Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@ani3012 ved ano... kazda chceme len to najlepsie pre deti a rodinu... ja si stojim za nazorom ze setrit sa ma zacat hore a nie u biednych..ale chapem aj maminusku ze je poburena z toho ...svojim sposobom je fakt ze aj ona ma kus pravdy,lenze nikdy to na 100%spravodlive nebude... neda sa vsetkym vyhoviet to by sme zili v utopii
na tuto temu mi neda nereagovat. Ako moze byt niekto nazoru ze ked zena s malym dietatom pracuje ma dostavat menej penazi. Ved len na odvodoch si vacsinou zarobi na svoj rodicovsky prispevok (urcite aspon na cast) a este prispieva do zdravotnej,.... a stat mojou pracou len ziska. Aj ja by som bola radsej 3 roky doma so synom ale situacia si vyzadovala ine riesenie... Zato ze odvadzam vysoke dane a odvody ma ma stat diskrimovat. Ja som musela tvrdo makat a studovat aby som mohla robit to co robim. Tie ktore su tak za znizenie odvodov pre pracujuce zeny, keby ste mali moznost ist napr. 2xdo tyzdna do prace na pol dna aby ste mali lepsi prijem do domacnosti - fakt by ste nesli? Aj keby tie vase ratolesti niekto zodpovedny postrazil?
Moj prijem sa sice zdaleka nepohybuje vo vyskach ako sa tu spominaju ale preco by zena ktorej manzel zarobi 3000€ nemala dostat rodicovsku? Ved ten manzel svojimi odvodmi zarobi aj na 3-4 dalsie manzelky.
@mirka907, s tymi bonusmi/odvodmi to poznam a potom pride rocne zuctovanie dane a pytali po mne na materskej viac penazi ako som za mesiac dostala....
@zuzkat1 ide o to že aj ja to beriem v širších súvislostiach.
"ale iste je ze na tieto zmeny nie ty doplatis ale zas obycajny clovek s obycajnym platom....takze o rovnosti moze byt rec na papieri a nie v realite... nepopieram ze to pekne vyzera ked povies ze kazdy bude mat rovnako 190eur ale pozri sa kto je to ten kazdy... slobodna mamina... mamina ktorej muz je nezamestnany lebo znizovali stavy... dalej zena pravnika s prijmom 3000eur... bezna zena s 2mi detmi co jej muz zaraba 500eur a povedz ze je to naozaj fer "
Zuzka, prepáč ale k tomuto nie je čo dodať. Ešte mi tu napíš že však všetci máme rovnaké žalúdky tak na všetky povolania by mali byť rovnaké platy. 🙂
Treba si však zuzka uvedomiť že každý je zodpovedný za svoj život a nemožno žiť na úkor druhého. Nielenže odvádzam niekolkonásobne vyššie dane ako tvoj manžel ,ešte som aj trestaná tým že nemám rodičovský príspevok , o chvíľu pri ľavici by neboli plošné prídavky, však načo deťom rodičov ktorí zarábajú a snažia sa.
Predovšetkým je vždy treba začať sám od seba a potom ukazovať prstom na tých druhých - aha čo oni majú a ja nemám a keď nemám ja tak im treba zobrať. Začínala som z nuly a včase núdze som chodila tovar vykladať ráno o šiestej aj s dcérou v kočíku, keď som zakladala firmu tak som išla do rizika, že nebudem mať čo pomaly do úst. Nikdy som však nepozerala na to že aha on má auto za milion, jednoducho som si povedala že príde čas kedy aj ja do takého bodu dospejem.
Predovšetkým si ujasni svoju politicú orientáciu , lebo si volila pravicu ale očakávaš ľavicové rozhodnutia - bohužiaľ toto je nemožné.
