icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

michalag
23. sep 2010

@simusska uplne s tebou suhlasim 😉 🙂 , maminy by si mali byt vsetky rovnocene a nie robit rozdiely 🙄 😠 😠 .... u nas to bolo presne tak isto, tiez sa nam prvy syn podaril 2 mesiace po skole takze som bola cele 3 roky na RP a kedze ani po starsom som nerobila a v podstate sa mi to uz ani neoplatilo kedze maly isiel do skolky a ja som zistila ze cakame druhe, takze sme opat na RP ..... ja som rada ze bude jednotny RP, ved ta co robila dostava 6 mesiacov MD a potom dostava rodicak

hemetre
23. sep 2010

Ahoj
Tak pan minister pekne sklamal....uz banujem ze som tu bandu aj volila!!!!
Fakt som si myslela ze nieco mamickam a detom prilepsi !!!!!!! a on takto na nas???
10% z ich platov co si idu skrtat - by mali dat nam..a nie este z tych ubohych RP brat.

michalag
23. sep 2010

@yvett14 no comment .... ty si ina ako ta co nerobila? tie peniaze nie su pre teba ale pre tvoje DIETA!!!! pre teba ma vyzivovaciu povinnost manzel ... a niektore ani zato nemozu ze si nanejdu pracu ....

tintinka
23. sep 2010

@katka888 podla mna to bude tak, ze bud jedno alebo druhe..ak budes pracovat a zaroven sa starat aj o dieta, ostane ti RP, ked das dieta do jasli, skolky, alebo opatrovatelke, tak ti prepltia naklady do vysky max. 300 euro...cize nedostanes aj RP aj ten prispevok na starostlivost, bud jedno alebo druhe....si myslim

katka888
23. sep 2010

@tintinka
http://www.webnoviny.sk/ekonomika/rodicovsky-pr...
podla tohto clanku, ak budes robit, budes mat narok aj na RP

kasami
23. sep 2010

ja sa pripajam .... asi som tiez romka 😠 alebo socka 😠
lebo som cely svoj zivot pracovala ... este poast strednej skoly som robila, pocas vysokej taktiez a to na normalny pracovny pomer ... potom som si urobila zivnost ... a platila odvody pekne od zaciatku ... narodil sa nam maly a ja som pracovala do jeho siestich mesiacov ... lebo dlhsie sa nedalo ... nedali by mi rodicak ... tak sme to tahalo z rodicaku rok ... ale neychadzali sme z penazi a tak som isla zase pracocat ... hned ako sa zmenil zakon a ns maly mal rok a pol ... robila som do jeho styroch rokov na plny pracovny uvazok ... ked mal styri roky mi komisna lekarka uznala predlzenu rodicovsku dovolenku vyhladom na rapidne sa zhorseny zdravotny stav maleho do jeho siestich rokov (teda na dva roky )... tak som musela prestat robit a vratit sa domov .... po roku a pol som otehotnela a teraz cakame mimi .... nemam narok na vyssi ten 256 ci kolko eurovy ... lebo som si pocas tych dvoch rokov na predlzenej z tych 164,- neplatila DNP ... takze ak to od januara zjednotia na 190,- a zostane to tak .... tak sa vam priznam .... prispejete aj mne ... ale asi by som sa z BA mala prestahovat na Lunik ... lebo ako som si vsimla ... ine matky ktre dostavaju menej ste si nevsimli ... a pritom tu pisali aj maminky dvojciat a trojciat ... ako ziju taktiez z tych 164euro ...a zivia z toho viacej deti .... popripade chore alebo postihnute deti ...
ja som si uz uvedomila, ze socialny system v tejto krajine nie je spravodlivy ... a podla mna ani nikdy nebude .... ale ja sa s obyvalmi Lunika IX nechcem porovnavat a je mi luto, ak ma niekto hadze do vreca s nimi .... a aj ma to uraza

tintinka
23. sep 2010

@katka888 nuz, nie je to tam presne napisane..no ale ak by to bolo ako pises, ze aj jeden aj druhy prispevok, to uz by bola teda dost velka suma oproti tomu, co davaju teraz...to sa mi nezda...ved chcu setrit a takto by teda neusetrili..dam dieta do jasli, tie mi preplatia a este dostanem RP plus mzdu v praci? neverim tomu

