2 puberťaci, drobec a chorá stará mama. Prežívam ťažké chvíle
Ako ďalej,
Asi sa.zblaznim
Mám doma 2 deti v pubertálnom veku,drobca a starú mamu v ťažkej forme Alzheimera.Dotetaz sa to ako tak dalo,ale asi to nedávam,čo mám robiť?
@rikarika Máš pravdu, mimo našej krajiny s našimi podmienkami 😉
Ja by som nedala prednosť starostlivosti o osobu, co ma ani nespoznáva, pred vlastnou rodinou. Deti máš v citlivo období, aby si to raz neľutovala.
V tých zariadeniach majú ľudia riadnu starostlivosť, program aby im zostali aspoň nejaké kompetencie a zručnosti a neboli úplne ležiaci či strateni
Nastavia ich na lieky a upravia liečbu ak treba
Určite nie si zlý človek sk das babku s takouto dgn do zariadenia. Ľudia často ani len nemajú predstavu aké to je starať sa o človeka s Alzheimerom
Treba ju dať do zariadenia na to existujú a dobre sa postarajú.Ved vy ako rodina spolu nežijete za chvíľu si syn nájde frajerku a nebudeš ho mať dom.Babka si svoj život už prežila ty nemáš živoriť, ale žiť....tvrdo povedané, ale pravdivé.Alebo opatrovateľku domov na niekoľko hodín, ale to budeš celé noci hore?teraz máš drobca potom pôjdeš do práce kto bude s babkou?
A bude to len horšie a horšie a človeku to na psychike neprida a môžu to byť roky...
Píšeš, že jej deti majú zdr.problemy a čo vnúčatá?to nikto nevie pomôcť zobrať si ju?
@luccija pokým mám starku doma,tak do práce nepôjdem ,som platená z UPSVaR za jej opatrovanie,akurát ,že veru radšej by som podrobila 8 hodín a bola v kolektíve...veru vaše odpovede má nakopli ,že skúsime podať tu žiadosť
No vidíš, dokonca máš mizerný príjem, tak to klobúk dole, že si to doteraz dala. Ale je čas myslieť konečne aj na seba. 🙂
@mandzula ono ,kto to nezažil ,je ťažké rozumieť tomu
Osobné sa cítim akoby som sa išla zbaviť dieťaťa ktoré má už unavuje
Autorka: ja tomu rozumiem, no mas deti, ktore ta potrebuju. Ale, samozrejme, musis si to vyriesit sama, my v tom nie sme citovo zainteresovane, takze sa nam lahko radi.
Och, uplne rozumiem co to je. Ked som bola mala, tak moja babka mala Alzheimera. Byvali sme spolu v jednej domacnosti aj s rodicmi aj s bratom. Brat bol velmi maly, ja som mala 7 rokov. Boli to nasledne tazke roky stravene s babkou, nakolko nam utekala. Nepamatala si nas, vyhadzovala nas. Hrozne to bolo. Mna to moc ovplyvnilo v skole. Nevedela som sa zaradit do kolektivu. Ved ako aj, riesili uplne ine veci ako ja. Ci mam skor ako 7 rocna varovat rocneho brata, alebo babku. Musela som sa starat aj ja. Potom to uz ku koncu bolo velmi zle. Trvalo to asi tak 8 rokov pokym zomrela. Vela sil zelam.
Ale ved ty to nezvládas, ostatní členovia rodiny sa o babku nestarajú lebo nezvládajú, tam sa ti to zdá v poriadku a ty keď nezvládas tak už máš výčitky. Treba sa na to pozerať triezvo a neuškodit tvojim skutočným deťom, podľa mňa to ozaj na ich psychiku nemôže dobre vplývať, to sú situácie, ktoré ma problém zvládať a spracovať dospely.
Umiestnenie do špeciálnej starostlivosti je to najlepšie, čo pre starkú vieš spraviť.
To sú iba predsudky, že tam dávajú ľudí iba tí, ktorí sa ich chcú zbaviť.
Bude tam o ňu výborne postarané, by za ňou môžete chodiť kľudne aj každý deň, keď budete chcieť.
