icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

katka888
1. dec 2010

@cicus13
1. predlzenie materskej na teba platit nebude. ani nemoze, kedze ty koncis s MD este v case, ked novy zakon nenadobudol platnost.
2. ak nastupis na RD este v roku 2010, mas narok na sumu 256 do 20 mes veku dietata, ak nastupis v roku 2011, tak ak nadobudne zakon platnost od 1.1.2011 / alebo ucinnost ci ako to odborne volaju / tak potom nabehnes na system po novom, tj 190 eur
3. ak skoncis matersku 11.12., od 12.12. beries dofcu a zaroven este ten isty mesiac nastupis na rodicak, mas narok na peniaze z mateskej za 11 dni, za dofcu podla toho kolko dni a na cely rodicak vo vyske 256 eur.

menisa otazka, preco chces vybrat dofcu teraz , po materskej? pytam sa preto, lebo v tom case ti moze dat zamestnavatel vypoved, preto napr niektore baby si dovolenku neberu, resp. sa ti moze zist, , ked opatovne nastupis do prace kvoli dietatu.
samozrejme, ak hrozi zrusenie zamestnavatela , teda nieco v style , ze o 2-3 roky ti ju nevyplati z nejakeho dovodu, tak istejsie je vybrat teraz

cartridge
1. dec 2010

@elise Nechcem do toho príliš zasahovať, sú tu kompetentnejšie, ale podľa môjho názoru by si mala lepšie, keby si si dovolenku vyčerpala až po skončení RD - aj kôli deťom, si s nimi dlhšie doma, aj kôli rodič. príspevku, ktorý sa Ti tým pádom skráti o dobu čerpania dovolenky no a v neposlednom rade aj kôli možnej podpore po skončení Rd, aj keď v budúcom roku to všetko bude asi ináč ... Zamestnávateľ Ti nemôže prikázať čerpať dovolenku medzi MD a Rd.

katka888
1. dec 2010

@cicimon
podla mna v takych pripadoch je to indivindy, napr mne ostali este 4 dni starej dovolenky a 20 dni novej a pred nastupom na matersku som volala tete mzdarke co zo starou dofcou, kedze konci rok a ona, ze v tomto pripade mi ju ponechaju, neprepadne. spravne by prepadnut mala, nemozes si preniest dofcu z roku 2008 do roku 2010 ....

gabika7706
1. dec 2010

@katka888 mne nevycerpanu dovolenku z roku 2005 preplacali v roku 2009, zamestnanci si dovolenku prenasat nemozu, ale myslim, ze v pripade odchodu na matersku to je ine

katka888
1. dec 2010

@gabika7706
hej, to pisem, ze podla mna, ak sa jedna o matersku, tak tie pravidla na dofcu mozu byt "liberalnejsie". no skor to asi zavisi od ochoty sa dohodnut.

elise
1. dec 2010

@katka888 jediný prípad kedy zákonník práce povoluje presun starej dovolenky až 3 roky (do 3 rokov veku dieťaťa)

katka888
1. dec 2010

@elise
taaaa.... myslis ze tie moje 3 dni / jeden mi asi stiahnu za dlhu PNku / z roku 2008 ma pockaju, kym druhe babo bude mat tri roky ? 😀 / tj rok 2014? /

abbey1
1. dec 2010

Musím priznať,že naši "zákonodárci" sú "šikovní".Zajtra je už 2.12.a nič nové schválené,panie na úradoch netušia ako ďalej.ja tiež nastupujem na RP 3.1. a nikto netuší o čo mám žiadať.Teda podľa starého jasne že o RP,ale podľa nového -ak schvália-o predĺženú materskú.Oni si neuvedomujú,že nestačí schváliť,že musia aj informovať a zaškoliť úradníkov?Kocúrkovo.ale už by som si v tomto štáte mohla zvyknúť!

katka888
1. dec 2010

@abbey1
prave sa zamyslam nad tym, preco som sa od septebra tak nervacila kvoli vsetkym tym planovanym zmenam.... 😒

abbey1
1. dec 2010

@katka888 My sa tu nervačíme pretože potrebujeme pre našu drobizg každú korunku a oni sú v pohode.

carodejnica
1. dec 2010

Celkom dobré správy - Matovič si šplhol http://www.pluska.sk/ekonomika/spolocensky-serv...
Zato Kaník hviezdi: "ak dvihnú výšku rodičovského príspevku takmer k výške minimálnej mzdy, vyrobia novú špeciálnu kategóriu, kde jedinou pracovnou náplňou matiek a otcov bude plodiť ďalšie a ďalšie deti, aby si zabezpečili príjem."
Obaja milionári, ale vidno, že len jednému z nich sa zatemnil mozog... 😠 😠 😠

abbey1
1. dec 2010

Asi to tam pri schvaľovaní bude veselé.Stihnú to vôbec schváliť s platnosťou od 1.1.?Mňa osobne by potešilo zdržanie 😀