tintinka
23. sep 2010

a co sa tyka mamiciek s dvojickami a viacercatami, to by mali tiez nejak poriesit...lebo v ich pripade je aj 250 eur na mesiac zalostne malo ☹

kasami
23. sep 2010

@tintinka suhlasim s tebou

snezka11
23. sep 2010

@tintinka nemám dvojičky ale je to hroznééé

molnitko
23. sep 2010

súhlasím s jednotením RP. Aj keď by som teraz mala po pôrode nárok na zvýšený, ale čo, takto budem mať 190 € celý čas. a ešte môžem aj pracovať. podľa mňa je to spravodlivé. ja som tiež mala prvé dieťa počas VŠ ( zlyhali antikoncepčné tabletky) a prečo by som mala byť diskriminovaná? len pre to, že som sa nerozhodla pre interupciu?a nebolo to ľahké platiť školné ( študovala som externe, aby som sa mohla starať o dcéru), manžel prišiel o prácu ( chvala bohu si po 2 mesiacoch si našiel). kočíkové som dostala 3000 sk, kočík v poľsku stál 5000 sk!! bývali sme u svokrovcov v jednej cimre. ja som po škole a po MD 10 rokov odrobila , tak neviem o akej nespravodlivosti tu hovoríte.
teraz dostanete 800€ kočíkové, za čo v pohode kúpite kočík a ak nie ste veľmi náročná aj iné vecičky. máte materský príspevok - tie ktoré ste pracovali a ešte môžete ísť pracovať a buď vám zostane RP, alebo vám preplatia náklady na jasle alebo škôlku. nie je to dosť?

jitulkabj
23. sep 2010

To aby sme cim skor odrodili, lebo pri zmenach zakonov sa uz ani planovane rodicosvtvo nevyplaca!!! Len mne sa to asi do Silvestra nepodari, dufam 😔 😅 A clovek sa tak tesi, ze mu stat aspon trosku prispeje... ☹ ☹

zmurkaz
23. sep 2010

@molnitko - ale snáď máme nárok na nejaký ten "štandard" aj keď máme deti! nie? A ak niektorá dlhodobo kojí - kam dá to dieťa aj keď by chcela ísť do práce? 😕 😕 😕

katka888
23. sep 2010

@molnitko
ano, z tohto uhla pohladu mas pravdu. mna to donuti riesit pracu pri 10 mes babatku a mozno aj s bruskom. ja sa na to ale pozeram z pohladu mamiciek, ktore nemaju sancu sa zamestnat ako slobodne, bezdetne a nieto este s malym babom. kto ich vezme? ked prva otazka na pohovoroch: " a mate kam dat dieta ked bude chore, aby ste nevypadli z prace? "
a dalsie mamicky.... komu daju 8mesacne kojene babo na cely den?
toto riesenie hovori... " mamicky, dostanete par kaciek, a ked chcete viac, chodte robit, my vam prispejeme." pozabuda sa, ze najst pracu nie je take lahke a dat niekam dieta tiez nie.

je jasne, ze v mnohych krajinach RP ani nepoznaju, ale je to ina ziv uroven. a nam by tu na slovensku malo ist anjma o podporu porodnosti a porodnosti nie asocialov. toto riesenie tam nevedie

brisilda
23. sep 2010

kocky takze ak to spravne chapem tak aj maminky ktore teraz nastupia na MD a bude im schvaleny vyssi prispek tak od januara dostanu len 190 € ? 😕 a mamicky ktore maju len 164 € tym padom dostanu tiez tak isto? inak paci sa mi ze uz nebude rozdiel medzi mamickami ved kazda sa stara o dieta a kazda ho miluje to ze niektora pochadza zo socialne slabsej rodiny a nemoze si dovolit platit DNP alebo ma smolu a v dnesnej dobe si nenasla zamestnanie aspon nebude diskriminovana 🙂

zmurkaz
23. sep 2010

..a tiež stojí za zmienku - to sme mali deti na to, aby sme ich rýchlo dali do jaslí príp. babkám a poháhľali sa do práce aby sme vyžili a im odviedli peniaze? 😕

