Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@maznacik007 diky. juuuuj to bude prekladaciek. no uvidime ci budem mat na to nervy. A dalo by sa to aj cez splnomocnenie. Ze by to vybavila trebars moja mama rovno v mieste trvaleho pobytu?Mozno ze by to bolo rychlejsie. Takto by som to musela asi cez ambasadu alebo ist osobne do BA alebo ako. No s novorodeniatkom to asi bude dost problematicke. Juuuuj stale tieto vybavovacky. No uvidime, budem si pamätat.
brisilda materska sa mi ( ak to vlada schvali) predlzi o jeden mesiac, matersku planuju predlzit na jeden rok do konca volebneho obdobia tzn. do 4 rokov, to uz ja budem v praci (alebo radsej doma na zadku, lebo ako vidim, v tomto state sa to oplati viac !!! ) Takze logicky by som radsej nadalej poberala vyssi rodicovsky prispevok....vlada nam "ostatnym mamickam" uz len natiera med okolo ust s tym predlzenym jednym mesiacom.... 😠
no inak kedy sa ma vlastne uplne rozhodnut ? pre mna je to dost podstatne, kedze na matersku nastupujem podla datumu posledny den v roku 2010 a keby sa schvali novy zakon o materskej ze sa zvysi percento a predlzi cas a malo by to byt platne od 1.1.2011 tak budem poberat matersku po starom a este aj rodicak mi znizia ... no fasa tak nech uz sa rozhodnu, lebo ja som neni saso a poprosim mojho lekara aby mi posunul termin ...
carodejnica A co ??? Nic sa nerobi, nerealizuje !!! Sama som ochotna ist s 2 mesacnym babom do strajku, ale riesi sa nieco ??? Nie, cusime, ved vacsine je uz dobre....svojich 256 eur budu pravdebodobne ( myslim ze isto) dostavat do veku 20 mesiacov !!!
kkiki tu mas odpoved....ňa 14.10.2010 dali poslanci návrh zákona o RP na doplnenie, potvrdila nám to to posĺankyňa parlamentu, ktorá bola na stretnutí 10.10.2010 s časťou petičného výboru. Legislatívny proces prípravy zákona o rodičovskom príspevku sa (aj vďaka našej petícii) prerušil. Zákon sa má prerokovať v rámci štyroch výborov (Výbor pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor NR SR, Výbor NR SR pre sociálne veci a Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny) s lehotou na prerokovanie 24.11.2010. Gestorským výborom je Výbor NR SR pre sociálne veci, kde sa má zákon prerokovať 26.11.2010. Až po týchto rokovaniach pôjde znova zákon do parlamentu na schválenie. Navrhované zmeny pôjdu formou pozmeňovacích návrhov. Upravený návrh zákona musia opäť schváliť poslanci, po schválení ide na podpis prezidentovi, ten ho môže aj nemusí podpísať. A až keď ho konečne podpíše, zákon pôjde do zbierky zákonov, ale platný je až odo dňa účinnosti, obvykle to býva uvedené na konci schváleného a podpísaného znenia zákona.
to co tu citam,ze ma ist materska na 4 roky? to akoze bude moct byt zena doma s dietatom do 4 rokov?
ak hej ma sa to tykat aj zien co sme teraz na RP? moja mala bude mat v decembri 2 roky.Takze by sa to malo tykat aj mna? Poradi mi niekto nad mojou dilemou? 😒 😒 😖
@jankamamka - to si zle p ochopila. vierka to myslela tak, ze behom svojho volebneho obdobia (najblizsich 4 rokov ) planuje vlada schvalit predlzenie MD na 1 rok.
jankamamka Ano, presne, myslela som to tak, ako to napisala kacenqa...aspon Radicova perli take hlasky 😖
@viiierka http://www.olifcek.info/protestne-zhromazdenia
Pripravujeme protestné zhromaždenia v ďalších mestách, kde veríme, bude účasť lepšia ako v Bratislave. Kedy sa bude konať a v akom meste i čase, budete včas informovaní.
