými 300eurami zase budú mamičky podporovať, aby deti pchali do jaslí a opatrovateľkám a šli do roboty a nedávali toľko pozornosti, koľko dieťa do troch rokov naozaj potrebuje. ono potrebuje matku. nie cudziu tetu. lásku potrebuje dieťa stále. ale tie tri roky je to akosi taký najväčší a najrýchlejší vývin a preto je dobré, aby bola s dieťaťom doma maminka. nie cudzí človek. ☹