icon

Ako balansovať prácu a starostlivosť o vnúčatá?

14. júl 2024

Mile damy,

s dcerou som mala dnes velmi skaredu vymenu nazorov, obvinila ma z velkeho sebectva, nakolko ako pracujuca babka nie som ochotna minut svoju letnu dovolenku na opateru jej synov, mojich vnukov, skolkarov. Udajne vsetky babky vnucata v lete strazia.
Prosim tie, ktore ste pracujuce a mate vnucata, minate svoju letnu dovolenku na strazenie vnucat? Moje kamaratky este vnucata nemaju alebo maju, avsak este v babatkovskom veku, tak sa nemam koho opytat. Ked sa vsak na tuto temu bavime, na rovinu povedia, ze nebudu minat letnu dovolenku na vnucata. Moj partner je na vysluhovom dochodku, svojich vnukov obcas strazi, jeho ex manzelka este pracuje a ta je s ich vnukmi minimum pocas leta.
Aby bolo jasne, svojich vnukov lubim, som s nimi casto, aj v lete ich bravam hocikedy poobede na kupko, zmrzku, do parku, aj na vikend na chalupu. V lete mam vsak len 12 dni dovolenky a mala som svoje plany, s kamaratkami aj s partnerom, chcem si oddychnut, mam narocnu pracu. Vnuci su mali a neposedni, nemozem si pri nich ani sadnut, stale ich musim mat na ociach, neoddychnem si pri nich.

aurora33
15. júl 2024

Autorka, podla mňa si tých 12 dni dovolenky uži ako ty chceš. Nie si povinná strážiť vnúčatá. Tvoja dcéra má hádam muža, tak nech si dovolenku zorganizujú tak, aby deťom výkriku prázdniny. Alebo majú aj druhu babku, existujú tábory, alebo nech si zaplatia opatrovatelku. Možností je xy tak nech si vyberú.

kaktusik007
15. júl 2024

@lenka_2611 to co robi v bezny skolsky rok autorka dopisala v komentaroch, ja som reagovala na ten prvy prispevok - kde pise ze sa odmieta cez svoju dovolenku starat o vlastne vnucata a kde dava prednost kamaratkam a priatelovi.

a suhlasim s tebou - bezny chod domacnosti si treba zariadit bez babky - obzvlast ak je kompletna rodina!!! - babka ma byt len ako bonus sem - tam. Potom by sa podla mna ani tato situacia s letom nestala a babka by vnucata aspon na ten tyzden chcela aj sama 🤷🏼‍♀️

mamina7070
15. júl 2024

Autorka uzi si dovolenku podla svojich predstav, pomhas dcere dostatocne, a dcera pracuje vobec?
to co ti povedala nebolo od nej pekne co by robila keby mali babku co je ochotna vidiet vnukov tri krat do roka po hodine?

lenka_2611
15. júl 2024

@kaktusik007 na druhej strane keby jej dcera rozmýšľala, uvedomila by si, že mama pre ňu robi dosť a nepýtala by ju deti prizriet cez leto. Ale sama autorka písala, že jej dcera potrebuje pomoc 24/7 lebo nezvláda synov. Berie ich aj na vikendy. Takze si zvykli na ten komfort čo majú od babky podľa mňa a nedocvakn im nič. Pre mna je to NEPREDSTAVITEĽNÉ. Normálne sen aby nam niekto takto pomáhal :D ale keby aj tá pomoc zrazu nastala u nás, ja už ani neviem či by som si zvykla na to :D

janinah
15. júl 2024

Babka.co robíš s ostatnou dovolenkou? My máme amb.twda manžel.zamesynavame sestričku a tá si môže brať dovolenku kedy chce.ma malé deti.Vtedy buď manžel pracuje sám v zníženom režime alebo nepracuje.Ked je manžel na dovolenke sestrička buď pracuje sama pár hodín alebo nepracuje.1 x za 4 roky mala kvôli tomu očrm
Ja babka pracujúca som.twraz v lete mám 2x po týždni dovolenky.jeden som s vnučatkami ale aj s ich mamkou je ešte na RD .druhy s mužom.Moje vnucatka sú ešte veľmi malé.ale už sa neviem dočkat kedy budeme len my spolu parťaci ja a vnúča.Akakolvek práca mi je ukradnutá.ak má potrebuje vnúča.Ale to som ja.Som operačná sestra.ale pre úplnosť dodám.ze mňa má kto v kolektíve zastúpiť.aj keď nie vždy.
Skús lepšie komunikovať s lekárom .A v terajšej situácii by som na tvojom mieste postrážila vnúčatá 4 dní...tretinu tvojho voľná

