Aké priezvisko nechať?

30. jún 2022

Mám s partnerom 2 deti, majú moje priezvisko.
Bavili sme sa o svadbe, kedysi, že potom sa im aj mne automaticky zmení... lenže môj nejak od tej svadby cuva, keď sa ho opýtam, kedy sa vezmeme. Nič veľké len my a svedkovia, poprípade úplne najbližšia rodina..
Deti idú budúci rok do škôlky, a ja neviem čo je správne. Nechať im naďalej moje priezvisko? Alebo už bol aj taký napad, ísť požiadať na okresný úrad o zmenu priezvisk, čiže oni a muž by mali jedno a ja druhé... Čo si o tom myslite? Ja chcem svadbu, nech sme nakompletku všetci z jedným, len muža nútiť nemôžem... ako sa zachovať? Co bude lepšie? Ďakujem

autor
30. jún 2022

Keď sa ho opýtam, tak len srandičky. Však zajtra sa ideme, a podobne...

lorin29
30. jún 2022

Keďže majú tvoje priezvisko v žiadnom prípade by som im bez svadby priezvisko nemenila🙂a hlavne nie keď od svadby cuva

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinkatinka
30. jún 2022

Ked nechce svadbu, nechaj priezviska tak. Ja by som to nemenila, ked "cuva".

anjelicek26
30. jún 2022

To, ze si im dala svoje priezvisko bolo dobre rozhodnutie. A nechaj to tak ako to je.

sense
30. jún 2022

Nechaj tvoje priezviska, a keď ti nabudúce. Povie ze zajtra sa idete brat, spýtaj sa ho ze o koľkej nech to stihnes
On sa zjavne zenit nechce

sovica
30. jún 2022

Súhlasím s názormi vyššie, nechaj deťom svoje priezvisko. Predpokladám, že deťom sa venuješ viac Ty, Ty budeš chodiť do škôlky, neskôr budeš chodiť na rodičovské do školy, budeš komunikovať s učiteľmi, určite Ty chodíš s deťmi k lekárovi atď. Prečo by si mala všade vysvetľovať, že si ich mama, ak by mali priezvisko po otcovi? Nerozumiem, prečo rozmýšľaš nad zmenou priezviska pre deti. Čo by sa zmenilo, keby mali priezvisko po otcovi? Mala by si len zbytočné starosti. Nedajbože sa rozídete (veď nie ste ani zobratí a Tvoj priateľ to asi ani neplánuje) a Ty budeš mať iné priezvisko ako deti. Neblázni!

gladys_07
30. jún 2022

Gratulujem k rozhodnutiu dat im tvoje priezvisko, V ZIADNOM PRIPADE nemenit pred svadbou

Ja som povedala muzovi (snazit o dieta sme sa zacali predtym ako ma poziadal o ruku), ze moje deti budu mat rovnake priezvisko ako mam ja. A ze zalezi na nom ci to bude to jeho…

petkavka
30. jún 2022

A nemoze mat obe priezviska? Napr. Sofia Straus-Lebnicka...., Lebo svadba uz evidentne nebude

autor
30. jún 2022

@petkavka to neviem, nad takou vecou som neuvažovala

autor
30. jún 2022

@sovica tak ide hlavne o syna, muž chce mať následníka rodu, alebo ako to povedať 😆😆 sú len 2ja súrodenci, jeho sestra sa vydala, čiže od nej už nebude syn z ich priezviskom. Čiže mám len ja pokracovatela, alebo ako to povedať..

zuzliq
30. jún 2022

No, ty nie si dosť dobrá pre jeho meno, len deti?

acrobaleno
30. jún 2022

@autorka ked chce naslednika, nech si najskor vezme jeho matku. Priezviska v ziadnom pripade nemenit.

ibrunova
30. jún 2022

On chce mať nasledovníka rodu a cúva zo svadby s jeho matkou? V žiadnom prípade nemeniť, zmeníš, keď bude svadba. Často sú tu aj otázky typu , že ako zmeniť priezvisko na svoje..

vilma7
30. jún 2022

Do svadby by som určite.nechala.kamaratka takto dala za slobodna po.priatelovi a potom súdom musela riešiť zmenu priezviska na svoje.

gladys_07
30. jún 2022

No on je chrumkavy. Naslednika tronu ako Henry VIII hej ale spravit z matky svojich deti svoju zenu, to nie.

