Ako ďalej so svokrou?

13. feb 2022

Ahojte baby, píšem anonymne, keďže ma tu možno niektoré poznáte. Dlhšie ma však trápi jedna vec a to je správanie svokry. Nejde o problémový vzťah nevesta -svokra. Paradoxne, vychádzam s ňou dobre, je milá, obetavá, starostlivá. Problém je však ona a môj muž, čiže ona a jej syn. Vždy, keď sme u nich, nikdy sa to nezaobíde bez hádok a sporov. Všetko by bolo okej, keby to boli len nejaké žabomyšie vojny, no ich konflikty idú do neuveriteľných extrémov. Svokra sa dokáže uraziť/nahnevať na hocijakú hlúposť a potom začína peklo. Doslova a do písmena. Každá hádka končí jej neuveriteľným krikom na celý dom, plačom, hnusnými slovami, vulgarizmami a jej slovník je v štýle: "vypadni z tohto domu; nenávidím ťa; nie si môj syn; nemáš tu viac čo robiť; nechcem byť tvoja matka; si obyčajný debil, na čo si sem chodil" atď. No poviem vám úprimne ja len pozerám a neverím vlastným očiam/ušiam. Môj muž zvyčajne už potom na to nereaguje, ale ona v návale zlosti nemá konca. Od toho momentu je celý víkend pokazený a už nič nepomôže. Takáto hádka sa dokáže strhnúť pre úplnú banalitu, keď ju môj muž za niečo napomenie alebo jej protirečí, proste nejde o žiadne seriózne témy. Každá jedna návšteva takto skončí, a teda ja som nikdy nebola zvyknutá na konflikty v rodine. No obávam sa, kam to ešte zájde, nechcem, aby raz naše dieťa bolo svedkom takýchto situácií a celkovo sa obávam o vzťahy do budúcna. Úprimne, v mojich očiach ona klesá každou návštevou a pristihnem sa pri tom, že rozmýšľam, či chcem byť súčasťou takejto rodiny. Psychológa samozrejme odmieta a ja neviem, čo ďalej..

pribinak
13. feb 2022

Toto bude nejaká diagnoza.

Milá obetava starostlivá, ale v podstate dobrý satan. Načo tam pre boha chodíte?

anne_mary2
13. feb 2022

1. ked mate dobry vztah - skus s noh hodit rec, povedz k tomu svoj nazor
2. chodte tam menej, muzovi to asi vadit nebude ( vacsina riesi opacny problem )
3. nechat to tak a nemiesat sa

Mne osobne by bolo vrcholne blbe a neprijemne toto pocuvat pri kazdej navsteve a asi by som to nepotrebovala absolvovat casto, ak vobec..
Neviem ako daleko byvate/ casto chodite, zajdite si niekam spolu na kolac / obed, kde asi nebudu sceny ako doma a dovidenia..

autor
13. feb 2022

Chodime tam cca raz za mesiac na vikend, niekedy kratsie, obcas dame predlzeny vikend. Ano, je mila, starostliva a ja osobne som s nou nemala ziadny spor. No akonahle sa dostane do konfliktu s mojim muzom alebo pre nieco sa nahneva, tak to je konecna a cely dom je hore nohami. Chodime tam preto, ze zaroven navstevujeme starych rodicov muza, ktori su 90tnici a chceme im aj my prilezitostne pomoct a este ich vidiet, kym im ako tak zdravie sluzi. A zaroven preto, ze muz ma so svojim otcom neuveritelne pekny vztah, a teda nemame dovod zvysok rodiny obchadzat. Neprestaneme navstevovat normalnu a slusnu cast rodiny pre jednu labilnu osobu..