felycity
15. júl 2024

Nie som este babka, uz dlhsie sledujem trend, ako mladi povazuju za samozrejmost az povinnost od starych rodicov automaticky strazit vnucata. Mili mladi rodicia, tiez si uvedomte, ze hoc cca 55 rocna babka vyzera dobre aj ona uz citi vekom unavu a pokial je pracujuca tak tiez potrebuje oddych a svoj priestor. Nie je povinnostou minat cele svoje volno na strazenie. Mamicka a ocko nech si zoberie ocr ak je skolka jej dietata zavrete alebo vcas si treba naplanovat . Treba sa rozumne dohodnut aj si trocha pomoct aj si oddychnut.

brendaa
15. júl 2024

Neviem možno sa mýlim ale mám pocit, že tvoj partner nechce tráviť dovolenku s tvojimi vnúčatami.... Po náročnej práci ich vieš vziať na kúpalisko, wau ja by som nevládala...

mikitilik29
15. júl 2024

Keď fakt ze sa počas roka tak venujes vnúčatám ako píšeš, tak potom máš pravdu ty. Máš právo si počas leta oddýchnuť.

prasiatko30
15. júl 2024

Mas plne pravo si uzit dovolenku - dcera si ma zabezpecit strazenie - ona/otec jej deti/opatrovatelka/denne tabory/druha babka.

ivik4
15. júl 2024

Boa to su zas komenty 🤣🤣🤣
Ako PRACUJUCA babka by som postrazila dieta len v pripade vikendu alebo ako sama pises, vzala by som ich na zmrzku, kino atd.
NIE,neminula by som si celu dovolenku na strazenie pre boha.
AJ TY MAS PRAVO NA ODDYCH !

Ako NEPRACUJUCA babka by som sla na dovolenku kedykolvek mimo letnych prazdnin a v lete pomohla s detmi.

Treba rozlisovat ...🙄

la_dolce_vita
15. júl 2024

Este sice vnucata nemam, hoci vek uz ano. Ale presne tak, pracujeme a mame svoje zivoty. Nie je to povinnost pomahat, je to dobra vola. My uz sme si svoje v tomto smere odzili a vy mlade si uvedomte, ze deti su vase a vycitat a vydierat za to, ze niekto sa na strazenie malych deti neciti alebo ma svoje predstavy o zasluzenom volne, je nevhodne. Mna este zarazilo to, ze so svokrou dcera nevychadza dobre. To tiez o niecom svedci..

sense
15. júl 2024

Moja mama je síce na dôchodku ale chodí do práce na čiastočný úväzok. A ja ako pracujúca matka chápem ak voľno nedostane tak nedostane. Alebo ze si ako pracujúca tiež zaslúži dovolenku a oddych. Tiež pracujem v sfére kde sa dovolenka hlási rok dopredu a výmena možná nie je. A tiež si chcem počas dovolenky oddýchnuť.
Autorka píše ze vnuci sú skolkari. A škôlka predsa nie je zavretá celé dva mesiace. Tak tlsa môžu s mužom prestriedat

adaluc338
15. júl 2024

No ja som mama, u nas babka rovnaka. Asi rozdiel v tom ze nasa si vybere dovolenku ale preseba, este chce zit, jej prestava o dovolenke je ze cely den odychuje a pozera telku. Respektujem to, ale musim uznat moje deti nemaju taku klasicku babku a to je mi luto. Neuvedumuje si ze to ze na meniny a narodeniny kupi darcek, prinese tortu nenahradi cas ktory odleti. Moja mama mi povedala na cele letne prazdniny ze 2dni by chcela stravit a byt s vnucatami (ja som ju o to neziala lwbo ved poznam jej pristup, bohuzial si neuvedumuje ze ja potrebujem vykrit 2mesiace a jej 2dni mi akurat spravili problem. Ale ustupila som kvoli detom a teda 2 dni budu cez den u babky. Bohuzial dnesne babky to uz nie su babky a lwtne prazdniny ake som zazila ja. Chapem ze pracujete, a je iny svet. Ale vnucata vyrastu a isto nebudu mat taky vztah aky mam ja s babkou. Co sa tyka tvojej dcery, je nepekne ze ti takto povedala, bud teda si neurcila jasne pravidla ze nech sa na teba nespolieha, alebo tvoja dcera naozaj bojuje s tym ze nevie vykrit prazdniny. A nehnevaj sa namna ale teda tyzden by ta urcite nezabil keby si minula na svoje vnucata. Nie kvoli dcere, ale kvoli vnucatam.

