Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@mirip pozri, ja som bola v 18 na preventivke na gyne a moj doktor mi povedal, ze deti nikdy mat nebudem...antiku som brala kvoli uprave menstruacie. Na to som o rok otehotnela...Takze o tom mi vela rozpravat nemusis...A teraz mam deti dve...ked zaplatime vsetky poplatky tak nam zostava mesacne na zivobytie 100 eur pre 4-clennu rodinu. Ak dokazes vyzit so 100 eurami, potom spievaj a nestazuj si.
@mirip 100 bodoooooov 😀 😀 😀 😀 ukradla si mi to, prave som to mala na jazyku 😀 😀 😀
@jonki to beriem..ale v tomto suhlasim s krasnulkou... ako som uz pisala mame hypoteku a kopec vydajov a malej dam vsetko a jej len nove... ale to nevravim ze tak je to spravne jednoducho si neviem predstavit ze by mala nieco po niekom...na seba nie som fajnova,ale na nu velmi....
nevie ako to je dieťa sa musí dožiť 30 dní až potom je nárok na ten príspevok čiže sa musí narodiť najneskôr 30.11.2010, alebo je to že odkedy sa narodí čiže sa môže narodiť do 31.12.2010, aby bol príspevok...ja na toto nemám ani slov, ešte že to nie je schválené a dúfam, že ani nebude!!! 😠
@annie13 tak ja som nad tym tiez uvazovala ze ako to bude, ved mam doma aj papier uradu soc,veci ze mi prideluju RP v tej a tej vyske a aj s datumom ze dokedy (teda ze do mesiaca v ktorom bude mat mala 2 roky) no ja neviem to by podla mna nemali menit... malo by to platit pre nove maminy...ja viem ze to nie je fer,ale ked pocas mojej tehotnosti a porodu a zacati poberiania bol zakon taky tak by to mali respektovat...mnoho ludi si napr povie ze OK mozem si dovolit dieta lebo budem dostavat 250eur a zrazu hop... a nic z toho..zial je to tak ale dieta je luxus v dnesnej dobe...ja chcem druhe,ale ked to fakt znizia tak asi ho mat nebudeme☹
@emmka3 No emmka, super, že si to rozrátala. Tak mi z toho vyplýva, že bohužiaľ, naša menšina z toho zase vyjde najlepšie, keďže ženy nepracujú len kotia deti (nie som rasistka a ani netvrdím, že všetky ženy v našej menšine sú také, ale väčšina áno) a my poctivo zarábajúce, ktoré si poctivo všetko odvádzame musíme doplácať na to, že sa chceme nejako uživiť a mať rodinu. Ja som tu prvýkrát a neviem ako to tu beží, ale ako som sa dozvedela, že pán už súčasný minister radil mamičkám a teraz ich samozrejme veľmi pekne a elegantne prekabátil. Ušil na mamičky búdu, aby ho volili. NO, pekne, nech aj o 4 roky čaká nejakú podporu. Len aby sa v budúcnosti mali na SLovensku rodiť aké deti, keď nebude peňazí na ich uživenie. Aby naša menšina sa rapídne nerozrastala, aby sa nezvýšila kriminalita, keď nebude peňazí, aby obchodníci trpko nezaplakali keď nebude peňazí na kúpu nového kočíka, postieľky, výbavičky a iných vecí. V poriadku, keď sa majú uťahovať opasky, nech sa uťahujú, ale spravodlivo. Nech si páni poslanci každý rok nedvíhajú platy akože vplyvom inflácie, nech nemajú preplácané nájmy za kancelárie od štátu, nech nemajú pomocníkov z našich daní, nech nemajú vlastných šoférov... dobre, sú predstaviteľmi štátu tak budiš, nech to majú, ale nech tak isto ako my spravodlivo odvádzajú dane a odvody z celého ich platu nie iba z jeho časti. Napríklad. Na Slovensku sa už aj tak dosť zle žije a je tu úplne jedno, či máte alebo nemáte vysokú školu. Ja ju mám a poviem vám, každý deň keď vychádzam z vchodu tak sa pozerám cez plece, či ma neovalí nejaký bezdomovec kvôli euru. A mimochodom, taktiež mi vyššie vzdelanie neprinieslo vyšší plat, priama úmera v praxi neexistuje. Je smutné, že sa šetrí práve na našich deťoch, na našej budúcnosti. Možno by urobili lepšie, keby zredukovali počty vysokých škôl, veď už pomaly na každom rohu nejaká je, určite by sa rapídne znížili vládne výdavky. To je jedno, keď to takto pôjde Ďalej tak sa asi zbalí pol Slovenska a odíde od tohto prekliateho štátu preč. Robíte, robíte a robíte od svitu do mrku, rodičovstvo si plánujete, škeblíte celý rok na nejakú lacnú dovolenku a stále vám bude štát hádzať polená pod nohy a to nehovorím o tom, ako sa musíte neustále vzdelávať, aby ste trošku viacej zarobili, super život, ešte že žijem len raz !!!
