Ako dunútiť priatela na spoločné bývanie?
Ahojte, s priatelom čakáme babatko. Žijeme u jeho rodičov čo sa mi už ale dlhšiu dobu prieči od kedy som otehotnela aby som bola presná. Svokrovci sú fajn su na mňa velmi milý a mám s nimi super vzťah viac menej kamarátsky, rozprávame sa o všetkom, jednoducho vzťah ktorý by chcel mať asi každý so svokrovcami. Problém je ten že kedže čakáme spolu bábetko chcela by som aby sme sa osamostatnili, vlastné bývanie, vlastné súkromie, rada by som bola v domácnosti ja gazdinka, takziež pri výchove nášho dieťaťa nechcem aby mi nahodou do toho niekto brblal. Moj priatel sa však stále velmi k ničomu nemá aj keď mu to dokola rozprávam že je najvyšší čas, povie “dobre” ale stale nič. Už neviem čo mám spraviť/povedať aby sa trochu nakopol. Niekedy mám pocit že nechce z domu odísť no to bude potom problém pretože ja tam naozaj ostať nechcem. Som z toho celkom frustrovaná.
Neviem kolko prispievate teraz jeho rodicom na vase byvanie u nich, ale vykrat si to dvoma mozno troma a tolko vas to (minimalne) asi cca vyjde samostatne.
Tak, mu povedz, že ak sa nerozhýbe, odchadzaš preč.
@annamalaga take jednoduche, odchadzam. Otazka, kde, ci ju prijmu s babom a kto ju bude zivit pocas materskej...
A kde odídeš? Ku rodičom? Partner keby zarábal, dávno máte hypo. Teda veľa nezarobí.
@zuzap33 a sex bez ochrany vedeli mať.
A priateľ nebojí sa záväzkov v spoluvlastníctve nehnuteľnosti s tebou?
@ankasek a kde budeš bývať?
@miadi strapnila si sa jedine ty 🙂 nesud, ked nechces byt sudena. Ale asi ste pani dokonala :D svoje frustracie zo svojho ,,dokonaleho" zivota si chodis vybit na MK. Take pozna kazdy 🙂 absolutne nepoznas pozadie, ale ides tu kazat. Stastny clovek, nema potrebu niekoho zhadzovat a poucat 🙂
@ankasek a nájom, ktorý je často vo výške hypo, už nie je samovražda?
Nevieš ho naštartovať preto, lebo od mamy sa veľmi ťažko odchádza. Tam č podstate sa nemusí starať o chod domu tak, ako by musel, keby už bol "domáci pán". A, s dieťaťom ešte ťažšie to bude. Môže argumentovat že veď mama pomôže, veď budeš mat spoločnosť atď.
Preto ti píšeme, že od začiatku si mala trvať na samostatnom bývaní.Nie tetaz, keď sa mu bude dupľom ťažko odchádzať.
Kukni co je v ponuke a posli mu co sa ti paci. Vecer si k tomu sadnite, co ano a co nie. Mozno nema cas sa tomu venovat. Pojdete sa pozriet a uvidite co vas osloví.
Necakala by som. Proste bud pojde alebo nie, nechcela by som byvat u svokrovcov, ani u mojich rodicov lebo vztahu to za ziadnych okolnosti neprospieva. Vztah mozes mat s nimi fajn, ale je lepsie, ked sa clovek s nimi len navstevuje raz za cas a doma mas svoj klud.
@ankasek takze podla teba je najlepsie nemat vlastne byvanie??? Zvlastne zmyslanie. Kym ona bude mat strechu nad hlavou a majetok, aj v case choroby, ty budes v starobe a chorobe pod mostom (s nadsazkou). Radsej budem jest suche rozky a uskromnovať sa, ale budem mať niečo svoje a budem mať strechu nad hlavou to je najdôležitejšie v živote. Mladi isli na to zo zleho konca. Holt, nemozu mat vsetko.
