icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

annika11
19. jan 2011

@kaktusik007
@lalus dakujem vám baby, som si nebola istá, že ako to je...

iva564
19. jan 2011

Ahojky, moja otázka nie je tak celkom k veci, ale chcem sa opýtať, ako sa vlastne bude vypočítavať materské po novom. Konkrétne ma zaujíma DVZ z ktorého sa to vyráta, ak nastúpim na MD 8.6.2011 za predpokladu, že som zamestnaná od r. 2006 a počas celej doby som platila maximálne odvody na nem. poistenie. Na stránke Soc. poisťovne som našla, že:
DVZ nesmie byť vyšší ako DVZ určený z 1,5 násobku jednej dvanástiny všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky.
Teraz neviem, či sa za maximum v mojom prípade bude považovať príjem v 1. polroku 2009, alebo 2010, alebo ako vlastne.
Ďakovala 🙂

tulina77
19. jan 2011

@iva564 ahoj, ja som nasla taku info pre materske s nastupom po 1. januari 2011 to vychadza na maximalne 22,10 euro na den, cize v mesiaci, ktory ma 30 kalendarnych dni, mas narok na maximalnu matersku 663 euro a v mesiaci, ktory ma 31 kalendarnych dni budes mat maximalnu matersku 685,1 euro
DVZ pre teba plati za rok 2010 a v tomto roku sa v priebehu roka jeho vyska nemenila, takze nezalezi na tom ktory polrok sa berie do uvahy

iva564
19. jan 2011

@tulina77 Ďakujem veľmi veľmi pekne, doteraz som si myslela, že zákony čítať viem.... 😅

tulina77
19. jan 2011

@iva564 este pockaj, mozno mi tu bude niekto oponovat 😉
ja pocitam s takouto sumou, aj ked pre seba este nemam v rukach rozhodnutie zo Socialnej poistovne

ani3012
19. jan 2011

baby ,dostali ste už nejaké rozhodnutie,že sa vám rodičovský zníži už od 20 mesiaca života dieťatka ?

babatko88
19. jan 2011

@ani3012 nie a ani ho nemusíš čakať, žiadne nebude chodiť, načo by sa unúvali 😎

ani3012
19. jan 2011

@babatko88 tak malo by,veď aj o zvýšení mi prišiel vždy papier..ako ja som rozhodnutá sa odvolať-aj keď len na 4 mesiace

babatko88
19. jan 2011

@ani3012 mne nikdy nič neprišlo, videla som to vždy iba na šeku, koľko mi prišlo... to odvolanie ti nepomôže, aj keď máš papier do 2rokov, ale môžeš byť rada, že potom ti nedajú len 164e ale 190e, tak prečo sa sťažovať?

ani3012
19. jan 2011

@babatko88 ja sa nesťažujem 🙂 len chcem mať veľa veľa xixi 😀 (berte ma s rezervou 😉 )

babatko88
19. jan 2011

@ani3012 😀 😀 😀 jaaaj 😀

mimmm
19. jan 2011

Niektorá milá žienka, mohla by mi vysvetliť to záhadné DNP? Keď som ja zamestnanec tak si musím povinne platiť NP až do dôchodku a SZČO si nemusí? A teda si platí napr. len vtedy ak sa jej to oplatí, že bude napr. na materskej alebo pôjde o nejaký čas na operáciu? Vložiť cca 40 Eur mesačne pár mesiacov a potom vyberať 600 a viac , mne sa to vidí ako čistý tunel štátu.... A po materskej zase môže neplatiť až do dôchodku.... A keď predĺžia materskú na rok, to bude náramný biznis pre určitých spoluobčanov. Raz sa poistia , hneď na začiatku ( nejaký úžerník im požičia), a za rok stihne aj dve deti, a to už len bude mať detí, keď bude mať mesačne skoro 700 Eur.... 😀
A to zrušené poistenie dôchodcov ani nespomínam, akú mzdu im nahrádzali, keď nechodia do práce- teda boli PN?
Pre zaujímavosť funguje to tak aj v iných štátoch EU?

gumimaci
19. jan 2011

Ahojte,
poradite niektora? Som 5 mesiac na MD a mam moznost brigady u ineho zamestnavatela ako u toho, kde som pracovala pred MD... je to mozne a za akych podmienok?

