icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

katarina104
28. okt 2010

ale uvažujú že predĺžia a zvýšia materskú aspoň dačo 🙂

paula80
28. okt 2010

@sirinka to je článok z 24.sept. 2010, novšie som nič nenašla, ak ste našli, dajte sem, aby sme si prečítali 😉

ivetkab.
28. okt 2010

@sirinka Ano ... a verím, že to čo je tam uvedené, ani platné nebude ...

anulik888
28. okt 2010

ahojte, kedy a akde bude najblizsi protest?
mam len taky navrh, az budu chciet veticku - dve.
preco pani v parlamente chcu zobrat mamickam, ktore pracovali to malo co mali naviac. preco nepremyslaju nad zmenou legislativy, aby sa mamickam vyssi RP vyplacal zo socialnej poistovne, kde peniaze su. preco neodlahcia statnemu rozpoctu a nevratia mamickam to co si do poistovne "odlozili " ???

danka.k
28. okt 2010

@anulik888 si si odpoved dala sama.. lebo nepremyslaju 😀 😀 😀 😀 😀 😀 by ich rozum (co nemaju bolel) 😀

lucia121
29. okt 2010

Dočítala som sa, že matky s dvojičkami a viac, alebo s deťmi hneď po sebe by mohli mať vyšší RP. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale nerozumiem prečo by mali mať matky, ktoré majú dvojičky ..., alebo deti tesne po sebe mať väčší rodičovský, ako matky, ktoré majú deti s väčším vekovým rozdielom. Jednak rodičovský je náhrada mzdy( tú tiež dostane len jednu - nie podľa počtu detí) a nie prídavok na dieťa. Medzi mojimi deťmi je skoro 13 ročný rozdiel, som na MD. Tiež kupujem všetko dvojmo, akurát v iných veľkostiach 🙂. Plienky síce kupujem len jednému, ale tomu druhému platím školu, krúžky....A strava pre toho väčšieho je minimálne dvojnásobok stravy pre toho malého🙂

standa82
29. okt 2010

@lucia121 ..ja síce nemám a ani nečakáme dvojičky, no som za to aby pomohli aj takýmto mamičkám, keď nie 2x190, tak aspoň 190 + 95. Veď viem sama koľko stojí jedno dieťa do troch rokov, a neviem si predstaviť všetko kupovať 2x a zo 190 e.

lucia121
29. okt 2010

Len práve že aj mamičky detí s väčším rozdielom kupujú všetko 2 x zo 190 eur. A sama raz uvidíš, že na dieťa do 3 rokov minieš oveľa menej, ako na dieťa, ktoré chodí do školy...

lejlla
29. okt 2010

@danka.k si to uuuuplne vystihla 😉

standa82
29. okt 2010

@lucia121 ...áno, kupujú.

vanilka1802
29. okt 2010

@lucia121 dost ma zarazil tvoj prispevok.Mame jedneho syna, v januari bude mat dva roky, a v januari sa nam maju narodit dvojicky. Syn este stale nieje nauceny na nocnik, ma proste k tomu blok ( niezeby som sa nesnazila), cize plienky budem musiet kupovat trojmo(teda ak sa dovtedy nenauci).Ked sme cakali prve dieta tak som si naschval nekupovala pouzivany kocik, lebo sme chceli este jedno, lenze teraz mi je ten kocik naprd, kedze musim kupit dvojickovsky, veci pri prvom sme kupovali len tie naj nutnejsie, a to si dovolim napisat ze nadoma nosil aj veci ktore som nosila este ja. Cize 27 rocne veci. Takze nechapem preco by tvoje dieta nemohlo nosit veci po 12 rocnom surodencovi. Kamoska ma taky isty vekovy rozdiel ako ty a vela veci vyuzila aj po prvom synovi.
Je to od teba dost sebecke ked si napisala ze by mamicky dvojiciek mali dostavat tolko isto ako mamicky jedneho dietata. Mne je velmi dobre zname ze RPje prispevok pre mamicku, ale ta mamicka si z toho nekupupuje veci len pre seba(teda aspon ja nie). Ja som sa vzdy snazila z RP zabezpecit pre drobca oblecenie a plienky. Ostatne vydavky ako domacnost, splatka uveru a pod. hradil MM z platu. Takze neviem si predstavit ked pre dve deti budem nakupovat veci pre dve deti a to ho este budem mat znizeny o 66 eur.