@ zuzkat1- beriem a je to vlastne super ze chces byt 1000% s dietatom do 3 rokov. Ale potom sa netreba ohradzovat a "chciet brat" tym co makaju a snazia sa. Ja som zacala od nuly a vsetko co mam som tvrdo odmakala.
koncim, vyjadrila som co som chcela. nemam rada rozpory vo forach ale toto sa fakt nedalo ignorovat.
ahojte.zbežne som to tu sledovala. môj osobný názor na toto všetko je že je krásne ako dokáže jeden nezmysel čudného človeka pohnevať ženy ktoré spája tak úžasný údel ako je materstvo. druhá vec je že mne osobne trochu ublížili vyjadrenia typu - tie čo celé dni sedeli na riti budú dostávať tak ako tie čo robili. cítim sa ako nejaká príživníčka len preto že som plánovala hned po škole otehotnieť aby som nemala dieťa v neskoršom veku 🙄 to sú nepríjemné vyhlásenia a dokážu pekne ublížiť tak ako tie, že ženy pracujúce by sa mohli uskromniť a prijať tú nižšiu sumu.
Ale na druhej strane chápem rozhorčenie pracujúcich žien. neviem pochopiť prečo by ste mali prísť o svoje peniaze na ktoré máte nárok. povedzme si pravdu, najlepšia by bola utópia v podobe zvýšenie pre nás ktoré sme neplatili ani nezarábali (nie skutočne nie som nepracujúca príživníčka. len som si dokončila výšku počas tehotenstva s ťažkosťami kde mi nebol nik ochotný vyjsť v ústrety a nemala som ani na to aby som si mesačne platila aby som mala vôbec materskú.ale nesťažujem sa. i ked nemáme peniaze, som vďačná za šťastie v podobe úžasného manžela s ktorým si rozumieme a s ktorým sa pokúšame zvládnuť každý problém) a buď aby vám nesiahli na výšku vašeho rodičovského alebo aby zvýšili aj vám. utópia, ale určite potrebná v dnešnej dobe ked človek musí neuveritelne šetriť a uskromnovať sa aby bol schopný poskytnúť svojmu dieťaťu akú tak úroveň života.
tak sa tu nehádajte. každý človek je osobnosť s vlastným názorom a je smiešne ako sa snažíte niektoré vnucovať ten svoj názor len preto, že nejaký chuj sa hrá na debila a sám by zomrel od hladu keby má vyžiť z toho čo my.
Baby kazda mate svoju pravdu. ale snad sa tu nebudeme osocovat koli politikom ktory maju vysoke platy a este povedia ze im sa to nezda byt vysoke. posielam link
http://ekonomika.sme.sk/c/5499736/koalicni-aj-o...
@leontinka1981 nemyslím že by sa tu niekto osočoval, diskusia sa viedla slušným smerom , nikto nikomu nenadával. Zažila som horšie na koníkovi.
Samozrejme aj mňa ako pravicového človeka vie naštvať takzv.kasta, t.j ľudia ktorí oproti ostatným majú určité zvýhodnenia a nemajú zdanené príjmy, pretože ja ešte len naštartujem počítač na vystavenie fa a už je príjem zdaneny.
Preto stále tvrdím s každým treba zaochádzať rovnako, výnimky u mňa tvoria len starí, chorí a postihnutí.
@maminuska
@leontinka1981 suhlasim🙂 tiez som nemala pocit ze by sme sa nejak nepekne hadali..kazda si povedala svoj nazor v ramci slusnosti ... to ze boli nazory rozdielne to je fakt,ale diskusia je aj o tom🙂
@maminuska Suhlasim s tebou, takto by sa to rozhodne riesit nemalo. Je to kazdeho stastie, ked zije v regione s lepsimi prac. podmienkami, alebo ked sa mu napr. dari v podnikani. To je presne tak akokeby si prisla do obchodu a ty by si musela zaplatit za mlieko 5 eur, lebo sak mas super prijem a ina by zaplatila 50 centov, lebo ved ona nato nema... to kde sme???
