Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@8aninka5 vela stastia 😉
@mirus11 NA matersku som nastupila 1.6 a do 13.12 mi platili to co sa vypocitava z platu..ano pred materskou som robila... vlastne jediny problem je asi v tom,ze som bola o ten prispevok poziadat az tento tyzden...len este ked nebol prijaty tento novy zakon ,tak mi kazala tak prist az ked bude mat mala pol roka...len medzitym sa zakon zmenil a mne tych 256eur nestihli odsuhlasit v roku 2010 aj ked mam nan narok od 14.12 ak spravne rozumiem...lebo uz mam v tom sama chaos...
@ludka140281 DAkujem Ludka.
@8aninka5 😉
@8aninka5 no ale podla mna by si mala mat na to narok,lebo ten narok ti vznikol este pred rokom 2011 a tych 190eur sa rata,az od 1.1.2011.takze tebe by to mali este odsuhlasit,tych 256 a preto sa nedaj odbyt.a to ti povedala ta pani dobru somarinu.moja sestra si to podavala ked mala mala 5 mesiacov,aby to do tych 6 mesiacov stihli vybavit-to mi jedna znama poradila.ale ti hovorim,ty mas na to narok,lebo ti to zacina v decembri.takze sa na to popitaj a nenechaj to tak.ja uz budem dostavat tu nizsiu sumu i ked som dlho robila.ale nevadi,hlavne je,ze budeme mat nasho drobca
@8aninka5 isto ti patri zvyseny RP. 😀 a mas nan narok, ver ze ho dostanes.
Ked maminy, ktore pocas RD /do konca r.2010/ zacali chodit do prace a dostali 25% zo suctu RP do 3ieho roku dietata a teraz po novom roku dostanu takztiez rodicovsky /75% / do 3tieho roku a popritom pracuju, TAKZE SPATNE TO IDE!!! Len sa informuj. Napis na poradu.sk, hn.online, p.mihalovi. 😀
Prepac
ale asi si nepochopila, co je to socialna davka - ktorou je rodicovsky prispevok, socialna davka je pre vsetky matky, myslis ze ja som ina matka ko ty, za to ze som pracovala a platila odvody menej ako stanoveny pocet dni? chces dostavat viac penazi na ukor druhych - dost sobecke a hlavne nesocialne. Alebo co matka, ktora chodila na VS, pripravila sa na karieru a uznala za vhodne mat dieta skor ako bude neskoro..ani ta si nezasluzi rovnake peniaze, je ina matka ako ty?
Prajem ti pozerat sa na veci triezvejsim pohladom. Nic v zlom, nevies asi ako to je.
ahojte.potrebovala by som poradit ohladom rodičovskeho prispevku.Som na rodičovskej dovolenke a od februara by som mala nastupit do prace.narok na rodičovsky pripevok my zostane len sa chcem spytat či treba aj niečo nahlasovat na urade socialnych veci a rodiny.
a ešte jedna otazka,kedže stat za mna plati aj odvody do druheho piliera aj to musim odhlasit ja alebo to urobi už zamestnavatel?
dakujem za odpovede a pekny den
@nadhera Vcera som napisala na hnonline a tam mi odpovedali ze mam narok...a je jedno kedy poziadam...ale pracovnicky ma dnes poslali na socialku aby mi prepisali datum na 29.12,,,lebo vraj inak by mi to neuznali...cize su asi dost mimo...ked som sa vratila zo socialky uz mali moj Rodicovsky aj potvrdeny...zaujimave...myslim,ze prisli na to ,ze urobili chybu,aj tak si ju nepriznali...podla mna mi tam kludne mohol ostat ten januarovi datum...
Prosim vas viete mi poradit? Ak by som zvazovala navrat do prace, mam aj potom narok na RD aj v tedy ak dieta nebude umiestnene v jaslach/skolke a ani u dalsej osoby ktora by mala zivnost?
@kolka1 ano, narok na RP je stale, ak mas dieta do 3 rokov veku 😉
ak ho das do jasli ci skolky, tak potom si mozes vybrat, ci chces RP, alebo bude pre teba vyhodnejsie dokladovat vydavky za toto zariadenie, rpetoze to ti uhradia do vysky 230€
Ahojte...prosím vás ak by som chcela bábätko a ešte som nikde nepracovala tak dostávam ten rodičovský príspevok 190? alebo ako to je ked som ešte nemala prácu? Už som sa snažila pozisťovať sa to ale volako sa s toho neviem vysomáriť :(
@monika2606 ano, od datumu narodenia dietatka 😉
@kaktusik007 Ďakujem veľmi pekne 🙂 Nebola som si istá či som to dobre pochopila, teraz už som spokojnejšia.
Maminky,chcem sa spýtať,som na RD s dcérkou,predtým som pracovala,dcérka ma už 1.rôčik,koľko by som mala dostať rodičovský teraz v januári?ešte 256,alebo už len 190?Ďakujem za odpoveď
Ahojte baby..Potrebujem poradit..Chcela som ostat s malou 3 roky na materskej..ale nejde to,kedze manzel ochorel a uz je inv. dochodca ☹ Chcela by som nastupit do zamestnania,ale neviem,ci pri rodicaku mozem pracovat a ci budem este ten rodicak poberat a kolko...teraz poberam tych 256 eur,alebo tak nejak..pretože predtym som pracovala--poradte mi,nemám vela času na rozmyslenie,lebo sa mi naskytuje praca...síce platovo nič moc,ale nám v hmotnej nudzi nam to určite pomože..kedze inv dochodok manžel dostane bohvie kedy 😠 😠 😠 ☹
@vladuch suhlasim! tazko sa zvyka na mensie peniaze, ale kolko rodin zije z toho mensieho prispevku.a vyzije. kazde dieta potrebuje rovnaku starostlivost, mlieko, plienky, lieky ked je chore,... nie? presne, co tie matky, ktore otehotneli na vs?, alebo ich pred par mesiacmi prepustili? co maju ist na potrat, lebo dostanu mensi prispevok ci co?? na kazdeho by mal platit rovnaky meter- s minimalnou odchylkou. tos moj nazor!
@marissenka mas pravdu, okrem toho, to ci zena pracovala sa jej odrazi na materskej... prispevok by mal byt rovnaky pre vsetky deti..
@dicinka1
súhlasím, teraz je jedno, či pracuješ na PP, na dohodu, nárok na RP ostáva.
Jedine, ak budeš pracovať na PP, tak si musíš dať odhlášku z dôch.poistenia štátom na soc.poistovni. T.j. nemôžeš byť súčasne dôch.poistená ako osoba riadne sa star. o dieťa do 6rokov a aj ako zamestnanec.
Ak budeš pracovať na dohodu, tak odhlášku nedávaš, lebo dohodári nie su dôch.poistení.
ok..a ked bude mala mat 3 roky da sa predlzit materska dovolenka?a zaroven aj pracovat?mala je dost chora..teda bola na operacii mala reflux na oblicke..a este na jednej ma..a chcela som snou ostat doma,no musi manzel,kedze on aj tak nepracuje,pretoze už chodi na dialýzi :(( takže neviete či može ostat manžel na materskej potom?alebo možem ostat ja+ pracovat?

@8aninka5 a kedy si nastupila na matersku,teda poberala si minuly rok uz ten zvyseny rodicovsky prispevok?a robila si pred materskou?