pribinak
13. feb 2022

Píšeš od tohto momentu je cely víkend pokazený….. vy tam po tomto výstupe ešte ostávate? By som bola zbalena za 5 min a už by má tam nebolo

marcellka32
13. feb 2022

Obmedzit kontakt na 1x za polrok

janinah
13. feb 2022

Prečo by ma mal môj syn napomínať alebo mi protirečiť v mojom dome? Niekto tu hádku začne a niekto ju zrejme vytočí do nepríčetna...neviem,len hádam....takže ako píšu,nájdite si iný program na víkend ,svokra si možno aj rada oddýchne bez vás.

autor
13. feb 2022

@pribinak ano, ostavame, ako pisem vyssie starame sa zarovem o starych rodicov, ktori maju takmer 90 rokov..a mame tam aj dalsich clenov rodiny, ktori su normalni a nemame dovod rusit s nimi vikendovy program pre jednu labilnu osobu v dome..

autor
13. feb 2022

@janinah to akoze vazne?? Chcete mi povedat, ze v 30tke nema pravo na vlastny nazor? A obzvlast, ked jej chce v dobrom poradit, no ona to vnima, ze vsetko robi proti nej a z nicoho nic zacne hulakat na cely dom a nadavat mu do debilov??? Sme dospeli ludia, kazdy mame nejaky nazor a nie vzdy sa zhodujeme.. Prepacte, ale fakt som nevedela, ze byt synom znamena len poslusne prikyvovat, nemat nazor a nechat sa v 30tke dirigovat pri kazdej prkotine...

lubkavargova1
13. feb 2022

No ako vidim pan manzel tiez nie je taky svaty ako sa zda...a potom ako sa starate o starsich ludi ked tam chodite len cez vikend? Ona sa ma starat a stara a ma drzat a hubu a krok? No pekne a este vy jej pridete akoze robit cistky do domu a sprdnete..ta bodajby nie, ze nebola nervozna.... a dedit budete tiez chciet ze? Ale ruku k dielu neprilozite, to nie. Skuste sa zamysliet aj z toho druheho pohladu, ze pan manzel by sa skor mal hlboko zamysliet nad sebou a nezneuzivat inych ludi a potom sa byt do prs aky je geroj..hanba mu

kiki68
13. feb 2022

Asi by ste sa mali dohodnut, ze muz bude hrat pritakajuceho blbecka pre klud v rodine. Neviem ako inak to riesit. Lebo to musi byt tym ostatnym tiez neprijemne.

janetinka27
13. feb 2022

ahoj a co byva tym problemom,ktory ju vytoci? zvykne sa vytocit hned alebo az na druhy-treti den pobytu? u nej to moze byt diagnoza, ale aj neriesena depresia, pripadne moze byt pretazena, mat osobne,zdravotne problemy. mozno staci malo a odleti jej ventil. bola taka aj predtym? ako sa po takej hadke sprava k ostatnym? byva potom urazena alebo rychlo vychladne? ked pridete, ako vita tvojho muza? je rada ze ste prisli?
zistite, preco sa dokaze tak vytocit, mozno potrebuje pomoc. a muz si musi tiez davat pozor, co povie, keby mal aj pravdu,ale radsej si zahryznut do jazyka. ved sa jej moze nieco stat.

cimage
13. feb 2022

Ja by som tam nechodila. Ked chcete ist k starkym, tak hej, ale nie k svokre, aj ked s nou problem nemas. Mne by to bolo velmi neprijemne. Ako to vnima tvoj muz? Vadi mu to, alebo je zvyknuty na taketo spravanie?

autor
13. feb 2022

@lubkavargova1 vobec nerozumiem vasmu prispevku.. Chodime tam raz za mesiac a v dany vikend sa starame o jeho starych rodicov. Nie su odkazani na nas, nakolko ziju v domacnosti so svojim synom a nevestou a maju dohodu, ze u nich doziju a oni sa o nich postaraju. Dedit nic nechceme, vsetko mame vlastne, nie sme odkazani na ziadne dedenie a dom je napisany na inych clenov rodiny. A v com je moj muz geroj?

