50-ročná svokra chce, aby sme ju s manželom živili
Mam pomerne mladu svokru, vo februari bude mat 50. Svokor bol starsi, zomrel pred dvoma rokmi na infakrt. Svokra cely zivot nepracovala, zivil ju svokor, byva v 3izbovom byte. My s manzelom mame rok a pol stare dieta, teraz sme dostavali dom na hypoteku. Oba sme pracovali takmer 10 rokov v zahranici. Svokra pobera ciastocny invalidny asi 250 eur a bohuzial nevychadza s peniazmi. Nemame s manzelom problem jej prispiet na vylohy spojene s bytom alebo nutne vydavky. Robime to uz dva roky a naozaj takto to dalej nejde. Dnes nam prisla domov susicka (kupili sme si na Vianoce), svokra bola prave na navsteve a zacala mat preslov o tom, ze susicka sa viac hodi do bytu ako do domu, lebo v dome je viac miesta na susenie pradla ako v byte. Neviem, asi som jej ju mala odovzdat. Kazda vec, co mame v dome sa hodi vlastne aj jej. Je tu nasackovana pomerne casto a dlho, som tu casto len ja, lebo manzel je v praci. O vnuca nema velmi zaujem, chodi sa len stazovat, co vsetko potrebuje alebo na to, ako dlho uz nebola na dovolenke. Cele dva roky si hovorim, ze chce to cas, ved to raz prejde, teraz ma len blbe obdobie, lebo svokor zomrel. Ale s postupnymi jej recmi som pochopila, ze vlastne ona chce vsetko, to co mame my alebo moji rodicia. O praci neuvazuje, pretoze naposledy pracovala, ked mala 20. Podla nej v ziadnej praci vela nezarobi a keby zacala pracovat, tak jej vezmu invalidny dochodok. Ako jej taktne vysvetlit, ze na vylohy spojene s bytom nemame problem prispiet, nemame problem spravit nakup, ale opravy auta (ktore nepotrebuje, lebo nikam nejazdi), spotrebice (ktore nepotrebuje) a napriklad nove radiatory jej v byte platit nebudeme?
Veď ona nebude mať ani nárok na starobný dôchodok, budete ju živiť ďalších 30-40 rokov? Vieš koľko to bude peňazí, keď to zratas za tie roky? Ja by som s tým teda nesúhlasila. Veď budeš ukracovat svoje deti.
Mne sa asi sníva! Tá žena je len o cca rok staršia odo mňa a takto žije?! Veľmi sa čudujem, že jej vôbec platíte to všetko! Okamžite nech prestane s výhovorkami a nájde si prácu! Neviem, do akej miery je invalidná, ale určite sa nájde niečo, čo môže robiť. To vás chce vyciciavať až do smrti? Keď máš ty 31 a ona ešte ani nemá 50, tak keď budeš mať ty 50, ona ešte nebude mať ani 70. O tom, že môže žiť aj do 90, aj viac, ani nehovoriac. To je nonsens, takto existovať! Keď jej to toleroval jej manžel, to ani jednému z nich nenapadlo, čo bude, keď on zomrie? Či to brala tak, že porodila si ďalšieho, čo ju potom bude živiť?! Stopnúť okamžite!!!
@h2 najhoršie je, že jej syn to považuje za povinnosť ešte sa ospravedlni že zájazd či mobil dostane na sviatok🙂tak prečo by mamička nepýtala a neskúšala asi tak bola od muža zvyknutá
Autorka ju a vás spasí len to, keď si nájde chlapa čo ju bude živiť, alebo niekde posadí k sebe do firmy.Vy nie ste povinní platiť nákupy, energie, darčeky, celú jej réžiu.V novom roku by som si ju posadila všetko je drahé, máte hypo, ty si na RD ako to ideme riešiť?čakaj slzave údolie, vydieracky ako nemôže pracovať kvôli zdr stavu, ak by chcela pečie doma štrúdle, robí studené misy, čokoľvek pečie torty ..aspoň pre zábavu nech nevysedava u teba a má pocit užitočnosti.Alebo nech výmeni byt za menší táto žena do klasickej práce nepojde a čím dlhšie to budete odkladať a neotvarat túto tému, tým horšie.