Áno dokážeš...obrat sa na vúc...požiadajte o posúdenie na zips...zariadenie pre seniorov...v prvom rade ťa potrebujú deti...toto si budeš vyčítať skôr.resp oni tebe keď budú starsi
Pardon...zps je obec...vúc má v pôsobnosti špecializované zariadenie
Moja svokra trpela demenciou uz nejaky cas len to moc nechceli vidiet jej najblizsi no ked si zlomila panvu zhorsilo sa to a musela ist zit do zariadenia. Kde sa o nu super staraju. Chodili za nou synovia skoro rok 6x v tyzdni “ uspavat”. Co si mm ani svoje deti tolko neuspaval ako svoju mamku. Zvykla si tam . Niekedy ju berieme von na vylet na oslavu. Na vianoce koli covid sa nedalo nepustali.. normalne jej tam kadernicka za poplatok robi pravidelne vlasy. Sestricka jej aj nechty nalakuje. Ona je tam uz tak zvyknuta ze na velku noc sa ponahlala naspet. . Mas skreslene predstavy o takom zariadeni. Ludia tam dozivaju v slusnom stave ano je to smutne ale najlepsie pre vsetkych. Tvoj zivot stoji za to. Ono taky domov je luxus nie je to lacne. Ale ti ludia maju vsetko co potrebuju navstevovat mozes kolko chces ked mas problem pozriet sa do zrkadla.. len nicit si rodinu deti manzelstvo takym stresom ? Koli nejakemu klamlivemu pocitu ze robis “ dobre “? Ten clovek uz nevie kto si kde je.., ale tie deti tvoje nieco stracaju ked nemas na nich cas a energiu Lebo v noci ta babicka 5x budi a cez den ta to psychicky depta vystavuje . Jednoznacne mà prednost tvoja rodina. Aj Moja mama pojde do takeho ked pride jej cas ak pride .. Aj Ja by som nechcela byt detom na krku v takom stave . Takze na babicku by sa mala rodina poskladat + jej dochodok a moze dozit v zariasenii. Ty pojdes do prace a bude sa ti lepsie zit aj na deti budes mat viac cas energiu trpezlivost.
Moja mama sa takto starala o starku. Za nic dat ju do zariadenia, lebo ona si mamu ,,neodprace". Starka je 12(!!!!) rokov po smrti a mama si stale riesi svoje zdravotne problemy, ktore si nadobudla.
Odvtedy stale hovori, ze ked bude vo faze, ze sa nebude vediet o seba postarat, sama pojde do domova dochodcov, aby som nezazila to, co ona.
@loliki inak toto praktizujem. Keď nestíham tak si idem spraviť kávu a na chvíľku si sadnem. Mne to strašne pomáha
@pribinak Viete, ono sa ľahko napíše, dajte do zariadenia, ale skúšali ste aspoň raz v živote vybaviť zariadenie, kde by boli ochotní vziať človeka s ťažkým stupňom Alzheimerovej choroby? Lebo ľahko sa radí, keď nechodíte v topánkach človeka, ktorému radíte. Skúste sa na to informovať vo Vašom okolí, budete mať šťastie, ak natrafíte na zariadenie, ktoré vezme takto chorého starého človeka... U nás v meste také je jedno, čakáte na miesto aj rok, je súkromné, takže sa platí v plnej výške a bežný dôchodok to nepokryje. ☹️
No mas to tazke ale ja by som ju teda do zariadenia nedala, ale urcite by som nasla opatrovatelku (ak to financie dovoluju tak dve nech sa striedaju) nech mas aj vlastny zivot. Znie to dobre, ze sa tam maju fajn ale realita je podla mna ina, mozno niekde v usa, vo svajciarsku... u nas su tie zariadenia vacsinou nic moc, skor ako za trest.
Mas to tazke. Babku treba umiestniť do zariadenia ako ti radia dievčatá. A do práce v domácnosti treba zapriahnuť aj manžela aj pubertiakov. Už sú určite dosť veľki, aby vedeli poumývať riady, pozehliť, povysávať, umyt zem,vanu... manžel tak isto.
@pribinak co si nasrdena? Ved ti uplne slusne odpisala
Ak sa da,tak umiestnit do vhodneho zaruadenia a ak by mal niekto hlupe reci,nevsimat si ich. Kto to nezazil,nepochopi
@petulda333 nemyslím si
Je na zblaznenie byt stale doma. Nie je to prirodzene pre cloveka. Naozaj to moze skoncit zle. Jedna pribuzna takto opatrovala babku, nasledne mamu a nezvladla to a spachala samovrazdu. Tie ustavne starostlivosti su tu aj pre nas mladsich aby sme sa nezblaznili.