vanilka1802
29. okt 2010

@lucia121 a este jedna vec vysku mzdy mozes ovplyvnit, ked sa ti nepaci ohodnotenie tak si mozes hladat ine zamestanie aby si viac zarobila ale vysku RP uz ovplyvnit nemozes, takze to neporovnavaj. Popripade si mozes najst niaku brigadu.

ladybirds
29. okt 2010

nieco pise na http://aktualne.centrum.sk/ekonomika/slovensko-..., ale ci to bude uz od bud.roku...?????

lucia121
29. okt 2010

@vanilka1802 Na kočík asi dostaneš príspevok pri narodení dieťaťa - v tvojom prípade x 2 ?( ja som nadostala ani raz - iba to minimum..- pri prvom to nebolo, a pri druhom davali len prvorodeným, ale to je o inom..) Tu nejde o oblečenie, skôr strava, škola krúžky.. Ja chápem, že to nie je ľahké, zvlášť ak vlastne budeš mať zrazu 3 deti, ale myslím, že žiadna mamička s 3 deťmi to nemá ľahké ak je na MD, bez ohľadu na vek detí.

lucia121
29. okt 2010

@vanilka1802 výšku mzdy ovplyvním keď pôjdem robiť, ale ja hovorím o ženách na MD. Ja mám len jedno malé, ale tiež som s ním na MD.

sirinka
29. okt 2010

@lucia121 kocikove nedava kazde mesto ci obec... 😉 ale fakt, mamicky s dvojickami, trojickami atd to maju financne urcite narocnejsie...ja mam tiez kopec veci este po mne a mojich sestrach...ty nemas nic odlozene od starsieho syna?

ziza55
29. okt 2010

@abbey1 ahoj..som pozerala..ze ty prechadzas az po novom roku na rodicak vsak?ako to bude pre nas ktore poberame matersku tento rok?klesnem?alebo nam nechaju tych 256?diky

lucia121
29. okt 2010

@sirinka Príspevok pri narodení dieťaťa (kočíkové ) nie je viazané na mesto, kde žiješ. To dostane každá matka na prvé 3 deti.

vanilka1802
29. okt 2010

@lucia121 na tu mzdu som reagovala preto, lebo ty si pisala ze RP je nahrada za mzdu, ktora sa tiez dostava len jedna nie dve ked ma zena dvojicky.
Chapem ze pre starsie dieta su vydavky tiez vysoke, ale s tym clovek rata ze po troch rokoch nedostane nic len rodinne a je vybavene, ale do tych troch rokov statprispieva mamicke a povecsine vsetky mamicky tie peniaze minu na deticky nie na seba, aj ked vlastne tie peniaze su jej.
A ked si predstavis ze nebudem moc kojit(syna som kojila do 6M) tak aka ciastka penazi pojde len na mlieko,myslim si ze to je este viac ako strava pre 14 rocneho chalana. Aj skola a kruzky nieco stoja ale aj ten drobec potrebuje niake hracky na rozvijanie motoriky, vyvoja a pod. a to zadarmo na ulici tiez nedavaju.
Jasne na kocik dostanem, ale tie prachy sa rozkotulaju ani nevies ako.

sirinka
29. okt 2010

@lucia121 hm, pri druhom sme nedostali a to sme v tom istom meste 😕

sirinka
29. okt 2010

@lucia121 lebo pri prvom sme dostali prispevok od mesta...tzv. kocikove...ci si to uz cele mylim...

vanilka1802
29. okt 2010

@sirinka Lucia tym kocikovnym myslela ten prispevok pri narodeni, co je niakych cca 800 eur dohromady.

sirinka
29. okt 2010

@vanilka1802 hm...a to dostavaju mamicky s dvojickami dvojmo?

lucia121
29. okt 2010

@sirinka Ano, to je na každé dieťa, takže dvojmo.