@jasterica25 dakujem, si zlatá ja odbieham od malej ale len občas ked spí je dobrý deň a možem odbehnúť na pC ale vela báb teda určitých lamentujú ako vyžiť a pritom sú na MD a celý deň namiesto venovania deťom lamentujú na to ako málo penazí majú a ritom celý deň trčia na PC a nechápem ako to stíhahú
@krasnulka ja nehovorím že si to mala lahké ale skús si nájsť sposob ako vyžiť ja popri doma ked malá zaspí opravujem chyby aupravujem deiplomovky a potom si už dotyčný len vytlačí a je to aspo n niečo a čo sa týka detí tak prvé sa nám podarilo po kadečom a sme on prišli presne narodky som strávila v nemocke a namiesto oslavy som bola na kyrete a malá a teraz toto druhé je malý zázrak a popri ešte hormada problémov celé tehotenstvo si musím pichať injekcie na riedenie krvi lebo patrím k tým čo majú trombofílie ale pre deti urobím všetko na svete a ked by bolo najhoršie radšej si ja od huby odtrhnem len aby deťom nič nechýbalo a čo sa týka zrušenia príspevku ty sa nemáš teraz čo sťažovať smolu teraz majú tie čo rodia po 1.1. 2011 lebo dostanú prd no našťastie jy využijem všetko po malej a dokúpim len nevyhnutné veci
kocky..dnes je fakt tazka doba..kazdy mlady berie uver.
@krasnulka my tiez mame na male kazdy mesaic a to nemam este deticky.. 😢 platime uver, inkaso, vsetky vydavky ktore treba a teiz sa nam vela nezvysi..a pritom mm chodi na tyzdnovky..kde musi teiz zit.a platit podnajom..jednoducho je hrozne zla doba...neprajna rodine a mladym...mysim ze dne asi nikto nevyskakuje..
to je super ze sa podarilo otehotneit..mas peknu rodinku tak mozes byt stastna..
ako pisem nijaka z nas nepozname osud tej druhej tak to nechajme tak.
ja len dufam ze nam sa tiez podari otehotniet.. 😖
baby ja si myslim ze prve tri roky su pre dieta najdolezitejsie ...matka je tu na to aby ich stravila s dietatom, nie vzdy sa da,ale ked sa da tak treba.. tymto smerujem k prispevku @michalag ktora pise ze po dvoch rokoch do roboty ako v cechach ak chceme zvyseny prispevok..dalej by som chcela povedat ze nikto nehadze vsetky matky s nizsim RP do jedneho vreca kazda moze mat svoj dobry dovod preco neplati odvody,len tu ide o to, ze sa netreba rozculovat ked mate nizsi prispevok,lebo je jasne dane ze ked neboli platene odvody tak neni o com ... niekomu sa to mozno zda nespravodlive,ale ja s tym suhlasim..kazdy si predsa vie zratat ci si dieta moze dovolit,ja som chcela babo uz davno,ale nemala som na to peniaze tak sme cakali kym nebola fin.situacia trochu priaznivejsie a myslim ze to si v dnesnej modernej dobe vie kazdy tak zariadit
fíha, koľko múdrosti!! takže na miesto toho, aby sme sa starali o naše maličké deti máme pracovať??? A deti dáme kde? Do jaslí, ktoré zrušili???? !!!! alebo ich postrážia starý rodičia, ktorí ešte nemôžu ísť do dôchodku, lebo im zdvihli dôchodkový vek???!! alebo ich dáme do súkromných jasieľ, kde sa platí cca 180 EUR mesačne??? !!! Vieš čo, možno by bolo lepšie, keby sme ich na pol dňa nechali samé zamknuté v nejakej miestnosti, kde sa im nemôže nič stať, len aby sme mohli zarábať peniaze a starať sa o seba samé, keď štát sa o nás nepostará ?? !! Čo ty na to?? !! Vieš, nie každá má vzdelanie na to, aby robila trebárs doma!! No alebo viem, môže sa to urobiť tak, že doobeda bude s dieťaťom matka a keď príde otec z roboty, tak matka pôjde do práce. Otec bude kojiť, variť, žehliť, prať,upratovať, prebaľovať, kúpať .... Tak to si potom môžeme dať rovno žiadosť o rozvod, pretože nebudeme tráviť svoj voľný čas ako rodina ale ako individualisti a dieťa nám bude iba na príťaž.
