Ako dunútiť priatela na spoločné bývanie?

9. jún 2022

Ahojte, s priatelom čakáme babatko. Žijeme u jeho rodičov čo sa mi už ale dlhšiu dobu prieči od kedy som otehotnela aby som bola presná. Svokrovci sú fajn su na mňa velmi milý a mám s nimi super vzťah viac menej kamarátsky, rozprávame sa o všetkom, jednoducho vzťah ktorý by chcel mať asi každý so svokrovcami. Problém je ten že kedže čakáme spolu bábetko chcela by som aby sme sa osamostatnili, vlastné bývanie, vlastné súkromie, rada by som bola v domácnosti ja gazdinka, takziež pri výchove nášho dieťaťa nechcem aby mi nahodou do toho niekto brblal. Moj priatel sa však stále velmi k ničomu nemá aj keď mu to dokola rozprávam že je najvyšší čas, povie “dobre” ale stale nič. Už neviem čo mám spraviť/povedať aby sa trochu nakopol. Niekedy mám pocit že nechce z domu odísť no to bude potom problém pretože ja tam naozaj ostať nechcem. Som z toho celkom frustrovaná.

pribinak
9. jún 2022

Nájdi byt, zajednat sťahovakov s buď pôjde s tebou, alebo…..
Nechcem do teba rýpať, ale toto ste mali mat poriesene ešte pred dieťatkom

melanta
9. jún 2022

A prečo čakáš dieťa s človekom, ktorý potrebuje bývať u rodičov? Zrejme ti neostane nič iné, len si vyriešiť vlastné bývanie (či už vlastné alebo podnájom), presťahovať sa a dúfať, že pôjde s tebou. Je evidentné, že on potrebu odísť od mamičky nemá. Mne sa bridí už len predstava byť s takým chlapom, čo nie je chlap. Ach žena.

sissy27
9. jún 2022

no keby chcel s tebou spoločné samostatné bývanie, tak už ho máte.
Preňho je mamahotel super po každej stránke - finančne (ak aj niečo prispievate, tak určite nie toľko čo by vás stála hypo alebo komerčný podnájom), nemusí riešiť žiadne domáce práce, a ani ty mu nepizúkaš, že si sama doma lebo nie si.
Nie nadarmo sa hovorí - postav dom, zasaď strom a sploď dieťa. Spoločné bývanie ste mali mať vyriešené predtým ako si otehotnela a keby sa k ničomu nemal tak proste neotehotnieť.
Teraz už jedine ho postaviť pred ultimátum - stanoviť deň, kedy sa sťahuješ, či už s ním alebo bez neho a uvidíš, čo mu je prednejšie. Obehať ponuky realitných kancelárií a bánk (neviem či pod samostatným bývaním máš na mysli hypo lebo podnájom) a položiť mu na stôl dve alebo tri, z ktorých vyberie jednu do ktorej idete.
Ale buď pripravená aj na to, že on sa od rodičov nepohne a ostaneš na to sama.
Alebo odíde s tebou, ale dá ti patrične pocítiť, že si ho donútila.

iv007
9. jún 2022

Kolko mate rokov?Mate cosi nasetrene aby ste dostali hypoteku? Platit podnajom je nezmysel a vyhodene peniaze do luftu.Priatelovi vysvetli ze chces mat sukromie a vlastne zazemie ako rodina a on ako muz by sa mal o vas postarat.

zuzanka.zuzu
9. jún 2022

bez bytu, bez manžela, v deckej izbe priateľa 🙈🤦 mám taký pocit, že tie dobré vzťahy čochvíľa skončia 😉

autor
9. jún 2022

Ako som povedala že máme velmi dobrý vzťah so svokrovcami, ktorí sami navrhli aby sme zostali u nich, mi prišlo fajn na začiatok pre skúsenie spolunažívania s partnerom. Dieťa sme neplánovali. Podarilo sa a že by som si dieťa nenechala určite v úvahu neprichadzalo len koli tomu že nejsme ešte zaobstaraný. Ak by sa o dieťa snažíme samozrejme by to bolo v tom prípade že by sme boli zariadený. Dotej doby sme nad vlastným bývanim neuvažovali kedže sme boli všetci spokojný. Až to dieťatko mi mení situáciu.

