icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

adka12
9. okt 2010

@brisilda no ja mám dcéru prihlásenú už v jasliach od budúceho septembra tak uvidíme či pôjde, ale zatiaľ som tak na tom, že ak znížia RD na 190€ ostanem doma do 3 rokov.
No a tých 300€ čo chcú dávať nie je z rozpočtu, ale z eurofondov, takže sa to rodičovského príspevku netýka podľa mňa, aj keď toto je už kocúrkovo, oni sami nevedia, čo hovoria a hlavne každý hovorí niečo iné 😀 😀 😀

xlea
9. okt 2010

@dada2007 MD nema so zivnostou nic spolocne - pokial si platis odvody ako povinne poistena SZCO - plati ich za tuto dobu za teba stat, rovnako aj zdravotne poistenie. V pripade ak si povinne poistena - treba si v SP vypytat na vypisanie jedno tlacivo... aj by som hodila link, len ho neviem najst. Ja som ho nevypisovala - platim si iba dobrovolne, takze prispievat za mna nebude nik 🙂 v pripade ze mas predajnu tak s MD problem nebude, ako to bude vypadat po schvaleni tohto sikovneho zakona sa dozvieme... matersku zatial priznanu nemam, maju na priznanie 60 dni, a kedze som na MD od 30.9. tak rozhodnutie nemam.. nakolko som si nemocneske doplacala uz 3 roky do maxima, tak s tym problem mat nebudem...

abbey1
9. okt 2010

Ale ak budem poberať peniaze pre opatrovateľku,už nedostanem RP

brisilda
9. okt 2010

@adka12 tak ja este pracu nemam na 100% istu iba na 80 % aj to na 4 hodinky cize ja zvazujem opatrovatelku u nas je opatrovatelske centrum mravcek 😉 musim este pozistovat fakty a kebyze mi vyjde praca tak ho tam dam a od februara by som ho zapisala so jasli 😉 no vsetko je este v otaznikoch kedze nevieme k comu ssa dopracujeme tym strajkom a co zrusia a co nam nechaju 🙂

adka12
9. okt 2010

@abbey1 vyzerá to tak, bud dostanem rodičovský alebo príspevok na starostlivosť o dieťa

brisilda
9. okt 2010

@abbey1 ved aj to malo staci niekedy nedavali mamickam nic sla si do prace tak ahoj cau plat si vsetko sama ☹ ☹ teraz nas aspon ako tak stat podpori ovsem ak nas vobec podpori 😒 to sa este uvidi 😖

adka12
9. okt 2010

@brisilda no mna volajú od januára späť do práca, ale keďže 8 hodinovú prac. úväzok som odmietla, vedia mi ho skrátiť na 4 hodinky tak rozmýšľam, malú by som nechala u starkých zatiaľ, tak zvažujeme.

dalis
9. okt 2010

]-aj ja som velmi znechutena z tochto nového zakona o rodičovskom prispevku.po 11rokoch mame maleho chlapčeka co som si myslela,ze z toho príspevku 256e sa bude dat kus lepsie vyžit.a teraz toto .je to nespravodlivé.pracovala som za minimalnu mzdu od 8.hod do 17.30.no povedzte ktorá mamina počas poberania rodicovskeho príspevku v okrese z velkou nezamestnanostou kde by sa zamestnala ?!pani ministri asi nemaju malé deti,takze nevedia co to obnasa 🤐

abbey1
9. okt 2010

@brisilda Ja nepítam viac ako mi patrí.Ak pôjdem pracovať,nepotrebujem ich peniaze.vžDY SOM SI VEDELA RODINU UžIVIť.aLE TERAZ ODMIETAJú DAť,čO NáM PATRí A SAMI SCHVáLILI.

dada2007
9. okt 2010

@xlea platím si aj dobrovoľne - 47,70 ale aj povinne 96...takže pokým budem tých 6 mesiacov na materskej, tak neplatím do SP povinné platby SZČO? to som nevedela....myslela som, že len do zdravotnej poisťovne neplatím(to neplatím ani teraz, keďže som s malou na rodičovskej)

abbey1
9. okt 2010

@dada2007 nIE NEPLATíš NIč.

xlea
9. okt 2010

@dada2007 nie pocas MD do SP neplatis nic.. iba ak by si si chcela platit to dobrovolne, to odporucam platit dalej... mam v rodine osobku, ktora robi veducu oddelenia nemocenskych davok v SP a zrovna v piatok som bola po rozumy 🙂

xlea
9. okt 2010

@dada2007 a naco si pre boha platis dobrovolne v plnej vyske? ti staci si doplacat do maxima len to nemocenske...

xlea
Odpoveď bola odstránená
dada2007
9. okt 2010

@xlea no lebo povinne si platím iba od tohto leta...ako mi vyšlo z daňového...a dobrovoľné od marca z max. VZ, vtedy som ešte netušila, že či budem alebo nebudem platiť to povinné od leta.... 😉

xlea
9. okt 2010

@dada2007 tak potom, ked zacnes po MD znova platit povinne, to dobrovolne si zniz a dorovnaj vymer.zaklad do maxima....

