icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

misha8
5. jan 2011

@ivanulka_so myslím že to nezmenili len chceli teraz som o to požiadala tak uvidím 🙂

krasnulka
5. jan 2011

Ahojte, mam jednu otazku. Vraj sa bude posuvat datum vyplaty rodicovskeho. Je to pravda? Lebo mne na ucet chodi 15-teho a teraz by vraj mali zacat 19-teho vyplacat, to by som mala na ucte až po 20-tom. Dakujem za odpoved

marijja
5. jan 2011

ahojte dievčatá.potrebujem poradit:môžem nejakým spôsobom zarobyt nejaké korunky popri predlženej md.mám možnost tak 10hod.týždenne.malý chodí do mš ,štátnej na 4hod.predlženú mám od 19 novembra 2010.poradíte???

nada.hope
5. jan 2011

@krasnulka no a co ti ide?????

zobaka
5. jan 2011

marijja - chod do temy predlzena rodicovska asi mas na mysli to, tam najdes vsetky opdovede 😉 po novom mozes pracovat, aj dieta moze ist na cely den do MS, ale pre istotu chod na UP aby si sa na to opýtala, keby nahodou este neboli informovaní, aby nebol problém

marijja
5. jan 2011

@zobaka dakujem ti za radu. 🙂

krasnulka
6. jan 2011

@nada.hope no len som chcela vediet, ci bude chodit neskor, to je vsetko. Akoze u mna je 5-6 dni naviac cakat na rodicak až dost, tak preto som to chcela vediet ci je to tak.

8aninka5
6. jan 2011

ahojte....potrebujem radu,ak sa najde niekto kto mi moze poradit budem rada...Dcerka sa mi narodila 13.7...od 1.6 som na materskej...ked som bola vybavovat papierovacky po narodeni ,tak mi pani na urade povedala,ze o rodicovsky si mam prist poziadat ked bude mat dcerka pol roka.t.j. 13.1.2011...leeenze materska mi skoncila dnom 13.12...na socialke som si bola orazit ziadost 3.1 a vcera som bola na urade prace a rodiny...a tam mi povedala,ze som prisla neskoro...lebo ,ze sa zmenil zakon a ze vlastne teraz kvoli tomu ,ze som neprisla v decembri uz nemam narok na zvyseny RP 256Eur...a potom este dodala,ze aj keby som prisla v decembri,ze by m to nepomohlo,lebo oni potrebuju na schvalenie min.mesiac...ze to som mohla ziadat aj pri narodeni..ale pri narodeni ked som ziadala,tak ma odbila,ze az ked bude mat mala pol roka..tak som teraz v slepej ulicke a neviem ao dalej..mam prist v piatok s vyplnenou ziadostou...neviete mi niekto poradit ako postupovat...vychadzam z toho ,ze narok na rodic.prispevok mi zrejme vznikol dnom 14.12,aj ked som si ziadost dala az teraz.nemali by ma posudzovat teda este starym zakonom?a este mi maju aj doplatit k materskej 30 eur na mesiac spatne a to vraj tiez neviem ci sa bude dat...

8aninka5
6. jan 2011

@jozefmihal dobry den..otrebujem radu,ak sa najde niekto kto mi moze poradit budem rada...Dcerka sa mi narodila 13.7...od 1.6 som na materskej...ked som bola vybavovat papierovacky po narodeni ,tak mi pani na urade povedala,ze o rodicovsky si mam prist poziadat ked bude mat dcerka pol roka.t.j. 13.1.2011...leeenze materska mi skoncila dnom 13.12...na socialke som si bola orazit ziadost 3.1 a vcera som bola na urade prace a rodiny...a tam mi povedala,ze som prisla neskoro...lebo ,ze sa zmenil zakon a ze vlastne teraz kvoli tomu ,ze som neprisla v decembri uz nemam narok na zvyseny RP 256Eur...a potom este dodala,ze aj keby som prisla v decembri,ze by m to nepomohlo,lebo oni potrebuju na schvalenie min.mesiac...ze to som mohla ziadat aj pri narodeni..ale pri narodeni ked som ziadala,tak ma odbila,ze az ked bude mat mala pol roka..tak som teraz v slepej ulicke a neviem ao dalej..mam prist v piatok s vyplnenou ziadostou...neviete mi niekto poradit ako postupovat...vychadzam z toho ,ze narok na rodic.prispevok mi zrejme vznikol dnom 14.12,aj ked som si ziadost dala az teraz.nemali by ma posudzovat teda este starym zakonom?a este mi maju aj doplatit k materskej 30 eur na mesiac spatne a to vraj tiez neviem ci sa bude dat...