klauduska
2. dec 2010

Ahojte,tak prave davali v radiu,ze dnes doobeda mi mali schvalovat novelu zakona o RP.....som velmi zvedava.... 😉

mima595
2. dec 2010

ohladne nevycerpanej dovolenky pred nastupom na matersku - ja aj z vlastnej skusenosti odporucam nechat až po ukonceni rodicaku
1. aj pocas poberania materskej vam naskakuju dalsie dni dovolenky
2. pocas cerpania dovolenky možu dat vypoved... ako to už niekto pisal vyssie, teda potom by ti pocas rodicaku netrval PP, co by bola velka skoda
3. staru dovolenku ti musia presunut, pretože v Zakonniku prace je uvedene, že rodicovska dovolenka je pricinou, ktora "ospravedlnuje" necerpanie dovolenky, to zn. že ti ju MUSIA presunut
4. lepsie je dovolenku cerpat po nastupe do prace... možeš to vyuzit, ak deti ochoreju, resp. nebude este fungovat skolka
5. to cerpanie dovolenky by sa ratal ako tvoj prijem, a mala by si novy Vvymeriavaci zaklad

teress
2. dec 2010

@klauduska tak som zvedává, haádam sa aj pomodlím za ich rozhodnutia.

Som prvorodička, dpn som nestihla, sme mladá rodina spalácame byt-nie v malej sume a ja som učitelka...takže plat vyzerá adekvátne Slovenským učitelom 😉 tekže ništ. Ak schvália 190e som zvedavá ako zvládneme splácat a živit drobčeka. Tak si držme palce 😉

kaktusik007
2. dec 2010

@abbey1 trpezlivost.... a myslim si, ze to prejde... teda ten zakon a aj s tou brutalnou opravou, co bolo treba urobit.... nejako mam pocit ze mihalovi mozem doverovat.... aspon teraz v tomto 😀
@katka888 teba vynervacil este to avizovane znizenie rodicaku, ze??? no pozri sa... nic s tym mi nespravime, ja som nervacila tot par dni dozadu, kedy som sa dozvedela ze v tej novele maju chybu a mamicky co idu z rodicovskej na matersku by mali matersku z minimalnej mzdy, napisala som par mailikov a ono dokonca prisla odpoved od samotneho mihala, ze to nie je zamer, ze to bola chyba, ze o tom vedia a ze poslanci to zmenia navrhom priamo predkladatelovi.... predvcerom bola schodza NRSR ukoncena prave pocas novely 461/2003, dnes by mal byt na programe ten zakon o rodicovskom prispevku....
ono aj ked to prejde parlamentom, este to nic neznamena - bud to stihne prezident podpisat - tiez ma na to lehotu - alebo nie a potom to musia poslanci schvalit opat v takom zneni a opat to musia stihnut aby ucinnost bola do 01.01.2011..
@abbey1 ohladne teba inak, mam taky pocit ze ako som studovala tie prechodne ustanovenia a podobne veci okolo, tak nebude treba o nic ziadat, malo by to byt automaticky, proste ak mas narok na matersku po 01.01.2011 vratane, tak sa na teba ta novela vztahuje, cize ti matersku o tych 6 tyzdnov predlzia a zaroven od 01.01.2011 ti ju prepocitaju, pretoze tearz mas 55% denneho vymeriavacieho zakladu a od 01.01.2011 chcu dat tych 60%.

@katka888 este poopravim tvoju odpoved pre @cicus13 , ono nie je to s rp automaticke v prechodnych ustanoveniach ako v pripade materskej, tam sa v prechodnych spomina ze oni musia do 31.12.2010 aj o rodicovskom prispevku rozhodnut, co znamena, ze nestaci len nastupit 31.12.2010 na rodicak a ze aha, ja mam 256€, este som to stihla... 😉

kaktusik007
2. dec 2010

@teress to schvalia... budete to musiet zvladnut.... 😒

kaktusik007
2. dec 2010

@katka888 @cicus13 som si to opatovne pozrela,... „(4) Ak rodičovský príspevok bol priznaný podľa zákona účinného do 31. decembra 2010, vyplácal sa v sume 256 eur a nárok na tento rodičovský príspevok by trval podľa zákona účinného do 31. decembra 2010 aj po tomto dni, považuje sa od 1. januára 2011 za rodičovský príspevok priznaný podľa zákona účinného od 1. januára 2011 a vypláca sa v sume 256 eur aj počas výkonu zárobkovej činnosti oprávnenou osobou do zániku nároku na rodičovský príspevok, najdlhšie do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši vek 20 mesiacov.
to znamena, ze musi byt aj vyplateny este v 12/2010, takze samotne priznanie asi nestaci... resp... ono na to priznanie maju lehoty, mozno sa to stihne, ale skor nie ako ano...

inak, potesitelna sprava, podla tohto zakona je narok na rp do 6 tyzdnov veku druheho dietatka, co znamena ze my dostaneme minimalne o 3 rodicaky viac ako povodny plan, co robi takmer 650€ navyse 😵 😵 😵

lenadka
2. dec 2010

@kaktusik007 prosim link na uplne znenie novely nemas?