Ja by som mu povedala ze takto je to praktickejsie (u lekara, v skole…) a ze zmenite po svadbe. A ze najblizsie sa o tom pobavite ked dojde s prstenom. A toto mu opakovala zakazdym ked s tym zasa vyrukuje.

jarkap1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
minutka
30. jún 2022

Dobre si sa rozhodla, ze si dala detom tvoje priezvisko. Ako jedna z mala 👍🏼

sasa1310
30. jún 2022

ale veď on sa rozhodol, že deti sa budú volať inak. Tak rešpektuj jeho rozhodnutie a nechaj to tak ako to je.

lija22
30. jún 2022

pockaj ked muza parkrat pomenuju tvojim priezvisko, mozno mu dojde, ze zbytocne halo robi okolo svadby

ckocka
30. jún 2022

Nie je to tvoj muž. Ak chce následníka rodu, nech si ho obstará od právoplatnej manželky. Neuveriteľné čo sú ženy ochotné urobiť, a prečo vlastne? Keby to dávalo aspoň nejaký zmysel.

guiseppinka
30. jún 2022

Samozrejme, ze detom.nechat tvoje priezvisko. Preco by si ho menila? A ze pokracovatel rodu... Nech z teba spravi manzelku a bude mat aj pokracovatela rodu.. ale takto bez nejakeho dovodu? Inak asi by som dosla za muzom s tym, ze 3 mate ine priezvisko a svadbou by sa menilo, trebalo by doklady pomenit vsetky a pritom by stacilo, keby si zmenil priezvisko on svoje za tvoje... Alebo sa ho spytaj, ze ci mu nie je blbe, ze sa vola inak ako vy... A ked rypne, ze ved zajtra.sa mozete zobrat, tak sa toho chyt, zavolaj pred nim na matriku, ze ake maju volne termimy a daj mu na vyber 2 terminy... Alebo len oznam

sovica
30. jún 2022

Tak toto ma pobavilo😂 Ten Tvoj priateľ je neuveriteľný. Tak on chce mať následníka, ale matku svojho dieťaťa si zobrať za právoplatnú manželku nechce. Povedz, že keď zmení názor, tak bude mať aj následníka. Mňa by to teda dosť urážalo, keby otec mojich detí chcel dať svoje priezvisko len deťom a mne nie. Pre mňa by to znamenalo, že si ma vôbec neváži a ani ma asi nemá rád, keď si ma odmieta zobrať. Spravila si dobre, že si deťom dala svoje priezvisko. Nemeň ho na priezvisko svojho priateľa, lebo v budúcnosti to môžeš oľutovať.

zdenkastanka
30. jún 2022

Ked ste sa uz takto rozhodli, ze budu mat deti tvoje priezvisko , tak kym nebude svadba nemenila by som....

plnenapaprika
30. jún 2022

@zuzliq 👏👏👏

sovica
30. jún 2022

@petkavka Na Slovensku môže mať dieťa len priezvisko jedného z manželov/rodičov. Nemôžu sa spojiť dve priezviská. Niekde v zahraničí to asi tak funguje, u nás nie.
https://www.zakonypreludi.sk/zz/1993-300

autor
30. jún 2022

@jarkap1 tak ja som toho názoru, keď sa raz naučia jedno priezvisko, a všade ich budú poznať pod tým, že im ho meniť potom už nebudem. Dcéra si ho zmeni jedine po svadbe. Lebo času kým sa naučia hovoriť, je veľa,ale dcéra už bude mať 3 a už sa učí pomaličky svoje meno. Tak nemám chuť ho za rok, za dva meniť,keď sa môj drahý rozhodne pre svadbu..

sovica
30. jún 2022

A ak sa nerozhodne ani za rok a ani za dva? A nechcem "maľovať čerta na stenu" a ani Ti to neprajem, ale čo ak sa s Tebou rozíde? Príkladov na MK je viac než dosť.

ljzozv
1. júl 2022

HM... A vlastne by predsa stačilo, keď zmeníte meno len chlapcovi a priateľ bude mať pokračovateľa rodu... Nad tým ste neuvažovali?
A každý bude mať svoje dieťa s priezviskom... A veď dcéra to aj tak bude mať len dočasne...

To vyššie bola len irónia ....🙈🙉🙊
Takže tebe viac vadí to, že deti by sa museli učiť odznova predstavovať ako to, že ty by si sa už navždy volala inak ako tvoje deti.
Som rozvedená a ešte stále sa mi stane že sa do telefónu predstavím predchádzajúcim priezviskom... A čo sa stane? Nič... Opravím sa a idem ďalej .

amiaja
1. júl 2022

Zblaznila si sa? To akoze preco chces urobit? Lebo panko chce naslednika rodu?? A on nevie ako sa to robi? Treba si vziat matku svojich deti a dat vsetkym priezvisko.
Zeny tu maju skor opacny problem ze daju jeho priezvisko a chlap si ich uz potom ozaj nemusi vziat. A ty opacne. Urobila si skvele rozhodnutie ze mas s detmi rovnake priezvisko a chces to menit bez toho aby si ta vzal🤦‍♀️
Ked budes vybavovat skolu, doktorov, cestovanie tak budes len rada ze sa volaju ako ty. A urcite to budes vybavovat castejsie ako tvoj priatel.
Nic nemen!