latvia
23. sep 2010

@katka888 necitala som vsetko,tak mozno si to uz pisala - ake riesenie tam teda vedie? 😕

snezka11
23. sep 2010

@brisilda všetky mamičky dostanu od januara 190€ RP

katka888
23. sep 2010

@zmurkaz
suhlas, robim v banke, a ze sa mam vratit do prace. malu kojim a este pred tehu sme tam boli od 7 do 18tej a aj do 2tej ked si zmysleli porady, co si zmysleli casto. odist domov o 16tej , ked koncila zmena nemozne, lebo ludia cakaju, abudu sa stazovat ak zavriem okienko. a teraz si predstavte chodit tak do prace a kojit malu. a ak kojit, kto by mi ju do prace nosil? a do akych jasli ju dat, ked ked som zistovala info, tak dieta mladsie ako rok nikde neberu a rocne tiez asi musi byt zazracne aby dostalo " vynimku"

katka888
23. sep 2010

@latvia
ta teraz neviem uz ani ja 🙂 🙂 🙂

katka888
23. sep 2010

@brisilda
ano, od 1.1.2011 vsetky do jednej bez vynimky 190 euri

kasami
23. sep 2010

@zmurkaz ano ... tak nejako to je ... tento stat nestoji o dochodcov alebo o matky na materskej ci rodicovskej ... potrebuje pracujuci lud, ktory plni statnu pokladnu

michalag
23. sep 2010

v tomto state sa vzdy pomahalo viac tym co to mozno potrebovali o trosicku menej .... takmer kazda ktora by mala narok na vyssi RP je nasra.a lebo pride o eurace ale nechape ze teraz sa konecne mysli aj na rodiny a maminy ktore z nejakeho dovodu nemohli robit, no oni to nevedia pochopit, keby boli v situacii ze maju narok len na nizsi tak by boli stastne ze mozu ziskat o par eur viac

zmurkaz
23. sep 2010

@katka888 ...a aký je štýl kojenia? Prikladáš podľa potreby dieťatka - to akože ako keď by si robila? A všade ti prizvukujú aké je to strašne dobré keď môže žena kojiť - že sa zvyšuje imunita a čojaviem čo - tak to čo sa ušetrí na príspevkoch pre deti - to sa nacpe do zdravotníctva bo bude tooooľko alergikov - že až! 😔

latvia
23. sep 2010

@katka888 vies,lebo cokolvek sa zvysi mamickam,zvysi sa aj vsetkym "asocialom" ako si ich nazvala, nejaku lepsiu cestu velmi nevidim, kedze u asocialov je jasne ze pracovat nebudu,tak toto je ,zial,ta "lepsia" varianta

brisilda
23. sep 2010

@katka888 super a takto to malo byt aj od zaciatku a teraz by ich poniektore mamicky nepreklinali 😀 😀 😀 aj ked nasa vlada chce aby nase deti nevyrastali s rodicmi ale s opatrovatelkami ☹ ved chodit do prace od 6 rana do 15:00 potom prist navarit upratat dat deti na poriadok a spat to akoze kedy sa im maju rodiacia venovat? ked su dost unaveny s praće?a dnesny zamestnavatel je taky ze pokial je mamina na ocerke tak kasle na nu a dava jej vypoved ☹ prescas nepocitam ☹ ktory musime travit v praci ak si to situacia vyzaduje ☹

zmurkaz
23. sep 2010

@michalag ...a nemalo by to byť náhodou tak, že ten vyšší príspevok zostane a tým babám, čo mali menší sa zvýši aby mali všetky rovnaký - ale vyšší? 😅 😕 😉

michalag
23. sep 2010

lenze netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca 😠 😠 😠 😠 😠

latvia
23. sep 2010

@michalag ono by sa mozno tie pracujuce tolko nehnevali,ak by sa upravil strop materskej,lebo terajsi je zalostne nizko....tak aspon tych 6 mesiacov aby dostali fakt spravodlivo to,co im patri..... 😅

zmurkaz
23. sep 2010

nie je bábo ako bábo? 😕 ..každé potrebuje mliečko (niektoré majú maminkino - iné musia kupovať), plienky, kočík, oblečenie, hračky, knižky.... aj na zábavu pre deti treba myslieť (nedá sa sedieť furt len doma!) ....