icon

Aká je ideálna svokra?

fra
16. júl 2013

Predpokladám, že behom pár rokov sa stanem svokrou, v "najhoršom prípade" 😀 až štvornásobnou... preto som začala rozmýšľať o tom, ako sa stať dobrou svokrou- inšpirovali ma tunajšie príbehy o svokrách, mám pocit, že každá svokra je zlá, či už nerozpráva vobec nič alebo rozpráva veľa, niektorým vadí že sa o vnúčata nestará, niektorým vadí že sa príliš stará, zlé je všetko od darčekov, pozornosti až po je výzor a dobré rady, zlé sú jej návštevy aj nenávštevy, proste pripadá mi, že je zlé už jednoducho to, že vlastne svokrou je ... som z toho jeleň, chcela by som byť raz dobrou svokrou ktorá si s nevestami a zaťmi rozumie, má ich rada a optimálne rodinám svojich detí pomáha k všestrannej spokojnosti, ale pri čítaní o svokrách začínam mať strach že sa mi to nemusí podariť 😝
Tak sa skúste zasnívať, aká by bola tá vaša ideálna svokra? Čo by mala robiť a ako by sa mala správať aby ste si s nou rozumeli?

cat
16. júl 2013

@lulka12 ona je proste dobrý, úprimný človek ochotný pomôcť keď je treba..jediné čo ma vie nakrknúť je to, že dáva deckám sladkosti, to by nemusela, na tom som háklivá.. inak nemám čo vytknúť.

ingmiriama
16. júl 2013

@fra nemusím sa zasnívať ....ja ju mám fakt ideál...neviem ako to robí...ale poviem vám, že by som ju nikomu nedala a nevymenila

svano
16. júl 2013

Môj muž hovorí, že najlepšia je studená. 😀 😀 😀 Samozrejme myslí to ako žart.

aha1
16. júl 2013

poniektoré baby zamyslite sa Vaša rodina je tá správna a rodina vášho partnera tá zlá ? Aj vy budete pre nevestu alebo zaťa tiež tou druhou rodinou ( a bude to tá zlá) ja mám tiež svokru ktorá je trocha iná ako moja mama ale neupieram jej, že ak môže tak pomôže alebo poradí ale je iba na mne či to prijmem a nemusím nesúhlas pred ňou prezentovať vždy veď je to mama môjho manžela a on ju má rád ako mamu presne tak ako naše deti budú mať radi nás a riešiť to isté ako ako mi

aha1
16. júl 2013

@cat babky a detkovia sú na to aby rozmáznavali aj naše babky a dedkovia nás rozmaznávali a rodičom sa to nepáčilo

margarita
16. júl 2013

@fra
ja nemusim tiez snivat, mam stastie na velmi dobru svokru 😉

podla mna to "paradoxne" 😝 cele zacina uz tym, ako vychovavas SVOJE deti, lebo ak v idealnom pripade si oni najdu idealnych manzelov(ky), tak je predpoklad ze budu mat aj harmonicky vztah a Ty ako svokra nebudes - ani keby si dosla do pokusenia - do nicoho nikdy zasahovat.
Je to najma o prijati, laske, dovere a vzajomnom respekte...
Jedine co by som vedela mojej svokre "vytknut", ze az prilis "zboznuje" nase deti coby vnucata a ked z nich nieco vypadne, hned su tie najsikovnejsie na svete 😀 je to mile, ale mne az vadi, ze je na ne taka nekriticka 😎

a dobra tema - treba sa pripravit vopred na taku zasadnu zivotnu rolu ako je svokra - teoreticky, bo prakticky sa az neskor uvidi, co z teorii aj uplatnis a ci vobec 😀

dadka28
16. júl 2013

@margarita ako keby som to pisala ja.... 😀 😀 😀 😀

evaka
16. júl 2013

tá moja 🙂 Úplne seriózne, keď ju požiadam, vždy pomôže, hlavne s deťmi, čo je na nezaplatenie. Nestarie sa mi vôbec do ničoho, dokonca mi ani nikdy neradí, odjakživa mi povie: Sprav si ako chceš. Takže maximálna spokojnosť 😀

