icon

75 ročná svokra nechce jesť

basska_b
28. mar 2018

Svokra je u nás na 2 týždňovej návšteve. Manžel je v práci, ja na materskej, takže som s ňou celý deň doma. Má 75 rokov, naschvál uvádzam vek, lebo to má dosť vplyv.

Priznám sa, že som z jej návštevy dosť nervózna, ale o tom tu nebudem písať :D prvýkrát je tu tak dlho a ja som v šestonedelí, zbytočne som nervózna z toho, že ju mám za chrbtom. Možno zo mňa vycítila tú nervozitu a zlú náladu, lebo prekvapilo ma, že ona u nás nič neje, resp. naschvál si dáva úplné mikroporcie. Krajec chleba prekroji na polovicu, dá si pol hrnčeka čaju, príde, že má chuť na syr a keď zistí, že balenie nie je otvorené, tak povie, že si teda nedá, aby sa to neotváralo. Zostali 3 malé zemiaky na dojedenie, ona si dá 2 zemiaky a 1 nechá (!!!). Ponúkam jej cviklovy šalát, ktorý má rada, ona si dá lyžičku a že zvyšok nech zjem ja... Dnes pochybujem, že niečo raňajkovala, pozerala som nenápadne na šunku, syry, jogurt, med, chleba a ubudla len 1 lyžička bieleho jogurtu a zrejme si k tomu dala toho pol krajca chleba.

Pritom sama si u nás pre všetkých varí to, čo jej chutí a podľa seba, ja sa starám o mesačné bábätko, sme tak dohodnuté, že prišla preto, aby pomohla hlavne s varením hlavne. Je plná chladnička jedla, manžel vozí veľké nákupy, kupuje to, čo jej chutí.

NIKDY toto nerobila, keď sme my u nej doma. Tam je s chuťou normálne množstvá. Takisto u nás je normálne porcie, akonáhle je pri stole syn (večera alebo cez víkend).

Ja tomu teda vôbec nerozumiem, prečo nechce jesť. Manžel hovorí, že je veľmi ohľaduplná a stále sa snaží uskromniť, aby ostatní mali. Len mi to príde také sebazničujúce.

Mňa osobne sa to celkom dotýka, ako keby jej pri mne nechutilo alebo si myslí, že sledujem, koľko zje... je to pravda, sledujem to, lebo je hrozne málo.

Privítam každú skúsenosť a tip :D aj so starými ľuďmi. Zaujíma ma najmä názor na to, PREČO to robí. Zo zvedavosti som otvorila túto tému...

Riešením by asi bolo ponúkať ju všetkým jedlom a strkať jej to na tanier, ale ja na toto pri starostlivosti o 4 týždňové bábätko nemám trpezlivosť, nervy a čas. Veď je dospelá, tak nech sa naje normálne. Keď dám do googlu "svokra nechce jesť", dáva mi to len "dieťa nechce jesť" :D je to zábava u nas teda.

Strana
z2
zeytin
28. mar 2018

Moja mama je sice mladsia, ale aj u nas si da na krajec chleba iba polovicku z kolieska sunky, na ranajky zjedla suchy rozok s cajom, obed zje, co jej nalizim, ale nikdy si nedolozi... Tiez ma to mrzelo, my v takej skromnosti nezijeme... Ale ona mi vravela, ze "nechce byt na skodu"... A pritom by som jej dala co jej na ociach vidim, lebo naozaj mala tazky zivot, trapula sa s nedostatkom, tak jej to velmi chcem vynahradit... Asi na tom nic nezmenis... A v tvojom pripade je to este o to tazsie, ze to je svokra... Skus jej nalozit ty a povedz, ze ak sa to nezje, tak to vyhodis 😋 mozno to pomoze...