"zevraj pocula,ze nemoze pracovat", asi tak jedine v sne. Jeden clen mojej rodiny pobera ciastocny invalidny a normalne pracuje v ramci dohody o pracovnej cinnosti alebo aj na polovicny uvazok. Ziadne peniaze neboli nikdy kratene. Bohuzial,ak ma vydavky,tak musi mat aj prijimy. Ak nema na splacanie svojich vydavkov,nech preda nehnutelnosti,pozemky,auto...Vy s manzelom zvladate splacat hypo,vydavky spojene s dietatom,mate znizene prijmy skrz materskej a ona pride natahovat ruku? 🤔 Akoze ok, ked ma s tvojim manzelom spolocnu nehnutelnost a on jej prispeje tak to mi pride fer,inak nech si hradi svoje zivobytie sama.
@walentina7 60-tnik ju bude živiť zo svojho dôchodku? Keď si môže nájsť normálnu pracujúcu ženu?
@viestta nie nie je tu taka moznost v tomto pripade, sud v takychto vynimocnych pripadoch preveruje velmi striktne a detailne dovodnost takeho navrhu a taketo vyzivne nebyvaju trvaly zdroj prijmu, ale docasny. To by sme tu v republike mali zaviazane takmer kazde dieta, mnohe starobne a nehovoriac invalidne dochodky su doslova almuznou, ktora posunula dochodcov na/pod hranicu chudoby.
Treba to prebrať s mužom. Ze s tým nesúhlasis, nech si aspoň brigádu nájde mamička.
A ja teda by som jej pri nariekani hneď povedala, ze ved nech si kupi. Zarobí a kúpi. Bude mať. O tom, ze u nas veru nevysedava nik , keď chlap nie je doma:D o to som sa dávno postarala a hneď, išlo mi to na nervy aby mi niekto cez plece pozeral. Idem preč, von, mam prácu, atď... raz si museli pri prepadovke aj kávu uvariť sami a tým skončili návštevy:D (som riadila kúpeľňu, dcéra spala... si mysleli, ze cele dni ležím na gauči a ešte ze im nechám dieťa budiť:D )
Podľa mňa ona nemá ani tušenie o výške minimálnej mzdy atď, ani dôchodkoch. Plus je to aj ťažké po rokoch ísť pracovať, ten nekomfort, stres. Treba ju keď tak podporiť, vybaviť, odsikovat = syn nech poruesi. Ze bude jej aj lepšie trochu medzi ľuďmi atď.
Jedna zásadná otázka - aký je postoj tvojho muža ?
Ale zas, svokra ma celkom vážne ochorenie. Ma chorobu pod kontrolou alebo ma ma nejake silné príznaky? Myslím, že by mohla skúsiť robiť nejakú vrátnicku a pod.
Nech preda byt a prestahuje sa do mensieho
🫣 veď taká Beňová ešte v 52 rodila …
autorka - tak vdovský je 1-2 roky a potom ho dostane až keď sama bude na starobnom dôchodku, Neviem akú má diagnozu keď je na polovičnom ID ale určite jej dôchodok nezoberú ak bude pracovať. Máme v rodine aj v práci ľudí, ktorí poberajú ID a pracujú, a nikomu nič neberú. Toto sú také výhovorky na vydieranie. Nech si popri tom niečo ešte nájde a pomoc by som obmedzila na život nevyhnutné veci. Sama budem mať o chvíľu 50 a neviem si predstaviť, že by som od dcéry drankala peniaze.
Keby jej aj vzali invalidný
Viac zarobí v práci už ako pomocná sila .
Ale je hnila robiť a čaká od vás .
