Ako by ste sa zachovali v podobnej situácii?
Ahojte, zaujima ma cisto vas nazor, ev. ako by ste sa zachovali v podobnej situacii. Znamy poprosil muza, ci nekupi isty alkohol na jednu akciu, cena okolo 30 eur, lebo chcel z toho robit nejake drinky. My sme kupovali na tu akciu ine veci, muz mu vravel inu alternativu toho a on, ze nie, ze nech mu kupi presne toto. Nasledne po akcii muzovi povedal, ze : “tak mam ti zaplatit za to, vies lebo to sa cele vypilo ...” moj muz nechal to tak, nie je asertivny, nevie povedat nie. Ja slkohol z duse neznasam, preto ma to nastvalo, ze vysolil cca 30 eur na nieco, co vobec nie je potrebne a na druhej strane nepaci sa mi ten sposob, ze povedal mu nech mu to kupi a na druhy den, ze vlastne sa to vypilo, tak ma mu za to teda dat peniaze?! Je to somarina, nejde o nic vazne, nejde o velku ciastku ale tak zasa ani o 2 eura, len ma zaujima vas nezainteresovany pohlad na vec, co by ste si pomysleli, ev. co by ste povedali vy v danej situacii, vdaka
ako viem si predstavit, ze ta to mozno nahnevalo ale ked tak tak ste mu mali povedat, ze si to dal kupit tak nech to aj zaplati. a najlepsie je si peniaze zza taketo nakupy pytat hned. do buducna budete juz vediet
Nie je dolezite ako sa zachoval kamarat. Vychcanych chodi po svete milion. Dolezite he ako sa zachoval tvoj muz. Ako trulko, co si nevazi svoje zarobene peniaze. Takze, ak chces, aby sa ta situacia neopakovala smer dobry psycholog, ktory muza nauci byt asertivnejsim, sebavedimejsim,lebo v tej chvili ked sa ho znamy spytal ci mu to ma zaplatit ked sa to popilo, stacilo povedat ano. Nic menej nic viac. A to, ze sa na teba za to neskor osopil znamena, ze sa za to ako sa zachoval hanbi.
Robite taketo akcie kazdy tyzden? SI ste mali party, raz za cas mavate, kde ste kupili nejaky alkohol, dobre bolo, vypilo sa a vybavene? Lebo robit dramy kvoli par flasiam niecoho mi pride na hlavu. Nedal si to manzel preplatit, tak si nedal, ber to ako darcek pre hosti :D A vobec sa tym netrap, to je medzi nimi chlapmi...
kolkokrat u nas sa stretne kopa flias alkoholu, ked pridu ludia, kopa jedla a pod... a nekasirujeme sa, aj ked napr. ja vobec nepijem. Je sice trapny pristup kamosa, lebo ja nieze sa pytam, ci mam dat, ale hned sa vyrovnavam, ked mi niekto nieco donesie, co si davam kupit... hned. Aj ked sa sem tam stane, ze mi pvoie suseda, ze nie.. euro za tu muku co mi cestou kupila, nevezme.. ale nie tak, ze upeciem kolac a zbehnem k nej, ze ved muka sa minula, tak hadam jej nemam platit :DD Ale to je uz o ich vztahu, kto vie ako to bolo naozaj a co obom po rozume chodilo :D Vobec sa s tym netrap, vezmi 30eur s rodinneho rozpoctu a kup si daco pekne :D A nabuduce ak sa taketo stane, tak ucty sa vrovnavaju hned, pridete, zlozite mu flase pred nos.. tu mas moj tie flase, tu je blok, prosim ta 30eur a vybavene.
Nabuduce nech pyta peniaze vopred akbude od neho chciet niekto nieco kupit alebo.vtedy ak mu to pida do ruky
@makova333 ja s tym uplne suhlasim, mna zamrzelo aj to sko som vyssie pisala, ze v podstate ten znamy vyuzil slabu stranku mojho muza, takze v podstate akoby fakt dal najavo, ze ho ma za truhlika, pretoze, ak by ho za takeho nepovazoval, tak by si to ani nedovolil nieco take povedat. Ale mozno sa mylm, mozno ludia to neriesia, ale ja by som sa urcite nevedela takto zachovat, lebo by som sa asi prepadla pod zem od hanby, ale tak ludia sa ukazu v istych situaciach
Ale ved neries cudzieho chlapa ako sa zachoval, to je jeho problem. A keby to nebol tento vyuzije tvojho muza niekto iny.