Petičný výbor
@carodejnica No ved som zvedava.....zatial to tam svieti prazdnotou !!! A na druhej strane si myslim, ze co sa tym uz vyriesi, ked ste prijali prvy navrh, ktory vam dali ??? Vlada to bude brat tak, ze sa im strajkami len pripominate, uz sa nebudu riesit prispevky aj pre ostatne mamicky, ktore su na tom ako ja, alebo su este len v ocakavani....A dobre, ze sa mi ozyva aspon jedna z vas.....carodejnica, preco ste nebojovali ze vsetky mamicky ??? Preco ste suhlasili s takymto znenim zakona ???
@viiierka som zvedava, ci Ta v Kosiciach na strajku stretnem, alebo ci len tu budes sediet a kritizovat!
ked budeme mat potvrdene terminy uradmi, hodime to na stranku a aj dame echo inam
a cusat necusime, my makame dalej...len uz sa nemienime obhajovat...kto raz nepochopi, ze sa bojovalo a stale bojuje za kazdu mamicku, ze dievcata idu i 30.11. do rokovacej saly, ze sa chystaju strajky, ze vsetko je zatial v ramci slubov zo strany M a R,tak naco vysvetlovat? mne osobne to uz dookola prestalo bavit, mam dcerenku a mienim na nu energiu prenasat, nie sem, na rypakov, ktori nic okrem frflania neurobili a neurobia
olifcek,
mozem len jednu otazku? to ze idete do rokovacej saly je fajn... 😅
ak sa prijme navrh znenia ktore je momentalne v 2-hom citani - tak je to pre vas peticny vybor dobre riesenie a dalej uz nic robit nebude ( myslim tym peticny vybor )? Alebo co to znamena ze idete do rokovacej saly? zatial som nepocula ani jedno vyjadrenie od vas, ci ste spokojne s tym co ste dosiahli alebo ste nespokojne, ak nespokojne aky je dalsi plan a zaco vlastne chcete bojovat 😔
a jedna vec - pochop ty ze za kazdu mamicku sa bojovat neda, pretoze kazda ma na problem iny nazor - niektore su za rovnaky prispevok ( na 90% tie , ktore nepracovali pred materskou ), ine za rozdielny etc. ... cize mozte zastupovat len jednu skupinu mamiciek, urcite nie vsetky 😉 A zastupovat by ste mali tie, ktore podpisali vasu peticiu... a pokial jej body nedosiahnete tak by ste mali strajkovat 😉 aj ak niektorym z vas uz bolo vyhovene... ale nato by bolo tie strajky aj s vyhlaseniami cielou robit este pred hlasovanim v parlamente... lebo momentalne to pre poslancov vyzera, ze vy ste spokojne s tym co ste dosiahli...
dai VELMI MUDRO SI TO NAPISALA !!! PRESNE TOTO SEM PATRI !!! PETICNY VYBOR NECH SA PACI VYJADRITE SA !!!
@olifcek si vyprosujem aby si ma nazyvala rypakom !!! Uz minule som tu pisala a informovala sa kedy sa chysta strajk v KE, ze prideme aj s inymi mamickami !!! A presne tym mojim "rypanim" ako to ty nazyvas, som myslela to co pise dai !!!
Co z toho, ked navrh zakona je taky, aky je.....taky, ktory ulahodi takym pripadom ako si ty, cize tie co o nic nepridu !!!
A apropo nepis, ze som nic neurobila, podpisala som peticiu, ktora mala bojovat aj za nas ostatne mamicky !!!
mozem sa opytat, v akej asi forme by mal strajk prebiehat? ak k nemu dojde?
@viiierka ja som Teba osobne rypakom neoznacila...
@sirinka bude info
@dai stojime si sa bodmi peticie... @elise aj @babatko888 o tomdost hovorili aj v mediach... len je jasne, ze sa nic nesplni tak ako si my predstavujeme, ale kazdy krok k mamickam, ci uz terajsim, ci buducim, je velke plus
teda nie ze nic, ale, ze nie vsetko x;o) idem opat off, Olivka ma potrebuje
@viiierka Tu asi niekto niečo zle pochopil. Toto je totiž riadny legislatívny postup. Návrh v pôvodnom znení hladko prešiel do druhého čítania, kde bol, samozrejme, pridelený gestorským výborom, čo sa robí vždy. A v rámci druhého čítania sa vždy hlasuje o pozmeňovacích návrhoch. Legislatívny proces sa teda v žiadnom prípade NEPRERUŠIL!!!