krazu
6. jan 2011

@jankar27
@sasasx po novom mate narok na RP do 3 rokov aj ked dieta umiestnite v statnej skolke 🙂

lolita.9991
6. jan 2011

kocky mam otazku
mam 8 mesacnu dcerku,poberam 256€ RP,uvazujem ze by som sla od februara do prace,nejak na 4 hodky
ostane mi vysoky rodicovsky a aj plat?a keby osm ju dala do jasiel dostam este aj tych 230€ prispevok?

dakujem

aela
6. jan 2011

@lolita.9991 ked pojdes do prace, nemozes mat rodickovsky aj ten prispevok 230 eur, bud jedno alebo druhe 😉

lolita.9991
6. jan 2011

@aela takze ked pojdem do prace a budem mat tych 256€,ale prispevok na jasle nedostanem,spravne chapem?

grenka
6. jan 2011

@lolita.9991 radsej sed doma...lepsie dostanes ako v praci 🙂

jeinabe
6. jan 2011

@susann80 Suhlasim s tebou, hlavna vec, ze som zhanala podpisy na peticiu ako priblbla a nestalo to za nic!!! Zbytocna namaha..... ☹ ...to uz tak chodi, kazdy mysli len na seba.....

tatolu
6. jan 2011

Dievky a ako je to s rodičovským príspevkom ak mi schvália predĺženú rodičovskú k najmladšiemu so zdravotných dôvodov, vtedy môže dieťa ísť do škôlky na 1/2 dňa. Dostanem plnú výšku 190 Eur? Keďže po novom môžem ísť aj do práce na 1/2 dňa, neprídem o rodičovskú?
A rodičovský príspevok k dvojičkám - teda vyšší asi tento rok ešte neplatí, však?

tatolu
6. jan 2011

Jáj Zobaka mi odpovedala o pár odpovedí vyššie 😉
@zobaka Zobaka vďaka 😉

ludka140281
6. jan 2011

dievcata,ked si platim nemocenske ,dcerka ma 9mesiacov,teraz dostavam 256€...tak o mesiac dostanem len 190?€ dakujem za odpoved

ela2710
6. jan 2011

@ludka140281 nie, do jej 20. mesiacov budes dostavat 256 a od 20. mesiacov 190

8aninka5
6. jan 2011

Nikto mi neodpovie? 😖 😖 😖

maminamartina
6. jan 2011

Mamicky,
mohla by mi jedna z vas vo vystiznej a strucnej forme napisat, ako u nas na Slovensku funguju rodicovske prispevky a ine davky na dieta(tka)? ja si to len informacne chcem porovnat so systemom v USA, kde nedostavame nic a musime sa po materskej vratit spat do 12 tyzdnov, inac zamestnavatel negarantuje miesto, z ktoreho odchadza mamicka na matersku. Ja chcem mat v tom jasno len pre informacne ucely. V akych davkach, do akeho veku dietata, atd. Srdecna vdaka.

ludka140281
6. jan 2011

@8aninka5 .ja som brala do 6 mesiacov matersku,potom som poziadala o rodicovska prispevok a dostala som za dva mesiace naraz..tak dlho to vybavovali....myslim,ze ked raz ten narok mas,tak ti to patri a hotovo...podla mna by som vypisala ziadost a pockala ako odpovedia,nenechaj sa odbit,ze je to zbytocne a tak,ale chod si za tym...ked si splnila narok ,tak nechapem co vymyslaju...
@ela2710 fuuuu..vydychla som si,dakujem 😉

8aninka5
6. jan 2011

@ludka140281 Ludka ,ze doatnem to viem,len neviem ci mam narok na tych 256 alebo uz mi daju tych 190...zajtra tam ma ist a neviem ci sa mam ist aj vyssie ak bude treba..ci mam narok na tych 256.... 😖 ale dakujem za odpoved...

ludka140281
6. jan 2011

@8aninka5 podla mna mas narok na 256...ved si splnila podmienku.....

ela2710
6. jan 2011

@ludka140281 nie je zaco, ten zvyseny plati do dovrsenia 20.mesiaca a potom sa klesa na 190

ludka140281
6. jan 2011

@ela2710 skoda,ze klesne,ale aj tak lepsie ako nic....esteze mi preplacaju oceerky 😉

ela2710
6. jan 2011

@ludka140281 no ja 256 eur nedostavam, som studentka, takze ja sa tesim, ze nam zo 164 ide na 190 hoci to nie je nejak extra vela, ale hned o dve beby viac 😉

ludka140281
6. jan 2011

@ela2710 😉 podla mna je 190 malo....ked kupis plienky,nekojace kupia mlieko,nieco obliest,vytaminy.....a ked nebodaj babo ochorie,tak neviem za co kupim lieky 😒 .....viem,ze nerodime koli peniazom,ale pre vychovu su potrebne ☹

ela2710
6. jan 2011

@ludka140281 no to hej, ale nastastie priatel pracuje, keby som bola slobodna tak neviem neviem

8aninka5
6. jan 2011

@ludka140281 no dufam,ze to zajtra vybavim....vdaka moc...