icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

boddez
10. okt 2010

@abbey1 len nas sa snazia rozdelovat ...nech zjednotia na 256...v tom pripade by to nebola diskriminacia... ☹ ☹ ☹ a nie jednoducho ..odklepnut a nebavit sa dalej s nikim... ☹ ☹

riamim
10. okt 2010

Pozerali ste na STV O päť minút dvanásť? Matovič dostal divácku otázku, aký je jeho názor na pripravované zjednotenie výšky RP. Odpovedal, že má voči tomu výhrady a že nie je jediný v rámci koalície. On je vraj za to, aby sa pri priznávaní RP zohľadňovala zásluhovosť, teda či žena pred tým pracovala. 🙂

ciapockaaa
10. okt 2010

@katka183 Presne o tomto hovorím.Myslím,že každá si zaslúži rovnako...Už vtedy keď zvyšovali,mali zvýšiť každej matke,ktorá sa riadne stará o dieťa,mmyslím si,že každá z nás má rovnaké výdavky,musíkupovať plienky oblečenie,...

katka183
10. okt 2010

Viem,je to ťažké,ja sama mám 2 deti.Manžel síce pracuje,no mesačne precetuje 200€,ja mám tiež 200€,takisto platíme plyn,elektriku,tiež nemáme pomaly z čoho žiť.a to nehovorím o oblečení na deti.
Ja netvrdím,že RP musí byť 190€,kľudne aj 256,bolo by to lepšie.

riamim
10. okt 2010

@katka183 Môj názor je, že ak je niekto nezamestnaný, je od neho nezodpovedné plánovať si dieťa. Kľudne ma za to aj ukameňujte, ale stojím si za tým. Navyše, nezamestnaný človek poberá od štátu nižšie dávky ako je RP, teda jeho finančná situácia sa nástupom na RD nijako nezníži - zamestnanej žene ale fin. rozpočet prudko klesne.

mircova
10. okt 2010

@riamim úplne súhlasím 😉

mircova
10. okt 2010

inak, aj keď niekto ostane nezamestnaný nedostáva rovnako vysokú podporu v nezamestnanosti

ciapockaaa
10. okt 2010

@abbey1 Nikto s neteší,že vám vezmú. Tešíme sa,že nám pridajú. Mali pridať všetkým rovnako už predtým.Samozrejme sú prípady,ktoré si nezaslúžia ani tých 164 eur,pretože ich nepoužijú pre dieťa...No moj osobný názor je,že deti by sa mali mať všetky rovnako dobre...nemyslíte?

katka183
10. okt 2010

@riamim
Pravda je taká,že pred tým ako som otehotnela,po 2 potratoch,tak som od štátu nedostávala ani jedinú korunu.
Ak by si bola nezamestnaná,chceš mi povedať,že by si po deťoch netúžila?

stanusa
10. okt 2010

@riamim ja si dovolim nesuhlasit, budem sa opakovat, ale uz to odznelo aj na markize - deti su penaze predsa 🙂

mircova
10. okt 2010

@katka183 podľa mňa by bolo riešením predĺžiť MD 😉

abbey1
10. okt 2010

@katka183 Presne si povedala Kvázi.Vy nás beriete ako mrchy,ktoré vám nedoprajú.Ale to tak nie je.ťažko však vysvetlovať.Bohužiaľ zákon je postavený blbo.A ak si mamina vopred nenaštudovala a neprispôsobila prácu a bábo,mohla teraz na to doplatiť.Tu ide však o to,že oni zákony menia podľa nálady.A preto na to doplácajú matky aj ako ty.Nevieš,čo bude platiť od januára,septembra .ja osobne som živnostnila a poctivo platila odvody.Dieťatko sme chceli dlhých 6 rokov a chcela som si to poistiť,aby sme dostali čo mi zákon umožňoval v tej dobe.tak som si ešte priplácala dobrovoľné.A na bábo sme čakali dlho.Proste som sa prispôsobila zákonom.Keď som otehotnela,dlho som riešila čo so živnosťou.Buduješ si meno,máš dlhoročných klientov...Rozhodla som sa živnosť zastaviť,klientov pustiť.A zrazu bum.Nová vláda,nové zákony.O tom hovorím,nemám žiadnu istotu.Asi sa ti moje slová nebudú páčiť,ale bohužiaľ v živote,keďže je nespravodlivý,treba i plánovať.Ja by som rada mala aj 10 detí,ale keď im nemôžem dať maximum,tak radšej nie.

riamim
10. okt 2010

@katka183 Túžila, určite, ale počkala by som, pokým sa fin. situácia mojej rodiny zlepší.

riamim
10. okt 2010

@mircova Presne toto si myslím aj ja - nech je RP rovnaký - ale materská nech sa predĺži. A všetci by boli spokojní.