pieksamaki
15. júl 2024

Nie si povinná....ja práveze nedávam babke, keďže babky majú po 70 a platíme každú službu co sa týka deti....keďže vznikajú konflikty....a ked ideme..k babke...dáme na energie co minieme.....dcére to treba vysvetliť rozumne....a ja tak vediem aj svoje deti....žiaľ dnes je materiálnych potrieb veľa...ale času malo...nemienim sa rozkrájame keďže mam 5 deti a musia chápať...ze možno ani energiu na pomoc nebudem mat. Mam veľmi ťažkú prácu a zdravie dokáže vypovedať....slušne povedať nie....a vopred sa dohodnúť v kapacite ako človek dáva......ja by som aj babke platila za službu ako ze je s deťmi.. nakoľko je to dnes iné..ako kedysi....zvlášť v meste. Nerada obťažujem okolie...mam potom výčitky a ľudia so to vysvetľujú inak.....

majloo
15. júl 2024

Za mna - chod na dovolenku, treba vypnut, zrelaxovat. Mne mama sice vzdy pomahala na ukor seba s detmi, ked este pracovala, ale videla som na nej, ze si neoddychla. Budes mat dosť casu pomahat na dochodku. Okrem toho, mali by sme si zvyknut, ze nase mamy budu pracovat stale dlhsie a dlhšie..

martinka13
15. júl 2024

Sú to Tvoje vnúčatá, nie deti. Povinnosť starať sa o ne, majú ich rodičia. Ani by ma nenapadlo nútiť starých rodičov, ktorí ešte pracujú, aby si svoju dovolenku míňali na stráženie mojich detí. Samozrejme, je to pomoc, ale je to dobrovoľné. Buď v kľude a uži si voľno podľa seba.

jullyeverest
15. júl 2024

Žasnem a som vďačná že nie ste moja mama. Nikdy som sa tej mojej ani len nemusela pýtať a sama si dieta brala aj keď som to vôbec nepotrebovala. Z tohoto mi to príde že ste strašne sebecká ak chcete tráviť celú dovolenku s partnerom a kamarátkami. Vaša dcéra je isto mladý človek, ktorý potrebuje pracovať aby utiahol domácnocť, čo v dnešnej dobe nie je vôbec easy ak má napríklad ešte aj hypotéku. Myslíte že ak zostane 2 mesiace s detmi doma, že sa potom bude mať do akej práce vrátiť? Možno by ste si vy ako babka mala uvedomiť prioroty. Možno byť aspoň týždeň s vnúčatmi a týždeň s partnerom a kamarátkami. Kamarátky zostanú, partner možno tiež, lenže vnúčata vás neskôr potrebovať nebudú a tiež nebudú mať záujem k vám chodiť keď budú staršie.

olimuc
15. júl 2024

Nie, 2-3 dni ano … ale zvysok? Tvoja dcera si deti urobila nech sa stara, ty si svoje vychovala. Ak su skolkari letna skolka (aj ked sukromna, samozrejme je to drahsie ako babka a logistika je tiez narocna) predpokladam, ze rodicia by nechali deti aj prespat, nie ze ich o 16.00 vyzdvihnut … proste si chcu oddychnut - zaplatit au-pair ako na. Zapade a mas pokryte cele leto (osobna skusenost - 3,5 mesiaca 2 male deti, dementna prababka jej opatrovatelka a sup do letneho sidla. Vidime sa za mesiac 🤷🏻‍♀️, prezili sme, vsetci spokojni rodicia oddychnut i) Babka s dedko jazdi li Regatta a boli neviem kde … zastavili sa 1 poobedie, druhych starych rodicov som videla len na navsteve u nich, starat sa … 1,5 h a dovi. T to je len prezitok, ze babka sa ma starat … Tvoja chyba je, ze si si dceru zle vychovala a berie pomoc ako samozrejmost

