Zrušia príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa?
Mamicky, buduce mamicky a snazilky ... co poviete na toto?
http://www.cas.sk/clanok/175703/takto-motivuju-...
a este v rychlosti prepocet, ako sa budeme mat "dobre" 😖
Takže maminy ja som si dala tú robotu a prerátala tú Mihálovu spravodlivosť v praxi:
Pracujúca mamina za tri roky na materskej príde o 878,64 € prípadne 1 178,64 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 alebo 190 €). A nepracujúca mamina na tom zarobí 773,40 € prípadne 473,40 € (podľa toho, či bude rodičovský 180 albo 190 €). A to sa ešte bavíme za predpokladu, že prípatok k príspevku na dieťa zostane len bude rozrátaný. To je logika takže tá ktorá neplatí dane ani odvody dostane viac a tá ktorá poctivo pracuje príde o výhody, ktoré v súčasnosti má. Ale základ je, že budeme mať jednotný rodičovský príspevok.
Asi by stalo zato sa do toho nejak opriet (kedze Unia matiek sa vyjadrila v style, ze je to v podstate OK 😔 , nech to neprejde, lebo aj ked nase zlaticka nerodime pre peniaze, ale v dnesnej dobe sa bez nich neda zit ... zial ...
@majamat odkedy?
ked je zena nezamestnana a studuje plati za nu stat 😉
tak neviem kto môže byť spokojný a komu zalepili ústa nejakými eurami...v petícii nešlo o to, aby sa len nechalo 265 eur. Tých bodov bolo viac, okrem iného, sa súhlasilo aj s so zvýšením na 190 eur. Aj to je smiešna suma a určite by sa nám lepšie žilo, keby sme všetky mali aspoň 256 eur RD. Ale ja súhlasím, že RD má byť dvojstupńový, alebo ak jednotný, tak dlhšia a vyššia MD. Predsa nie je možné, aby matka ktorá odvádza peniaze do štátnej kasy bola podporovaná rovnako, ako tá, ktorá do štátnej kasy neodvádza nič. Čo je na tom také nepochopiteľné? RP je dávka pre matku, pre dieťa sú prídavky...
vrátim sa teda na začiatok...mne nikto ústa nezalepil, nejakým dočasným riešením. Mne je to jedno, či budem mať 190 alebo 256...keď si to prerátam, po novom by som ešte získala, aj bez petície. Ale to predsa s nami nemôžu robiť, že raz niečo priznajú a zrazu to zoberú...pre niekoho sú tie peniaze existenčné...tu ide o princíp! Takže mne z toho vychádza, že zalepené ústa majú tie, ktorým pridajú 25 eur...
a ešte...krasnulka...ja mám nárok na 256 eur...nemám 40 rokov, ani na umelom oplodnení som nebola, školu som normálne dokončila...
@lizatko1009 uz peknych par rokov za studentky stat neplati ani nemocenske poistenie ani dochodkove poistenie
za studentov plati stat len zdravotne poistenie...
detto aj ked ide o nezamestnanych hlasenych na UP
@lizatko1009 ale pokial viem, len zdravotne a tusim aj dochodkove poistenie a nie nemocenske. preto je podmienka pri materskej a PN zaplatene NEMOCENSKE POISTENIE pocas 2r aspon 270dni. ak plati stat, tak preco tu podmienku nesplnaju? a aj keby platil stat, tak zas su to len peniaze niekoho kto robi.
@majamat ale co to je ze poberat RP podla toho ci pracoval, alebo nepracoval co tvoje potrebuje viac penazi ako moje ci ako?
tyli!
SUHLASIM. Nechodim na forum, len sporadicky. Akurat dnes vecer som si povedala, ze musim zareagovat na emotivne vystupenia pani Lelovicovej v televizii s tym jej smutnym ksichtikom.
Ja som pracovala 20 rokov a poctivo platila dane a odvody. Posledne dva roky som podnikala a otacala kazdu korunu, takze odvody som nestihala platit. V 40-tke som neplanovane otehotnela a mam prekrasne dietatko. A zrazu si socialna "akoze" vlada a pani Tomanova , ktora mimochodom pre seba kradla kde sa dalo uzakonila, ze mamicky, ktore nezaplatili posledne dva roky odvody dostanu mensi rodicovsky prispevok. Takze ta, ktora za zivot robila zo tri roky a odvadzala dostala a ja za 20 rokov nic.