@zuzkat1 presne tak ako vravis.. 🙂 dovolim si oponovat v jednom..ze hoci sme mala krajina..sme rozdeleny na regiony..kde sa to vsetko kruti okolo zamestnania..robim uctovnictvo..a vidim ze napr. v nasom regione kopec ludi robi na dohody...lebo ich zamestnavatelia nechcu zobrat na pracovnu zmluvu....kolko malych zivnostnikov ked nemusi tak si ten jeden rok tie odvody neplati.. 🙂 proste kazdy obchadza ako vie...aby mal preniaze na prezitie..tei odvody su pre mnohy.zivonstinikov vyhodne peniaze do luftu..aspon tak to vidia..lebo tie dochodky raz budu aj tak strasne..
takze vsetko zavisi od regionu a ako vravis kazdy ma dovod na to ze preco si odvody neplati...a ako som tu uz spominala existuje dobrovolne nemocneske poistenie ktore aspon tu matersku trochu zachrani.. 😉
@zibi ved aj ja som na to dobrovolne poistenie myslela... ze ked proste ratam s tym ze chcem mimi tak si ho budem latit aspon odvtedy co sa o to babo snazim...lebo sa mi to vrati pocas materskej... ved platit treba len 270dni co je 9 mesiacov takmer kazdemu (teraz nemyslim snazilky ktorym sa z roznych zdravotnych dovodov nedari) sa podari do pol roka max. roka otehotniet a teda ten rok a ci rok a pol si platit to minimu ked sa snazim o dieta by sa podla mna dalo ked viem ze sa mi to vrati... ja si zaroven uvedomujem ze su rodiny kde ziju naozaj z minima,ale to zas ja potom nechapem tu snahu mat babo...
ja verim ze dajako vyzijema aj s tym co budeme mat..a ja sa ked otehotniem veru do prace nechystam..nechcem prist o tie vsetky krasne okamihy s mojim dietatkom..aj keby som ja sama jest nemala..ale vychutnam si moje bejby.. 😀 😝 😵
@zuzkat1 áno zuzka, aj my kalkulujeme, už 5 rokov, len vieš, za tú dobu sa môže stať, že práve pre toto sa ti môže rozpadnúť manželstvo, alebo že pre narastajúci vek už nebude možnosť mať deti alebo tehotenstvo bude rizikové atď.... Tiež nie je správne iba kalkulovať, pre boha veď dieťa je dar a ja pre kalkulovanie ho doteraz nemám a teraz vidím, že budem na tom nakoniec ešte horšie ako keby som nekalkulovala. No, tak teraz si vyber. Kalkulovať, či nie, aj tak je nakoniec všetko zlé.
@zuzkat1 hej ono je to dobre...si platit.. 😉 mozes si platit minimum..ason pol roka...po pol roku mozes urobit zmenua ked otehotnies si mozes zvysit..na maximum ale odhlasit z minima prihlasit z maxima a to si musis platit tych 26 tyzdnov to maximum aby si dostala..dobru matersku..a okrem toho su aj take finticky..ze sa mozes hodit na PN ku a zaplatis len jeden mesaic zvysene a ostatne neplatis na PN sa neplati a zvysenu matersku dostanes aj tak..jednoducho da sa obist aj zakon...len treba vediet.. 😉
@eniatko aj na tom nieco bude... ja som nemala trvaly PP tri roky a preto som to odsuvala.. nechcela som ostat nezamestnana aj kvoli materskej a RP a potom kam by som sa podela po troch rokoch? ale u nas by na tom manzelstvo neskrachovalo... manzelovi to bolo skor jedno...teraz sa tesi ze mame malu a zboznuje ju🙂
@zuzkat1 ja si teiz myslim... 🙂 ze vsetko sa vrati..a predsa ja si ho chcem vychovat...a tak a davat mu rady do zivota..ono sa hovori ze dieta zacnne vnimat suvislosti od 3 rokov..ale paradoxne su prve tri roky zivota..pre dieta velmi dolezite..vsetko sa zapisuje do podvedomia..a aj ked si nepamatame vela veci..koname na zaklade toho co nam bolo stepene tei prve tri roky ci uz dobre alebo zle..jednoducho podvedomie pracuje..kolko ludi ma rozne fobie..a nevei z coho..?moze to byt presne ten strach z odlucenia od matky...v rannom detstve..ale zasa ked sa niekomu neda tak sa neda..
boze kolko ludi sa dnes boji o pracu..ja osm za komacov nevidela mamicku ktora by na maaterskej nebola tri roky..vsetky tety ktore som pozanla boli doma tri roky..a nikto nic neriesil..do kelu...a vratili sa do zamestnania a bolo.. 😒
@eniatko to nebolo myslené na všetky ale na tie čo sa sťažujú a sťažujú a sťažujú samozrejme som za aby sa o dieťa starala matka aj mne to tak vyšlo mám síce vysokú školu ale ked sa nedoaril otehotnieť som začala s karierou a zatial bola len na zastupovanie a počas zastupovačky som otehotnela s malou teda som nestihla dostať trvalé miesto a preto sa na mna nevsťahuej ochranná doba počas materskej a od 1. spetmebra som síce na RD ale aj sa hlásim na úrade práce ako nezamenstnaná takže ja určite neupredonstnujem kariéru a robotu pred výchovou detí 😉
idem malá je hore zase neičo hlásia a sa zobudila

@zibi ozaj asi nemá cenu sa naťahovať s niekým kto stále nájde v niečom ale...........a navyše, ked už sme pri tom ked niekto lamentuje pri PC že má malú materskú a nyvžije tak nechápem prečo sedí celý deň pri PC a lamentuje a nehladá si inú robotu popri ked nemá čas, memysím všetky baby 🙂