zuzitko74
13. feb 2022

@janinah Moje deti sú ešte malé, ale majú právo v mojom dome povedať svoj názor a dokonca majú právo aj povedať, že sa mýlim, alebo podľa nich nemám pravdu. Preto máme pohodový vzťah, nemajú totižto pocit, že ma musia uctievať ako neomylné božstvo.

lilke
13. feb 2022

Tu by som sa porozprávala s manželom. Z toho, čo si napísala, je manžel "provokatér", rozbuška. Nech ju nenapomina, nenavrhuje zlepsovaky, nerieši. Nech si zakusne do jazyka. Vie, že mama si to nevezme k srdcu, tak načo vyvolávať problémy a hrotit situáciu. Ste na návšteve, správajte sa ku svokre ako k susedovi z najvyššieho poschodia, ktorého stretnete občas vo výťahu... iba nevinné témy. A áno, skúste chodiť okolo nej po špičkách. Ostatnú rodinu si užívajte.
Máme v rodine takúto tetu. Kedysi to bola jedna zlatá osôbka, milovaná celou rodinou. No po mŕtvici vymenený človek. Každý sa jej bojí, hocikedy sa doslova rozvrieska, dôvod nik nechápe. Napriek tomuto sa s ňou stretávam, tiež to nie je zdvorilostna 2-hod. návšteva, volavam jej, je sama a krásne spomienky s ňou nepustia. Už viem, kedy zacuvat, ako otočiť, príp. odignorovať, keď sa dostáva do varu. Tiež som sa musela naučiť zahryznúť si do jazyka. 😉

lubkavargova1
13. feb 2022

No vyznelo to tak, ze tam chodite lebo sa starate..to si konkretne napisala. Takze netreba zavadzat a robit hrdinov zo seba a z nich tych najhorsich a najbezcitnejsich

desore
13. feb 2022

Tvoj manzel a svokra maju rovnaku povahovu vlastnost-hasterivost. Ani jeden nedokaze ustupit, caka sa to skor od syna, aby mal trocha ucty k svojej matke. Pokial je ti to neprijemne a jemu tiez, obmedzte navstevy a cakajte sa vam to vrati, ked budete mat vlastne deti. Nebudu mat starych rodicov a prarodicov z otcovej strany. Ake jednoduche.

janinah
13. feb 2022

Načo jej chce radiť?v čom presne?pýta si ona tie rady? je to jej dom,nech si tam robí čo sama chce.Načo sa vôbec púšťať do debaty ak sa to vždy končí hádkou? Názor mať môže,to mu nik neberie,ale načo ísť do extrému? Nech vypije kávu,opýta sa čo nové,ako zdravie slúž a vybavené...zas nerob z neho anjelika a z nej bosorku,na hádku treba dvoch.

janinah
13. feb 2022

@zuzitko74 u nás to isté,ale neviem ako to súvisí s príspevkom,tam idú dvaja barani proti sebe a výsledok autorka opísala-hádka ako hrom ,sú dospelí,jeden /múdrejší?/ by mal ustúpiť a on je tam teraz v pozícii hosťa,nie v pozícii majiteľa domu

0silvia0
13. feb 2022

O co ide v tych hadkach? Na mieste tvojho muza by som s nou komunikovala len o neutralnych temach, ziadne riesenia problemov a nazorov. Neda sa to?

1andrea111
13. feb 2022

@janinah nie vždy treba na hádku dvoch, stačí jeden čo nie je schopný sa ovládať aj keď sa chodí okolo neho po špičkách. Vždy si niečo nájde prečo začne vrieskať. Niektorí ľudia väčšinou psychické diagnózy sú neriadene strely

