icon

Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?

emmka3
4. aug 2010

Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...

a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.

Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...

k.a.t.k.a.
10. okt 2010

@zuzla2 lenze ja sa nestazujem ze mi idu znizit 😉 takze na vychod nepridem 😅

olifcek
10. okt 2010

@riamim jj, sluby, a co znamena isty cas? do konca roka? aaa ved peticia viete ako znela, bod 1...;))
@k.a.t.k.a. naklady v ke a v ba su znacne porovnatelne s tym, ze v ke niesu tak velke vypredaje ako v ba, napriklad...cize ke niesu v podstate lacnejsie ako ba...

olifcek
10. okt 2010

@k.a.t.k.a. neryp tu do mamiciek, oki?

k.a.t.k.a.
10. okt 2010

@olifcek jezisi neplet sem vypredaje 😀 pridi si sem kupit 3-izbovy byt, ja kaslem na nejake handry 😝

jankaborka
10. okt 2010

@k.a.t.k.a. Náklady v ba sú o dosť vyššie?bývala som tam 2roky a náklady niesu vôbec na vychode nižšie,myslite že tam máte drahsiu vodu,elektriku či potraviny?akurát máte vyššie platy

k.a.t.k.a.
10. okt 2010

@olifcek ja nerypem 😀 ja som spokojna s danym stavom 😎 to ti asi vadi 😅 pisem svoj nazor 😉

nya
10. okt 2010

Tak mne je teraz fakt smutno z toho co som videla na Markize ☹ ☹ ☹ .
Dobre to vymysleli, ak nas rozdelia a niektorym vyhoveju, tak uz nebudeme mat taku silu. Keby nam aspon tu matersku predlzili ked nam uz ten rodicovsky znizia. Mohli by napr. umoznit presun materskej z pred porodu na po porode, ak nenastupim na matersku 6 tyzdnov pred porodom... aj to by nieco pomohlo.

No uz som pesimistka, tak idem radsej offline ☹

k.a.t.k.a.
10. okt 2010

@jankaborka 😀 😀 to snad nemyslis vazne 😝 tak preco si odisla?

katka183
10. okt 2010

začína to tu byť čím dalej tým hustejšie.Už mám z toho chaos.Ja som teraz na MD,mám 2 deti a aj s rodinnými prídavkami 206€.Je to málo,a preto je fajn,že zvýšia na 190.No my,čo nemáme teraz zvýšený,sme iné matky?
Ked predtým zvyšovali,najviac dostali tie matky,ktoré svoje deti ,,odložili,, a išli robiť karieru,dostávali aj materskú,aj plat.Preto sa mi tá jednotná cena zdá byť férová.

ziza55
10. okt 2010

@nya to je inak uuuzasne...ak som to spravne pochopila..tie matky ktore to uz maju priznane ten vyssi tak to bbudu poberat nadalej a nam ktorym by to mali priznat po novom roku uz nato narok nebudeme mat???to je teda fakt spravodlivost... ☹

jankaborka
10. okt 2010

No to teda Myslim vážne.aj nájom už stojí v Košiciach tak ako v blave.a odišli sme pretože už mame 2deti a celu rodinu tu,nemal nám tam kto pomôcť,keď som chcela ísť k lekarke tak sommusela brat malú so sebou a. Terz ju nechám pri babke

@k.a.t.k.a.

tanyja
10. okt 2010

@ziza55 lenže ináč to nebude nikdy také presne akurát, nejaký kompromis musí byť, ale neboj, možno niečo vymyslia dobré, keď sa znova prestanú rodiť deti, alebo nech zrušia príspevok pri narodení dieťaťa 677€ alebo koľko presne to je, predtým také nebolo a boli detičky

olifcek
10. okt 2010

@k.a.t.k.a. u nas mas porovnatelne ceny bytov, nehovoriac o najmoch...

@nya nic sa neboj x;o) sila mensia nebude...

@k.a.t.k.a. asi len tazko mozes protirecit @jankaborka, kedze si nikdy na vychode nezila...
@katka183 jasne, ze sa Ti to zda byt ferove, pretoze Tebe nehrozi, ze prides o 25percent RP...ale tesim sa, ze sa polepsi mamickam o 25eur...

olifcek
10. okt 2010

@ziza55 povedal, docasne...myslis, ze to moze znamenat i po 1.1.??? sluby su to...

od 01.01. by mohli zvysit MD na rok, to by bolo ferove, nech sa rozlisia mamicky, ktore odvadzaju dane od tych, ktore nie...

olifcek
10. okt 2010

i ked to bud enefer voci tym, ktore o to tesne pridu, ale tym by mohlo ostat 256eur RP...ved uvidime, co sa vymysli...s babami nad tym budeme sediet a pokracujeme dalej v bodoch, ktore su v peticii 😵

riamim
10. okt 2010

@olifcek Toto absolútne podporujem.

ciapockaaa
10. okt 2010

@olifcek nam vlastne zobrali,tym,ze vam dali viac teda tych 256eur a na nas nikto nebral ohlad.