@maminuska plne suhlasim, ale zuzkut1 treba nechat na pokoji, zjavne patri k tym, co sa im robit nechce a ked sa raz niekomu robit nechce, tak ho nepresvedcis....to je filozofia toto - ked nezerem ja, nech nezere nikto....to kde sme?
niektori ludia by sa mali spamätat, nezijeme za komunizmu. bohuzial, na slovensku je to tak. kazdy si musi byt vedomy, ze od tohto statu nic nedostane.
a k tym odvodom - aj tak su uz dost vysoke, ved len si zober, ze minimalne musi podnikatel mesacne odviest do socialky vyse 100 eur, do zdravotnej 44, platit preddavky na dani....a z tychto "minimalnych" odvodov dostane zena minimalnu matersku, ked sa rozhodne mat dieta....podnikatel odvede viac tomuto statu ako ty zuzkat1 so svojej mzdy!!!!!!! a dostane rovnako ako ty ak plati iba minimalne odvody. pricom tieto minimalne odvody su neporovnatelne vyssie oprosti tym tvojim odvodom zo mzdy 😀
tak ked sa do niecoho nerozumies a nevidis do toho, tak nemudruj. 😉
@maminuska s tvojimi nazormi plne suhlasim. aj ked celkom sa mi nezda to s tym RP. lebo si tak zober, tie co maju odvedene 270 dni NP - lebo robili by v tom pripade - keby vsetci dostali narovnako dostali rovnako ako tie, ktore nepracovali. hovorim teraz o pripade, kedy vyska materskej nedosahuje ani vysku RP. vtedy zena na materskej, ktora ma zaplatene odvody dostane rovnako ako ta, ktora nepracovala. nebola by moznost zvysit jej aspon na ten vyssi RP. nebola by nijako zvyhodnena. osobne si myslim, ze pan mihal toto este nema celkom premyslene.
@jasterica25 nerýp ! Vyzerá to,že si sem napísala len preto ,aby si tu dievčence vyprovokovala. 😒
rovnako ako aj s tym, ze chce od buduceho roku zobrat prispevok na dieta, mna nikto nepresvedci, ze nechce, oni si aj tak nakoniec urobia po svojom....teraz sa len zlakli, lebo ludia zacali protestovat, tak to bolo treba nejako ututlat.
ako to chce riesit? tvrdi, ze tento prispevok premietne do zvysenia RP, co by znamenalo ze namiesto 164 dostanu matky 180-190 eur....ale mamicka nastupi na MD este tento rok, tak prispevok pri narodeni dostane. ako to chce potom riesit? tie matky, ktore dostali teraz prispevok pri narodeni budu poberat RP vo vyske 164???? alebo da aj tym 180-190....???? podla mna otvoril hubu a este sam nevie co a ako
@ani3012 nerypem, ja som tu par stran dozadu vyjadrila svoj nazor, pisala som do tejto temy viackrat 😉 nepisem sem prvy raz. o to, aby som rypala, mi vobec nejde. ale vytaca ma, ked niekto rozprava o niecom a mudruje, aj ked do toho nevidi. tot moj nazor
a ked si tu mozu svoj nazor povedat ostatne baby, tak neviem preco nie ja 😠
@jasterica25 hlavne moja ze ty o mne vies vsetko 😉 zelam pekny den🙂
@jasterica25 majú v tom bordel, sami nevedia čo bude. Som zvedavá ako to dopadne nakoniec, ale aj tak si myslím, že oni kašlú na mamičky a ich potreby pre deti. Neviem. Ja si platím DNP, mám teda nárok teraz na zvýšený RP, čo je 256€, no ak schvália nový zákon, tak budem na tom ako aj iné mamičky a teda jednotný RP. (Ja som pred prvým tehotenstvom pracovala pre sestru / bola som dobrovoľne nezamestaná/, tak som nemala nárok na materské a nevedela som o možnosti DNP, pri druhom tehotenstve som si to už začala platiť, aby som si pomohla trošku a mala nárok na materské a vyšší RP podľa terajšieho zákona.) Nebude ich zaujímať, že som im pravidelne posielala peniaze a takisto mamičky, ktoré pracujú majú nárok na zvýšený teraz. Uvidíme, no je zbytočné sa tu hádať, hnevať sa na názory iných, každá to vidíme inak a aj tak to my neovplyvníme. Načo sa tu budeme provokovať, rýpať a podobne, veď to nemá význam.