vanilka1802
29. okt 2010

@sirinka ano vraj by to malo byt dvojmo, ale nie vsetko, ten prispevok pri narodeni je jeden ( na koruny niakch 4500 sk) a potom ten priplatok k prispevku (20000 na koruny) dvojmo.

emily76
29. okt 2010

Lucia121.. ja mám prvého syna 13 ročného a po ňom mám rok a pol staré dvojičky... a musím Ti povedať, že na staršieho syna miniem oveľa menej ako na menších.. plienky, mlieko, oblečenie... máme chlapca a dievča a uznáš, že ťažko budem obliekať do vecí po staršom synovi oboch... takže viem aké je to mať deti s veľkým odstupom a aj aké je to mať dvojičky. Už som sem niekde písala, že maminy, ktoré majú deti po sebe, si môžu veľa vecí kúpiť iba raz, kočík, väčšinu oblečenia, možno postielku.. netvrdím, že všetko zdedí mladšie po staršom a už určite nie mlieko a plienky.. ale rozhodne by som to neporovnávala s dvojičkami. tam nepodedia po sebe vôbec nič. A že dostanem pri pôrode 2x pôrodné? Polovicu z tých peňazí dáš za kočík a druhá ti utečie pomedzi prsty ani nevieš ako aj keď sa snažíš šetriť ako nikdy v živote. Kamarátky s jedným bábom chodia na kávičky.. to mne nehrozí.. aby som nebola odkázaná na tú žobračenku od štátu, musela som sa vrátiť po materskej do práce aspoň na čiastočný úväzok a pri deckách sa s manželom striedame, žiadne jasle ani opatrovateľka nehrozia.. to prvé tu nemáme a to druhé by bolo také drahé, že by sa mi neoplatilo chodiť do práce. Za to, že pracujem mi vzali rodičovský a dostávame na každé dieťa iba 40 eur.. to preto, že sa o nich staráme sami, na "chúvu" by nám čosi prispeli. Keby nám občas decká nezavarovali rodičia, tak by sme s mužom asi padli na hubu a nevstali... ale čo máme robiť? Nadávať na to, že nám štát nedá viac?? Zbytočné.. kde nič nie je, odtiaľ sa ťažko rozdáva. Za svoje dieťa je zodpovedný rodič. Preto sa snažíme zarobiť toľko, aby sme im všetkým trom mohli dopriať všetko čo potrebujú a občas aj nejakú drobnosť len tak pre radosť. Platíme hypotéku, poistky, deckám šetríme... z rodičovského by sme nemali na nič. Len dúfam, že prejde novela, aby sme aj my, maminy, ktoré pracujeme, dostávali rodičovský príspevok. Nestaráme sa o svoje deti o nič menej ako tie, ktoré sú s nimi doma.. Nechcem nikoho urážať, ani sa do nikoho navážať, je to len môj názor.

emily76
29. okt 2010

vanilka1802.. pri narodení dvojičiek máš zo zákona nárok na 2,5 násobok príspevku pri narodení a ak sú to deti menej ako tretie, tak aj na príplatok.. čiže dostaneš 2,5x 4500 a po mesiaci 40 000. Ano.. ohromné peniaze... 😝

juliagregor
29. okt 2010

@lucia121 príspevok pri narodení je na tri pôrody, čiže teoreticky aj na tri dvojičky po sebe 😀

vanilka1802
29. okt 2010

@emily76 aj ja budem rada ked schvalia moznost pracovat popri poberani RP. V tom pripade valim aj ja skor ako po troch rokoch do prace. A som rada ze si tu dala za pravdu, ze na dvojicky sa miniem viac penazi ako na starsie dieta. A o tom prispevku je to tiez pravda, ved len za pouzivany kocik pre dvojky dame 500 eur, a to som sa nepozerala po niakych najnovsich typoch.

kazdovci
29. okt 2010

emily uplne s tebou suhlasim a sucitim aj ked som v uplne inej situacii co sa deti tyka. mam dve po sebe a vela veci naozaj mala zdedila pa starsom. aj ja si myslim, ze ovela viac ako zvyseny rodicovsky prispevok by slovenskym mamickam pomohol navrat k stavu ked sa popri rodicovskom mohlo pracovat . hadam ti politici este maju trochu socialneho citenia...