autor
13. feb 2022

@lubkavargova1 ach boze 🙈🙈🙈

jajanka31
13. feb 2022

Len do debilov? Moja robila presne toto iste. Moja chvala bohu byvala svokra. Bol to des presne viem o com pises. To bola nepricetna hadka pre vsetko. Pre to ze zle polozil topanky, ze zle polozil pohar, ze nieco zle povedal. Proste bludy, skrotla ked sme tam asi pol roka neboli a tak sme prisli a ex jej doniesol nejaky dar. Ona rastla, ryla sa mu do ryti.. A tak vzdy ked sme tam isli tak jej nieco kupil.. Chore.. Ale bola ticho... Odundrala niekedy aj to ale bola ticho.. Teda cez peniaze.. Uverila tomu ze sa jej darmi ospravedlnuje.. A to bola uplna nahoda prvy krat a tak sme to umyselne zopakovali a opat klud.. A opat... z 8 rokov manzelstva bol 3 klud. Ale moj ex ju nenavidel poslal ju do pi a odisiel... Dokazala mu aj 30x zavolat za sebou a zjapala az pokial ju nezablokoval

jana_eyre_2
13. feb 2022

No logicky svokru asi nezmenis, tak sa porozprávaj so svojím mužom nech ju nenapomina a neprotireci, keď to potom ide do extrémov.. veď áno každý má právo na názor, ale keď niekto nevie byť asertivny a ide do útoku pri rozdielnych nazoroch, tak načo ho dráždiť? Keď viete že to vždy tak skončí, tak proste komunikujte len o pozitívnych veciach ak je niečo v čom sa nezhodnú, tak nech proste stíchne a púšťa von ušami.. veď ako sa vraví múdrejší ustúpi, tak ak je tvoj muž múdrejší, tak nech ju nechá myslieť si čo chce..

Dá sa to úplne s prehľadom, ja si tiež poviem čo si myslím, ale keď viem že druhá strana to neprijíma v pohode, tak proste sa len usmejem a prikyvujem.. nepotrebujem sa hádať.. ja mám brata čo sa ľahko vytočí, je to z polovice srb, čo síce aj ja, ale máme rozdielne názory.. on je konzervatívny, ja liberál.. on keď začne tie svoje názory, viem že keby som mu protirečila, pôjde to do hádky.. tak sa proste usmievam a počúvam nezucasnene.. on je spokojný, ja sa nehadam, načo..

Tiež by ma zaujímal nejaký príklad z čoho vznikne taká hádka a ako sa dostanú k tomu, že mu povie že už nie je jej syn a že potom za ako dlho ju to prejde? Ale zrejme nechceš ozrejmiť, tak akceptujem..

desore
13. feb 2022

@jajanka31 Aj ho stihla uz vydedit?

thoughtfulweirdo
13. feb 2022

Jedna vec je mať názor, druhá je ho aj nahlas vysloviť. Z môjho pohľadu sa situácií jednoducho predíde, keď si manžel svoj názor len pomyslí. Myslím, že je oveľa lepšie svoj názor zhltnúť a nevysloviť, než zakaždým pokaziť víkend všetkým v domácnosti.

jajanka31
13. feb 2022

@desore nerozumiem.. A vlastne neviem, nie som v kontakte

desore
13. feb 2022

@desore Opisovala si exsvokrino spravanie k jej synovi. Pokial to takto bolo, som myslela, ze ho stihla za to vydedit.

jajanka31
14. feb 2022

@desore jaj my sme sa stihli rozviest... Oni spolu isto takto dalej funguju.. Ps: ona velky majetok nemala a on by asi aj tak nic nededil lebo by mu vsetko zobral exekutor...

autor
14. feb 2022

@jajanka31 mám pocit, že u nás je to presne, ale presne to isté... tiež sa všetko žehlí darčekmi.. aj po poslednej hádke som počúvala, čo musíme svokre kúpiť k narodeninám a že ešte by chcela to, to, to... už som sa neudržala a povedala som mužovi, že ja nie som nikoho sponzor.. máme nastavený nejaký finančný limit na darčeky, ktorý dodržiavame za každých okolností a vždy len pri nej robíme výnimku.. no proste Kocúrkovo