merikac
19. jan 2011

@kaktusik007
@lalus dievcata dakujem za radu, toto som potrebovala vediet,,,takze vzhuru do prace 😀

klauduska
19. jan 2011

Ahojte babulky,

viete mi poradit pre kamosku?Momentalne berie RP 256,-eur a tak to bude az do 20 mesaica veku dietata.potom by mala dostatvat uz len 190,-eur.Spekulujeme nad tym,ako by mohla dostavat prispevok na starostlivost o dieta,kedze je vyssi,t.j. tych 230,+eur.Velmi by im pomohlo aj toto,kedze penazi je malo... 😒
Muz ma zivnost....a tak sa anm vynara otazka,ci by bolo mozne,aby RP presiel na jej muza,ten pracuje,kedze ma zivnost a teda by mohol poberat 230,-eur,ak by dokladovali,ze dieta je u opatrovatelky....Bolo by to mozne?
Alebo dalsia otazka,ze by on mal na zivnosti opatrovanie dietata a fakturoval by...blbost??? 😕 Neviem,ozno blbe otazky,blbe uvahy,ale fakt skusame vsetky cesty.....

A este jedna otazocka,ak ma moja mamina zivnost a fakturuje mi,ze mi strazi maleho,je mozne,aby takto fakturovala este niekomu dalsiemu,nie z rodiny?Je to mozne?

Budem vdacna za kazdy nazor,tip ci radu.Dakujem....! 😉

luppita
19. jan 2011

@klauduska aj ja sa trapim podobnymi uvahami ako ty 🙂 tak ak by na toto niekto vedel odpovedat budem rada aj ja 🙂

kaktusik007
19. jan 2011

@luppita
@klauduska viem odpovedat 😉
nie je mozne opatrovat na zivnost svoje vlastne dieta

je mozne, aby fakturovala tvoja mama, alebo ich babka, alebo ktokolvek iny ale... preco to robit??? vdaka jednemu poslancovi to nie je az taky lukrativny biznis ako sa zda, pretoze kamaratka bude mat 190,1 € uplne bez papierovaciek, ciste.... a takto, po tej pereputi papierovaciek, bude mat 230€, pricom ale treba ratat, ze das 40% pausalne vydavky, zvysok zdanis 19%, a si ani nie na 204€ .... ako... kvoli 14€ mesacne robit taketo caviky????
nepoviem, ak by mala dve deti do troch rokov, to je potom o niecom inom 😀 ale kvoli jednemu.... fakt nestoji to za to 😉

klauduska
20. jan 2011

@kaktusik007 no,aj som si myslela,ze vlastne dieta opatrovat na zivnost asi nepojde,ale tak radsej sa pytam....a ake pausalne vydavky?Mne mama fakturujovala doteraz 164,- a od januara mi bude 230,-o ziadnych pausalnych vydavkoch neviem.... 😕 este sme s tou kamoskou rozmyslali,ze by teda akoze opatrovala malu moja mama a tiez by jej fakturovala,ale to by musela nastupit do zamestnania a ona sa na povodne miesto nechce vratit a tak zatial hlada.....preto sme to chceli aj prehodit na jej manzela,ktory ma zivnost... 😒

denulkap
20. jan 2011

Ahojte. Prosím o radu, ako to je s daňovým bonusom na dieťa od zamestnávateľa? Mám na to nárok aj keď poberám RP?Ďakujem 🙂

kaktusik007
20. jan 2011

@klauduska tvoja mama to musi predsa zdanit!!! a ake len vydavky si vie dat do nakladov ak ide o opatrovanie dietata??? moze si aplikovat pausalne... ale ano, ona je zivnostnicka asi aj v niecom inom, tak dokladuje ine vydavky.... tu potom nastupuje dalsia vec - pre teba si ten prijem vie nejako "roztrusit a stratit", ale preco by to robila pre cudzieho cloveka??? a dalsia vec - odvody do zdravotnej a socialnej poistovne idu podla prijmu zo zivnosti, nie podla rozdielu medzi prijmami a vydavkami.... aj tu by sa tvoja mama mohla seknut.... je nieco ine robit takuto "sluzbu" dcere, a nieco ine jej kamaratke 😉
ved ak to takto chcu riesit, mozu... sak nech si otvori zivnost niekto od nich z rodiny... napriklad... stoji to 5€... a pokial to bude jediny zdroj prijmu zo zivnosti, tak 12*230€ je 2760€ za rok, co je prijem, ktory nezaklada povinnost platit preddavky ani v zdravotnej, a ani v socialnej poistovni.... preco do toho tahat tvoju mamu????