janickacrazy
9. jún 2022

Peniaze na hypo máte? Vieš, že teraz sprísňujú podmienky? Treba mať dačo aj našetrené.

elizabet173
9. jún 2022

tak, ako ti radia vyššie, nájdi byt a postav ho pred hotovú vec, idem s tebou alebo bez teba, čakáme dieťa, najvyšší čas začať sa správať ako dospelý muž a otec rodiny

autor
9. jún 2022

Ja nechcem aby ste si mylne mysleli že to iba ja sa tlačilm do vlastného, priatel tiež, on to navrhol ako prvý čím mi dal obrovského chrobáka do hlavy a mne sa akosi velmi zapáčila tá predstava ako rodina sami vo vlastnom. A za to čo sa prispieva do domácnosti sa môže kludne platiť aj podnájom na začiatok. Sme ešte mladý na začiatok nám aj hociaký podnájom stačí. Ja myslím stalle len na to osamostatniť sa keď už nie koki nám tak koli dieťaťu. Problem je iba v tom že sa nevie rozhýbať. A ja neviem ako ho nakopnúť.

melanta
9. jún 2022

Skúsiť spolunažívanie s partnerom u jeho rodičov? Vážne? Dobre to vystihla @zuzanka.zuzu ty bývaš v jeho detskej izbe, to nie je skúšanie spolunažívania. To bude ak budete bývať sami. Ak budete len vy dvaja na financovanie bývania, ak budete len vy dvaja na staranie sa o domácnosť. Kým bývaš u jeho rodičov, nikdy nezistíš, ako bude fungovať spoločné bývanie. Ale to si ty musíš povedať, či chceš takéhoto muža, ja by som nechcela maminho mumáka, ja som vždy chcela chlapa. Ale ak to tebe vyhovuje, tak je to v poriadku. Ak ti bude vyhovovať, ak ti jeho mama bude riadiť výchovu, tak je to v poriadku.

elizabet173
9. jún 2022

ja nerozumiem už tomu, že sa mladá žena nasáčkuje k rodičom priateľa do detskej izby, v podstate k cudzím ľuďom. Keď sa cítite natoľko dospelí, aby ste spolu žili, nech sa páči, ale sami

iv007
9. jún 2022

Stale sme sa nedozvedeli vas vek,ci mate obaja pracu a nejake uspory.Podnajom s malym dietatom nebude jednoduche zohnat.Budete teraz potrebovat financie na dieta a nie platit cudzim ludom.Rychlo kupte aspon 1 izbak lebo ceny pojdu len a len hore.

miadi
9. jún 2022

Wow no Neviem si predstavit takto ist zit s priatelom k jeho rodicom ze skusit si spolu zit. A nahodou si aj dieta urobit, Musis uznat ze to Nebol dobry napad ,Jedine ze z nudze. Ze si nemala kam ist alebo ste nemali dost na spolocny podnajom, Vies vybrala si si slimaka a teraz zrazu chces aby bol dostihovy kôn .. Tak jedine ultimatum Bud pojdete spolu do svojho alebo ty pojdes odkial si prisla.

mandzula
9. jún 2022

Treba mu jasne povedať, že si to dávaš ako podmienku vašej ďalšej spoločnej existencie. Bodka.

tosomja
9. jún 2022

Nájdi nejaké bývanie, neviem či chces vlastne, či podnájom...dohodni stretnutia s realitkami a povedz mu čas kedy idete. Treba ho postaviť na hotovú vec. Samozrejme, ak na to máte, lebo ak nie, zbytočne vyskakuješ.
A zase, keď si vedela, že nemáte vlastne, nemalo ste plánovať bábätko. Mohli ste počkať.