Tak to bola diskriminacia. Nech je to spravodlive a kazde dieta dostane rovnako. A mimochodom, ten prispevok je predsa pre deti, pre dalsich novych danovych poplatcov, ktorych si stat vydoji, ked dorastu, tak nech tie deticky nediskriminuje. Skor si myslim, ze tie mamicky, ktore nemali sancu sa zamestnat, alebo otehotneli hned po dostudovani a nestihli platit su socialne slabsie a skor potrebuju peniaze pre deticky. Tomanova to postavila cele na hlavu.
Ziadnu peticiu pani Lelovicovej nepodpisem a mala by sa najst a nejaka jej protikandidatka, pretoze teraz to v spravach vyzera, ze my ostatne sme spokojne a jej uplakane nazory su maximalne spravodlive.
@grenadinka
môžu tlačiť na pánov koľko chcú. žiadnych 256eur pre všetky sa podľa mňa dávať nebude, pretože to nemajú z čoho dať.
p. Fico narobil dlhy. takže nie je z čoho rozdávať. treba sa k tomu postaviť s rozumom.
ak by aj štát dal všetkým mamičkám tých 256eur, tak za krátku dobu budeme tam, kde je teraz Grécko. to hádam nikto neche. takže na to kočky s rozumom. nemôžeme chcieť to, na čo nie je.
@tyli ja som pri prvej dcerke tiz mala len 160 eur. ja neviem preco to vsetci vidite z tej horsej stranky. neboj ved nic nieje podpisane a mozno aj my budeme mat 190 a ty budes cela rada , ze? 😠
a tu sa ukazuje krasna slovenska povaha, ked nemam ja preco by mal mat niekto iny? 😖
divne
@tyli prepac ale porovnavat nas z greckom sa asi neda. viem ze je to nespravodlive .
@lizatko1009 ide o to, ze nestaci len brat, ale aj davat. v preklade, nestaci len tazit zo statu, ale do statu aj nieco investovat. a prave na to je to planovane rodicovstvo a to statu staci len 270dni poistenia, co nie je az tak vela.
No dievky, tak ja som z tých, ktorým to naozaj nevyhovuje - mne sa páčil ten návrh predtým. Pevne som dúfala, že sa vám to nepodarí.
Mám už 3 deti, prvé sa narodilo v dec. a ten príspevok pri narodení 1. dieťaťa začali dávať až deťom narodeným po 1.januári nasledujúceho roka. Potom sa mi narodili dvojičky a v tom období sa prerábal zákon, že sa bude dávať príspevok na prvé 3 deti. Žiaľ, aj tentokrát začal platiť zákon až po narodení týchto mojich 😖 . Keď sa zvýšila materská do 2 rokov veku detí, tak to sa nás týkalo až 4 mesiace. Teraz som sa naozaj tešila, že mi pár euráčikmi pomôžu. No a to nehovorm, že pre mamičky s dvojičkami nie sú žiadne euráčiky navyše.
@tatolu v petícii sa bojuje aj za vyšší RP pri dvojičkách, trojičkách...
@majamat ale ja nechapem ci ty nechapes ci nechapete, alebo co? teraz beriem, ale JA BUDEM PRACOVAT A BUDEM DAVAT! mojej kamoske chybal tyzden a pobera ten nizsi no kde je ta spravodlivost? je to cele na hlavu postavene.
takze pre pochopenie......
baby dalej makaju, neviem ako tie, ktore sa tu uz rozvijaju, pochopili situaciu, ale ja ju chapem tak, ze co nie je uzakonene, nie je. tzn, ze ak v spravach povedia, ze: " .... rodicovsky prispevok .... by mal byt .... bla bla " tak pre mna to neznamena, ze je odsuhlaseny a ze od 1.1.2011 tak bude.
takze baby, miesto kritiky si myslim, ze si baby zasluzia okrem vdaky, ze sa napriek urcotym prispevkom a urcitym postojom ludi nevzdali, tak si zasluzia aj podporu.
ja si vazim ich pracu, ze na ukor vlastneho casu sa do toho pustili, nevzdali a nech uz sa rokovania skoncia akokolvek, pravdou ostava, ze bez ich prace by sa lady vobec nepohli a mamickam by neostalo ani to, co mozno ostane aj ked dojde len ku kompromisu a nie k naplneniu vsetkych poziadaviek v peticii.
poziadavky petic vyboru su:
1. zvysit RP na 190 eur
2. tym ktore maju uznanych 256, ponechat 256
3. zvysit RP mamickam dvojiciek , trojiciek
4. a urcite nezabudaju aj na to, aby doslo k naplneniu slubu na matersku na obdobie 1 roka.
alebo tu budeme naplnat porekadlo za dobrotu na zobrotu?
