icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

silvia_pp
5. aug 2010

@andzi ja sa neurážam,len si nemyslím,že takéto vyjadrenia sem patria,ani ty a ani ja neviem,kto sú tie ostatné mamičky a v akej situácii sú...inak máš dobré názory,páčia sa mi,ale toto bolo trošku silné,lebo to nevyznelo všeobecne...jasné,ľudia sú všelijakí,aj tí,čo chcú pracovať,aj tí,čo nechcú... ☹

krasnulka
5. aug 2010

@maminuska kazdy nemoze mat vyssie vzdelanie....kto by potom robil tu "spinavu" pracu? Kazdy mame ine vzdelanie, iny zivot...ale nie kazdej sa da len tak lahko pracovat...a ta, ktora mala moznost studovat ale otehotnela tak co mala robit? Ist na potrat len aby dostudovala a mala titul? Tak toho titulu si myslim,ze sa vzda vela mamiciek nez si kvoli nemu vybrat volbu potratu...Ved skola sa da dorobit aj popri materskej a nie je tu takych malo...napr.moja kamaratka skoncila ucnovsku skolu...potom si robila zdravku a teraz popri troch detoch studuje vysku...a to je podla mna snaha v zivote nieco dosiahnut..a nie vystudovat, potom mat x rokov dobry zarobok a ist na matersku a este vyskakovat a hovorit o druhych, ze mali mat vyssie vzdelanie...

bea1
5. aug 2010

Ahojte,
marcelkatt - ak sa zmení zákon ood 1.1.2011, máme smolu. Akonáhle sa zmení, bude všetko po novom a terajší RP bude tabu. Ide o to, kedy požiadaš o RP. Ak by to bolo do 31.12.2010, bolo by to tých 256 €

maminuska
5. aug 2010

@krasnulka ja som študovala popri dcére , ztp ako som písala. A nevzdala som sa jej , aj ked je taká aká je . Písala som že ide o možnosti ,ale nikde nie je napísané že človek s učňovkou nemôže podnikať. Vieš koľko poznám šikovných kaderníčiek, cukráriek a tak ?

krasnulka
5. aug 2010

@maminuska a zdravotacek???

andzi
5. aug 2010

@bea1 ešte nie je zákon schválený a ty nevieš predsa aké budú prechodné ustanovenia zákona. Ak sa však RP upraví na jednotnú sumu, tak sa podľa mňa bude týkať aj rodičov, ktorí oň požiadali do 31.12.2010. A ďalšia vec - silno pochybujem, že nadobudne účinnosť 1.1.2011.

maminuska
5. aug 2010

@krasnulka že by práve opatrovateľská agentúra - starí ľudia, deti čo len chceš 😉

solange
5. aug 2010

@andzi, maminuska - uplny suhlas so vsetkym, co ste napisali. Este by som chcela dodat na margo mamiciek, ktore pred materskou niekolko rokov pracovali (vratane mna) a spadaju do vami vymenovanych skupin s VS/vyssim vzdelanim, ze v mojom okoli nepoznam jedinu, ktora by si mohla dovolit "luxus" byt na RD 3 roky - nemyslim teraz kvoli financiam, ale tiez z pohladu svojej prace. Lekarka/pravnicka/danova poradkyna etc...ak vypadne zo svojej prace na 3 roky, po navrate zacina v podstate od nuly pri frekvencii menenia sa nasich zakonov a trva jej dost dlhu dobu, kym sa dostane naspat na svoju vedomostnu uroven pred RD.
Cize stat namiesto pridavania/uberania RP v smiesnych sumach by sa mal skor postarat o to, aby skutocne mamicky na RD si mohli popri RD privyrobit...

andzi
5. aug 2010

@solange YES, konečne rozumný názor, ak to zvulgarizujem, tak "na materskej osprostie ako papuča". 😀 😀 😀
A potom po nej ani pes neštekne. Lebo príde iná, mladá, dravá, ktorá jej vyfúkne klientelu.

krasnulka
5. aug 2010

@maminuska ale na vsetko treba peniaze...ked nie su, tak je to velka smola pre nas

krasnulka
5. aug 2010

a ze dieta potrebuje na vychovu matku vam nrhovori nic?

maminuska
5. aug 2010

@krasnulka opatrovanie založíš zo svojho bytu , rozbehneš sama a postupne sa môžeš rozšíriť pribrať ďaľšie . Netreba sa báť 🙂 Máš na to vzdelanie tak prečo to neskúsiť ?
Moja kamarátka začala žehlením , dala si inzerát že požehlí pre pracujúce mamičky, a teraz zamestnáva ďalšie dve mamičky na materskej. nedávno to rozšírila o vyberanie detí zo škôlky a opatrenie do príchodu rodičov. 🙂

maminuska
5. aug 2010

@krasnulka dieťa potrebuje predovšetkým kľudnú matku , ktorá nie je vystresovaná nedostatkom a rátaním čo všetko si nemôže dovoliť.
Nie množstvo času ale ako kvalitne ho s ním stráviš. 🙂

krasnulka
5. aug 2010

@maminuska no urcite bude matka kludnejsia ratanim ako pracujuca, unavena matka, ktora pride z prace a caku ju varenie, pranie, upratovanie a neviem co vsetko mozne....pokial si nezaplati upratovacku a kucharku...

marcelkatt
5. aug 2010

@lucia20 ahojky ďakujem, Patrik je zdravý sa veľmi moc teším.