@makova333 len to nie je cudzi, stretavame sa casto, ale tak aspon clovek vidi, za coho ho ma
Ber to tak, že muž sa teraz poučil a nabudúce buď nekupovať nič , alebo odovzdať rovno aj s bločkom. Určite vám tie peniaze mal dať. Keďže v tej situácii muž iba pokrcil plecami , normálne by som zavolala známemu ,že nechceli ste to riešiť na osláve, že nech vám tie peniaze kľudne pošle na účet, že stalo to 30 e.
Vieš pri takýchto ľudoch nemôžeš pozerať na to, že ti je niečo trápne. Pri takých musíš byť aj ty alebo teda tvoj muž bez chrbtovej kosti.
@nikyball nie som zvyknuta na take veci, ev. spravanie, fakt clovek sa uz dnes asi nema cudovat nicomu, ze neznamy ta okradnu, oblbnu ked aj medzi znamymi, rodinou apod sa deju podobne veci
Ale tak prečo neustále rozoberáš aký je tvoj manžel ťuťmák, ani on asi nie je na také správanie zvyknutý.
Autorka, zavolaj mu a daj vedieť čo ti povedal. Normálne mu povedz ako sa má, a že či ti tie peniaze prinesie alebo pošle na účet, že spolu to bolo 30e a uvidíš dobre to dopadne.
@ckocka ale ty stale o jednom rozpravas, ze manzel mu to vtedy nepovedal - to beriem, ale mna sa dotycny nepytsl, kebyze mi povie , tak mu poviem ze jasne ze mi daj tie peniaze, ked si si to tozkazal kupit. Teraz urcite mu uz nebudem vyklopkavat na dvere, ze pocuvaj tak daj mi tie peniaze, ked uz muz mu povedal, ze v pohode. To uz ho mam definitovne strapnit a ist ich drankat? a v podstate akoby som povedala- vies tak idem si vybavit , aby si mi zaplatil za tvoj chlast namiesto mojho muza, ktory je truhlik?! to fakt nie som na toto, nech si ich uzije. Ja som sa len chcela spytat na nazor ostatnych, sko to vnimaju, ci je toto zo strany znameho normalne, charakterne alebo to ostatni tiez vnimsju ako chrapunske, to je cele.
A ty píšeš stále o jednom že manžel sa nevie postaviť za svoje právo a je hlúpučký. Ak dáš najavo že zo seba nenecháte robiť hlupákov, dosiahneš presne ten efekt ktorý požaduješ.
@ckocka ja som pisala, ze nie je asertivny, ze je mu tazke povedat nepomozem, nedam druhemu, ked ma o to poziada. Hlupakom som ho urcite nenazvala, opakujem chcela som vediet, ci je taketo jednanie druhej strany normalne, alebo nie. Su tu rozne nazory, ale vacsina sa priklonila na to, ze je to vychcanost s to je cele, nic viac, nic menej. Ja ked sa s nim stretnem a pride na to rec, viem si svoje zastat, ale sama urcite to uz tozoberat nezacnem, kedze je to v podstate uz uzavreta kapitola. A ano, muz sa dufam pouci, neviem, ja som svoje povedala, ale ci to bude mat efekt? ktovie
Tak to som celé nepochopila. Nie, nechať si kúpiť čokolvek a nezaplatit za to nie je normálne.