kaktusik007
2. dec 2010

@lenadka http://www.nrsr.sk/Default.aspx?sid=zakony/preh... najdi si podla toho cisla za tym, to cpt, cisla 109 a 111 - 109 je zakon o socialnom poisteni, 111 su zakony ohladne rodicaku a podobnych.... uplne dole je sprava, v zneni, v akom to gestorsky vybor nrsr pre socialne veci odporuca schvalit.... 😉

lenadka
2. dec 2010

@kaktusik007 dakujem ti pekne, ja som uz davnejsie zvazovala kedze mi MD konci 3.1.2011 a RD zacinam od 4.1.2011 ci sa neda MD ukoncit skor a akoze nastupit do prace napr. na 1-2 dni a potom poziadat do konca roka o RD aby som pre 3 dni neprisla o vyssi rodicak, ale to asi nie je mozne co?

mirka285
2. dec 2010

@kaktusik007 ahoj...ja nastupujem na RD od 5.12.2010,ak som to dobre pochopila ked mi nestihne prist(co asi nestihne)rozhodnutie o vyske RD do konca roka dostanem uz ten jednotny 190 eur??

kaktusik007
2. dec 2010

@lenadka spravne, nie je, pretoze to ti podla tych prechodnych ustanoveni nestihnu nie len rozhodnut este v tomto roku, ale uz vobec nie vyplatit.... takze si predlzis matersku o tych 6 tyzdnov plus ju budes mat o par korun vyssiu....
ale mozno tam budu poslanci mat pozmenovacie navrhy, a mozno by to preslo 😀 😀 😀 teraz ostava nam vsetkym uz len jedine, cakat, ako to schvalia.... a ci to prezident v tom schvalenom zneni podpise... spravili sme maximum, co sme mohli... aj ohladne rodicaku, aj ohladne materskej....

osobne si myslim, ze to bude na dobrej ceste.... mihal len brutalne sprisnil podmienky naroku, pretoze naozaj stacilo mat minimalnu mzdu, a potom sa zamestnat u znameho s maximalnym vymeriavacim zakladom a socialna poistovna musela platit ako diva... fakt to bolo treba opravit, aktualne sa to taktiez da spravit, avsak treba byt s tym vymeriavacim zakladom poistena 90 dni a nemozes ani ist na pnku pocas tohto, ak budes chciet maximalnu matersku..... takze sa to rapidne predrazi a uz sa to viac menej asi ani neoplati, neviem, treba to preratat, mne sa to robit nechce, kedze sa ma to netyka 😀 😀 😀 😝

kaktusik007
2. dec 2010

@mirka285 .... podla tych prechodnych to tak vyzera.... v kazdom pripade, co najskor (dnes asi maju nestrankovy den) nabehni na upsvar a podaj si ziadost o rp!!!!! lenze... ono voci tomu rozhodnutiu mas pravo sa odvolat, ja som tete podpisala papier ze sa vzdavam odvolania dopredu.... skus tam behnut a pories si to co najskor, ale text prechodneho ustanovenia som jasne skopirovala a tam sa pise - bol priznaný podľa zákona účinného do 31. decembra 2010, vyplácal sa v sume 256 eur - takze podmienku vyplacania ty proste nesplnis, ani keby si ako chcela....

mirka285
2. dec 2010

@kaktusik007 ved prave ze uz som tam bola a poziadala som...vsetky papiere mam vybavene,takze uz mi asi ostava cakat len nato rozhodnutie....no nadej umiera posledna,ale aspon som uz v stadiu,ze sa nerozculujem...

kaktusik007
2. dec 2010

@mirka285 😉 spravny pristup.. rozculovanie skodi zdraviu a pleti 😀

denisocka
2. dec 2010

@lenadka takže ako to,schvalili to včra? nemohli radšej schvalit to o pive? teraz pridu o 15 mil € či ako,kvoli dani z piva .... dementti

katka888
2. dec 2010

@kaktusik007
"inak, potesitelna sprava, podla tohto zakona je narok na rp do 6 tyzdnov veku druheho dietatka, co znamena ze my dostaneme minimalne o 3 rodicaky viac ako povodny plan, co robi takmer 650€ navyse "

mam tomu rozumiet tak, ze ked sa mi narodi druhe babo, tak kym nebude mat 6 tyzd tak mam narok na matersku za druhe babo a rodicak za prve? ale pravdepodobne to zle chapem.....

denisocka
2. dec 2010

@abbey1 ja tiež verim,že to schvalia od 1.2. ,presne tak ako schvalili zvyšeny prispevok na dieťa od 1.2.2008 a ja som nemala na neho narok 🙄

kaktusik007
2. dec 2010

@katka888 chapes to praveze dobre 😀 ono totiz po novom budes mat narok na rodicak, aj ked budes vykonavat zarobkovu cinnost... no a za vykonavanie zarobkovej cinnosti sa povazuje aj poberanie materskeho prispevku do 6 tyzdnov veku dietata, na ktore tu matersku poberas 😉