basska_b
autor
28. mar 2018

@zeytin pravdu máš,, tiež je to v štýle "nechcem byť na škodu".len ja vidím na nej, že je hladná a slabá a aj tak to robí. To tuším na ňu berie s tým vyhodenim, len nie vždy to viem použiť, aj moja babka nechcela jesť, ale to už bolo chorobne a keď si stál s tanierom nad košom, tak to už išlo. Tu je zaujímave, že ona je, keď je tam syn (Manžel)

sticker
aniele
28. mar 2018

Čo na to manžel? Nech si s ňou pohovorí, je to predsa jeho matka. A vyzerá to, že jej záleží na jeho názore, keď pred ním je.

vlasta1818
28. mar 2018

Bolo by fajn keby ste si s manželom aj s ňou sadli.
Porozprávali sa, necíti sa ako doma, tiež to poznám, naša mamka je tiež taká keď je u nás.

zinica
28. mar 2018

Keď to čítam, tak sa smejem, lebo to sú presne naši. Otec aj mama. Keď boli u nás pomáhať, ja som ich nevidela fakt nič jesť, iba keď som povedala, že zo sa ide vyhodiť, alebo konci záruka a podobne. Toľko som do nich hucala vzdy, že čo to stvárajú, no nepomohlo. A to fakt fakt mame vynikajuci vzťah. Teraz sú u švagrinej a ta mi pisala cela nešťastná, že oni nič nejedia, čo má robiť... nuž nič veru, proste sú to taki ľudia, netráp sa preto, nesleduj to. Keď tak sa jej úprimne zdôver, že ta to trápi, že by ti veľmi pomohlo keby sa obsluzila kedykoľvek a dala si čo sa jej žiada. Ja som si myslela, že to len naši sú taký cudaci 😉.

miriam11
28. mar 2018

@basska_b a to si sa s ňou o tom nerozpravala? Vsak sa jej na to spytaj, povedz, čo máš na srdci. Sprav jej ranajky, nalož jej obed i veceru sama. A dá sa to aj pri malom babatku🙂

janickacrazy
28. mar 2018

@basska_b naši sú takí istí, ked mi prídu náhodou raz za čas postrážiť malého, ked idem do nemocnice alebo také niečo, tak si normálne k nám zoberú desiatu z domu, aby nám nič nemínali, je mi to fakt aj trapné, ale nedajú si povedať, proste sú takí, ja by som to veľmi neriešila, starí ľudia sú proste takí, moja babka robila to isté a za tie 2 týždne u vás určite neumrie hladom

feb13
28. mar 2018

Neries, svokry to robia a niekedy aj mamy, aj omnoho mladsie. Je to neracionalne spravanie ale tazko zmenitelne. Ked budes mat vacsie dieta, mozes jej povedat ze je zlym prikladom, ze nauci tvoje dieta aby vyberalo a odmietalo jedlo alebo vymyslalo pri jedeni, ze narusa vasu rodinnu tradiciu spolocneho stolovania a pod. To je jediny argument, ktory aspon trochu zaposobi. Dovtedy sa nauc si to nevsimat.

zuzanapjat
28. mar 2018

Moja mama u mňa nikdy nejedla a ak tak krajec chleba si bola schopna dať za cely deň. Musela som jej nakladať ja..... vždy zjedla všetko, čo som jej naložila. Ak ťa to tak trápi, tak jej nakladaj ty, alebo si za stôl sadajte spoločne a ak si naloží málo, treba jej povedať, nech si pridá aby sa to nepokazilo a nevyhodilo.

cecilia68
28. mar 2018

@basska_b Možno si myslí, že dávaš pozor, či náhodou nezjedla veľa...tak radšej konzumuje pomenej 🙂 Neviem, či je to tak, len dedukujem 🙂

matinka
28. mar 2018

Aj moja svokra u nas skoro nic neje, varene skoro vobec, skor trosku chleba, ale ja uz mam taku fintu, ze napeciem a plny tanier necham na vecer na stole... a veeelmi casto do rana je polovicka fuc 🤣

sandri
28. mar 2018

Presne toto robi moj svokor. Tiez sa pre to zle citim. Minuly tyzden bol u nas cely den (od 7:30 do 17:00) a za cely ten cas vypil jeden cierny caj! Ja ho uz poznam, preto ked k nam mal prist, prizvukovala som muzovi, nech si s nim pohovori, aby sa u nas naobedoval. Tak muz mu povedal, ze mame navarene, on len prikyvol a ked som mu chcela nalozit oved, vyhlasil, ze celu noc hnackoval a boli ho brucho a ze nic jest nebude... A to som mala hovadzi vyvar, co je na pokazeny zaludok super. Ale nic som si nepomohla...