stastnevydatam
16. júl 2013

ja v poslednej dobe tiez nepocujem ze sa niekto pochvalne vyjadruje o svokre.. nechapem co vcetko dokaze niekomu vadit na svokre :(
a pritom ak mi kamaratka hovori, co take "strasne" im svokra robi, nerobi, zostavam v udive.. ( "svokra nam chce dat 4 tis. euro na kuchynu, no nech si ich necha,nech sa potom nevytahuje ze mi kupila kuchynu" ..len taka perlicka..)
som rada, ze moj manzel to takto tiez vidi, dokonca to nema rad ked sa niekto stazuje na svokru..
takze asi bude velmi vela idealnych neviest, ked kazda druha nadava... 😀

canama
16. júl 2013

@stastnevydatam no ja tej tvojej kamaratke rozumiem az pridobre. nemam taku svokru, ale vlastnu mamu. ona mi svoju pomoc rada dokonca nanuti, ale potom ti to v buducnosti obucha o hlavu tristotisic krat a bude sa za svoju pomoc dozadovat protisluzby vymeranej aj s urokmi. pomoc je nezistna a ja ked niekomu pomaham, necakam nic naspat. ja som napriklad uz v detstve napocuvala, ze ako sa musela ona kvoli nam detom obetovat, vysku chcela vystudovat, ale vraj s dietatom uz sa to neda, materialne si musela odopierat...nemame zle vztahy, ale rozhodne aj vdaka tomuto su daleko od idealu. 😒

bambina82
16. júl 2013

zla alebo dobra...ale je to rodina! Pokial by ste boli same a odkazane len sa seba al manzela potom by ste si uvedomili ze KAZDA pomoc je dobra pomoc 😉 Byt sam/a nie je lahke a bez rodiny uz vobec. Takze svojim sposobom uz len to ze svokru mate je fajn.

ingmiriama
16. júl 2013

@bambina82 presne moja reč....ja som tiež zostala sama ďaleko od rodiny a viem ako to je

sisaka
16. júl 2013

@bambina82 absolutne nesuhlasim, radsej ziadna svokra ako zla. S manzelom sme odkazani sami na seba, bez rodiny zijeme uz 10 rokov, sme dospeli, finance nezavisli a ani nie sme telesne ci dusevne postihnuti, aby sme sa museli spoliehat na pomoc svojich rodicov, myslim si, ze bohate stacilo, ze sa o nas starali a pomahali nam do 18 rokov, posledne co potrebujem je, aby mi tu niekto behal okolo zadku a pomahal, ja sa skor citim blbo, ze sme daleko a JA nemozem pomoct mojim starnucim rodicom, nie este cakat od nich pomoc .....
Brala by som tu mat rodicov koli detom, aby poznali aj tu starorodicovsku lasku, ale kedze na nich deti nie su zvyknute, tak im ani nechybaju a teda ani nie je co riesit

syrik
17. júl 2013

Aj by som sa zapojila, ale už som raz dakde napísala svoj názor, hoci nepriamo, no švagriná to pochopila úplne inak a odvtedy chladné vzťahy, takže radšej mlčím....Bohužiaľ, za svojim názorom si musím stáť...aj napriek tomu, že sa dozvedela, čo mi vadí, žiadna zmena...kam to dospelo? Neverím jej a keby mám dať niekomu postrážiť malú, tak to bude moja mama...Pretože je s malou veľmi často, vždy mi pomohlaa malá ju zbožňuje...

denisa87
17. júl 2013

ideálna svokra?Neexistuje 😀 😀 😀

gemini255
17. júl 2013

@moon1979 mas pravdu, spravat sa ku priatelke syna ako k potencialnej manzelke a mame vnucat.ta moja 6rokov vravela synovi rozid sa s nou. A este neverit ked si zavistliva svagrina vymysla. Lenze svokra veri dcere, nie neveste. Dvaja sa vezmu, cakaju mimi a teraz sa svokra snazi? Po tom vsetkom sa da akurat akceptovat ako matka manzela nic viac.

moon1979
17. júl 2013

@gemini255 hmmm presne si napísala moje slová "akceptovať iba ako matku manžela nič viac ..." detto u nás ....