@jasterica25 podnikatelia sice odvadzaju statu viac penazi ako bezny zamestnanec,no oni sa pre podnikanie rozhodli a veci s tym suvisiace su im zname. a podnikatel pokial ma stastie a je sikovny,tak zarobi aj podstatne viac nez bezny zamestnanec.co sa tyka rp a planovanych zmien,tak tie matky co im uz jednorazovy prispevok vyplateny bol a co im bolo rp priznane, ci im to bude priznane do konca roku resp do danej zmeny v zakone,budu dostavat tak ako im je slubene.ked ma raz matka nieco na papieri priznane,tak sa jej na to siahat nebude.novy zakon sa stale pripravuje,je preto podla mna bezpredmetne ho kritizovat,ked este nie je schvalny.co ja viem,tak sa oni rozhoduju,ze by ten jednorazovy prispevok rozdelili na 3 roky ,a teda mesacne by mamicky dostavali trosku viac ako teraz je ten nizsi rp.s tym ja nesuhlasim.myslim si,ze pri poziadani o rp by mal byt formular,kde by sa sama matka rozhodla ako to chce mat vyplatene.ci naraz na zaciatku,ci postupne behom 3 rokov.pre nich to nebude znamenat ziaden rozdiel,peniaze vyplatia tak ci tak.ja ako prvorodicka som bola velmi stastna,ze som dostala peniazky naraz,na zaciatku bolo treba kupit kocik,postielku vybavicku a tak.no pri druhom dietati by som sa uz asi pre mesacne splatky rozhodla,kedze tie veke polozky uz nebudu.kocik mam aj postielku aj vecicky ...preto si myslim,ze by mala mat matka pravo sa sama rozhodnut co sa tohto tyka.je fajn,ze nova vlada chce zaviest moznost maminkam si privyrobit pocas dostavania rp.to,ze je teraz dvojake rp je sice pre niekore maminky nespravodlive,no je to logicke.ked maminka plati odvody,tak ma pravo dostat vacsie rp.ale je to nefer koli maminkam co skoro o tehotneli a nemali moznost pracovat,ci tym co o pracu ,ci tym co sa o pracu snazili,no bohuzial sa im nepodarilo si pracu najst.nie su vsetky lajdacky co sa im pracovat nechce.modry konik nie je na urazanie maminiek,ale na to,aby si tu maminky navzajom pomahali a podporovali sa.toto by si si mala uvedomit predtym,nez nejaky prispevok napises.
@marcelkatt neboj sa nic 🙂 som si ista,ze teba sa tieto nove pripravovane zmeny tykat nebudu.ked zi raz platis dnp,tak ti to proste nemoze prepadnut .a rodis este tento rok,prez schvalenim zakona.ja si myslim,ze tam musia byt nejake vynimky v tom zakone voci maminkam co si dnp platia.urcite ano.zakon sa este len pripravuje,uvidime co nakoniec z toho bude.no nemyslim si,ze by si dovolili az takuto zmenu negativnu spravit.oni nie su hlupi.toto je velmi citliva zalezitost a vedia,ze ked prve mozne zmeny vysli na povrch,tak sa vacsina mamiciek voci tomu ohradila a negativne na to reagovala.nemozu uzakonit nieco s cim bude 90percent matiek nespokojnych.tak by stratili volicov a o 4 roky by sa mohli ist past.urcite spravia zmeny tak,aby si v tom vsetci nasli nieco dobre. aby bol aj vlk syty ,aj baran cely 😀 .tak sa tym netrap a tes sa na miminko 🙂
@bobocka uvidíme moja. No mrzí ma to, ak by sa to zmenilo aj voči iným mamičkám. Každá potrebuje pre svoje detičky.
@bobocka inak dobrý názor s tým rozhodnutím, že by si mamičky určili ako to chcú vyplatiť.

@ani3012 a inak aj na tvojom priklade vidno ze kazdy sa snazi nielen ti co zarabaju miliony ako podla maminusky