eeffka
28. mar 2018

@basska_b tvoja aspon nieco zje. Moja mama ked pride ku mne tak si donesie jedlo ku mne. Uz si z nej robim srandu ze zabudla horcicu nech neujeda z mojej. 😂

basska_b
autor
28. mar 2018

@aniele Manžel vie o tom, je z toho taký tiež zaskočený, aj ju núti - od neho si viac nechá :D ja len niekedy fakt nevládzem sa s ňou dohadovať, vidím, že baby to majú tiež tak aj s vlastnými rodičmi

basska_b
autor
28. mar 2018

@sandri
@matinka
@zuzanapjat
@janickacrazy
@zinica
@vlasta1818
No baby, som na jednej strane aj rada, že nie som sama - nejaký exot, že kvôli mne neje 🙂 sú už takí, oni by nám asi radi dali prvé posledné a preto to robia

basska_b
autor
28. mar 2018

@cecilia68 Zdá sa mi, že jej to robí takú nejakú zvláštnu radosť. Nie úplne radosť, lebo veď príjemné to nie je ani jej, ale že to proste tak chce, že aby nám zostalo viac.

basska_b
autor
28. mar 2018

@miriam11
@zinica
@vlasta1818

Teraz sedíme pri večeri a plný sačok nového krajaneho chleba. Tak polila jeden krajec chleba na polovicu a hovorí, že tu druhu bude mať na raňajky, my na ňu pozeráme obidvaja, že čo to robí... úplne už bez slov sme boli. A ona sama hovorí, že "Máte to ťažké so mnou, že? Povedzte mi to, veď hlava mi ešte funguje."

A nemali sme na to gule zase ani jeden, och... nechceme ju rmútiť v zmysle, že nám niečo na nej vadí

zinica
28. mar 2018

@basska_b ach tak toto mi až ľúto prišlo 😢.. ona sa asi moc trápi... jaaaj normálne jej fakt povedz, že ma pravdu, že sa trápite keď nič neje 🙁. Keď si vezmeš aki sú dnes ľudia, toto je až na neuverenie, že ešte aj taki skromní a utiahnutí existuju.

lintu
28. mar 2018

možno sa pred tebou hanbí... ak si tak ešte neurobila, normálne to jej stravovanie občas nahlas okomentuj.... vhodnou poznámkou sa dá niekedy veľa zmeniť 🙂 veď tu ani tak nejde o to, že by vám niečo na nej vadilo... tu ide o jej zdravie.... ak vie inde prijať väčšie množstvo stravy, prečo jej to nejde zrovna u vás? možno ona samotná čaká na nejaké posmelenie

aniele
28. mar 2018

@basska_b No, aj u mňa robila svokra problémy s jedením. Ale tam to bolo z iného dôvodu. Nechcela jesť, keď som nachystala, že neskôr... ale videla som, keď predtým žila v byte sama (oficiálne sa o ňu staral švagor, v skutočnosti tam zbiehala jeho svokra), že mala kdekade po izbe taniere s obschnutými zvyškami. Už mala 80 a až tak jej to, chudere, nemyslelo, takže predriemala celé dni. Vedela som, že by sa mojom odchode do práce neobliekla, nenajedla, tak som ju vyslovene ako malé dieťa musela nakomandovať a stáť nad ňou, kým sa nedala do poriadku, neužila lieky... Pre ňu to bol aj spôsob, ako si udržať určitú prevahu nad nami, vlastne nado mnou, keďže manžel chodil na týždňovky. Pocit, že ona rozhoduje... Takže môžeš byť (aj ostatné) vlastne rada, že to robí z ohľaduplnosti a nie preto, aby ťa sekírovala 🙂.