elizabet173
9. jún 2022

@iv007 obávam sa, že ide o veľmi mladých ľudí, úspory zrejme nič moc, na antikoncepciu sa vykašlali, kým nebolo dieťa na ceste, vyhovovalo, že sa stará o chod domácnosti niekto iný. Rada by som sa mýlila.

veronbazarik
9. jún 2022

Niektore ste tu riadne premudrele 🤦 Dotycna nepise, kolko ma rokov. Zrejme je to mladucke dievca. V dnesnej dobe sa treba ppzerat aj trosku dopredu. Nevieme, ako su na to s financiami. Mozno jej partner nezaraba tolko, aby pokryl domacnost pre 3. ludi, nakolko slecna nebude pracovat. Mozno to je pre neho ovela lepsie, ako sa bat, ci vobec uzivi rodinu. Poznam X pripadov ludi, ktori normalne spolu nazivaju spolu s rodicmi a nemaju vzdy katastrofalne vztahy. Ano, vela ludi si vezme pozicku, ale potom sa uz nikde nepohne, pretoze po splateni uctov a vsetkeho im neostane ani cent. Plus kazda z vas urcite vie, kolko stoji starostlivost o male dieta. Mudrovat vie kazda.

melanta
9. jún 2022

@veronbazarik a čo je zlé na tom, že sme múdre? Že sme si najprv zabezpečili bývanie a niečo nasporili a až potom mali deti? Okrem múdrosti je to aj zodpovedné.

mandzula
9. jún 2022

@veronbazarik na začiatku píšeš jednu veľmi múdru vetu - treba sa pozerať dopredu. Čiže predtým, ako sa dám prekoprcnúť, pozerám sa, či si to môžem dovoliť aj z pohľadu vlastného bývania. A mám s partnerom odkomunikované, ako si predstavujeme našu spoločnú existenciu.

miadi
9. jún 2022

@veronbazarik tak Teraz si sa len strapnila. Ked som nemala kde byvat Tak som bola taka premudrela ze som nemala sex bez ochrany. Ked som chcela byt samostatna nenasackovala som sa niekomu do detskej izby k rodicom ale makala som a platila si izbu v byte so spolubyvajucou ked som nemala na cely byt pre seba. To su uplne zakladne veci zodpovedneho dospeleho cloveka nemusis byt genius aby si sa vedela o seba postarat a nemat deti kym na to nemas prostriedky. To nie je mudrovanie ked je to bezna prax. Ale take co sa hrnu zo svojej detskej do niekoho ineho a potom chcu byt panie “ svojho domu” Lebo zrazu su matky.. tak pre vas toto musi byt rocket science.

autor
9. jún 2022

Nebudem sem ja už ani nič písať, lebo to ako niektoré ženy reaugujú je choré. Človek sa slušne opýta na určitú vec ale komentujete xy vecí okolo toho. Ano sme mladý a nie každý vstupuje do života so začiatočníckym balíčkom od rodičov alebo s hypotékov na krku. Človek si vie zariadiť život aj bez toho aby sa hneď na začiatku zadlžil. Ale očividne niektoré ženy maju pocit že všetko sa začína iba hypotekov a pôžičkami. A to aby ste mi rozprávali že sme si nemali robiť dieťa je nanajvýš drbnuté. Pardon za výraz. Otec mojho dieťaťa zarába dosť na to aby nás uživil a aby naše dieťa malo minimalne všetko čo bude potrebovať. Takže ďakujem vam pekne alurat tak za väčšiu deprimáciu 🙂 to ide na tejto stránke najlepšie.

mandzula
9. jún 2022

v tom prípade, keď to nie je problém finančný, je to problém tvojho chlapa, že sa nevie rozhýbať a zotrváva na mieste, s ktorým ty nie si stotožnená.