jabadaba
17. júl 2013

@fra ak vyjdem z osobnych skusenosti ci uz mojich alebo mojej mamy - tak jedine po com som vzdy tuzila a zial nenasla su uprimne vztahy. Srdecnost, zaujem, rovnaky meter na vsetkych, to je to co mi velmi chyba a vzdy chybalo v rodine. Idealna svokra by teda mala prijat kazdu nevestu slusne, nerobit ziadne rozdiely a ak je to nevyhnutne, tak byt objektivne kriticka tam, kde sa to ziada a nielen tam, kde si niekto potrebuje vyhojit komplex. Idealna svokra chce mat vztahy korektne a slusne, bez intrig a napadania dalsej strany. No a co si cenim asi najviac a to by som si cenila aj na svokre je schopnost celit konfrontacii ak k niecomu dojde! Nie je nic horsie ako ked niekto rype a zaroven nie je schopny si veci nasledne vysvetlit, objasnit. O schopnosti sa ospravedlnit ani nehovorim! Idealna svokra nerobi ziaden rozdiel ani medzi detmi! Je odpudzujuce ak matka robi medzi svojimi detmi rozdiely natolko, ze este aj partnera/partnerku svojho oblubenca nekriticky adoruje. Ak je celkovo nekriticka a svojou nekritickostou praktikuje opiciu lasku len voci vybranemu dietatu. Jednemu vrchom spodom po kazdej stranke vratane obskakovania a druhemu nic. Idealna svokra je teda pozorna voci vsetkym rovnako. Nemyslim teraz cisto materialne. Ale skor z hladiska zaujmu. Dvojaky meter svokry voci detom a ich partnerom nezaklada nikdy dobre vztahy.

zabka1000
17. júl 2013

...ťažko je byť ideálnou svokrou, ak nemáš ideálnu nevestu 🙂

jabadaba
17. júl 2013

@bambina82 musim Ta opravit. Samotny fakt, ze ma niekto svokru neznamena, ze ma aj pomoc. Ja ju napriklad vo svokre nemam a nebyt mojich obetavych a pozornych rodicov tak sa mozme ist klzat co sa obcasnej pomoci s detmi tyka! Cize mat a mat je rozdiel. A sakramenstsky. 😉

jabadaba
17. júl 2013

@zabka1000 nesuhlasim. Mozes byt idealna aj stokrat, ak ma niekto mindrak tak si ho pohoji a je vybavene. Matematika idealna svokra rovna sa idealna neveta nie vzdy plati. Ba dokonca si dovolim tvrdit, ze plati malokedy.

dasiacik
17. júl 2013

@fra
Idealna svokra neexistuje.Ani svokor,manzel ci manzelka.
Kazdy ma nejake predstavy a tuzby o tom aky by ten
druhy mohol a mal byt,ale nikoho nezmenite.Kazdy sme
jedinecna osobnost prave tym aky sme,ci uz je to svokra
alebo ktokolvek iny.Kazdy sme vynimocny,a ano,kazdy
mame aj CHYBY.Sice to je tiez relativny pojem,pretoze
to co sa jednemu nepaci moze niekto iny milovat.
Takze,moj zaver k tejto teme je taky,ze kazdy by sme sa
mali riadit heslom,ze nerob druhemu to co nechce aby
si mu robil.Ak je niekomu nieco neprijemne,tak ho s tym
urcite nebudem otravovat.Zakladom kazdeho dobre
fungujuceho vztahu je komunikacia.Ci uz je to vztah
svokra-nevesta,zat,alebo manzel-manzelka.

jabadaba
17. júl 2013

@dasiacik presne tak a ku komunikacii este doplnim aj respekt a uctu voci druhym.

terezka1947
17. júl 2013

ja si nemyslim,ze je to IBA o tom,ze SVOKRA je zla....skor o tom,ze kazdy je iny...ina povaha,ine ambicie,iny pristup k rieseniu veci...a svokra ma k tomu vsetkemu ludskemu este (bohuzial)plus to,ze sa snazi pomoct(aj ked niekedy by mozno mala nechat veci na mladych)...mozno aj v tomto vztahu(svorka...zat...nevesta)je asi najdolezitejsi vzajomny respekt a ponechanie "osobnej volnosti"....nevnucovat nazor....atd....ale urcite by mal byt aj zo strany mladych urcity respekt,ked uz k nicomu inemu,tak k sedinam...
ja svokru uz nemam,ani mamku....a zisli by sa ☹
takze nepridu mi vtipne komentare typu pod kvetinami a studena.....si predstavte,ze by to niekto povedal o vasej mame...asi by vam to vtipne nepripadalo...jasne,su svokry a svokry...ale ak vam len trosiiiiillliiiilinku pomahaju,budte radi...a aj to komandovanie,atd....je iba mala dan za to,ze mate sa na koho spolahnut s detmi,s finaciami-keby nieco...s byvanim-keby nieco.
jasne,clovek sa ma o to posnazit sam,predsa nemoze cakat od rodicov starostlivost,ked ma uz deti on sam...ale "zadne dvierka"su niekedy potrebne.

