icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

mojmacik
14. okt 2010

@prsky 🙂

tyli
14. okt 2010

@dai nevedela som o tom. nuž, to si budem musieť pozrieť. jediné, čo sme mali, bol príspevok na um. mlieko, no ani ten už nemáme. jediné čo mi bolo teraz navrhnuté, že môžem mať predlženú RD zo zdr. dôvodov, keďže syna v škôlke nechcú, veľmi zle hovorí a je nesamostatný. ešte neviem, či mi RP vôbec predĺžia. ani to nie je jednoduché.

dusika11
14. okt 2010

ak sa rodicak berie ako nahradu za mzdu a berie to ako povolanie potom ba sme mali dostat minimalnu mzdu vlastne pravnicky vzate stat kona protipravne zamestnava nas pod minmalnu mzdu a to je trestne...

tyli
14. okt 2010

@mojmacik
nuž deti sú také. kamoškine deti majú dve akum. motorky vo dvoch farbách a obe chcú práve tú istú. tak to chodí. ak majú dve flašky, chcú tiež práve tú istú. a aj mamičky dvoch detí predsa musia kupovať hračky dvojmo. hlavne pri chlapcoch, ktorí hračky zošrotujú, takže sa nedajú odložiť. viem ako to myslíš. aj ja občas synovi poviem, že toto , alebo hento nekúpime a nie je mi to ľahké. oproti mne to máš každopádne ťažšie. ja to viem.

dusika11
14. okt 2010

je velmi ubohe si pocitat hracky ...zavidiet ze nebodaj trojickarky by dostali viac..zavidiet dvojickarkam...a to si hovorime zeny.............. kam sme to dospeli.......je to pod uroven

tyli
14. okt 2010

@dusika11
ak tá "ona" som ja, tak sa zbytočne urážaš.
ja niekde nepíšem, že mojmacik nechápem. jednoducho som chcela povedať, že ja veľa mamičiek, ktoré to majú ťažké. tak prečo sa tu hádať, ktorá to má ťažšie?
každopádne ja podporujem vyšší RP pre viacorčatá. ja som nikde nenapísala, že som proti.
čo už je na tom, ak napíšem, že aj mamička, ktorá ma deti po sebe to má ťažké? asi som socialne viac mysliaca ako ty, keďže mi záleží aj na blahu týchto mamičiek.
ja nepatrím ani do jednej kategórie. len si myslím, že aj tie mamičky potrebujú vyšší RP. 164eur, alebo 190eur je jednoducho málo na dve deti. to je všetko. neič viac a nič menej.

tyli
14. okt 2010

@dusika
čítaj pozornejšie. ja práve poukazujem na to, že nemienim počítať kto má koľko hračiek. je to jedno 😉
napísala som, že môj syn má menej hračiek a to už ako závidím? ani náhodou. keby si čítala, tak by si si prečítala, že moje dieťa nemá veľa hračiek preto, že to nechcem preháňať a kúpim mu len toľko, koľko uznám za vhodné. ja som sa práve pýtala, prečo práve zrovnávať počty hračiek?

mojmacik
14. okt 2010

@tyli tak preco sa deta cudujes,ze potrebujem hracky trojmo?
a to mam dve baby a chlapca,no a vsetci chcu bud auto alebo babiku

tyli
14. okt 2010

kočky ja som sa chcela zastať oboch strán , povedať, že to majú ťažké obe strany a že všetky tieto mamičky chápem a zrazu som tá najhoršia 😀 mala som byť ticho 😒

mojmacik
14. okt 2010

nik ta neobvinuje,no tak tie tvoje prispevky vyznievaju a sem tam si protirecis. Vsetci vsak mame pravo na nazor. Takze zozidme sa v dobrom 🙂

tyli
14. okt 2010

@mojmacik,
ak by si mala deti v rôznom veku aj tie by potrebovali hračky trojmo. hlavne ak chlapci všetko zdemontujú, tak ťažko nejakú hračku odložíš. a hlavne pod stromček a podobne predsa každý kupoje nové hračky. máš pocit, že tieto vienoce budú čo sa týka hračiek ľahššie pre matku troch detí ako pre matku trojičiek? obe vás budú hračky stáť rovnako. nehnevaj sa za to na mňa. ja som prakticky na tvojej strane, no chápem aj tie ostatné matky.