Trava ukludnuje. Ten chalan mozno potrebuje len vypnut a nevie uz inak lebo nie je v pokoji.
Moja starká mala sipce parkinsona, ale mala aj znaky demencie, vidiny, halucinácie. Bežne sme v noci všetci stáli v pozore, bo starká vykrikovala horí, hasičov, voľajte hasičov, horí. Takto vykrikovala aj 3hodiny v kuse, napriek vysvetlovaniu, že nehorí, že už sú zavolaný, s kýblami akože hasili dokonca aj hasičákom z auta sa pravidelne hasilo, no nepomohlo. Ďalej nás obviňovala z kraldeží peňazí a asi 30x do dňa sme jej v jej izbe pred jej očami vybrali zo sekretára peňaženku a sedeli pri nej pokým počítala. Vždy sa upokojila. Ako alhle videla, že my deti sme prešli okolo jej izby znova hunbuk, že sme ju okradli. Ďalej keď som ju išla pozrieť som pravidelne vstúpila do “monológu” kde volala imaginárne deti spoza závesa na imaginárne ovocie a cukríky. A na mňa zhúkla, že ja som špina nech vypadnem mne nič nedá. Mala som 9. Všetko som si uvedomovala a dosť živo si to pamätám. Podľa mňa osobne je to troška rozdiel 9r dieťa a pubertiak, ktorému chorobu, priebeh a všetko potrebné, ak vysvetlíš mal by pochopiť. Ale, ja na tvojom mieste by som neváhala ani sekundu a poriešila zariadenie. Pretože pozerať sa na zlomenú, vyčerpanú a unavenú matku nieje nič moc. My sme mali pravidelne výlety, bo mala starká stráženie, no mama bola aj tak nonstop v strese či sa daná osoba dokáže postarať. A aj sa stalo, kedže táto choroba spôsobuje problém s pohybom, počas toho ako mama vybavovala nejaké príspevky na prášky a podobne môjmu ujovi spadla, zlomila si panvu a dačo s pätou mala, ktorú jej nakoniec museli odrezať bo odumrela. Aj tieto veci si pamätám dosť živo. Ďalej preležaniny a starostlivosť o ne. Pubertiak potrebuje tak isto ako malé dieťa, mamu, ktorá tu preňho bude kludná a chápajúca. Nie nonstop v strese bo babka, on niečo vyviedol. Ja som teda nečítala všetko, len som v 1 komente zachytila, že tráva. Tak ak sa k tomuto uchýlil, ja by som ani nepremýšlala. A ľudia nech si vravia čo chcú. Ja by som bola vďačná, keby ju umiestnili, v meste bola takáto možnosť a keby ju aj 3x týždenne navštevujeme. Ale hlavne aby nebola u nás. Nech to vyznie akokoľvek. A ja by som svojim deťom toto nikdy nespravila. Opatrovala by som oen človeka, ktorý je psychicky ok. Opatrovali sme aj babku s rakovinou, síce to bolo ťažké ju vidieť v stavoch po chemo, dialýzach či transplantácii kostnej drene, no bolo to oveľa lepšie, bo hlava fungovala ako mala. Je to milión a jedno.
@missdiva s bola si sa v niektorom aspon pozriet? Ja chodim do jedneho celkom pravidelne a teda som maximalne prijemne prekvapena. Je tam krasne, cisto, velka upravena zahrada, vela opatrovateliek. Ak ja niekedy dosdanem alzheimera, urcite chcem do zariadenia a nue detom robit peklo do zivota a to dlhe roky.
@miadi ❤️❤️❤️ ďakujem ,toto som si potrebovala prečítať.Aj predošlé prispievatelky mi veľa pomohli ale to čo si napísala mi pomohlo najviac

@nwnw je to stará mama autorky. Autorka sama priznáva, že má práve pre starú mamu menej času na deti, že sa jej syn vymyká spod kontroly. Viem si predstaviť, že dieťa nemá chuť tráviť čas tam, kde je starý chorý človek, ktorý, nebudeme si klamať, rodinu viac stresuje, ako teší. Takže tam je možno aj základ toho, že začína inklinovať k tráve. Autorka si to uvedomuje a chce problém riešiť.