Ja by som sa jej s vykašľala prispievať
Neviem, či si uvedomujete, že píšete o osobe, ktorá má vážnu nevyliečiteľnú diagnózu a jej stav sa bude len zhoršovať. Skleróza multiplex, je vážne nevrologicke ochorenie, pri ktorom imunitný systém napadá vlastné nervové bunky a to zapríčiňuje celú škálu problémov. Určite nedostala invalidný dôchodok len za to, aby mohla ležať doma pred tv. Nevravím, že nie je zvyknutá na svoj štandard, ktorý mala pri ešte žijúcom manželovi, ale nemôžete porovnávať zdravú päťdesiatničku s rovnako starou osobou, trpiacou nejakou diagnózou.
@anna777115 prepáč nepostrehla som to, autorka písala že má svorka SM?
@anna777115 moja kolegyňa má sm, dosť vážny stav, ale zodpovedne sa lieči a žije, pracuje na plný úväzok a maká ako fretka. A má aj malé dieťa takže doma druhá smena , sama, lebo biotatko zvolil iný životný štýl
@cacianka Vieš, čo jeden zvláda, to druhý zvládať nemusí. Pri tejto diagnóze sú časté aj psychické problémy a depresie. Ja, sa autorkynej svokry nezastávam, ja len konštatujem fakty. Ona, zrejme bola zvyknutá na to obskakovanie, zo strany muža a syna. Musí jej byť vysvetlené, že syn už má svoju vlastnú rodinu a nemôže poskytovať fool servis jej .
Toto nech si precitaju vsetky, co sedia doma a nepracuju, ved muz dobre zarobi 🙂
Tak stoliky si ani niektori pracujuci nekupuju, nieto este nezamestnani. Keby pytala na jedlo tak date ale zariadovat byt? Ona musi byt dobre zrelaxovana ked cele dni nic nerobi. To ma vacsiu sancu najst sponzora ako pracu. Nech skusi oboje a nieco z toho mozno vyjde.
1. Nech si nájde prácu svokra
2. Nech predá 3 izb.byt a kúpi si 1 izb.- garsonku. A zvyšné peniaze nech si odloží, ako rezervu.
3. Over si ty a manžel na úrade, či naozaj zoberu dávku ktorú berie, ked sa zamestná prípadne či su tam nejake obmedzenia, akú prácu môže vykonávať.
4. Ty sa porozprávaj s manželom, že kde sú tie hranice dokedy chce matku sponzorovať?
50 ročná žena nie je stará- je to žena v najlepších rokoch.
Vyhovorky. Ja mam cely invalidny tri roky a pracujem normalne na zmluvu. Je leniva. Cely zivot nerobila, nema pracovne navyky
@anna777115 ja netvrdím, že sú všetci rovnakí, rovnako zvladaju, len som napísala príklad.
Takže pani svokra sa môže nastaviť niekde medzi tým, sedieť na riti - makať , na tejto osi má veľa stupňov možností
@anna777115 kde v príspevku je písané o skleróze multiplex? V prvom rade mala napísať to . To je už úplne iná vec .
@patriciavojto1 Však, autorka píše, že svokra má roztrúsenu sklerózu. Treba čítať s porozumením, lebo to mení situáciu.
Pod stromček jej dajte jej životopis, vytlačené pracovne ponuky s jej skúsenosťami asi tak na upratovanie, všade v inzerátoch sa už uvádza aj výška zárobku, zvyrasniť zvyrazňovačom, že o invalidný dôchodok nepríde a bolo by vybavené. Vdovský jej nezrušili, ten bude poberať až do smrti po manželovi, len je už vychcaná a nevie, kedy dosť. A tvoj manzel sa môže hanbiť, ze si svoju matku neporiešil už skôr a ty ju doma musíš pocuvat, aj jej náreky. Som zvedavá koľko by znasal, keby tak za ním chodili tvoji rodicia.

Odpadnem! Zena v mojom veku a takto zije? Mlada baba a necha sa zivit detmi preboha.nedovolte jej to.nechzdvihne ri.t a ide makat