Jeho priebeh môžete sledovať na www. nrsr.sk.
@dai Tak toto si napísala naozaj veľmi výstižne. Hlavne súhlasím s tým, že poslanci skutočne môžu mať pocit, že požiadavky mamičiek boli splnené.
@viiierka dakjem este mam moznost na matersku nastupit neskor ... inak ako tie datumy su ake hranicne, podla mna to tento rok nestihnu 23.decembra uz vsetci kaslu na pracu a hlavne poslanci ... a pan prezident nooooo uvidime 🙂 este raz dik ... ale dam si nato pozor, lebo to by som fakt dopadla koli jednemu dnu ....
Kočky o čom zasa hovoríte?znovu sa tu opakuje to isté.my sme s tým návrhom nesúhlasili.Chystajú sa ďalšie protesty.v týchto dňoch sa vybavujú povolenia-respektíve ohlásenia protestov.Som zvedavá,či bude účasť väčšia,keď to budete mať bližšie.Stále bojujeme za tie isté body plus zmeny k lepšiemu ohľadne materskej.prosím čítajte pozorne,čo tu ktorá z nás povie a prosím povedzte vy nám,kde sme napísali alebo povedali,že sme spokojné so zmenami,a ktorej z nás konkrétne vyhovujú?
Ahojte mamičky,
chcem sa spýtať, či bude nejaké protestné zhromaždenie aj vo Zvolene, prípadne v Banskej Bystrici? Rada by som sa zúčastnila.
A ako je to momentálne s výškou RP od nového roka? Ostáva RP aj vo výške 256 Eur pre mamičky, ktoré pracovali pred nástupom na MD? Nemám čas to všetko sledovať 😖 . Ďakujem!
Ja si vasu temu citam v ramci moznosti. Dost ma tato situacia rozculuje. Prve dieta sme mali v super obdobi, dostali sme porodne nieco viac ako 800 eur, zvyseny RP sa ma tykal. Ale momentalne som v takej situacii ze cakame dvojicky, najskor nas to dost zaskocilo, ale zv ykli sme si na tu myslienku, ved v tom case sa este nic nehovorilo o ruseni vyssieho RP, teraz ked si predstavim ze dostanem 190 eur na tri deti, tak mi je az do placu.
Mam teda otazocku na peticny vybor, riesi sa nieco aj ohladom otazky mamiciek dvojiciek, lebo stale sa tu pretriasa len zvyseny RP a rovnaky RP. Peticiu som poctivo podpisala, na strajk som bohuzial nemohla ist, mam to do Blavy 250 km a v mojom stave sa mi nedalo prist.
Dakujem za odpovede.
aby sa nezabudlo, že sa bojuje a za čo sa bojuje:
v petícii sme mali 3 body, 1. bod proti zjednotenou rodičovského začo bojujeme stále
-druhý bod proti zníženiu 256 euro a ponechanie do 3 rokov veku začo bojujeme stále aby rodičia ktorý odviedli štátu mali viac(ak sa to nepodarí a znížia to tak rozhodne budeme trvať na výpočte rodičovského podla životného minima ale možno by bolo dobre apelovať na zvýšenie rodičovského aspoň na 220€ čo by bolo možno priechodnejšie ak sa uvolnia prachy).
-súhlasíme zo zvýšením z 164 na 190 euro
-posledný bod bol pridanie dvojičkám trojičkám- čo máme potvrdene že sa bude realizovať
máme bonus predlženie materskej a zvýšenie materskej - čo je zásluhovosť preukázateľná čo si myslím že je to plus pre nás.
-ešte máme bonus zrušenie zákazu práce počas rodičovskej a príspevok na škôlku, opatrovateľku až 350€ podla preukázaných nákladov čo je tiež plus pre tie ktoré chcú ísť pracovať pred dosiahnutím 3 rokov veku dieťatka (môžu to byť maminy ktoré by stratili odbornosť v zamestnaní, alebo prekladateľky, účtovníčky)

@viiierka matrska sa planuje predlzit na 1 rok takze pri troske stastia ju budes o pol roka dlhsie poberat 😉 teda ak to odklepnu ôebo tu ze bude rodicak na 2 casti je blbost a pochybujem ze to prejde su to iba recicky 😒