autor
9. jún 2022

@miadi a prosím ťa kde je napísané že ja idem zo svojej detskej izby do druhej? Okrem tvojho ovládania “rocket science” by som chcela mať aj tvoje nie velmi vyvinuté veštecké schopnosti aby som mohla odhadovať a súdiť človeka bez toho aby som ho poznala 🙂 ale tak keď už sme pritom moju detskú izbu som naposledy videla v 16 rokoch od kedy nebývam s rodičmi a popri škole som dokonca vedela pekne brigádovať a neskor aj pracovať na plný úväzok. To len tak okrajovo 🙂

zuzap33
9. jún 2022

@mandzula podla mna najviac financny. Mlada nezaraba a nema nic. Mlady ano, ale urcite so standardnym prijmom. Nema nato, aby odisiel do podnajmu. A urcite nema nato, aby zlozil 20% a zobral hypo. Mlada chce odist do vlastneho, pritlacit ho. Ale peniaze ona nema a jemu prijem nestaci. O chvilu bude tema ako sa svokra do vsetkeho stara a pod

jaskolka
9. jún 2022

Autorka, ale ak nie je problém vo financiách, prečo ste vôbec od začiatku šli k rodičom? Tetaz máš dve možnosti - Buď nájdeš bývanie, a postavíš priateľa pred hotovú vec, a budeš dúfat, že pôjde s tebou, alebo ostaneš tam, kde ste a budeš nespokojná, a stále budeš tlačiť, aby ste šli preč.
A áno, narodením dieťaťa sa veľa, alebo aj vserko môže zmeniť. To značí, aj tie dobré a priateľské vzťahy môžu ísť "do múky" lebo napríklad babka bude mať iný názor na vychovu, ako ty. A bude problém.

timing
9. jún 2022

Autorka, cakas ze sa rozhyba frajer. On Ti dal chrobaka do hlavy,ze mohli by ste spolu byvat.
A ty cakas naco vlastne?
Ved zozen sama. Ci nechce sa Ti? Mozno ani jemu sa nechce zhanat,vyberat a ty by si povedala - nepaci sa mi. Vies kolko zarabate, aky strop na podnajom mate. Otvor internet,pozri ponuky, zajednaj obhliadku, zober ho tam a uvidis. Takto ho nastartujes- svojou vlastnou iniciativou.

zuzap33
9. jún 2022

@jaskolka ja len nechapem, preco o byvanie sa stale ma starat len muz ? Zena neda nic a on ma len davat ? Vo vztahu su predsa dvaja...

mandzula
9. jún 2022

@zuzap33 podľa toho, čo píše, tak sa mi zdá, že financie problém nie sú, autorka uvádza "a za to čo sa prispieva do domácnosti sa môže kludne platiť aj podnájom na začiatok". Tak skôr vidím problém v tom, že sa mladý nevie rozkývať a odísť od rodičov.

autor
9. jún 2022

@zuzap33 samozrejme že sa nebude starať sám. On pracuje, ja som mala fyzicky naročnejšiu prácu ktorú už ale kôli vyššiemu štádiu tehotenstva robiť nemožem. Ja som si vždy odkladala peniaze bokom a to iste som naučila aj muža z každej výplaty niečo na bok, tak isto aj celý tehotenský príspevok ide na bok na lepší štart. My čo to našetrené do plusu máme. Aby sme si pokryli pripadné kaucie za byt, realitkám a pod. A aby sme nečakali z vyplaty do vyplaty

autor
9. jún 2022

Nemáme ani finančný problém ani ja tam nebývam lebo “som nemala kam ísť” ani nič podobné jediné čo ma trápi je to že ho neviem naštartovať, to je celé. Tak tu prosím vás na kolenách nekomentujte prečo som išla ku svokrovcom a neviem čo to neni vec s ktorou som sem prišla pre radu