olifcek
10. okt 2010

@ciapockaaa Tebe kto co zobral?

majamat
10. okt 2010

stale sa tu pise o tom, ze by sme mali mat vsetky rovnako. nech ratam ako ratam, ked od statu jedna mamicka dostane 190€ 36 mesiacov a druha len 31mesiacov, tak to rovnako nikdy nebude. ja viem, ze tie co robili, maju aj matersku, ale ta nie je od statu. tu si kazda musela odrobit a zaplatit do soc. poistovne zo svojho platu. je to ako ked mate urazove poistenie. ak ho mate a vrazate do toho peniaze, budete pri uraze aj cerpat a ak nie, tak nebudete. rovnako je to aj s materskou. tie co maju matersku dostanu vdaka tomo od statu o 950€ menej.
co sa tyka nezamestnanosti. ja som uz dlho zamestnana, ale mm pred rokom nemal pracu a aj napriek tomu, ze sme dieta chceli a ja uz nie som najmladsia, pockali sme aby sme boli ako tak financne zabezpeceny.

olifcek
10. okt 2010

@ciapockaaa zvysovat sa na 190eur bude...

paula58
10. okt 2010

ahojte tak ako to teda bude som to nepochopila ako uz vobec dakujem za vysvetlenie 🙂

lalupa
10. okt 2010

neda sa uplne jednoznacne rozhodnut komu ano a komu nie...najhorsie je na tom to, ze sa robi nieco bez tych najviac zainteresovanych, teda nas...
my sme januarovi, zvysenie porodneho bolo od februara, takze ako naschval nas to minulo, zase v januari znizovali RP po dvoch rokoch veku dietata, takze zase sme o kopu penazi ukrateni, mam dvojicky a to zase mame byt mimo vsetkeho? tu sa kazdy stazuje,ze znizuju RP, my sme o hubu prezivali z mesiaca na mesiac, vacsina z nas musela krmit UM,co su riadne prachy, kto vie, ten vie...
nikoho nezaujima, ako by nam pomohol zvyseny RP do 3 rokov deti, pripadne predlzit matersku alebo rodicovsku...
to nehovorim o trojickach, zdravotne postihnutych detoch, slobodnych mamickach,...proste pripady,ktorym to naozaj chyba ☹

a byt zatlaceny do uzkych,tak ponechat tym, ktori maju RP uz zvyseny??? toto je pre pana jana co? to ako si mam naplanovat deti,aby som bola s nimi doma stastna, nemyslela na to,ze az o dva tyzdne pride nejaky smiesny prispevok,ze nemam na kvalitnejsie oblecenie kvoli atopii a musim kupovat veci u cinanov?
a niekto tu sa pyta,ze nema na benzin? pripadne manikuru,pedikuru alebo adidas oblecenie???

obrovsky problem treba riesit komplexne, nie zbrklo posudzovat situacie a hodit kazdeho do jedneho vreca so slovami "tu mate"... 😔

katka183
10. okt 2010

a ten zvýšený je do 2 rokoch dieťaťa?Alebo ako?

ciapockaaa
10. okt 2010

@olifcek mne nic,lebo ty si sa mala aspon ten rok lepsie ako my ostatni...

fifinka80
10. okt 2010

@lalupa pekne si to napisala 😉 😉 😉

lalupa
10. okt 2010

@fifinka80 dakujem,cakala som,kto si do mna "udrie" 😀 a ty naopak, dakujem!

olifcek
10. okt 2010

@ciapockaaa vies, ja som mala od 19.12.2009-jula MD a paq RD, cize ja ten vyssi prispevok poberam od augusta...a v decembri to ma skoncit...
@lalupa nevesaj hlavu a nepis veci, o ktorych nevies...bojujeme dalej, a v bode tri, v peticii mame aj pomoc viacickam...

olifcek
10. okt 2010

@katka183 ano, do dvoch rokov veku dietata...ale vyjadril sa neisto, cize...mohla by som byt spokojna, ale niesom, pretoze nebojujem iba za seba, ale za kazdu a nas, ako i ostatne baby z vyboru peticie, nebojte, bude vyhlasenie i kroky dalej

fifinka80
10. okt 2010

@lalupa ja stebou suhlasim.Bohuzial sme na Slovensku a tu nikdy nebudu vsetci spokojni 😔 😔 😔 😔

katka14
10. okt 2010

ahojte kolegynky, pridem aj ja svoju situation - ak môzte poradte, alebo ma uvedte na spravnu cestu. pracovala som v jednej firme 7 rokov, bez PN jedineho dna. po zavreti firmy som bola 23 dni na urade prace a ked som zistila ze som tehotna, dokina ma vypisla na PN kvoli rizikovemu tehu. bola som v ochrannej lehote, tak som doslatala peknu PN. ale coskoro odchadzam na matersku a dozvedela som sa ze pravdepodobne na nu nemam narok, nakolko som bola na urade prace pred nastupom na matersku. takze nedostam nic az rodicovsky pri narodeni. nevedeli by ste mi to niekto objasnit, na com vlastne som ??? velmi pekne dakujem vopred. ahojte