dusika11
14. okt 2010

@tyli to nebolo na teba konkretne ale k celkovej nalade...nikdy by som si nemyslela ze niketore zeny su vobec schopne tak rozmyslat...merat ...pocitat..pozerat do hrnca druhej.....pre tuto vlastnost slovakov som bola isty cas v zahranici....ak raz matka trojciat povie ze potrebuje viac ak to preukaze tak co je druhe zeny do toho? aky suhlas jej k tomu maju davat?ak raz poviem ze ja ako dvojickarka mam vyssie vydavky tak co mi ma kto to posudzovat? neznasam tuto mentalitu..treba podporit druhych lebo nabuduce bude treba podporit a mna a nebude mat kto...akykolvek naznak zmeny v tomto nespravodlivom systeme je uspech ..a nie sa porovnavat ..dnes sa vybojovalo zachovanie 260 eu pre tie co uz to maju zajtra sa mozno vybojuje nieco pre druhe a pozajtra pre mna...to je moj nazor..treba tahat za jeden povraz a nie toto........

dusika11
14. okt 2010

mentalita slovakov je ..ak mne zdochne koza tak nech susedovi zdochnu dve..a toto sa tu prejavilo v plnej krase

tyli
14. okt 2010

neprotirečím si. nikde som nenapísala, že by ste mali dostať toľko ako ja. len si myslím, že aj matka dvoch detí po sebe potrebuje vyšší RP. povedzme aj keď menší ako ty, no vyšší ako ja. to každopádne.
no presne ako bolo napísané, je to iba môj pohľad a ten nič nezmení. prvotne som vôbec nechcela zachádzať do tejto roviny.

mojmacik
14. okt 2010

@tyli vsak ja viem,no preco si sa ma teda pytala naco potrebujem hracky trojmo?

tyli
14. okt 2010

@dusika11
áno máš pravdu, len ja mám obavu, že potom si na nás ostatné už nikto nespomenie. bojím sa, že to ostane pri tom čo je a my už budeme tam kde sme. štát nemá peniaze a pochybujem, že okrem toho ústupku, ktorý možno spraví, ešte spraví ďaľšie. nemá totiž z čoho. keď sa raz za p. Fica vyprázdnila pokladnica, tak teraz ťažko nájdu ďaľšie peniaze. ak aj nájdu, niekde inde zoberú. takže neviem. dôkazom toho, že nie je dosť peňazí na všetky mamičky už bol ťah min. vlády nadeliť zvýšený RP iba do dvoch rokov. poďľa mňa to bolo preto, že na všetky jednoducho nebolo a takto si pred voľbami chytili aspoň nejakú časť voličov.
opakujem nikomu nezávidím. ja si len myslím, že ak nie sú peniaze, je jasné, že ďaľšie ústupky vláda nespraví. tak treba všetko prehodnotiť a porozmýšľať nad tým, ako uspokojiť všetky naraz a nie postupne.
je to iba môj názor, aj vás chápem, že mnohé ste za ponechanie zvýšeného RP.

tyli
14. okt 2010

@mojmacik ja som hlavne chcela povedať, že to nie je o hračkách ale o životu potrebných veciach a tie vás stoja veľa peňazí. tak mi hračky pripadali ako zlý príklad. nerozumeli sme si.

tyli
14. okt 2010

viete prečo sa nadeľovali vienočné príspevky pre dôchodcov (nezávidím im to) a nie pre nás (niekto sa tu na to pýtal)? tam mali v minulosti p. M....r a p. F..o najsilnejšiu časť voličov. asi tak 😉

dusika11
14. okt 2010

@tyli kto povedal ze nie su peniaze? som s ke...vies ake nove baraky postavili pre spoluobcanov? a zrazu z jedneho dna na druhý sa nasli peniaze na zachovanie 260 eu........tu sa tolko rozkradlo ze dake mamicky stat nepolozia......rezervy su v prehodnoteni politiky pre neprisposobivych...mne ziaden barak nikto zadarmo nepostavil..a ak mi co platime dane raz nepovieme nie...a dost stacilo...to uz tahat nebudeme kto to urobi?preco brat nasim detom od ust? a...neboj sa dvojickarok a trojickarok tolko nie je zeby sme ostatnym matkam poskodili

tyli
14. okt 2010

dusika11 opakujem sa. ja nezávidím nikomu. je to o niečom inom. a som za zvýšený RP pre mamičky viacorčiat. tak prečo ma dávaš do polohy, že ti nechcem dopriať?

tyli
14. okt 2010

to, že nie sú peniaze je jasné aj z toho aké opatrenia táto vláda robí. už to tu raz bolo ak si spomínaš. zadĺžený štát po mečiarovej vláde.
nehádajme sa. veď uvidíme ako to dopadne.