vladi4444
15. júl 2024

Dievčatá ja som zhrozená z niektorých komentárov...moja mamina nemá absolútne žiadnu povinnosť mi pomáhať, vždy som to mala nastavené, že je to jej ochota. Ale obviniť ju zo sebectva..neskutočné..ja si platím súkromnú "školku", ktorá je otvorená v lete, je možnosť opatrovateliek..moja mamina mi pomôže keď môže, ale aby si zámerne minula všetky dni dovolenky na stráženie detí..to mi príde sebecké zo strany dcéry toto vôbec požadovať. A určite by som sa o svoju mamu nevládnu v starobe postarala, tak ako sa postarala ona o mňa, ale podmieňovať to starostlivosťou o vnúčatá...

kuki13
15. júl 2024

Vychovávam dieťa sama a v živote by ma nenapadlo vyžadovať od pracujúcej babky aby mi strážila deti na vykryrte prázdnin. Berie si ho, kedy ma ona chut a energiu. Ja som chcela mať dieťa tak sa o neho starám, nevesiam ho babke na starosť. Pracujúce babky majú plné pravo na oddych. Cez rok pomahas dosť. Autorka, nenechaj sa citovo vydierať na svoj úkor si super babka.

la_dolce_vita
15. júl 2024

Ako je to teraz vlastne so skolkami? Ked boli moje deti male, tak zavreta bola len 2 tyzdne a vtedy bola moznost dat dieta do inej. Cize moje deti neboli doma cele prazdniny, normalne chodili do skolky.

lentilka46
15. júl 2024

Ahoj, ja ti napisem z pozicie tej dcery. Mam 2deti, skolaka a skolkara. Kym boli v skolke obaja, mesiac v lete chodili do skolky, ked bola otvorena. Teraz, ked uz je starsi skolak, je to omnoho narocnejsie. Ale k veci. Moja mama je tiez vdova, vlani chcela deti na prazdniny tyzden v juli,tyzden v auguste, aby mi pomohla skrz prace. Nakoniec to vyslo tak, ze ich mala len jeden tyzden, lebo ten druhy ochoreli, tak som ich nedala. Tento rokpred prazdninami mi vyslovene povedala, ze ich vezme len na tyzden v juli a mam si povedat kedy, ze ona si vezme dovolenku aj v auguste,ale ona si potrebuje vtedy oddychnut. Akoze, prekvapilo ma to,zije sama, pracuje do pol4, potom nema na robote nic,co by ju vycerpavalo, no respektujem, byvame na opacnych koncoch republiky, nie je na deti zvyknuta, vycerpavaju ju. Svokrovci su pobliz, maju dokopy 8 vnucat, na deti zvyknuti su. Ale deti na 'prazdniny' beru iba na vikend. V praci mi to nepomoze nijako, pracujeme s muzom po-pi. Tiez sa mi to nepaci, ako pri mojej mame, ale tiez to respektujem. Nijako to nezmenim, nebudem nutit deti tam, kde ich nechcu, resp. chcu len na vymedzeny cas. Doba je ina, aj mama aj svokrovci este pracuju, zatial co nasi stari rodicia, ked sme bolideti, uz nepracovali, boli sme tam cele leto.

jullyeverest
15. júl 2024

@la_dolce_vita rodičia bývajúci na dedine takúto mozlnosť nemajú dať do inej školky. Pred 2 rokmi bola aj u nás otvorená školka ešte celý júl, ale vymenili sa učiteľky a zástupkyna a do roboty sa im asi chodiť nechce. Tento rok školku nechali otvorenú len prvé 4 dni v júli