denulkap
20. jan 2011

@annika11 ja som sa bola včera informovať na UPRSV a ak nastupiš do práce budeš dostávať 190 eur a nie 256eur,treba dať datum nastup aspon od 2-dňa v mesiaca a tak za ten mesiac dostaneš prispevok ešte vo výške 256eur

kaktusik007
20. jan 2011

@denulkap blbost 😉 aj ked budes pracovat a mas narok na 256€ tak ti nechaju 256€, neznizuje sa to na 190,1€ @annika11

kaktusik007
20. jan 2011

@denulkap pre uplnost - 190,1€ maju maminy, ktore zrusili poberanie rp 256€ v roku 2010, resp. im zaniklo pravo ho mat pretoze pracovali... a ak ony po novom poziadaju o rp, tak ano, tie maju narok len na 190,1€, lenze to sa tyka ziadosti podanych po 01.01.2011 a od 01.01.2011 - a ak poziadali v roku 2010 o prispevok rodicovi, tak maju narok len na 75% z tejto sumy

klauduska
20. jan 2011

@kaktusik007 ano,moja mamina aj v niecom inom ,ttakze u nas to problem nebol.... 😉 a ked to je takto ako pises,tak jej to poviem....a neplatia sa odvody staklea,lebo len prvy rok?

kaktusik007
20. jan 2011

@klauduska povinnost platit odvody nie je prvy rok cca, ale aj potom je tam spodna hranica prijmu - toto ale pozor, ono to plati len v pripade, ze dana osoba je napr. zamestnana - pretoze povinnost platit odvody do zdravotnej poistovne je dana zakonom, resp. je mozne, ze aj za szco plati zdravotne poistenie stat

najlepsie bude, ak si ta kamaratka najde niekoho v rodine, kto pracuje, a ten si otvori zivnost - potom isto nebude mat povinnost platit ani do zdravotky, ani do socialnej poistovne preddavky.... len podla prijmu sa to potom poriesi - ta zdravotka v rocnom zuctovani zdravotneho poistenia.... co je tiez 14% inak 😉

ja by som proste do toho na mieste tvojej mamy nesla - fakt to nestoji za to..... je to sice o 40€ viacej, ale musis to vidiet v tych sirsich suvislostiach - kamaratka sice 40€ dostane, ale predsa to nemoze tvoju mamu nic stat, kedze jej robi sluzbu, nie??? prave naopak, to kamaratka by este mala dat nejaku pozornost tvojej mame 😉

denulkap
20. jan 2011

@kaktusik007 no vidím že pani úradničky dostávajú svoj plat asi neoprávnene,keď ma takto informovali 😅 asi ani sami nevedia čo a ako má byť!! 🙄

nikuska4
20. jan 2011

@kaktusik007 pozeram,že sa tomu rozumieš,nevedela by si mi teda poradiť,ked som na platenej predlženejRD či bi som sa mohla aspon na 4hod.zamestnať a malu dať do školky?

kaktusik007
20. jan 2011

@nikuska4 neviem, zalezi na tom, kto za teba plati zdravotne poistenie - ak stat, tak to moze len v priapde, ze sa staras o dieta do 6 rokov veku a to dieta navstevuje skolku/jasle maximalne na 4 hodiny denne
ak bude viacej, poistencom statu z tohto dovodu byt nemozes --- ale ak si na predlzenej rd opravnene, cize mas narok na rodicovsky prispevok (pisem opravnene, lebo vela bab je este po 3 rokov doma a nemaju ziaden prijem, rodicak sa vyplaca len fakt vynimocne) tak potom je to mozne, preotze budes poistencom statu z dovodu, ze je ti vyplacany rodicovsky prispevok --- ine pismenko v zakone 😉 a samozrejme, ak mas na rok na RP, tak ti ostane, bez ohladu na to, ci budes alebo nebudes pracovat

ale pises platena predlzena rp, takze potom pohoda, druha alternativa to bude 😉

nikuska4
20. jan 2011

@kaktusik007 diky moc.To je take divne,že sa može pracovať na predl.plat.RD,lebo vlastne v žiadosti sa pisalo,že nemože navštevovať kolektiv(školku)koli nepriaznivemu zdravotnemu stavu a na zaklade toho mi to aj schvalili.Nemohlo sa do teraz na takejtoRDpracovať,ale lekarka mi hovorila,že od noveho roka sa može a možem ju dať aj do školky a ne zoberu mi koruny,je to riadne pritiahnute za vlasy,nikde som nepočula stopercentnu odpoved.mala neni na tom až tak zle schvalili mi to len na rok takže by som chcela ist kdesi do roboty.