@trogir
ja som na MK nebola už dlho, no teraz po správach mi to nedalo nenapísať.
súhlasím s tebou a ak sa bude konať nejaká iná petícia (taká, ktorá bude spravodlivá pre všetky a bude rozumná), tak ju s radosťou podpíšem.
áno aj my mamičky, za ktoré nikto nebojuje, by sme mali niečo spraviť.
žiaľ nemám toľko času, aby som niečo organizovala, pretože syn má zdrav. problémy. no ak sa bude niečo konať, rada sa pripojím a pomôžem.
@krasnulka Ja si nemyslim,ze sme nezodpovedne.O sebe si myslim,ze sa vzorne o deti staram a som na seba hrda.Rodicovsky prispevok podla mna patri vsetkym mamickam rovnaky.Odvadzali si odvody,dostali matersku,my sme nedostali,ani sme ju neziadali,kedze nam nepatrila...Je smutne,ze mamicky,ktore tu pisu urazaju nas...chcela by som vidiet,ci by sa nehnevali keby sme my zacali vypisovat listy pani premierke-dokonca si myslim,ze by to aj za to stalo...svoje deti milujem a nelutujem,ze ich mam aj ked moj prijem je len almuzna...
Ahojte...co tu citam je obcas dost smiesne....pripada mi to ze ste tu rozdelili mamicky na tie co pracuju a odvadzaju dane a na tie lenive co nechcu pracovat a cakaju kedy sa ich RP dorovna...(neriesim teraz tu skupinu romskych mamiciek lebo to je ina kategoria 🙂 ) ...napadlo vas niektoru ze su aj mamicky ktore nepracuju lebo si bud nestihli najst pracu lebo su mlade alebo mamicky ktore zili v zahranici alebo slobodne mamicky? RP ma pomoct mamickam postarat sa o dieta...myslite si ze mamicka ktora pracovala potrebuje viac penazi na vychovu a starostlivost o dieta ako mamicka ktora nepracovala z roznych dovodov? Vsetky deti potebuju to iste alebo nie?....
@tatolu
hmmm....
nevyhovuje ti, ze Ti zdvihnu RP na 190 eur?
nevyhovuje ti, ze pri dvojickach a viacickach chceme rpesadit %tualne zvysenie RP oproti mamickam s 1 dietatkom?
alebo je iny bod , ktory ti nevyhovuje?
rada by som to vedela, nie kvoli tomu, zeby som si chcela rypnut, ale snazili sme sa podchytit snad kazdy zivotny pribeh mamiciek a ak nam niekto da vediet, ktory bod sa da dotiahnut, urcite to pomoze. dakujem
ja osobne nesuhlasim aby mali vsetky 256, preco by niaka co sedi niekde na osade a ma 3 deti, dalsie naceste mala ma viac penati ako zarobi moj priatel za mesiac???? a to drie od rana do vecera
@granadinka
tu ide o rovnoprávnosť. ja ti tie peniaze nezávidím. obe sme rovnako na materskej a hádam si zaslúžime rovnakú materskú. p. Tomanová ti pridala na úkor mňa. to ťa nemrzí? tebe dala a mne vzala 😕 to je akože O.K. a ešte ti mám fandiť?
@lizatko1009 ja netvrdim, ze by sa nemali urobit zmeny, ale bohuzial urady su take. staci, ked ti chyba 1den a uz mas smolu a nikdy nevies ako to s tou pracou bude. staci, ze by si odisla do zahranicia a platila tam poplatky a zas by si statu, ktory ti daval, nedala nic. netvrdim, ze to tak bude, ale statu nestaci len slub, ze budes pracovat.
@ciapockaaa
@ncora
baby vyjednavaju:
1. zvysit RP na 190 eur
2. tym ktore maju uznanych 256, ponechat 256
3. zvysit RP mamickam dvojiciek , trojiciek
4. a urcite nezabudaju aj na to, aby doslo k naplneniu slubu na matersku na obdobie 1 roka.
vas zaujima asi bod 1. ten tam je

ved budete mat jeden rok matersku tak co sa ti nepaci???