traktor
15. júl 2024

Smutná realita dneška... Musíš, musíš, musíš.. Ak tak neurobíš si zlá, sebecká, vráti sa ti to.. Ak pomôžeš, aj tak nedobre, lebo.. Nerobíš ako si to matka praje, pretože aj tu platia pravidlá, vnúčatá si môžeš - teda musíš zobrať, ale musíš všetko dodržiavať čo sa ti nadiktuje, inak si aj tak zlá.. Čiže tak či tak vyjdeš s toho zle. Stačí si prečítať niektoré témy, kde starý rodič, svokra... stráži dieťa a poza jeho chrbát sa tu vytvárajú témy,že.. boli dlho vonku, dala mu sladkosť, nechala ho dlhšie hore.. . Už tu vidieť v príspevkoch.. Matka roka, babka roka, svoje deti by som na kupko nedala a pod. Ľudia prestali byť ľuďmi.. Mne nikto nepomáhal, mala som 4 deti a vychovala som ich a nie, nebola iná doba.. To je blbá výhovorka.. Je to aj o prístupe, ako si to človek nastaví .. Ja teraz pomáham, lebo chcem, nie preto, že musím.. Chcem vidieť, koľké z vás, keď budú babky, budú robiť to, čo teraz vyčítajú..

lienka.7
15. júl 2024

@autorka a nezabudni dcére povedať, že aj zeny na MK ti potvrdili, ze mas pravdu, že nie si povinná strážiť vnúčatá. To si s nou pos.... vzťahy už úplne. 👌
A píšeš, že máš 12 dní dovolenky, cize keby si bola ochotná, 5 dní by si im v pohode mohla venovať, a stale 7 dní mas na kamosky a amanta.
Keby si chcela samozrejme. Lenže ty nechceš. A to je rozdiel. Tak to aj tak povedz dcére.

timilv
15. júl 2024

@autorka no ja budem asi divná, ale ja nečakám ani od mojich rodičov ani od svokrovcov že nám budú vykrývať prázdniny... My s mužom to berieme tak, že keď niekto chce a sám sa ponúkne a aj nám to vyhovuje, tak tam deti môžu zostať aj na noc. Ale inak sa stretávame len v rámci bežných návštev u nás alebo u nich. Netvrdím, berú ich na výlety, na zmrzlinu - ale keď to oni samy navrhnú. Nikto nám nerobí žiadnu opatrovateľku deťom... Keď sme si deti plánovali, tak sme počítali aj s týmto a zatiaľ sa nám s mužom vždy podarilo dohodnúť kto s nimi bude cez choroby, cez prázdniny,... Starí rodičia si už svoje deti vychovali, vnúčatá si majú užívať 😉

lienka.7
15. júl 2024

@traktor presne ako píšeš, ľudia prestali byť ľuďmi. Lebo keď vidím, že dcera potrebuje pomoc a nepomôžem jej, lebo sa mi proste nechce, to je sila.
Tu je vidno aspoň, aké sú vzťahy v rodinách. Tam, kde sa jednoducho pomáha, je to úplne normálne. Kde nie, hľadajú sa výhovorky. A samozrejme keci typu, nerobila som si deti, aby sa mi o ne starali iní, mne nepomahal nikto a pod. Ja vo svojom okolí nepoznám rodinu, kde by nepomohli aspoň 1 tyzdnom v lete. Nikto tu netvrdí, ze mas strážiť deti cele 2 mesiace. Vďaka Bohu za rodinu akú mám 🙏

lenkakravcova
15. júl 2024

@autorka
S tým vychovaní deti a automatickou povinnosťou starať sa o teba v starobe:
Každý, kto si robí dieťa si ho robí s tým, že sa o neho bude starať. To nie je niečo, prečo by sa o teba deti museli v starobe postarať, ak sa k nim budeš počas života správať nedobre.
Druhá vec je to, že keď je to budeš chcieť pripomenúť, možno už nebudeš ani pri rozume aby si to zvládla. Treba mať s deťmi dobrý vzťah, keď chces aby si mala istotu že sa o teba v starobe postarajú.

maminkadeticiek
15. júl 2024

Obidve nase babky,moja mama aj svokra minali svoju dovolenku s laskou na opateru vnucat.Bol yo a je pre ne najvzacnejsi cas.Dbes uz su obe na dochodku a su to nase vzacne au pairky vzdy ked to situacia vyzaduje.

letfenixa
15. júl 2024

@iv007 ale naše babky išli do dôchodku podstate skôr, jedna moja mala 51 a druhá 54. A hundrali.