@nikyball lenze teraz, ked uz moj muz to uzavrel, tak ja mam teraz do toho zacat vrtat? ako teraz vyznie on(muz)? Riesim tu v podstate uz take somariny, ale tym, ze on mu to tak povedal, tak je to pre mna uzavreta vec. Aby ja som teraz este riesila, ze nakoniec strapnim svojho muza, ze on mu povedal, ze v pohode a teraz ja pojdem drankat tie peniaze, tak to uz fakt sila, aby som teraz trapula, ze ho strapnim, tak to necham tak. Ked ho stretnem a pride na to rec, tak mu svoje poviem, ale sama to zacinat urcite nebudem a to som asertivna, ale toto by bolo pre mna maximalne trapne. Ja som proste chcela vediet nazor na tuto situaciu od nezainteresovanych ludi a vidim, ze vacsina zdielame rovnaky postoj
@ckocka ad1 psychilog a psychiater su dve rozdielne povolania ad2 ved mu ich nemusel nechat, mal si ich pytat a ak to nevie tak ma len dve moznosti zmierit sa s tym, ze ho budu ludia odrbavat alebo s tym nieco spravit npr.aj s pomocou psychologa ak si nevie pomoct sam. Nechat sa odrbat, byt masraty na seba, zenu aj znameho, zena na neho a znameho nie je velmi konstruktivne riesenie.
Jednoznačne máš pravdu, tak ako si myslím písala vyššie hneď ako mu fľašu podával mal pýtať peniaze alebo keby to bol naozaj férový kamarát sám by mu ich dal. Tiež som na rodičovskom a je veľa vecí, ktoré by sa dali za tie peniaze kúpiť. S takým prístupom sa mohol vychcanec predvádzať a bude sa tváriť, že je všetko v poriadku 🤦♀️
ja nemam rada takyto styl konania, takisto minule sa mi stalo nieco podobne, aspon mi to otvorilo oci, co su to ludia, lebo normalne to urcite nie je
Ale vieš píšeš tu tak, že ti nie je riadne rozumieť. O akú akciu išlo, kolegovia, kamaráti, známi? Co ste doniesli vy a co ostatní? Aká bola celkovo dohoda? Véd nakoniec ten známy to nemusel myslieť zle, píšeš, že je podnikateľ, tak možno nerieši nejych 30beur za chlast, čo nie je veľa ani na nealko. Spýtal sa muža, či chce tie peniaze, nemusel to myslieť vých áno, mohol myslieť úplne v pohode, že však kamošom zaplatil, je to ôk, nabudúce kúpim ja viac, ja keď je ak ia nerátam kto za koľko doniesol. Tvoj muž to uzavrel, tak nerieš.
@maciatkolulu tak neviem ako chaoticky som to napisala. Akciu organizoval uplne iny clovek, ani jeden z nas, bola to akcia organizovana vonku. A to, ze pre niekoho je 30 euro za chlast malo, tak pre mna to teda malo vobec nie je, to akoze nabuduce nech si popyta za 100 eur a aj to je za slkohol normalne, tak v pohode?! To mna nema co zaujimat pre koho je kolko penazi malo. Ja kebyze niekoho poprosim, aby mi nieco kupil tak to hned vyrovnam, jasne som tam uviedla, ze v podstate si rozkazal nieco kupit aj ked muz mu hovoril o lacnejsej alternative a nakoniec mu nedal ani cent, ked mu tie veci odovzdal, tak sa ho spytal kolko to stalo a nasledne na daksi den mu povie: vies co tak mam ti za to zaplatit, vies mne nic nezostslo, vsetko sa vypilo?! pre mna to nie je normalny takyto styl jednania. Ked chcel tak mal povedat na zaciatku: pocuvaj a nekupis toto a toto, ale potom by to bolo v nasej rezii a nie on sa potom kazdeho pytal, ci nevhce aby mu urobil drinky, nezdielam tento nazor
Ako sa tak nad tým zamýšľam, tak hostitel svojim výrokom myslel, že on už s tým nič nemá, má si pýtať od tých čo popili.. 😂 😂
@tetaandulkova presne takto to mam ja...ale asi zacnem kupovat losy 😂lebo mne sa to nejako nevracia
@laila22 tak my sme nepili nic, ale o to tu nejde. Ide proste o ten sposob, neviem mne je to cudzie, ja tak nerobim. Uz je to uzavrete, mame poucenie do buducna

ANONYM - tak ale tvoj muz mu mal teda povedat, ze mu to ma zaplatit a hotovo. Nema byt tajtrlik, co sa necha zahnat do kuta.
Opakujem, mne by to nevadilo - nabuduce by on priniesol nieco "viacej" na dalsu party.