Zvýšený rodičovský príspevok 2017
Mamičky bude tento rok ten rodičak zvýšený o 10€ ?
Niektore zeny by umreli od hladu keby ziju v zahranici.. Ja som odisla na Slovensko za lepsim a to doslova.. Tu dostanes 200 ako PRISPEVOK..... V UK mas matersku pol roka a potom si mozes ist piskat.... Som jedna z mala slobodnych mamiciek co su radi, ze na Svk ti daju aspon nieco.... O dieta sa ma starat otec rodiny, nie stat.... Ja som si spravila dieta s clovekom, ktory ma miloval a dieta chcel.... Nevyslo to no a co? Nemam si na co stazovat, vyzivne mam, vychadazame dobre a o maleho sa stara.. Prisposobim sa situacii... Nebudem sa buchat do hrudi, ze byvam sama s dietatom a doma plakat do vankusa, ze nemam na najom... Byvam u rodicov a nemam sa preco hanbit... Mam kde byvat, nasi mi pomahaju s malym, prispievam im na domacnost a stravu si platim sama aj malemu a mozme chodit aj na vylety.... Jasne, ze sa najdu aj mamicky, co proste nemali stastie, nemaju rodinu ktora by im pomohla a dieta maju s debilom.... Ale treba sa bit za vyzivne a nie za zvysenie prispevku....V Anglicku by som zila z 80 libier a vyzivneho.... Raz tu bola jedna premudrela mamicka, ktora pisala, ze by sme sa mali bit za svoje prava ako slobodne mamicky a pytat viac.... Ja nehovorim, ze je to vela ale je to iba prispevok a mali by sme byt vdacne aj za to malo... V zahranici nedostanete ani cent navyse... Po materskej do prace alebo doma zivorit z nicoho....
@petrag25no, podla mna kazda rodina by mala zvazovat ci na dieta ma alebo nema, ak nema tak sup si hladat inu pracu, rekvalifikovat sa, pockat s dietatom etc. ... Matersku ak si pracovala mas vzdy vyssiu ako tie co nepracovali, RP je uz zo solidarneho systemu kde kazdy dostane rovnako... pozri, ja si pamaetam ked este bol aj RP podla zarobku a tu bol plny kon kecov ake je to nespravodlive a podpisovali sa tu papiere za rovnaky... takze zial v tomto nikdy vsetkym nevyhovies a vzdy bude vaecsia cast ludi zo systemu tazit ( lebo aj vela z tych ktore zarabaju statu odvadza velmi malo pripadne pri min. mzde absolutne nic )
@radkam1 celkom by ma zaujimalo tvoje chapanie fungovania statu🙂 a j kolko toho odvedies ked chces neviem vlastne teda co🙂 z coho myslis ze sa platia opravy ciest, statnych budov, statny zamestnanci, zdravotnictvo, skolstvo etc.?🙂 ci daj - ako si predstavujes ze funguje stat🙂
@radkam1 starostlivost statu je druhorada a kedze je nam jasne ako sa veci maju je naivne ocakavat ze ti zabezpeci slusnu zivotnu uroven, v prvom rade sa mam ako rodic postarat ja. Energiu ktoru by som "minula" na nadavanie investujem do toho aby sme sa mali lepsie. A vdaka nam budu dostavat aj taki ktorym sa aj tak stale mali.......
Nech sa na mna nikto nehnevá ale na čo je vôbec dieťa matke ktorá ide po pár týždňoch od miminka do prace? Najľahšie si nájsť opatrovateľku ale predstava že by mi cudzia žena vychovávala a starala sa mi o bábätko mi jednoducho nejde do hlavy sorry. Tmavší spoluobčania sedia na riti cely život a berú peniaze za nič. Matka pri malom dieťati doma na riti nesedí a dostane almužnu.
@honey1151 nikto netrdi, ze su to lepsie matky, ty a tebe podobne ich nazyvate krkavcimi, cele je to o tom, ze ak chce zena sediet doma 3,6,10 rokov, ok, ma tu moznost, ale nech potom drzi usta a nestazuje sa, ze sa stat nestara, o tom to je.