Skús nájsť nejaké konkrétne byty, ukázať mu ich, prepočítať to, prípadne dohodni obhliadku a zober ho nech sa ide pozrieť. Ak riešiť hypo tak si urobiť kalkuláciu a dať mu hotové riešenie. Môjho som doslova musela nasilu ťahať na obhliadky, reči mal okolo toho neúrekom. Musela som ho "donútiť" ísť do banky. Všetko vyhadane a vydupkane a teraz mi ruky nohy bozkáva, že sme kúpili vlastné pred 5 rokmi a nemusíme teraz za veľké peniaze. Niektorí muži sú proste takí, že ich musíš za ručičku do všetkého tlačiť. A inak ani byvanie pri svokre zo začiatku nemusí byť zlé 🙂 uvidíš, budeš ešte rada, že ti pomôže s krpcom 🙂
@ankasek ak nechceš alebo nemáš možnosť bývať s rodičmi, či svokrovcami, nie je jedno, či splácaš svoju hypo alebo platíš prenajatý byt, čiže možno splácaš hypo niekomu inému? Teda nie je to jedno, lebo v prvom prípade nadobúdaš majetok, po rokoch splatíš a máš hotovo, v druhom prípade splácaš celá život, čo je na dôchodku ťažké, niekedy až nemožné, najmä ak ostane človek sám. Ak sa nečaká s hypo do vyššieho veku, splátky nie sú likvidačné. Ľudia, ktorí rozumne zvážia svoje finančné schopnosti, nemajú problém splácať.
ahoj, necitala som celu diskusiu, par prispevkov mi stacilo a teda ani neviem v akej ste ekonomickej situacii, ci si mozete dovolit prenajom alebo hypoteku.....
mozno len tvoj priatel nie je vybavovaci typ cloveka, chyt to do vlastnych ruk a jemu len ponukaj moznosti,
ked sme my hladali podnajom, tak ja som pozerala inzeraty a obvolavala, ked sme sli kupovat byt, zase som to bola ja co som pozerala ponuky, pisala maily, vybavila hypoteku, keby som cakala na neho kym sa rozhybe, tak neviem kde by sme doteraz byvali.
Už som v podobných diskusiách písala ,že nepochopím ako sa môžu mladé dievčatá nasťahovať k frajerovi do detskej izby a aký majú názor ich matky.Ja som svojej dcére vštepovala od puberty,že bývať sa má vo vlastnom a dieťa sa ma rodiť do manželstva.Ked tu týždenne vidím takéto prispevky,tak ma to utvrdzuje ,že som mala pravdu.
@kormino ahoj, kto ti vsak da zaruku, ze manuelsky vztah je lepsi ? Papierovo je to kôli mnohym veciam lepsie, to ano. Ale ak si dvaja rozumeju, ide to aj bez papiera🙂 Ale viem, co si tym chcela povedat.
Citujem: "Otec mojho dieťaťa zarába dosť na to aby nás uživil a aby naše dieťa malo minimalne všetko čo bude potrebovať."
Tak nech otec Tvojho dieťaťa zabezpečí Vášmu dieťaťu vlastnú detskú izbu, aby nemuselo bývať v detskej izbe svojho otca aj s rodičmi.... 🤷
To koľko platíte u svokrovcov, keď píšeš, že v podnájme by ste platili rovnako ako dávate u svkrovcov.Kazdu jednu potravinu, prášok, wc papier, keď zratas určite zistíš, že platiť podnájom a stravu je finančne náročnejšie.
@arianeaurora ahoj ja som stará škola,pre mňa je manželstvo dôležité.Vo svojom okruhu známych mám žiaľ dve mladé ženy,ktoré prišli o svojich mužov.jedna o manžela,druhá o partnera Tá,ktorá mala manžela dostáva slušne vdovské a sama povedala,že v zom nešťastí aspoň nemá až také starosti s peniazmi.Druha žena ,ktorá mala len partnera zostala sama s dcérou ,s hypotékou ,ktorú nezvláda platiť,teda žiadne vdovské.Toto je len príklad.Viem,že nikto si nemyslí,že 30 ročný muž zomrie,ale žiaľ stáva sa
@kormino predstav si, ze ja som so svojim chlapom prave dnes 16 rokov, mame dvoch synov a teraz ta asi porazi - a nie sme zobrati.... 😂😂😂 Vztah nam funguje, nehadame sa, sme "normalna" rodina aj bez papiera.
@veronikaszabova ju nemá prečo porazat, ona je vydatá. Aby teba raz 'neporazilo', ako Vam ten 'papier' mohol pomôcť v ťažších chvíľach. Ci chceš ci nie, manželstvo má okrem romantických aj praktické benefity, ale tak je to na každého uvážení 🙂

Bože, vy ste tu niektoré tak múdre... My sme začali riešiť hypo na dom, keď som bola tehotná. Sťahovali sme sa, keď mala dcéra 3 roky. Neviem si predstaviť, že by sme tie 3 roky platili hypo + podnajom, lebo som chcela byť gazdiná... A tobôž nie v tejto dobe, keď je všetko, úplne všetko tak drahé. Ochvilu budú žiť z 1 platu, možno mladý neutiahne podnájom a živiť rodinu, a je mu blbé priznať si to...