boddez
10. okt 2010

😖 😖 my mame dvaja z dcerkou 277.90 aj s pridavkami .....sme sami nemame nikoho kto by iny prispieval do rozpočtu...nebol som nezamestnany...pracoval som ..babatko bolo planovane...a aha teraz budem tak ako som ledva vyzili aj z malinkou z 277.90 budeme musiet vijst z nejakyh 206....ani len alimenty neplati jej matka...aj ja si mozem povedat som diskriminovany...ale to netankuje nikoho ani jožka ..z ministerstva ani nikoho...🙂)proste budeme musiet vyzit...a do prace ist nieze by som nechel ale nemôožem ist pretoze 5 mesacne babatko doma same nenecham ani z opatrovatelkou...to by neurobila ziadna matka ani otecko...na MD---- 😖 😖 😖

mircova
10. okt 2010

@abbey1 presne doteraz čuškali 🤐

abbey1
10. okt 2010

Je to smutné,ale štát nás núti plánovať a môžem si dopriať len to na čo mám.ja sa nemienim na štát spoliehať a pýtať peniaze.Ale je nemorálne,aby si rozhodovali ako sa im to v danej situácii hodí.Ano každá žena asi túži po dieťati,ale musí si zvážiť do akej situácie ho privedie.Asi my čo tu píšeme sme na jednej lodi.Mamičky,ktoré svoje deti milujeme a chceme pre ne to najlepšie.Tak sa nesmieme hádať.

stanusa
10. okt 2010

@mircova lenze to by uz nebola diskriminacia mamiciek, ktore nepracovali pred materskou? hm...mimochodom take nieco spominal aj pan minister, ze v buducnosti sa uvazuje...

katka183
10. okt 2010

@riamim
V dnešnej dobe sa dá čakať ešte nejaké zlepšenie?Veď je to horšie a horšie.
A po 2 potratoch som bola rada,že som donosila najprv staršie dieťatko a potom mladšie.
Tu na východe je to s robotou fakt biedne.A ak by sa mi črtala nejaká robota,tak precestujem cca 150-200€,pracuje sa na 3 smeny.Týždeň ranná,týždeň obed a týždeň noc.Pri 2 malých deťoch si to asi žiadna matka nedovolí,resp.si rozmyslí,či jej stojí za to,aby deti takmer nevidela.

ciapockaaa
10. okt 2010

@abbey1 keď budú chcieť zobrať,nepomože si asi nik.Mali by vziať v pvom rade sebe...Je smutné,že oni sa so svojimi platmi nemusia pozerať v obchode na ceny, no my,teda všetky matky odhliadnuc od toho kolko mame rp,žijeme z mesiaca na mesiac..

mircova
10. okt 2010

@stanusa podľa mňa nie, veď aj teraz ak nepracovali nedostanú MD, ale rod. prídavok 😉

stanusa
10. okt 2010

@ciapockaaa sebe vezmu 10 percent a druhym 25 - nemalo by to naopak, ze viac vezmem tomu kto ma aj viac 😕

riamim
10. okt 2010

Keby zrušili súbeh poberania dôchodkov a platu štátnych zamestnancov ako to pôvodne plánovali a čo bolo naozaj veľmi rozumné, zostalo by im v ŠR dosť peňazí na to, aby všetkým mamičkám pridali. A takýchto príkladov, kde sa dá šetriť, je veľa, naozaj to nemuseli riešiť takto, že zoberú práve tým, ktoré to najviac potrebujú. Je mi z toho smutno.

stanusa
10. okt 2010

@mircova skoda, ze to nenastavia takto uz od noveho roka a samozrejme, ze aj so zvysenym RP 😵

abbey1
10. okt 2010

Presne máme všetky pravdu.ale oni sú v parlamente a majú okrem svojej pravdy aj moc!

mircova
10. okt 2010

A ak tu už píšete niektoré, aké by ste boli diskriminované, alebo či si Vaše dieťa zaslúži menej ako iné, tak treba apelovať na zvýšenie rodinných prídavkov, čo mamičky ktoré majú staršie deti sú potom tiež diskriminované 😠

ciapockaaa
10. okt 2010

@riamim dochodca má dochodok len pre seba,matky majú rp pre seba aj pre dieťa... ale to ich asi nenapadlo...

mircova
10. okt 2010

@abbey1... jasné, sami sa tam zvolili 😠

riamim
10. okt 2010

@ciapockaaa A dôchodca hlavne nemá hypotéky...

andulla
10. okt 2010

@kacenqa moja aspoň rok a pol by sme brali ten vyšší. Nezdá sa ti, že je viac brať rok a pol 256€ a posledný ro 164€ ako brať 2 a pol roka 190€? Keď neprší aspoň kvapká o tom si nepočula?