A za druhe, podla slov tvojej psychologicky, by cely svet bol na tom s detmi velmi zle, kedze 3 roky doma aj s nejakymi peniazmi, moze byt len velmi malo matiek
@honey1151 prepac ale pises z cesty... ja teda poznam viac psychologiciek a sama som vyvojovu psychologiu studovala... to ze tvoja psychologicka ma dojem je fajn, ale ako tu uz ine zeny pisali - svet by bol plny sociopatov keby to bolo ako pises - a teda zial na Slovensku su tie deti mnohokrat rozmaznanejsie, neschopnejsie sa prejavovat, mamicke za ritkou chodiace etc. ako inde na svete kde o 3rocnej materskej ani nesnivali... Ti prezradim tajomnstvo - decko potrebuje matku cely zivot a nielen prve 3 roky - ja mam dievcatko co ide do puberty a potrebuje ma omnoho viac na rozhovory a pod. ako kedykolvek predtym ...
a kedysi - neviem aka si ty generacia - ja som z husakovych deti a viem ako sa deti hanbili ked mali mamku doma - a teda z 30 deti to bola mozno 1... inak vaecsina deti bola v jasliach askolkach ( ja napr. nie kedze moja mama studovala a potom bola s mladsim bratom doma , skolku sme mali hned vedla doma a vzdy som detom zavidela ako sa hrali tak ma tam sem tam mama pustila a ucitelky vzali - lebo pre mna teda ako dieta to nebolo bohvieco brat stale ohlad na mladsieho brata ked ja som sa chcela hrat a pod. ... )
@mojko92 a ty mas dieta naco? ja napr. som chcela dieta pretoze mi to prislo prirodzene, neviem ako toto suvisi s tym ci idem do prace od drobca alebo sedim na zadku - aj cely zivot ako mnohe biele matky🙂 Ci ty rodis decko pre spolocnost? prepac, mne je to sumafuk preco si sa ty rozhodla mat deti, ale nechci aby som ti pobyt doma ja, ci nejaka krkavcia matka platila🙂 nech ti ho plati tvoj muz😉
@honey1151 nikto tu nespochybnuje ze vychova vlastnym rodicom je pre dieta najprospesnejsia, ale dava ta psychologicka aj nejaky financny prispevok matkam ktore s detmi nemaju z coho zit? Asi nie, co potom radi im? Ako to maju vyriesit? Na konci tvojho dlheho prispevku bola sice veta ze to u takychto matiek chapes, ale z toho co vidim do prace ide najma taketo matky. Tak im este nalozme ake su zle.......
Moja mama isla do prace ked som mala pol roka. Nedojcila ma ani den. Pracovala od svitu do mrku aby sme sa mali dobre (rozumej ziadnen luxus) nechodili sme na dovolenky, lyzovat ani k moru. Mozno sa niekomu moj zivot moze zdat smutny, no mama nam nedala pocitit ze by sme mali nejake problemy a bola som beznym dietatom. A ked som pochopila co vsetko musela pre nas urobit vazim si ju este viac. Ziadna dovolenka pri mori by mi nevynahradila to vedomie ze robila VSETKO co bolo v jej silach a co mohla aj ked niekomu by sa to mohlo zdat malo........Je zo mna vcelku slusny, zodpovedny clovek bez prehnanych narokov a ocakavani kto mi co da. Naucila ma najpodstatnejsiu vec a to postarat sa sama o seba, nikto iny to za mna neurobi.
@honey1151 z casti mas pravdu, lenze tu sa riesi prispevok.... Ako si napisala, predtym matky boli doma s detmi a mali este menej a stacilo im to, boli radi, ze maju aspon nieco a mozu byt doma s detmi.... Ty mas manzela, partnera, cize ty si v podstate mozes dovolit byt doma s detmi, niektore mamicky bohuzial nemaju taku moznost, niesu lepsimi matkami, ako tie co su doma s detmi, len nemaju na vyber ak chcu aby sa deti mali dobre... Ak chce byt mamicka doma, nech je doma, ale nech neplace, ze nema z coho zit.... V podstate s tebou suhlasim, aj nesuhlasim....
@dai preto že chcem rodinu a rodina je matka otec dieťa. A nie otec opatrovateľka dieťa. Mne ani môjmu dieťaťu pri mojom mužovi nikdy nič nechýbalo ani chýbať nebude. A moj názor sa nezmení. Matka ktorá vidí svoje bábätko len večer keď ho dáva späť nie je u mna matka ale žena ktorej príde prirodzene mat dieťa 😉
A tiez som za to ostat doma pri dietati a nie ho pchat ako pol rocne do jasli alebo mu zabezpecit opatrovatelku aby sa cudzia zena starala o moje dieta... ja nepotrebujem aby mi stat platil za to ze sedim doma ja dostavam plat v praci ktoru robim ale teraz pracovat nemozem lebo som na materskej a neda sa aj pracovat aj byt doma s dietatom a kto sa ma postarat? No samozrejme ze otec lebo z tych biednych 200 eur co dava stat matkam by nevyzila ani matka s dietatom bez otca
@mojko92 poslednym prispevkom si to cele vysvetlila " Mne ani môjmu dieťaťu pri mojom mužovi nikdy nič nechýbalo ani chýbať nebude " nalejme si cisteho vina, nie kazda ma take stastie, zena ktora pre svoje deti urobi vsetko to je osobnost. Alebo ked sa z chlapa vykluje chuj ma dat dieta radsej do detskeho domova? Nikto nema pravo ju dehonestovat pretoze robi co moze aj ked je to monohokrat v rozpore s jej citenim ci hodnotami. Robi vsetko pre svoje deti. A zasluzi si vacsi respekt ako niekto kto nerobi lebo nemusi a este sa nad nu bude vyvysovat.