xlea
Odpoveď bola odstránená
dada2007
9. okt 2010

@xlea jj...teraz platím o cca 14 eur mesačne viac....takže budem mať preplatok...o ten si potom požiadam, aby mi ho vrátili...nechcem teraz hýbať s DNP 😉

ciapockaaa
10. okt 2010

Tak vám sa máli 190 eur. Ja napr. som študovala,hneď po štúdiu som začala pracovať.Keďže som mala zmluvu na dobu určitú a rizikové tehotenstvo,chýbalo mi 24 dní,aby som dostala materskú a vyšší rodičovský prríspevok. Teraz mám 2 podotýkam plánované a vytúžené detičky.Staršia má 2 roky a madšia 7 mesiacov. Dostávam mesačne okolo 206 eur. Sú moje deti iné? Nemajú nárok na to ,čo vaše deti.Podotýkam,že o deti sa riadne starám! Nikto sa neozval,keď diskriminovali nás...Verím,že zákon prejde...

boddez
10. okt 2010

@ciapockaaa niesme za znizeneie RP...ale o ponechanie oboch suum...

lucta05
10. okt 2010

@ciapockaaa mali to zjednotit na 256 a nie na 190 ja mám tiez dve deti dokonca jedno skolopovinne takze ked si predstavim ze pridem o 66 eur tak je to dost. A este nieco dieta som si planovala az ked som mala zmluvu na dobu neurcitu aby som z toho nieco mala a nie aby som o nieco prisla.

ciapockaaa
10. okt 2010

@boddez Ja som za to aby bol jednotný. Každé dieťa a aj matka,ktorá sa stará o dieťa má rovnaké výdavky.Štrajkovať sa malo,vtedy keď schvalovali pre každého iný príspevok. Mne by tiež pomohlo,keby som mala viac.

ciapockaaa
10. okt 2010

@lucta05 No na to že po materskej každá normálna matka,ak má tu možnosť,aj tak pracuje celý život-samozrejme všade sú výnimky-aby sa deti mali čo najlepšie nepozerá nikto,ani to neberie do úvahy....Mimochodom som pracovala počas štúdia brigádne,inak sa nedalo,keďže som nemala ako splniť fond odpr.hodín.

abbey1
10. okt 2010

@ciapockaaa Prečo si sa vtedy neozvala ty?nikto vám nebránil začať podobnú akciu.Vy si nikto neuvedomujete o čo tu v skutočnosti ide?Veď nabudúce môžu znížiť aj sumu 190Eur,keď ich napadne,že nemajú dosť peňazí.Nemôžu predsa meniť zákony zo dňa na deň.

boddez
10. okt 2010

@ciapockaaa keby to zjednocovali na 256...si predstav ze by ti teraz znizili na 100eur...bola by si spokojna?... 😖 😖 isto by si sla tiez protestovat a nepačilo by sa ti to...

abbey1
10. okt 2010

@boddez 😉 Moja reč.Každý kričí,ked mu berú.My sme reagovali akútne na daný stav.Teraz sa pracuje i na dalších systémových riešeniach tohto problému okolo celého RP.Fakt nechápem,prečo nás obviňujú z rôznych veci,ked sa len bijeme o svoje.

katka183
10. okt 2010

Nechcem byť zlá,ale som toho názoru,ako ciapockaaa.
Nie každá matka mala to ,,šťastie,,že pracovala.Tu na východe je to s robotou biedne.A to niesom domased.
Mám 2 deti,starší má 4 roky a mladšie 2 roky,som na MD a teraz mám mesačne aj s rodinnými prídavkami 206 E.Pri dnešných cenách to nieje nič moc.A takisto ani neschvaľujem to,keď matka nechá dieťa dajme tomu po roku,roku a pol doma,pôjde pracovať,a berie aj materskú,aj plat v robote.My,čo sme s deťmi doma do 3 rokov,sme iné matky?
Alebo ak matka pred nástupom na MD nepracovala,je iná matka alebo jej dieťatko je niečo menej?

abbey1
10. okt 2010

Každý má svoju pravdu,ale bohužiaľ každý si tvrdíme a hovoríme o niečom inom.prečo vám vadí,že sme mali nárok na vyšší príspevok?Mám sa hanbiť,že pracujem?Prečo,ked nie ste spokojné,ste sa neozvali a neprotestovali už pred tým?Prečo sa teraz tešíte,že nám vezmú?

katka183
10. okt 2010

Ja osobne sa neteším,no keď sa príspevky zvyšovali na tých 256 €,na nás,ktorým príspevok ,,nepatril,,nikto nebral ohľad.
Je rozdiel mať 206€ aj s rodinnými a mať 256 bez rodinných.
Teraz sa to v podstate,,kvázi,, vyrovná.

boddez
10. okt 2010

@katka183 a porad mi kde mam nechat ja babatko ktore bude mat v januari 5 mesiacov?..mozem ist do prace?..aj ja som z vychodu...tento zakon je doslova o tom vyhnat mamičky a oteckov od deti...sme z malinkou sami...mame len RP...alimenty jej matka neplati...teraz mi to ledva vyslo na najom a malinkej na mlieko...po novom mi nevijde ani na najom ani na mlieko..ani na plienky..porad...nehem zle...ale som isto za to aby bol ked zjednotenie tak 256 a ked moznost pracovat tak ...po dvoch rokoh napriklad...povedz nechala by si ...5 mesacne dietatko niekomu?..opatrovatelke?..napriklad a sla by si do prace?...od rana do večera?..to neveriim...
@ciapockaaa 😠 😠 😠 🙂 🙂 🙂