tak som sama zvedava,aka budem svokra ja...zatial so skalopevnym presdvedcenim,ze ponecham slobodu...a budem mat otvorenu naruc.....aaale,uvidiiiiiime 😀

zabka1000
17. júl 2013

@jabadaba ja som to myslela tak, že nie vždy je chyba na strane svokry.....videla som tu kopec príspevkov od "neviest", ktoré fakt nevedia, čo by od dobroty chceli a nevyhovie im nikto a nič....a pritom by často stačilo iba zamyslieť sa, že by im určité veci vadili aj keby ich robia ich mamy, nie svokry....

sisaha
17. júl 2013

@zabka1000 to je presne to co som napisala na zaciatku. Darmo bude ona idealnou svokrou, ked ziska taky typ nevesty, ako su poniektore tu 😉

terezka1947
17. júl 2013

@zabka1000
@sisaha viete,baby...ked tak citam niektre prispevky....aaaaz sa desim,co mne raz syn prinesie domov 😀 😀 😀
a zaujimave je,ze najviac nadavaju vecsinou tie zienky,kt.svokra najviac pomoze...jaaaj,pardon,nie pomoze-miesa sa do nich 😉 .......zase opakujem,jasne,ze su aj zle svokry...ale asi v takom istom pomere existuju aj zle nevesty...tazke nemozme si navzajom nic vycitat....ale opakujem.....ak svokra pomaha.....aspon zo slusnosti by som si hryzla,kusala,drzala a co ja viem,co este robila s jazykom

kris557
17. júl 2013

@fra základ je neohovárať svoje deti pred ostatnými deťmi. Napr. prídeme na návštevu ohovára jedného syna s manželkou a prídu oni k nej na návštevu ohovára nás. Aj keby každý na niekoho niečo povedal, ona si má deti a súrodencov zastávať a nie robiť aj medzi nimi ešte rozbroje. Ale ja si myslím, že to ti ani nemusím písať, veď každá inteligentná žena si chráni svoje deti a toto všetko predsa vie...
-nerobiť rozdiely medzi vnúčatami
-nevyčítať pred vnúčatami chyby ich rodičov
-neokomentovať večne darček ktorý dostane, vždy v negatívnom zmysle, ale ak sa jej náhodou nepáči, nekomentovať, nech ho teda zahodí do koša alebo niekomu podaruje
- nič od svojich detí nepýtať, nebyť vzťahovačná, za všetko sa uraziť, aj keď to človek myslel nakoniec dobre...

Je toho fakt asi milión, čo ma už ani teraz nenapadá, ale ako píšu baby, žiadna svokra nie je ideálna

sisaha
17. júl 2013

Byt idealnou svokrou (matkou, tetou, dcerou...) sa neda naucit.., to clovek musi mat v sebe.

jeemima
17. júl 2013

suhlasim s babami ze niekedy sa hundre na svokry za veci za ktore by sme hundrali aj na nase mamy keby neboli nase mamy....a tiez suhlasim ze niektore nevesty hladaju problemy kde nie su a chytaju sa aj uplnej somariny...myslim ze vzdy si treba uvedomit ci by sa nam pacilo keby nasi manzelia vecne hladali negativa na nasich rodicoch.....v mojich ociach a z mojich nie dlhych skusenosti dobra svokra je svokra ktora poradi ale nevnucuje nasilu svoju mienku, ktora respektuje priania a zakazy matky svojich vnucat (aj ked s nimi nemusi byt uplne stotoznena ale respekt je dolezity a vzdy si treba spomenut ze aj my (teraz pomyselne v poziciach svokier ;)) sme si vychovavali deti "po svojom" a ako sme my predpokladali ze je to spravne)....a tiez si myslim ze je potrebne si uvedomit ze v mnohych pripadoch vztah nevesta a mama vs nevesta a svokra sa neda vobec porovnat (vacsinou) a je prirodzene ze napr pokial nevesta pojde na prechadzke na kavu tak asi skor sa zsatavi u svojej mamy ako u svokry....neviem ci mi v tomto rozumiete ale mne toto bolo velmi vycitane a ja dodnes neviem preco mne to prislo normalne ze na pokec a vyrozpravanie sa pojdem za mamou a nie svokrovcami...hlavne ked mama byva co by kamenom dohodil