mimmm
14. okt 2010

@tyli Deti nevolia 😀 a mladí celkovo nie sú takí disciplinovaní voliči 😉

mimmm
14. okt 2010

To čiastočné ponechanie vyššieho RP mi pripadá také spravodlivé 🙂 ako by nechali mamičkám s nižším RP nech už dokonca majú len 164 E a zvýšia len mamičkám od nového roku 😉 Veď doteraz sa nesťažovali tak už vydržia 😉 A budú 4 skupinky mamičiek 😀

boldiska
14. okt 2010

milé babenky,ja som na materskej dovolenke od 2008,pred tým som poctivo pracovala ako som skončila školu,asi 10 rokov.Na malého som poberala tú nižšiu,pretože do dvoch rokov sme to nestihli,kedže tu vyžšiu uzákonili od jan.2010.to už mal 2 roky aj mesiac.Teraz v decembri bude mať 3 roky a ja čakám druhé bábo v januáry 2011.Myslíte,že som sa mala zamestnať a neužiť si materskú dovolenku len kôli tomu aby som teraz poberala vyžšiu?Je to všetko na hlavu.RP by mal byť jednotný pre každú.

jamilanka
14. okt 2010

@macka1982 ahoj tu je intornetovy odkaz k tomu co si pisala, pre doplnenie http://www.employment.gov.sk/index.php?SMC=1&mo... Prajem pekny dnik 🙂

trogir
14. okt 2010

kocky. to je stale to iste dokola. Skutocne sa tu bavime ako sliepky s vaginou o tom istom. Ja som praviciarka s odrobenymi 20 timi rokmi, ktora nestihla koli podnikaniu posledne dva roky Ficovania platit odvody a porodit neplanovane a mam najmensi rodicovsky, su tu zeny, ktore studovali, boli nezamestnane, a preto, ze si dovolili mat dieta maju tiez najmensi rodicovsky, potom su tu tie, ktore maju najvyssii a nechcu sa ho vzdat, co je tiez pochopitelne. Tak nebudme ako sliepky, kazda vieme, ake su naklady na "baby", myslim, ze kazda si zasluzi ROVNAKE FINANCNE PRISPIEVANIE na svoje dieta a budme hlavne TOLERANTNE a JEDNOTNE. Naco su tu tie hadky a polemiky. Ja si myslim, ze kazda matka dopraje aj tej druhej len to najlepsie pre dieta.
Asi zabehnem za ministerkou a ministrom a mozno sa prida par normalnych mamiciek bez cirkusov a emocii a medialnych obrazkov a dostane sa kazdemu dietatu spravodlivo.

kakajka
14. okt 2010

nevadi mi, ze prispevok chcu zjednotit, nikdy sa neda vyhoviet vsetkym ludom, v tomto pripade mamickam.. ja mam troj-rocneho syna a v maji cakame druhe a musim povedat, ze aj tak ma to trochu nahnevalo, lebo uz osem mesiacov si platim to najvyssie dobrovolne pripoistenie a asi o tie peniaze jednoducho pridem.. to som si mohla setrit radsej doma do pokladnicky a mala by som z toho viac...

kakajka
14. okt 2010

a este sa chcem spytat: bavime sa tu o rodicovskom prispevku a co ten matersky, co je prvych pat mesiacov, ako je to s nim? my, co si dobrovolne platime nemocenske a mali by sme mat vyssiu matersku, to plati stale alebo chcu zrusit aj to? o tom som sa zatial nic nedozvedela..

bubulka722
14. okt 2010

@kakajka O materskú dávku z DNP neprídeš, na to sa tejto skvelej vláde ešte siahnuť napodarilo.
@trogir Načo sa teda vlastne spisovala nejaká petícia, keď ste vlastne všetky pre rovnakú sadzbu RP. Toto je fakt slepačáreň, že sa to nedá čítať.

brisilda
14. okt 2010

kocky nestiham vas citat ale dnes som kukla spravy no a KONECNE!!! nasa vlada prisla na to ze diera v zakone bola poniektore si krasne privyrobili 😀 😀 😀 ja som uz davnejsie vravela ze je to neferove voci maminkam ktore si nemozu dovolit platit DNP 😎 ale kto chce kam pomozme mu tam 🙂 ja som zvedava ako to bude od 1.1.2010 lebo terajsie vyjadrenie mi pripada ako keby to boli iba recicky aby umlcali poniektore "strajkujuce" maminky 😉 ved pred uradom ich bolo strasne malo to nie ako ked strajkuju odborari 😀 😀 😀