jasterica25
5. aug 2010

krasnulka a chlapa mas na co??? na ozdobu? ved aj chlap moze v domacnosti pomoct...
kazdy ma zivot taky, aky ho chce mat, resp. aky si ho zariadi

mirip
5. aug 2010

@jasterica25 súhlasím s tým posledný výrokom 😀 😀 ved chlap tiež má mať niečo nastarosti nie len urobiť decko ale sa snažiť finančne dotiahnuť v rodinnom rozpočte to čo žena na MD alebo RD z finanicií stráca ved nato je chlap živitel rodiny ked sa dobre obracia a snaží tak sa to dá 😵

sabiatko
5. aug 2010

osobne sa mi vobec nepaci model mladej mamicky, ktora zavesi dieta na krk pestunke (ak si to moze dovolit) a radsej sa venuje kariere. ked to niektorym mamickam vyhovuje, nech sa paci, ale nech to stat svojim ubohym prispevkom nevnucuje vsetkym. dieta potrebuje svoju matku a nie pestunku. to su nazory jak za komunizmu strcit 6mesacne babo do jasli a ist makat. dieta treba vychovavat, potrebuje lasku, nie len nakrmit a prebalit. a stat moze byt rad, ze sa deti rodia, tak nech pomaha. sak po materskej budu mamicky robit. to mam cakat do 40ky, kym si vybudujem karieru a potom mat dieta?

krasnulka
5. aug 2010

@jasterica25 ja na svojho muza mozem len poveddat chvalu...ten mi doma velmi pomaha...ale nemam za potreby,aby prisiel z prace a zacal upratovat,varit,starat sa o deti a vsetko mozne...je to tiez len clovek

maminuska
5. aug 2010

@krasnulka prepáč ale snažím sa ti vysvetliť, že to ako žiješ máš prevažne vo svojich rukách a len málo vecí je nemenných . Ty sa ku všetkému staviaš systémom "ale .....
Ak podnikáš si pánom svojho času , ak pracuješ v TTP tak pracuješ od- do. Ak si si vybrala partnera ktorý ke´d príde domov a sadne pred televízor tak je to tvoja chyba , nie chyba systému, vlády.
Mám postihnuté dieťa, ktoré sa narodilo zdravé ale okolnosti chceli aby to tak nezostalo, vybrala som si prvého manžela blba - moja chyba nie chyba vlády.
Ty sama si urobila vo svojom živopte pár prešľapov, neviň za to vládu ani systém či už pravicový alebo ľavicový 😉

mirip
5. aug 2010

@krasnulka no nejde len o pomoc v domácnosti ale hovorí sa tu o finančnom zabezpečení rodiny ked je žena na Md alebo RD tak má muž pomocť tým že prinesie prachy do rodinného rozpočtu ked je živitel rodiny 😵

maminuska
5. aug 2010

@krasnulka a ty niesi človek 🙂

mirip
5. aug 2010

@maminuska sto bodov 😵

krasnulka
5. aug 2010

@maminuska ale to je udel zen....muz moze pomahat, to je jasne...ale domace prace su predsa pre zeny

jasterica25
5. aug 2010

@krasnulka zijeme na slovensku. a to ze sa v inych statoch dockaju peknych platov, ze sa tam maju dobre...tam politici nekradnu a neplnia si svoje vacky...ti nasi dostavaju slusny plat legalne a este aj stihnu nakradnut. na slovensku nemozes ocakavat, ze ti niekto da len tak hromadu penazi a zi si na vysokej nohe....
takze ked tu chceme zit, bud budeme bedakat a zivorit, alebo budeme hladat sposoby, ako sa co najlepsie uzivit.
ti, ktori budu bedakat, tak sa budu aj mat...

mirip
5. aug 2010

@krasnulka no pekne ako v stredoveku delba práce toto robia ženy a toto robia muži mne tiež velakrát mm umyje roiad a pomáha umývať okná a kadečo iné ked mám inú robotu a nestažuje si že to je moja ženská robota a nie jeho mužská ked vidí a čo treba pomože 😵

krasnulka
5. aug 2010

@mirip moj manzel ma 4-zmennu pracovnu dobu...castokrat ide z prace do prace, aby sme mali peniaze, ale bohuzial pri nasich vydavkoch je to stale strasne malo...

jasterica25
5. aug 2010

a este jedna vec...moj muz dojde z roboty o pol osmej, niekedy o osmej vecer....v nedelu pomoze s varenim, hodi si veci sam do pracky, opere si, ozehli si - ja mam zakazane zehlit mu veci, lebo by som mu to neozehlila tak, ako on chce a este povysava, umyje zem....a tiez je len clovek

andrea_stella
5. aug 2010

inak musim sa smiat , lebo niektore tu placete ako keby malo dojist ku koncu sveta, nehovorim, ze vsetky to mate lahke, ale proste nestoji mi za to sa tu rozculovat nad novou vladou, ja tak isto pridem o ten vyssi rodicovsky, ale presne ako to tu niekto spomenul mam buduceho pana manzela, ktory sa taktiez bude o male starat, takze nevidim dovod na paniku... 😀

mirip
5. aug 2010

@krasnilka nuž tak si treba utiahnuť opasok moja milá my máme velký poschodový dom splácame požičku muž chodí domov častokrát len prespať ale aj tak ked treda v noci hocikedy vstával k malej a namoesti mna ju prebalil a pomáha aj cez víkend a to má pracovnú dobu od 7mej do 15tej a často chodí domov neskoro večer, kedže robí v súkromnej firme ktorá bola štátna ale vzal to súkromník a musí robiť aby zarobil a tiež aby si miesto održal