@mojko92 jemine, pozeram ze ty dieta este ani nemas🙂 a hlavne ze uz vies aka super matka si😀
@honey1151 len ty chapes ze nemusis byt 3 roky doma? nemusis byt ani den doma... to ze ti stat da nieco je len socialna politika statu - vaecsina aj omnoho bohatsich statov ako ten nas nic taketo nema... tu predsa nie je diskusia o tom kto je lepsia matka ci kolko ma byt matka doma, pre mna nech sedi na zadku aj cely zivot ( a prepac ale byt doma na materskej sa neda porovnavat s vychovou matky ktora popri detoch aj pracuje - a ver ze ta co aj pracuje ma toho omnoho viac ako ta na materskej ) - len nech si zato nepyta plat od statu...
@honey1151 kazdy ma na svoje pocinanie nejaky dovod. A verim ze vsetci rodicia robia to v co veria ze je pre ich deti najlepsie. Nikto im vedome ublizovat nechce. To co ja povazujem za spravne je irelevantne, pretoze niekomu inemu to vyhovovat nemusi. Ucme svoje deti tolerancii aby vedeli akceptovat aj to ze ludia su odlisni a fakt ze veci robia inak ako ja neznamena ze je to nespravne.
@marcelatje ak zena nema ine vychodisko tak nech ide do prace nikto nehovori ze ma dat dieta do domova ale je vela matiek co idu do roboty lebo nechcu ostat doma pri dietati ved oni su tie co sa musia postarat a zarobit peniaze niekedy aj na ukor vlastneho dietata
@dai nemaj jej to za zle. Ja som tiez kedysi bola dokonala matka a potom sa mi narodili deti 😂
Lepsie dostat rodicak ako nic a ist od pol roka do prace. Som zvedava co by ste potom hovorili... bol by vam aj rodicak ok aj bez zvysenia...
@honey1151 znovu... bavime sa o rodicovskom prispevku, a ano, poznam aj zeny co 3 dni po porode boli v praci a doma zostal s nimi muz a chodil na kojenie do prace plus zena si odsavala, kedze to bolo pre nich financne vyhodnejsie... ja zas poznam vela zien co sice doma na materskej boli ale o venovani sa neda ani povedat... cele dni drhli domacnost, lebo ved maju babo tak treba aby sa vsetko lesklo, ci boli na nete , alebo s kamoskami akoze kocikovali a pod. ... preto mi pride debata kto je aka velka matka velmi divna...
ja napr. som pri dcere bola 15 mesiacov doma a pri synovi 3 roky - fakt je ze ten 3ti rok bola uplna parada a dovolenka - a to bol moj syn chory , inak uz od 2och rokov v kolektive - uplne nan pripraveny a od zaciatku si ho uzival, ziadne place a pod. ... cize ked mi zena tvrdi aka je to makacka byt doma s 3rocnym tak s tym uplne vyzrozumena nie som - 3rocne zdrave dieta je uz uplny partak a ak zena nieco vychovavala tak uz ma fajny rezim a domacnost je malina...
Inak mam deti v skolke a v skole aktualne a venujem sa po praci ako je to mozne, tak isto ako matky ktore su doma a maju deti v skolke a v skole - nepoznam taku ktora by ich nedavala aj do druziny ci bravala nejak omnoho skor... mame par mamin co su doma co su aktivne v skole a v skolke - chodia napr. citat do skolky rozpravky , ci hrat divadlo, prip. pomahaju v skolskej kniznici a pripravovat akcie... ale vsetky deti su normalne v skole a v skolke do tej 16-17tej... az potom domov...

@dai vela rodin zvazuje dieta ale nemozu si ho dovolit prave preto zeby nevyzili, preto RP vyssi pri prvom dietati a za druhe ano pobera sa najskor materska a potom RP ale pride mi nefer preco ten co maka cely zivot ma dostat od statu rovnaky prispevok ako teb co nepracoval ani mesiac a leb pobera prispevky na deti, nehovorim ze len cigani aj biely to tak robia..prosye tymito debatami nic nezmenime cize je jedno kto co pise a kto si pravdu viac obhaji ja uz nebudem dalej reagovat zobudilo sa mi dieta 🙂