cecilia68
28. mar 2018

@basska_b Možno skutočne len má obavy, aby vás o niečo neukrátila, aby vám niečo nechýbalo....že napríklad zje chlieb a vám neostane....myslím, že je to dobrý človek a povedzte jej, že vás trápi, ako si nič nedopraje...

basska_b
autor
29. mar 2018

@zinica
@lintu
@cecilia68
Veru- tiež mi jej prišlo ľúto, hovorím si boze, ja ju tu riešim a pritom ona si to uvedomuje, no mali sme jej hneď povedať, že nás trápi, ako málo je a ako sa stále uskromnuje, pritom k tomu nie je dôvod, jedla je milión tu. Všetko vo vzťahoch je hlavne o otvorenej komunikácii. Skúsim ju zajtra trochu povzbudiť. Je to síce posledný celý deň u nás tejto návštevy, ale lepšie neskoro ako vôbec.

basska_b
autor
29. mar 2018

@aniele Hej hej, toto je iný prípad, o tom sa na internete už dosť píše, že starý človek keď nechce jesť. Moja babka takisto, už mala 87 a začala okrem zabúdania odmietať jesť a piť. Tanier schovala do skrine... mame stále hovorila, že ona jedla, bola niekde na návšteve a jedla tam. Pričom nikde nebola. Ani sprchovať sa nechcela, ani nič už nechcela robiť. To bol už začiatok konca, zomrela po roku a pol :(

momoqui
29. mar 2018

@basska_b neber si to osobne ani v zlom. Mozno jej nechuti, nema hlad. Alebo ju popros aby navarila ona co chce a mozno jej bude chutit viacej to co sama pripravi 🙂

matkaleskova
29. mar 2018

Možno je aj ona nervózna a preto jej nechutí jesť 🙂 Alebo sa možno hanbí. Normálne by som si s ňou sadla a povedala jej, že sa nemusí báť, že by niekomu nezostalo alebo sa nemusí hanbiť, nech sa normálne naje 🙂

andula09
29. mar 2018

Ja by som povedala, že je to zmenou prostredia. Proste sa inde necítia tak, ako doma a tým to môže byť všetko spôsobené

veronika9797
29. mar 2018

Ja len za seba napisem ze ked sme boli u svagra v Anglicku na navsteve tak som tiez nejedla...nie narocky....jeho zena varila o sto sest ale nemohla som...trosku som tiez ochutnala a to inac zerem 😂 urcite to moze byt aj zmenou prostredia

lacibo
29. mar 2018

@basska_b ahoj, sama si si aj odpovedala na konci😉..veď je dospelá, tak nech je, koľko chce.. ja by som riešila hlavne seba, bábätko a manžela v tomto čase po pôrode.. a nie ju.. prečo to robí ? ..môže to byť aj prejav akéhosi excentrizmu.. keď na seba takto upozorňuje..aha, pozri sa.. ako mi tu nechutí..aby si sa ty zle cítila ..je zaujímavé, že pred jej synom " hrá " inú pesničku..dôvody nepoznám, nedá sa to zodnotiť.. či inak máte medzi sebou normálne vztahy..ak áno, naozaj to nerieš..prajem veľa radosti a spokonosti na MD..🙂

basska_b
autor
29. mar 2018

@andula09
@veronika9797
Hej hej, to ma tiež napadlo. Aj čo baby píšu vyššie, že aj vlastní rodičia prídu strážiť deti a nič si nedaju , keď tak rozmýšľam, tak aj moji rodičia vždy hovoria že už jedli a ani na pitie nechcú - max. čaj :D ach ti rodičia, všetko nám dali a keď chceme dať my im, tak to ťažko príjmu

veronikasa
29. mar 2018

Moji rodičia aj svokra su sice o cca 15 rokov mladší, ale ked sa u nas striedali na tyzdnovky pri dcére cez prázdniny tak jedli ako vrabčatka. Otec dokonca za jeden tyzden u nas schudol 5 kg. Asi sa všetci tí rodičia boja, aby z hrncov neubudlo 😂😂

Strana
z2